KJV 2013-2014 voor 10-12 jaar (België)

geplaatst in: overzicht | 0


logo van KJVIn België hebben ze ook een kinderjury (KJV) waarbij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar boeken lezen en daar een oordeel over geven. Voor elke leeftijdsgroep wordt een lijst samengesteld met boeken van 5 Vlaamse auteurs en 5 buitenlandse auteurs. Heel anders dus dan in Nederland waar je helemaal zelf mag kiezen hoeveel boeken je leest (minimaal 1) en je uit alle boeken mag kiezen die verschenen zijn in het jaar ervoor. Voor de Kinderjury 2013 mocht er gekozen worden uit boeken die in 2012 uitgegeven waren in Nederland.

De stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Je kunt je opgeven voor de jury als je in België woont. Op het jaarlijkse eindfeest worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen. Het leesjaar voor de KJV voor 2013-2014 begint in september. De boekenlijsten per leeftijdsgroep zijn alvast bekendgemaakt. Per leeftijdsgroep heb ik een eigen bijdrage gemaakt op Ikvindlezenleuk.

 

Groep 4 (10 tot 12 jaar)

Jef Aerts – Het kleine paradijs
Querido 2012, 160 bladzijden, illustraties van Korneel Detailleur, 10+
Lilita groeit op bij haar moeder. Ze kan met dieren praten. Als ze twaalf is, gaat ze op zoek naar haar vader, die in een wonderlijke ommuurde stad woont met zijn nieuwe gezin.

John Flanagan – De outsiders (Broederband 1)
Gottmer 2012, 445 bladzijden, vertaald door Wybrand Scheffer, 12+
De outsiders speelt zich af in Skandia, waar jaarlijks twee ‘broederbanden’ worden samengesteld van jongens die dat jaar 15 worden. Deze worden flink op de proef gesteld, maar slechts één kan er winnen.

Simon van der Geest – Spinder
Querido 2012, 231 bladzijden, illustraties van Karst-Janneke Rogaar, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hidde heeft een insectenverzameling in de kelder, maar zijn broer wil die kelder inpikken. Dus is het oorlog. En Hidde heeft een wapen: het verschrikkelijke geheim dat de broers bewaren.

Moni Nilsson – Pita en Svenne: de vader met de grote schoenen
Moon 2012, 128 bladzijden, vertaald door Clementine Luijten, 10+
De ouders van Pita zijn pas gescheiden. Dat zorgt voor allerlei nieuwe situaties. Gelukkig heeft ze veel aan haar buurjongen en beste vriend Svenne. Maar op hem is ze niet verliefd!

Berti Persoons – Mijn papa is een held
Clavis 2012, 69 bladzijden, illustraties van Katherina Ritzoglou, 10+
Een jaar na de dood van zijn vader weet Joost nog steeds geen raad met zijn verdriet. Als brandweerman redde zijn vader mensen, hoewel hij zelf op het eind van zijn leven vond dat hij niet genoeg had gedaan. Maar waarom?

Jan Simoen – De nacht van 2 april
Querido 2012, 232 bladzijden, illustraties van Peter Simoen, 12+
Joris vindt een oude foto tussen de spullen van zijn vader. Zou die foto iets te maken hebben met wat zich in zijn dorp heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog? Joris en zijn vrienden gaan op onderzoek uit.

Karla Stoefs – De verzwegen brief
Manteau 2012, 256 bladzijden, 10+
De vader van Lotte zeilt de wereld rond. Hij schrijft in een brief dat hij nog lang niet thuiskomt. Lotte verzwijgt dit, omdat oma ziek is. Dan vindt ze in de kamer van haar overleden opa een tweede verzwegen brief.

Shaun Tan – Het ding en ik
Querido 2012, 40 bladzijden, vertaald door Bart Moeyaert, 6+
Een jongen vindt een eigenaardig ding. Het is van niemand. Van zijn ouders mag hij het thuis niet houden, dus gaat de jongen op zoek naar een onderkomen voor het ding.

Mark Tijsmans – De kronieken van Sooi Molenwieken
Manteau 2012, 360 bladzijden, 10+
Als de opa van Sooi Molenwieken is overleden, verhuist hij met zijn ouders naar diens afgelegen molen. Daar maakt Sooi een sprong in de tijd naar 1946, toen zijn opa twaalf jaar was.

Anna Woltz – Ik kan nog steeds niet vliegen
Leopold 2012, 176 bladzijden, 10+
Zomer 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen?

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website