In dit leesboek met drie eerder los verschenen verhalen draait het om Sam of eigenlijk Samantha, de Meester-Speurder. In het eerste verhaal gaat Sam op zoek naar de vermiste schildpad van Floor. In het tweede verhaal gaat Sam op zoek naar Jaaps babybroertje die in het park is kwijtgeraakt. In het derde verhaal is er een spook op school.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Mijn naam is Samanta. Maar iedereen noemt mij Sam Schoffel. Ik ben meester-speurder. Ik vind dingen terug, die kwijt zijn. Ik weet alles van diefstal, moord en vermist speelgoed. Is er een probleem, roep dan Sam Schoffel. Dag en nacht sta ik klaar. Een meester-speurder heeft het altijd erg druk. Zoals laatst…

Hiermee begint het eerste verhaal uit het boek Sam Schoffel meester-speurder. In dit boek staan drie verschillende avonturen met Sam Schoffel in de hoofdrol. Deze verhalen zijn eerder als losse verhalen uitgegeven. Sam is een meisje dat tegelijkertijd een detective is. Sam helpt mensen dingen zoeken die zij kwijt zijn.

In het eerste verhaal Schildpad ontvoerd (1989) helpt ze Floor, haar beste vriendin, bij het zoeken naar Ben de schildpad. Floor heeft Ben pas een paar dagen, maar hij is opeens verdwenen. Floor was even weg en toen ze weer op haar kamer kwam was Ben weg.

“Waar ga je heen, Samanta?” riep mijn moeder.
“Ik werk aan een zaak,” riep ik terug.
“Een geval van ontvoering.”
“Als je maar voor het eten thuis bent,” zie mijn moeder. (blz. 15)

Sam denkt dat Joost, de buurjongen van Floor, Ben heeft ontvoerd.

In het tweede verhaal Baby geroofd (1990) helpt Sam Jaap zijn babybroertje terug te vinden. Jaap was met zijn broertje in de kinderwagen in het park. Jaap liet hem heel even alleen en toen hij terug kwam was zijn broertje verdwenen.

“Waarom steelt iemand een baby?” vroeg Joost.
Ik krabde onder mijn hoed.
“Voor het geld, Joost. Ik ken dat.
Eerst stelen ze een baby.
Dan brengen ze hem naar een ver land.
Daar verkopen ze hem aan een rijke stinkerd.
Je ziet hem nooit meer terug.” (blz. 64)

Sam heeft allerlei verdachten, maar als zij ze onderzoekt worden ze boos.

Vandaag waren veel mensen kwaad op mij.
Een speurder heeft het niet altijd makkelijk! (blz. 81)

In het derde verhaal Spook in de school (1996) komt Joost om hulp vragen, want hij heeft een spook gezien op school. Sam gelooft niet in spoken, maar wil best helpen.

“Natuurlijk durf ik dat.Sam Schoffel is voor niets bang.
Zelfs niet voor spoken” (blz. 126)

Het is een spannend avontuur voor Sam waarin ze op zoek gaat naar een spook waarvan zij zegt dat die niet bestaat.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
★★★☆☆ – gemiddeld
Ik vond het een grappig boek om te lezen. Sam is een goede detective en kan allerlei problemen oplossen. De tekeningen in het boek verduidelijken het verhaal. Op de tekeningen lijkt Sam meer op een jongetje dan op een meisje, maar Sam is dan ook geen gewoon meisje.
De verhalen zijn volgens mij niet erg spannend, behalve het verhaal over het spook. Het is leuk om te lezen hoe Sam tot een oplossing komt van het probleem komt.