boekomslag Jacques Vriens - Strijd om de kathedraal

Dat het leven als zoon van een bouwmeester niet over rozen gaat, merkt Thies elke dag. Hij moet naar de kloosterschool, maar vindt het veel spannender om op de bouwplaats van de kathedraal te zijn. Als hij weer eens de klas wordt uitgestuurd, ziet hij hoe een meisje wordt lastiggevallen op straat. Het meisje blijkt Mette te heten en ze is blind. Thies wordt de ogen van Mette. Door zijn verhalen komt de kathedraal tot leven voor Mette. Maar samen met haar raakt hij ook betrokken bij de felle strijd om de kathedraal, want niet iedereen is het eens met de bouw.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Met het puntje van zijn tong uit zijn mond schrijft Thies de letters na. Hij staat achter een houten tafel met een schuin werkblad. Eigenlijk is deze lessenaar iets te hoog voor hem want hij moet op zijn tenen staan.De ganzenveer trilt in zijn rechterhand. Zijn halflange haren vallen langs zijn gezicht.Vandaag mag hij voor het eerst op perkament schrijven. Bovenaan op zijn werkblad ligt het voorbeeld. Het is een smal reepje perkament met de tekst: Amor vincit omnia.

Thies woont in Trichterbosch samen met zijn ouders en zusje. Zijn vader is bouwmeester van de kathedraal die gebouwd wordt in Trichterbosch.
Zijn opa, die inmiddels is overleden, is jaren geleden met de bouw hiervan begonnen. Thies moet zijn vader later ook opvolgen en gaat daarom naar de kloosterschool.

Het begon zo goed vanochtend toen broeder Daniel zei dat hij voor het eerst op perkament mocht schrijven. Een paar andere jongens hadden hem jaloerse blikken toegeworden. Je moest echt heel goed zijn voordat je dat mocht doen. En Alard fluisterde: ‘Zeker omdat je het zoontje van de bouwmeester bent.’ Daar ging het vaker over. Volgens sommige jongens werd hij voorgetrokken omdat zijn vader de baas was van de bouw van de nieuwe kerk. Maar daar kon hij toch ook niks aan doen. Je hebt je vader niet voor het uitzoeken. En ook niet je grootvader. Die was de eerste bouwmeester geweest en nadat opa dood was gegaan, mocht zijn vader het overnemen. (blz. 12)

Thies wil helemaal geen bouwmeester worden. Het lijkt hem ontzettend saai. Hij heeft ooit aan zijn vader gevraagd waarom hij bouwmeester moet worden, maar die gaf geen antwoord en werd heel erg boos. Thies vindt het wel leuk om naar school te gaan, maar nog leuker is het om door Trichterbosch te dwalen. Op een dag komt hij op weg naar huis een blind meisje tegen, Mette. Ze wordt lastiggevallen door een jongen en Thies jaagt hem weg. Thies vertelt haar eerst niet dat hij de zoon van de bouwmeester is, maar daar komt ze toch achter. De vader van Mette werkt ook op de bouwplaats, als steensjouwer. Thies vertelt Mette over Trichterbosch en over de bouwplaats. Hij vertelt het zo goed dat ze het voor zich ziet.

Vroeger stonden hier huizen en waren er boomgaarden en weitjes, maar die hebben allemaal plaats moeten maken voor de droom van Trichterbosch: een echte kathedraal! Het stadsbestuur had alles op alles gezet om die te kunnen bouwen. (blz. 44)

De ouders van Thies komen er achter dat hij met Mette omgaat en daar zijn ze niet blij mee. Mette is blind en dat is zondig. Ze verbieden hem om nog met haar om te gaan.

Gelukkig, de preek is voorbij. En natuurlijk wil hij zijn vader niet teleurstellen, daarvoor is hij veel te trots op hem. Welke jongen kan nou zeggen dat zijn vader de bouwmeester is van zoiets groots als een kathedraal? Daarom stopt hij vandaag de gedachte dat hij iets heel anders wil worden diep weg. Hij hoopt maar dat hij over een paar jaar wel genoeg moed heeft verzameld om te durven zeggen: ‘Ik word geen bouwmeester. Ik kies voor iets anders.’ (blz. 59).

Toch blijft Thies haar stiekem zien. Mette wil graag de steiger van de kathedraal op om te voelen hoe het voelt om zo hoog te zijn. Thies weet dat hij van zijn vader echt niet de steigers op mag, maar Mette dringt aan. Hij wil graag indruk op haar maken en op een middag, terwijl de rest van de stad op de jaarmarkt is, klimmen ze voorzichtig naar boven. Ondertussen beschrijft Thies wat ze zien. Mette vindt hem een echte bouwmeester. Er komt een zwaar onweer aan en dat begint als zij boven op de steiger zijn. Vanuit de hoogte zien ze dat er in een van de gebouwen brand is. Mensen komen naar de bouwplaats om de brand te blussen. De kinderen worden op de steigers gezien. De vader van Thies is boos.

‘Ik wil helemaal geen bouwmeester worden!’ schreeuwt Thies woedend. Zijn vader staat langzaam op en geeft Thies een klap, recht in zijn gezicht. Zijn moeder barst in snikken uit en jammert: ‘Zie je wel, dat komt door die rotmeid, die heeft je helemaal gek gemaakt.’ Zijn vaders vinger priemt naar de wenteltrap in de hoek van de kamer. ‘Naar boven jij, en daar blijf je. De komende dagen kom je hier de deur niet meer uit en je gaat voorlopig ook niet naar school. Tot ik zeker weet dat die meid zich hier nooit meer zal vertonen. En ik waarschuw de schout dat hij haar oppakt zodra ze een voet in de stad zet.’ ‘Maar vader…’ ‘Uit mijn ogen!’ Woedend stampt Thies de trap op. (blz. 154)

Bij de brand is Mette’s vader omgekomen en Mette wordt door haar tante meegenomen naar een dorpje in de buurt. Mette heeft een hekel aan haar tante en Thies wil haar gaan redden. Maar hij mag van zijn ouders het huis niet meer uit. Zal hij stiekem het huis uit gaan? Zullen Thies en Mette elkaar ooit nog zien?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Welke woorden passen bij het verhaal?
Spannend, zielig 
Waarom heb je het boek gelezen?
Ik hou van verhalen die zich in het verleden afspelen en dit boek speelt zich af in de Middeleeuwen. Verder staat het boek op de tiplijst van de Kinderjury en probeer ik hier zoveel mogelijk van te lezen.
Hoe kom je aan het boek?
Van de bieb 
Wat vind je leuk aan het boek?
Het boek gaat over Thies die van zijn ouders bouwmeester moet worden. Daarom gaat hij naar de kloosterschool. Hij ontmoet in de stad Mette, een blind meisje. Hij mag van zijn ouders niet met haar omgaan, omdat blind zijn een zonde is en ze uit een arme familie komt. Thies gaat stiekem met haar om. In de stad zijn er spanningen tussen de kathedraalbouwers en een klein groepje stadsbewoners. Er wordt gedreigd met vernielingen en brandstichting. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee