Michael Reefs – Schim van het kwaad (1e recensie)

boekomslag Michael Reefs - Schim van het kwaad (De Bieb-bende 4)

Het jaarlijkse Festival van de Zeven Winden betekent een zonnige start van april voor de inwoners van Zuidbaai. De vijf leden van de Bieb-bende vermaken zich met verschillende activiteiten in de Drakenvallei. Maar de rust wordt al snel verstoord als het ene familielid na het andere verdwijnt. De Bieb-bende staat voor een moeilijke keuze: op zoek gaan naar hun familieleden of de vierde Hemelrijder bevrijden uit het schilderij. Ze komen terecht op het eiland Tyriana, waar ze door George Hill – de Man met de Bijl – aan een aantal gevaarlijke testen worden onderworpen. Als ze het uiterste van hun krachten bereiken, beseffen de kinderen eindelijk waarom ze uitverkoren zijn voor dit avontuur. Maar zijn ze sterk genoeg om de testen te overleven en George opnieuw te slim af te zijn?

kno meer info over boek

Over het verhaal

De vijf leden van de Bieb-bende zaten om de grote eettafel bij Melanie thuis. Lange tijd staarde iedereen met grote ogen en open mond naar Jasmijn, Melanies tante. Ze wilde iets vertellen dat ze volgens de kinderen al veel eerder had moeten doen.
Wat was het? Wat kon er zo belangrijk voor het clubje zijn dat ze het plotseling met hen wilde delen?
‘Dus toch, tante?’ vroeg Melanie voorzichtig, terwijl ze het bord met eten voor zich uitschoof. De honger was haar spontaan vergaan.
Valerie schudde niet-begrijpend haar hoofd. ‘Wat is hier aan de hand?’ vroeg ze. ‘Waar hebben jullie het over?’
Jasmijn verplaatste haar rechterhand van de tafel naar haar kin. ‘Jullie zijn niet het eerste clubje dat op zoek ging naar de oorsprong van de legende van de Hemelrijders,’ zei ze. ‘Toen ik jong was, deed ik hetzelfde. Ik ben er niet in geslaagd ook maar één aanwijzing te vinden. Maar mijn oma,’ ze keek naar Melanie, ‘jouw overgrootoma, zij was een bijzondere vrouw. In haar jeugd hoorde ze ook bij een clubje en zij ontdekten dat er meer achter de legende schuilging. Meer in ieder geval, dan de inwoners van Zuidbaai wilden weten.’
‘Waarom zei je dat dan niet gewoon?’ vroeg Melanie perplex. ‘Je had ons toch al veel eerder in vertrouwen kunnen nemen?’ (blz. 11)

Het is inmiddels april. Melanie, Sander, Valerie, Sander en Roy bereiden zich voor op het redden van de vierde hemelrijder. Al snel blijkt dat George nog steeds boos is op de Bieb-bende. Zij zijn vorige maand aan hem ontsnapt. Hij laat de familie van Sander verdwijnen en dreigt om ook de families van de andere kinderen te laten verdwijnen, als ze hem tegen blijven werken.

Plotseling gleed Jasmijn van de bank af. De kinderen keken tegelijkertijd om. Melanies tante keek even verward om zich heen, maar haalde toen haar schouders op en ging weer zitten.
‘Waar zijn Felix en Jessica naartoe?’ vroeg Sander geschrokken.
Het antwoord kon hij eigenlijk wel raden. Dat werd bevestigd toen hij nog een blik op het lijstje wierp. Er was nu ook een streep door de namen van zijn broertje en zusje getrokken. Ook Ricks naam was doorgestreept. Nee, dat mocht niet. Vertwijfeld keek hij om zich heen, maar natuurlijk waren ze nergens meer
te zien. Zijn ogen prikten. Niet veel later proefde hij een zoute smaak. Tranen stroomden onafgebroken over zijn wangen. Hoe kon George zoiets doen? Zijn veilige thuis was in één keer uitgewist. Hij klemde zijn hand stevig om de rand van de bank, zodat de bekleding strak trok.
‘Wat een rotzak,’ zei Roy meelevend.
Valerie probeerde Sander te kalmeren. ‘We mogen ons hierdoor niet laten afleiden van onze missie. Want hiermee wil hij juist bereiken dat we stoppen met het redden van de Hemelrijders.’ (blz. 51)

Zal het de Bieb-bende lukken om de vierde hemelrijder te bevrijden? Wat voor gevaren zullen ze onderweg tegenkomen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van Michael Reefs, zodat ik een recensie kan schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Met elk nieuw deel wordt het verhaal spannender. In dit vierde deel wordt de Bieb-bende opgejaagd door George. Hij maakt het hen erg moeilijk om de volgende hemelrijder te bevrijden. Je blijft doorlezen omdat je wilt weten of het allemaal goed gaat komen. Ik ben heel benieuwd hoeveel gevaren de Bieb-bende in de volgende delen nog zal moeten overwinnen.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind dat George wel erg gemeen is tegen de kinderen van de Bieb-bende.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de Bieb-bende ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
In het boek staan ook QR-codes. Met een smartphone (als je die niet hebt kun je een code intypen op de website van de Bieb-bende) krijg je zo meer informatie over het verhaal. Je kunt ook aangeven wat je van het boek vond en met andere kinderen praten over het boek. Hierdoor wordt het lezen van het boek interactief. Je kunt je ervaringen delen met je vrienden. Er is ook een app gemaakt (de Bieb-bende, voor Apple & Android). Hierin kun je bijvoorbeeld spelletjes doen en meer te weten komen over de kinderen uit de Bieb-bende.
Dit is het vierde deel uit de serie over de Bieb-bende. Deze serie zal bestaan uit in totaal 12 boeken.
Wat ik erg gaaf vind is dat ik genoemd wordt in het dankwoord 🙂
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende verhalen waarin ook vreemde dingen voorkomen