Joke Reijnders – Drakenbloed en kamillethee (1e recensie)

boekomslag Joke Reijnders - Drakenbloed en kamillethee

Merel is elf als ze rook uit haar moeders neus ziet komen. En haar moeders zakdoek zit vol brandgaten. Merel is nieuwsgierig, maar haar moeder laat niets los. Samen met haar beste vriend Jens ontdekt Merel dat er drakenbloed in haar familie zit. Heeft zij het zelf ook? Of is het allemaal nog erger?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Mijn familie
1. Vader redelijk normaal
2. Moeder tot voor kort normaal, heeft nu rare brandgevaarlijke afwijkingen
3. Bij problemen, rampen en catastrofes, waar een normaal mens 112 zou bellen, drinken wij een kopje thee, kamillethee

Merel is elf als ze rook uit haar moeders neus ziet komen. En haar moeders zakdoek zit vol brandgaten. Merel is nieuwsgierig, maar haar moeder laat niets los. Samen met haar beste vriend Jens ontdekt Merel dat er drakenbloed in haar familie zit. Heeft zij het zelf ook? Of is het allemaal nog erger?

Dit is de tekst die op de achterkant van het boek staat. Ik werd nieuwsgierig en er kwamen allerlei vragen in me op: hoezo drakenbloed in de familie?, wat voor ergs gaat er gebeuren?, wat zijn brandgevaarlijke afwijkingen? Tijdens het lezen van dit boek kreeg ik op al deze vragen een antwoord. Het boek begint met de volgende zin: Een paar maanden geleden merkte ik het voor het eerst. Deze zin wekt bij mij interesse op en ik benieuwd wat er gaat gebeuren.

Merel merkt dat er iets met haar moeder is. Ze ziet dat er af en toe rook uit haar moeders neus komt, maar als ze er naar vraagt krijgt ze geen antwoord.
Maar mama vertelde niks. Ze deed alsof haar neus bloedde in plaats van rookte. (blz. 11)

Merel blijft haar moeder in de gaten houden. Haar oma vindt dat haar moeder het moet vertellen, maar dat gebeurt niet. Totdat er een vriendje van Merel komt spelen en ze een gesprek afluisteren. Ze geven toe dat ze aan het afluisteren waren en willen nu echt weten wat er aan de hand is.

Dat was er dus met mama aan de hand. Mijn moeder was een draak. Niet in de betekenis van ‘ze kan soms zo rottig uit de hoek komen’, maar ze was gewoon een draak. Een soort prehistorisch beest met schubben. (blz. 31)

Er zijn niet veel mensen die drakenbloed hebben en er is iemand die naar deze mensen op zoek is. De moeder van Merel loopt gevaar. Op een dag is ze verdwenen. Merel gaat samen met haar vader, oma en vriendje op zoek naar haar moeder. Zullen ze haar vinden en kunnen bevrijden?

Mening over het boek

Recensie door Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
★★★★☆ – goed
Ik vond het een grappig, vrolijk en spannend boek. Het is leuk om je voor te stellen dat je familie anders is dan andere mensen. Soms moest ik hardop lachen.

Ik heb het boek gelezen, omdat ik het van mijn buurmeisjes te leen kreeg. Het is hun favoriete boek en ze wilden dat ik het ook zou lezen.