boekomslag Kathryn Littlewood - Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss

De ouders van Roos, Millie, Tijm en Dille runnen een magische bakkerij met behulp van een magisch kookboek. Als hun ouders een tijdje de stad uit moeten, krijgt Roos de sleutel van de voorraadkamer waarin het kookboek wordt bewaard. Ze mogen de deur alleen in noodgevallen openen, want er mag absoluut geen magie vrijkomen. Wanneer ze toch experimenteren met wat magische recepten, belanden de kinderen in maffe situaties. Maar met de tovertaart waarmee ze denken alles terug te kunnen draaien, zetten ze het stadje pas echt op zijn kop. Dan staat er ineens een vrouw op de stoep die beweert dat ze hun tante Lilian is. Dille geeft de sleutel van de voorraadkamer aan tante Lilian, zodat zij een recept kan maken dat alles teniet kan doen. Maar is tante Lilian wel te vertrouwen?

knop meer info over boek

Over het verhaal

In de zomer waarin Rozemarijn Bliss tien werd zag ze haar moeder een bliksemschicht door een kom met beslag scheppen. Er was geen enkele twijfel meer mogelijk: in de bakkerij van de familie Bliss gebruikten haar ouders magische recepten.

Rozemarijn, kortweg Roos, woont samen met haar ouders, broertjes (Tijm en Dille) en zusje (Leintje, afkorting van Marjolein) in een klein stadje. Haar ouders hebben een bakkerij.

De keuken van huize Bliss was toevallig ook de keuken van Bakkerij Bliss, die Roos’ ouders runden vanuit de zonnige voorkamer aan een drukke straat in Rampenburg. Waar de meeste gezinnen een bank en een tv hadden staan, had de familie Bliss een vitrine vol taarten, een kassa en een paar tafeltjes en bankjes voor klanten. (blz. 13)

De ouders van Roos moeten een paar dagen weg omdat ze in de stad verderop nodig zijn omdat daar ernstige griep heerst. De burgermeester heeft gehoord dat de koekjes van Bakkerij Bliss mensen zich beter laat voelen. Ze laten de kinderen achter onder de hoede van een buurvrouw en Berend. Berend werkt in de bakkerij. De bakkerij van de familie Bliss is geen gewone bakkerij. Ze hebben een magisch receptenboek waarmee ze koekjes met een betovering kunnen bakken. Roos krijgt van haar moeder het sleuteltje van de ruimte waar het magische receptenboek ligt opgeborgen. Ze mag het aan niemand laten zien en het boek ook niet gebruiken. Nadat hun ouders zijn vertrokken komt er opeens een motor aanrijden. Dit is tante Lilian, een tante waar ze nog nooit van gehoord hebben en ook niet kennen. Ze beweert dat ze in de buurt was en haar zus, de moeder van Roos, wilde komen opzoeken. Maar omdat die net zijn vertrokken besluit ze te blijven en de kinderen te helpen met de bakkerij. Tante Lilian maakt een goede indruk op iedereen, maar Roos heeft toch een raar gevoel erbij. Tante Lilian kan heerlijk koken en maakt het lekkerste toetje dat ze ooit hebben gehad. Als hun ouders na het eten bellen om te vragen hoe het gaat vertelt niemand ze over tante Lilian.

Ze begon iets te begrijpen van de bizarre betovering waarmee tante Lilian Tijm en Berend in haar greep had. Deze vrouw had iets indrukwekkends, iets koninklijks over zich waar zelfs een eenhoorn jaloers op zou zijn. Of misschien wist tante Lilian gewoon altijd precies wat ze moest zeggen. (blz. 59)

Haar broers vinden dat ze tante Lilian moeten vertellen over het magische receptenboek. Dan kunnen ze magische koekjes en cakes bakken, net als hun ouders doen. Maar Roos heeft beloofd dat ze het boek aan niemand mag laten zien.

‘Mooi is dat!’ riep Dille. ‘Dus alleen omdat jij bang bent voor papa en mama en alles wilt doen wat zij zeggen, moet tante Lilian lijden? Lieve, vriendelijke, geweldige tante Lilian? Wie heeft er paella voor ons gemaakt en de hele dag geholpen in de bakkerij en een speciaal toetje voor ons gemaakt dat lekkerder was dan alles wat papa en mama ooit uit dat stomme receptenboek hebben klaargemaakt?’ (blz. 64)

Roos is erg nieuwsgierig naar het receptenboek en samen met Tijm en Dille gaat ze een paar recepten overschrijven. Het kan toch geen kwaad om een paar recepten uit te proberen? Het boek laten ze dan op zijn veilige plek liggen, zodat tante Lilian er niet aan kan komen.

Dottie had haar de recepten uit het Bliss Kookboek nooit laten lezen, maar na alle boodschappen die ze had gedaan en alle keren dat ze had opgepast, vond Roos dat ze er toch wel recht op had. Eindelijk zou ze meer te weten komen over de oeroude geheimen die in haar familie van generatie op generatie waren doorgegeven. (blz. 69)

Roos en Tijm proberen een paar recepten uit, middenin de nacht. Ze bakken liefdesmuffins en waarheidskoekjes, maar het loopt niet helemaal zoals ze gehoopt hadden… De bewoners reageren vreemd en Roos en Tijm proberen alles weer normaal te krijgen.

Het liefst wilde Roos haar tante alles vertellen over het receptenboek, de liefdesmuffins die waren mislukt en de waarheidskoekjes die helaas wél waren gelukt. Maar haar ouders hadden haar op het hart gedrukt het geheim van Bliss Kookboek te beschermen, en ze moest haar ouders gehoorzamen. (blz. 119)

Uiteindelijk kan Roos de druk niet meer aan en ze vertelt aan tante Lilian wat er is gebeurt. Roos is teleurgesteld in haarzelf.

Haar enige doel die week was geweest haar ouders te bewijzen dat ze het waard was om door hen te worden gerespecteerd, het magische receptenboek te gebruiken, een echte toverbakker te zijn. In plaats daarvan had ze er een bende van gemaakt, zo’n verschrikkelijke, onoverzichtelijke bende dat ze het gevoel had dat ze wegzakte in een heel diep moeras. (blz. 187)

Tante Lilian helpt Roos en Tijm om de chaos in Rampenburg op te lossen. Maar ze is erg nieuwsgierig naar het receptenboek en wil het dolgraag inkijken. Ze probeert Roos zover te krijgen dat ze met haar meegaat, de wijde wereld in. Dan nemen ze het magische receptenboek mee zodat ze de hele wereld van de magische koekjes kunnen laten meegenieten. Het is toch oneerlijk dat alleen de mensen in Rampenburg hiervan mogen genieten? Ze geeft Roos het gevoel dat haar familie haar toch niet zal missen.

Maar misschien had tante Lilian gelijk, misschien was het inderdaad egoïstisch van Roos’ ouders dat ze het magische receptenboek in een piepklein bakkerijtje in een piepklein dorpje achter slot en grendel bewaarden. Wat kon je er hier nu helemaal mee bereiken? Misschien was er magie die ook buiten Rampenburg gebruikt moest worden – subtiele magie, zachte magie – om de wereld te verbeteren. (blz. 207)

Zal Roos met haar tante mee gaan en haar familie achter te laten? Zal ze het magische receptenboek meenemen? 

Mening over het boek

Recensie door Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
★★★★★ – geweldig
Ik vond het een ontzettend leuk boek. Leuk om je voor te stellen dat kleine probleempjes opgelost zouden kunnen worden door het eten van cake of koekjes. Was het maar waar!
Het verhaal is goed geschreven. Het is spannend en je leeft mee met Roos. Haar broers zijn onaardig tegen haar. Het lijkt alsof niemand waardering voor Roos heeft. Maar dan komt tante Lilian en die praat tegen Roos alsof ze een volwassene is. Logisch dat ze begint te twijfelen.
De recepten klinken leuk en je zou willen dat er echte magische koekjes te koop zijn. Koekjes waardoor mensen zich vrolijker gaan voelen.
Ik vind dit boek een aanrader voor kinderen die van een spannend verhaal houden, waar ook wat magie inzit. Binnenkort komt het vervolg op dit boek uit en ik ben erg benieuwd hoe het verder zal gaan met Bakkerij Bliss.