Will en zijn kleine broertje Harry wonen samen met hun moeder in een stacaravan in Camping Zeevos. Dat doen ze stiekem, want eigenlijk mag je daar alleen maar wonen als je met vakantie bent. Gelukkig knijpt de wet een oogje dicht. Dat vindt Will goed, want hij heeft al genoeg zorgen aan zijn hoofd. Zo heeft hij een op-en-neer-mama, die de ene dag vrolijk is en dan weer verdrietig. Zijn vader vertrok vier jaar geleden om de wereld rond te varen en is nog altijd niet terug. Op een dag lijkt ook zijn mama verdwenen. Net op het moment dat mijnheer Richard gestorven is. Terwijl de hele camping op zoek gaat naar het verdwenen winnende lottobriefje van mijnheer Richard, probeert Will voor iedereen te verzwijgen dat zijn moeder weg is. Waar is Wills mama? Waarom nam ze haar portemonnee en mobieltje niet mee en vooral, zal ze op tijd weer opduiken?

knop meer info over boek

Over het verhaal

De dag dat mijn moeder verdween, was dezelfde dag dat mijnheer Richard de lotto won (en daarna het loodje legde). Ik ben Will. Tien jaar geleden ben ik geboren in de caravan waar ik nu woon. De caravan is nog nooit van plaats veranderd. Dat kan ook moeilijk, want er zitten geen wielen onder. De woonwagen is ons huis. Dat mag ik niet hardop zeggen van mama, want eigenlijk mogen we daar niet wonen.

Will woont samen met zijn moeder en broertje Harry in een caravan op een camping. Op een dag blijkt zijn moeder verdwenen te zijn. Ze is niet thuis en Will heeft geen idee waar ze naar toe is. Hij probeert dit voor iedereen te verbergen, want hij is bang dat Harry en hij anders bij hun moeder worden weggehaald. Hun moeder heeft een ziekte, waardoor ze soms anders reageert dan andere moeders.

Corinne heeft het me ooit eens uitgelegd. Ik heb een op-en-neer-mama. Mama denkt dat ze kan vliegen, nit echt natuurlijk, alleen in haar hoofd. Sommige dagen vliegt ze zo hoog dat ze de hemel ziet. Dan kan ze alles aan en koopt ze dingen die ze niet nodig heeft. Zoals een set automatten vier kopen twee gratis. We hebben niet eens een auto. En ineens, zomaar, stort mama naar beneden. Dan huilt ze dagen aan een stuk. Mama kan daar niet zo veel aan doen, zegt Corinne. Het is zeker niet mijn schuld. En ook niet die van Harry als hij zijn bloemkool niet wil opeten. Sinds vorig jaar neemt mama speciale pillen om niet meer zo hoog te vliegen. Dan kan ze ook niet meer naar beneden storten. En het helpt. (blz. 6)

Er is weinig eten in huis en Will en Harry hebben honger. Will gaat daarom spaghetti maken. Dat is moeilijker dan hij denkt…

Spaghetti maken is aartsmoeilijk. Het is halfeen ‘s middags en er staat nog altijd geen eten op tafel. Eerst krijg ik de pot saus niet open. En dan willen die lange stokjes niet in de pan. En ze worden ook niet zacht. Ze liggen nochtans al een hele poos in het water. Bij mama duurt het nooit zo lang. Dan pas denk ik eraan dat het water heet moet zijn. Ik weet hoe je aan die knoppen moet draaien. Dat heeft mama me geleerd. (blz. 18)

Will vertelt een paar dagen lang tegen niemand dat zijn moeder is verdwenen. Maar er gebeurt van alles op de camping. Mijnheer Richard, een buurman, heeft de lotto gewonnen, maar hij is dood gegaan. Het lottoticket is nergens te vinden, maar daar wordt door andere campingbewoners wel naar gezocht. Will vertelt ook niets tegen zijn vriendinnetje Malika. Maar dan hoort hij dat Corinne een paar dagen eerder langskomt om met zijn moeder te praten. Wat moet hij nu doen?

‘Papa heeft gezegd dat ik niemand mag vertrouwen, zelfs geen vriend.’
‘Waarom neem je dat aan van iemand die je zelf niet kan vertrouwen?’ zegt Malika. ‘Hij was toch diegene die jullie in de steek liet?’
Haar woorden komen als een mokerslag in mijn gezicht.
‘Hoe durf je?’ zeg ik boos. (blz. 63)

Will besluit dat hij het niet alleen kan. Hij vertelt de buurvrouw en Malika dat zijn moeder zomaar is verdwenen. De buurvrouw gaat voor hem op onderzoek uit. Ondertussen komt Corinne langs voor haar afspraak en Malika en Will proberen haar af te leiden. Zal Will’s moeder gevonden worden? Blijven Will en Harry op de camping wonen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathidle) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Welke woorden passen bij het verhaal?
Zielig, spannend
Waarom heb je het boek gelezen?
Het boek staat op de tiplijst voor de Kinderjury 2013 (6-9 jaar) en ik wil zoveel mogelijk boeken van deze lijst lezen. Door de titel van het boek dacht ik dat het over vakantie zou gaan, maar daar gaat het niet over.
Hoe kom je aan het boek?
Van de bieb
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal begint zielig, want de moeder van Will en Harry is verdwenen. Het is leuk om te lezen hoe Will probeert om dit te verbergen. Soms zijn er grappige stukjes, zoals wanneer Will spaghetti gaat maken. Het verhaal is ook spannend, want er gebeuren rare dingen op de camping.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee