L.J. Smith – Ontwaken (1e recensie)

The Vampire Diaries is het verhaal van Salvatore en Damon, twee broers die ten tijde van de Italiaanse renaissance verliefd waren op dezelfde vrouw. Ze vonden de dood in een zwaardduel, maar ontwaakten daarna als vampiers. Eeuwenlang bestreden ze elkaar. Nu zijn ze opnieuw verliefd op hetzelfde meisje, deze keer op het aantrekkelijke tienermeisje Elena, van Robert E. Lee High School. Is Elena sterk genoeg om zich staande te houden in hun allesvernietigende vete?

Boekinformatie
Schrijver: L.J. Smith
Titel: Ontwaken
Serie: The Vampire Diaries #1
Uitgeverij: Boekerij
Jaartal: 2010
Bladzijden: 320
Vertaler: Karin Breuker
Genre: griezelverhaal
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

De band begon te spelen, een langzaam nummer. Hij staarde haar nog steeds aan, zoog haar als het ware in zich op. Zijn groene ogen werden donker van verlangen. Plotseling had ze het gevoel dat hij haar zomaar naar zich toe zou kunnen trekken en haar hard zou kunnen kussen, zonder iets te zeggen.’Heb je zin om te dansen?’ vroeg ze zacht. Ik speel met vuur, met iets wat ik niet begrijp, dacht ze opeens. En op dat ogenblik besefte ze dat ze bang was. Haar hart begon wild te kloppen. Het was alsof die groene ogen iets in haar raakten wat diep onder het oppervlak begraven lag, en dat iets schreeuwde ‘gevaar’. Een instinct dat ouder was dan de beschaving zei haar dat ze moest wegrennen, vluchten. Ze verroerde zich niet.

Elena is 17 jaar en is een tijdje geleden haar ouders verloren bij een ongeluk. Op een ochtend heeft ze het gevoel dat er iemand naar haar kijkt. Ze is onderweg naar school.

Dat was het: iets keek naar haar. De hemel boven haar was niet blauw, maar melkachtig wit en ondoorzichtig als een gigantische stolp die over haar heen was gezet. De lucht was verstikkend en Elena wist zeker dat er ogen op haar gericht waren. (blz. 14)

Op school blijkt er een nieuwe jongen in haar klas te zitten. Hij heet Stefan. Hij komt uit Europa.

Maar hij had er genoeg van om in de schaduw te leven. Hij had genoeg van de duisternis en de wezens die daarin leefden. En hij had er vooral genoeg van om alleen te zijn. (blz. 16)

Elena is het populairste meisje uit haar klas. Ze is het gewend dat jongens aandacht aan haar besteden. Stefan doet dat niet.

Hij was vlak langs haar heen gelopen. Zonder te kijken. Ze kon zich niet herinneren wanneer een jongen dat voor het laatst had gedaan. Het minste wat ze deden was kijken. Sommige jongens floten. Sommigen bleven staan om te praten. Sommigen staarden alleen maar.
En Elena had dat altijd prima gevonden. (blz. 23)

Elena bedenkt samen met haar vriendinnen een plan om de aandacht van Stefan te trekken. Uiteindelijk wordt ze verliefd op hem. En Stefan ook op haar. Toch blijft Elena het gevoel houden dat er iets vreemds aan de hand is.

Elena voelde Stefans lippen op de hare. En… het was ineens doodsimpel. Alle vragen waren beantwoord, alle angsten waren weggenomen, alle twijfels waren verdwenen. Wat ze voelde was niet alleen hartstocht, maar een verpletterende tederheid en een liefde die zo sterk was dat ze er inwendig van trilde. De intensiteit had beangstigend kunnen zijn, maar in zijn nabijheid kon ze nergens bang voor zijn. Het was alsof ze thuiskwam. (blz. 94)

Zoals elk jaar is er op de school van Elena een Halloweenfeest. Een van de vriendinnen van Elena weet het perfecte verkleedkostuum voor Stefan. Stefan zou het liefst niet naar het feest gaan.

‘Ik weet het!’ zei Bonnie. ‘Ik weet precies hoe hij kan gaan, en hij hoeft zich er nauwelijks voor te verkleden. Luister, hij komt uit het buitenland, hij is redelijk bleek en hij heeft die prachtige, broeierige blik… Doe hem een rokkostuum aan en je hebt een perfecte graaf Dracula!’ (blz. 127)

Stefan is een vampier. Elena lijkt op een vrouw waar hij verliefd op was, zo’n tweehonderd jaar geleden. Zijn broer Damon was ook op haar verliefd. Zij heeft ervoor gezorgd dat beide broers vampier werden. De broers hebben met elkaar gevochten om haar en daarbij is zij dood gegaan. Sinds die tijd hebben Stefan en Damon elkaar niet meer gezien.

Hij had één specifieke angst: dat hij op een dag verward en duizelig bij bewustzijn zou komen, met Elena’s levenloze lichaam in zijn armen, haar slanke hals gemarkeerd met twee rode wondjes, haar hart voorgoed het zwijgen opgelegd. (blz. 133)

Stefan blijkt mensen te kunnen overtuigen van zijn mening, door met hen te praten. Elena vangt hier een glimp van op.

Zijn achterhoofd… Even flitste er een beeld door haar heen van de eerste schooldag. Hoe Stefan in het kantoortje had staan praten met mevrouw Clarke, de secretaresse, en hoe vreemd mevrouw Clarke zich had gedragen. En inderdaad, toen Elena naar meneer Tanner keek, zag ze dat hij dezelfde enigszins verdwaasde uitdrukking op zijn gezicht had. Elena voelde een licht onbehagen bij zich opkomen. (blz. 140)

Elena blijft het gevoel houden dat er iets vreemds aan de hand is. Op een avond, bij de voorbereidingen voor het Halloweenfeest, valt het licht uit in de gymzaal. Elena probeert kalm te blijven, maar er blijkt nog iemand aanwezig te zijn. Dit blijkt Damon te zijn. Hij is jaloers op zijn broer Stefan en is naar hem op zoek. Het Halloweenfeest lijkt de ideale gelegenheid te zijn voor de broers om elkaar te vinden. Zal het feest uit de hand lopen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
ja
Wat vind je van het boek?
★☆☆☆☆
Welke woorden passen bij het verhaal?
saai
Waarom heb je het boek gelezen?
Het is een populaire serie en ik hou wel van vampierenverhalen. Heb bijvoorbeeld de Twilight-serie helemaal gelezen (van Stephenie Meyer)
Hoe kom je aan het boek?
van de bieb
Wat vind je leuk aan het boek?
Je kunnen voorstellen dat er vampieren bestaan
Wat vind je niet leuk aan het boek?
het is saai geschreven. Elena komt bij over als een verwend en vervelend meisje. De hoofdpersonen wekken bij mij eigenlijk alleen maar irritatie op
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
misschien ben ik te oud voor dit soort boeken. De serie The vampire diaries is blijkbaar erg populair

Geef een antwoord