Als de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack een vreemde schets krijgen verandert hun doodgewone leven van de ene op de andere dag. Ze gaan op onderzoek uit omdat ze willen weten waar de schets precies vandaan komt. Dan blijkt dat ze een groot geheim op het spoor zijn, waardoor ze in gevaarlijke situaties belanden.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Met een harde klap raakten haar voeten de grond. Ze duizelde en haalde automatisch diep adem. Een huiveringwekkende geur stroomde haar neusgaten binnen. Het verkeerde moment, de verkeerde plek, wegwezen!, klonk het in haar zwaar bonkende hoofd. Ze wist zeker dat het de geur van de dood was. (blz. 9)

Met de eerste zin zit je gelijk in het verhaal. Wat is er gebeurd? Waar is dit meisje? Sophie en haar zusje Lisa en hun buurjongens (en vrienden) Jack en Tom hebben een schets gekregen van een oude buurvrouw. Deze schets schijnt bij het huis te horen waar Sophie en Lisa wonen. Volgens Lisa is deze tekening van Leonardo da Vinci en ze gaan stiekem naar het kantoor van hun vader om een boek te vinden waar zo’n soort tekening in staat. Jack en Tom vervelen zich en zijn wat aan het stoeien. Ze vallen tegen de boekenkast aan.

Sophie hoorde Tom roepen en kwam weer een beetje bij zinnen. Ze kon amper bevatten wat ze zag. Er zat inderdaad een enorme kier. Een deel van de kast leek een stuk naar links weggeschoven, de muur in. De kier die was ontstaan was zo’n vijftien centimeter breed. Achter de deur leek het pikdonker.
‘Er lijkt wel een kamer achter de kast te zitten,’ stamelde Sophie. (blz. 35)

In deze kamer vinden ze een oud boek, een boek dat waarschijnlijk ook van Leonardo da Vinci is en ze vinden hier ook een vreemd apparaat.

Sophie zat in haar kamer onrustig achter haar bureau. De codex had ze opengeslagen voor zich liggen en ze staarde naar de pagina’s. Ze had eigenlijk blij moeten zijn met hun ontdekking, een schat van dertig miljoen, maar zo voelde het niet. Ze vroeg zich af of ze iets mankeerde. Waarom was ze niet blij? Waarom was ze zo gespannen? Waar keek ze naar? Was het wel echt wat ze hadden gevonden? Hoe kwam zo’n oud boek in hun huis? Was het niet één grote grap die iemand met hen uithaalde? En als het wel echt was, wat beschreef Leonardo dan in het boek? Wat stond er geschreven? (blz. 75)

Dat vreemde apparaat blijkt een tijdmachine te zijn.

Lisa kon een lach niet onderdrukken. ‘Jongens, even serieus, kijk ons nou. We staan hier als apen verkleed, om een gek ding heen en denken echt dat we onszelf zo wel even “bij Leonardo da Vinci op visite” beamen?’ Ze staarde haar vrienden aan, wachtend op een reactie. (blz. 164)

Zal het hen lukken om terug in de tijd te reizen? Wat zullen ze daar aantreffen? Zullen ze Leonardo da Vinci kunnen ontmoeten?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Zitten er plaatjes in het boek?
Nee
Welke steekwoorden passen bij het boek? Bijvoorbeeld grappig of spannend. Je kunt zoveel woorden opschrijven als je wilt.
Spannend, avontuurlijk, interessant
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik kwam het boek via Twitter tegen en de omschrijving klonk zo spannend dat ik benieuwd was naar het hele verhaal
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gekregen van de schrijvers om er deze recensie van te schrijven, een cadeautje dus
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat het boek zich zowel in het heden als in het verleden afspeelt. Tijdreizen zou mij best leuk lijken.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het jammer dat er nog geen deel 2 is. Het boek heeft een open einde en ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan.
Ik heb ook een aantal vragen na het lezen van het boek waarvan ik hoop dat ze in het volgende deel beantwoord worden. Welke vragen dat zijn? Dat zal ik niet verklappen, want dan is het boek minder leuk om te lezen.
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Ik vond het een leuk en spannend boek om te lezen.
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan iedereen vanaf 10 jaar die houdt van een boek met een spannend avontuur. Er zitten wel wat moeilijke woorden in, die je misschien moet opzoeken (of navragen bij je ouders)