boekomslag Simon van der Geest - Spinder

Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.

knop meer info over boek

Over het verhaal

21 juni

Je weet niet wat je in je handen hebt. In dit schrift dat jij nu vasthoudt heb ik de oorlog beschreven tussen mij en mijn broer. Op deze bladzijden ben ik een maand geleden begonnen om alles te vertellen over mijn insecten. En over mijn broer en onze geheimen. Ik wist toen nog niet hoe het uit de hand zou lopen. Sommige geheimen kunnen maar het beste bewaard blijven, diep onder de grond. Sommige geheimen kruipen uit zichzelf heel langzaam naar buiten. Sommige geheimen stinken en vreten overal gaten in. Laat dit schrift nooit in verkeerde handen vallen!Ik weet niet of jijzelf goede of verkeerde handen hebt. Ik hoop goede. Ik ken je niet, en toch ga ik je alles vertellen. Iemand moet het weten. Maar besef waar ik je mee opzadel. Als je dit hebt gelezen, is er geen weg meer terug. Weet dat ik je ga meesleuren in onze oorlog. Als je daar geen zin in hebt, of als je het niet durft aan te horen, moet je nu stoppen met lezen en dit schrift opbergen. Heel goed opbergen. Ergens waar het alleen gevonden kan worden door iemand die geheimen kan bewaren. Iemand met goede handen. Maar ik denk niet dat je dat wil doen want je bent nog steeds aan het lezen. Zie je wel: jij hebt goede handen.

Dit briefje plak ik voorin, zodat je weet waar je aan begint. Een maand geleden was dit schrift nog leeg. Ik heb het uit de kast gepakt, ben in mijn kelder gaan zitten en heb de eerste bladzijdes geschreven. Het was de dag dat mijn broer de oorlog verklaarde.

Hidde is degene die dit briefje heeft geschreven. Hidde woont samen met zijn grote broer en hun moeder. Hun moeder werkt veel en is bijna nooit thuis. En als ze thuis is is ze heel erg moe en heeft ze niet veel aandacht voor de jongens. Drie jaar geleden hebben Hidde en zijn broer een geheime kelder onder hun huis ontdekt. Hun moeder weet hier niets van. Hidde mag deze kelder gebruiken van zijn broer en heeft daar zijn insectenlaboratorium gebouwd, met krekels, sprinkhanen, glimwormen enzovoort. Zijn grote broer heeft nu een drumstel en wil de kelder gaan gebruiken om te oefenen. En daarom is het nu oorlog!
Hidde maakt tegen zijn grote broer geen kans, maar hij heeft een wapen. Hij dreigt het geheim te verklappen dat de broers al een paar jaar bewaren. En dat is geen leuk geheim.

Mening over het boek

Recensie door Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
★★★☆☆ – gemiddeld
Ik vond dit een leuk boek. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven en dat maakt dat de lezer heel erg meeleeft met Hidde. Ik kreeg medelijden met Hidde, omdat hij zo’n gemene broer heeft. Ik hoopte dat het goed zou komen tussen Hidde en zijn broer en dat hij het geheim niet hoefde te vertellen. Toch werd ik wel benieuwd wat het geheim zou zijn.