boekomslag Michael Reefs - Het middernachtcircus (De Bieb-bende 6)

Terwijl de vrienden van de Bieb-bende wanhopig op zoek zijn naar de geest van Rosaline, duikt er een dichte, onheilspellende mist op in Zuidbaai. Melanie weet het zeker: hier zitten de Kwade Machten achter. Dan komen er zigeuners naar het dorp. Ze zetten hun kamp en circus op bij de heuvel en de kinderen ontmoeten Irmushka, die een duistere voorspelling doet. Op tweeëntwintig juni, om middernacht – precies op de avond dat het zigneunercircus een grote goochelshow geeft – zal George zijn kasteel terughalen uit de diepste spelonken van de heuvel. Zal het hem deze keer lukken om voor eens en altijd met de Bieb-bende af te rekenen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Tim Jonghart staarde nu al bijna een uur door het raam naar de grijze, sombere hemel. De dertienjarige jongen lag op zijn zij op het bed in zijn splinternieuwe kamer. Een kamer die nog niet eens af was. Het plafond was onafgewerkt. Op de muren zaten nog grijze vlekken van het stucen en op de vloer lag een groot, vierkant tapijt om de betonvloer te verhullen. Zo zag het er eigenlijk in het hele huis uit. Ze woonden hier nu een dikke maand en langzaam kwam het einde van de bouw in zicht. Net als de andere huizen aan de Ketelkade, het plein waar hij woonde. Hier en daar stonden steigers en grote delen van de stoep ontbraken nog. Maar over het algemeen zag het er veelbelovend uit.
Er schoot van alles door Tims hoofd. Hij kon maar niet bevatten wat er vorige maand was gebeurd. Zoveel mysteries. Zoveel geheimen. Zijn nieuwe vrienden hadden gezegd dat
hij zich nu moest voorbereiden op onverwachte ontmoetingen. Geesten zouden hem thuis kunnen opzoeken. Maar dat wilde hij helemaal niet. Hij moest zich toch ergens veilig terug kunnen trekken? (blz. 13)

Tim is nieuwste lid van de Bieb-bende. Hij woont nog niet zolang in Zuidbaai, maar hij heeft wel al vrienden gemaakt. Sinds het bevrijden van de vijfde Hemelrijder is Tim bang dat Fyra en Kristallon, twee geesten, bij hem langs komen. Op een avond gebeurd dat ook. Ze willen hem bang maken en er zo voor zorgen dat Tim de Bieb-bende verlaat. Ondanks dat Tim het erg eng vindt wil hij te graag bij de Bieb-bende blijven. Deze maand hopen ze de zesde Hemelrijder te bevrijden. De kinderen gaan op zoek naar aanwijzingen…

Luca liep tot aan de rand van de opening en probeerde iets te zien in het donker.
‘Ik zie haar niet meer,’ zei ze geschrokken. ‘Ze is toch niet ontvoerd?’
‘Mel!’ riep Roy, die naast haar was komen staan. ‘Waar ben je?’ Hij draaide zich om. ‘Misschien is ze gestruikeld en is ze…’
Toen zag Luca plotseling een gat in de vloer. ‘Oh, kijk, het gaat hier omlaag.’
‘Niks aan de hand!’ klonk Melanies stem vanuit het gat.
‘Waar ben je dan?’ vroeg Luca. Ze liep tot vlak voor de nieuwe gang en probeerde iets te zien in het donker.
‘Hierbeneden,’ antwoordde haar vriendin. ‘Zien jullie me dan niet?’
Luca kneep haar ogen een klein beetje dicht. Niets.
‘Kom maar,’ zei Melanie. ‘Er zijn hier twee gangen, eentje die doodloopt en eentje die hierbeneden verdergaat. Je hoeft maar een klein stukje te springen.’
De vrienden keken elkaar vragend aan. Dit had Luca niet verwacht. Een geheime gang die in een geheime gang was verstopt. Wat slim!
‘Wat een geniale uitvinding,’ zei Sander, die zich met twee handen aan aan de rand van de opening vasthield. ‘Pas op, ik kom eraan.’
Hij verdween uit het zicht.
Luca had haar telefoon tevoorschijn gehaald en scheen met het licht hiervan in de twee gangen. Recht voor haar liep de bovenste gang gewoon door, tot zover ze in het licht kon zien. Bij haar voeten was een vierkant gat, waar de hoofden van Melanie en Sander te zien waren.
‘Komen jullie nu eindelijk?’ (blz. 31)

De kinderen hebben het druk op school, en daarnaast druk met het zoeken van aanwijzingen. Er is deze maand een circus in de stad. Heeft dit circus iets te maken met de zoektocht van de Bieb-bende? Zal het de Bieb-bende lukken om de zesde Hemelrijder te bevrijden?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen, de schrijver vroeg of ik het boek in april al wilde lezen en recenseren (voordat het boek uitkomt)
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
8. Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Luca, Melanie, Valerie, Roy, Sander en Tim (de Bieb-bende)
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de Bieb-bende ontmoeten en zien hoe Zuidbaai er uitziet
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
11. Waar speelt het verhaal zich af?
In Zuidbaai
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
het is een spannend en verrassend verhaal over een groepje kinderen die elke maand een van de hemelrijders moeten redden
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het zesde boek in de serie over de Bieb-bende. Het boek komt in juni uit. Ook dit zesde deel over de Bieb-bende zit weer vol spanning en leest lekker weg. Ik kan niet wachten om de volgende zes delen te lezen..
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen