Paul van Loon – Sam Schoffel meester-speurder

geplaatst in: ★★★☆☆, 6+, recensie | 0
Paul van Loon – Sam Schoffel meester-speurder

In dit leesboek met drie eerder los verschenen verhalen draait het om Sam of eigenlijk Samantha, de Meester-Speurder. In het eerste verhaal gaat Sam op zoek naar de vermiste schildpad van Floor. In het tweede verhaal gaat Sam op zoek naar Jaaps babybroertje die in het park is kwijtgeraakt. In het derde verhaal is er een spook op school.

Boekinformatie
Schrijver: Paul van Loon
Titel: Sam Schoffel meester-speurder
Uitgeverij: Zwijsen
Jaartal: 2003
Bladzijden: 160
Illustrator: Jan Jutte
Genre: detective
Leeftijd: 6+
Wil je meer informatie weten over dit boek (bv. of er een film van is) en recensies lezen? Wil je dit boek toevoegen aan jouw wil-ik-lezen-lijst? Klik dan op de oranje knop

Meer informatie & recensies over dit boek

Mijn samenvatting

Mijn naam is Samanta. Maar iedereen noemt mij Sam Schoffel. Ik ben meester-speurder. Ik vind dingen terug, die kwijt zijn. Ik weet alles van diefstal, moord en vermist speelgoed. Is er een probleem, roep dan Sam Schoffel. Dag en nacht sta ik klaar. Een meester-speurder heeft het altijd erg druk. Zoals laatst…

Hiermee begint het eerste verhaal uit het boek Sam Schoffel meester-speurder. In dit boek staan drie verschillende avonturen met Sam Schoffel in de hoofdrol. Deze verhalen zijn eerder als losse verhalen uitgegeven. Sam is een meisje dat tegelijkertijd een detective is. Sam helpt mensen dingen zoeken die zij kwijt zijn.

In het eerste verhaal Schildpad ontvoerd (1989) helpt ze Floor, haar beste vriendin, bij het zoeken naar Ben de schildpad. Floor heeft Ben pas een paar dagen, maar hij is opeens verdwenen. Floor was even weg en toen ze weer op haar kamer kwam was Ben weg.

“Waar ga je heen, Samanta?” riep mijn moeder.
“Ik werk aan een zaak,” riep ik terug.
“Een geval van ontvoering.”
“Als je maar voor het eten thuis bent,” zie mijn moeder. (blz. 15)

Sam denkt dat Joost, de buurjongen van Floor, Ben heeft ontvoerd.

In het tweede verhaal Baby geroofd (1990) helpt Sam Jaap zijn babybroertje terug te vinden. Jaap was met zijn broertje in de kinderwagen in het park. Jaap liet hem heel even alleen en toen hij terug kwam was zijn broertje verdwenen.

“Waarom steelt iemand een baby?” vroeg Joost.
Ik krabde onder mijn hoed.
“Voor het geld, Joost. Ik ken dat.
Eerst stelen ze een baby.
Dan brengen ze hem naar een ver land.
Daar verkopen ze hem aan een rijke stinkerd.
Je ziet hem nooit meer terug.” (blz. 64)

Sam heeft allerlei verdachten, maar als zij ze onderzoekt worden ze boos.

Vandaag waren veel mensen kwaad op mij.
Een speurder heeft het niet altijd makkelijk! (blz. 81)

In het derde verhaal Spook in de school (1996) komt Joost om hulp vragen, want hij heeft een spook gezien op school. Sam gelooft niet in spoken, maar wil best helpen.

“Natuurlijk durf ik dat.Sam Schoffel is voor niets bang.
Zelfs niet voor spoken” (blz. 126)

Het is een spannend avontuur voor Sam waarin ze op zoek gaat naar een spook waarvan zij zegt dat die niet bestaat.

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
★★★☆☆ – gemiddeld
Ik vond het een grappig boek om te lezen. Sam is een goede detective en kan allerlei problemen oplossen. De tekeningen in het boek verduidelijken het verhaal. Op de tekeningen lijkt Sam meer op een jongetje dan op een meisje, maar Sam is dan ook geen gewoon meisje.
De verhalen zijn volgens mij niet erg spannend, behalve het verhaal over het spook. Het is leuk om te lezen hoe Sam tot een oplossing komt van het probleem komt.

Recensies

Heb jij dit boek gelezen? Of een ander leuk boek? Klik op de oranje knop en vul het vragenformulier in
Dat is alles wat jij hoeft te doen om een recensie te schrijven...


Schrijf zelf een recensie

Tip

Ben je op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Daarnaast vind je meer informatie op de websites van de uitgeverijen en op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur, Leesfeest, Literatuurplein

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie