KJV 2013-2014 voor 12-14 jaar (België)

geplaatst in: overzicht | 0


logo van KJVIn België hebben ze ook een kinderjury (KJV) waarbij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar boeken lezen en daar een oordeel over geven. Voor elke leeftijdsgroep wordt een lijst samengesteld met boeken van 5 Vlaamse auteurs en 5 buitenlandse auteurs. Heel anders dus dan in Nederland waar je helemaal zelf mag kiezen hoeveel boeken je leest (minimaal 1) en je uit alle boeken mag kiezen die verschenen zijn in het jaar ervoor. Voor de Kinderjury 2013 mocht er gekozen worden uit boeken die in 2012 uitgegeven waren in Nederland.

De stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Je kunt je opgeven voor de jury als je in België woont. Op het jaarlijkse eindfeest worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen. Het leesjaar voor de KJV voor 2013-2014 begint in september. De boekenlijsten per leeftijdsgroep zijn alvast bekendgemaakt. Per leeftijdsgroep heb ik een eigen bijdrage gemaakt.

 

Groep 5 (12 tot 14 jaar)

50 Cent – Slagveld: het bijna ware verhaal van ex-pester
Moon 2012, 288 bladzijden, vertaald door Jasper Mutsaers, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
In Slagveld vertelt 50 Cent het verhaal van de dertienjarige Burton. Sinds zijn ouders zijn gescheiden woont Burton met zijn moeder in een piepklein flatje in een saaie buitenwijk van New York. Tijdens de eerste dag op zijn nieuwe school krijgt hij meteen de bijnaam ‘Dikzak’. Het liefst zou hij bij zijn vader in Harlem wonen, ook al heeft die nooit echt tijd voor hem. Nadat Dikzak een klasgenoot in elkaar heeft geramd met een sok vol batterijen, wordt hij naar maatschappelijk werkster Liz gestuurd. Maar Dikzak is niet van plan ook maar iets te zeggen over de reden van zijn daad. Sommige verhalen willen echter verteld worden. En dit is er een van.

Bettie Elias – Losse handen
Manteau Jeugd 2012, 200 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Karim is twaalf, maar tegen toeristen moet hij zeggen dat hij veertien is. Zes dagen per week werkt hij als kinderarbeider in een muffe koperslagerij in de Marrokkaanse stad Fez. Via zijn vriend Youssef leert hij Robert kennen, een buitenlander die een gastenverblijf heeft. Robert wil Youssef en Karim helpen. Maar gaandeweg ondervindt Karim dat Roberts bedoelingen niet altijd even zuiver zijn.

Noëlla Elpers – Malou van de mussen
Van Goor 2012, 245 bladzijden, 12+
Malou gaat met haar moeder naar Roosendaal om haar stiefvader te ontvluchten. Als haar moeder overlijdt, mag ze met burgemeester Rockox terug naar Antwerpen. Malou wordt dienstmeisje in zijn huis.

Holly Goldberg Sloan – Ik zal er zijn
Querido 2012, 317 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 15+
Tussen Emily en Sam is het liefde op het eerste gezicht. Sam vindt bij haar thuis de warmte die hij bij zijn psychisch gestoorde vader mist. Als Sams vader dit ontdekt, draait hij helemaal door. Zullen Emily en Sam elkaar ooit terugzien?

Ransom Riggs – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Clavis 2012, 336 bladzijden, vertaald door Tine Poesen, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na de dood van zijn opa bezoekt Jacob het weeshuis waar zijn opa opgroeide, op een afgelegen eiland. Het blijkt dat opa’s jeugdvrienden meer dan bijzonder waren. En misschien leven ze nog steeds.

Gideon Samson – Zwarte zwaan
Leopold 2012, 212 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
De impulsieve en eigenzinnige Rifka is bevriend met Duveke. Op een dag bedenkt Rifka een bizar plan waarmee ze haar ouders, school en het hele dorp om de tuin wil leiden.

Brian Selznick – Het wonderkabinet
Boekerij 2012, 637 bladzijden, vertaald door Gert van Santen, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ben gaat in New York op zoek naar zijn onbekende vader. Vijftig jaar eerder maakte de dove Roos een soortgelijke reis. Het verhaal van Roos wordt in paginagrote zwart-witte potloodillustraties verteld.

Wendy Stroobant – Duivelsstrijd
Davidsfonds 2012, 152 bladzijden, 12+
Zuidelijke Nederlanden, 17de eeuw. Twee weken geleden werd Dorothea door haar oom, bisschop Hemelsoet, uit het weeshuis gehaald. Voor de buitenwereld is de bisschop een heilige, iemand die ontzag en bewondering oogst. Maar Dorothea weet wel beter: elke avond moet ze hem opsluiten in de kelder. Daar vecht hij tegen de duivel die bezit van hem neemt. Lieven is de zoon van de beul, veracht door de hele stad. ‘s Nachts gaat hij op zoek naar de weerwolf die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. De moorden lijken op die van vijftien jaar geleden toen de broer van bisschop Hemelsoet als weerwolf ontmaskerd en geëxecuteerd werd.Op een van zijn nachtelijke omzwervingen botst hij op Dorothea. Als een bezetene klauwt ze zijn gezicht open, om de dag nadien om een kus te komen bedelen. Heeft zij iets met de moorden te maken?

Johan Vandevelde – De banneling (Elfenblauw 3)
Abimo 2012, 397 bladzijden, 12+
De boosaardige Lystar wil zijn buurvolken vernietigen. Om hem te kunnen stoppen, probeert Sander het mythische Elfenvolk en hun oude vijand de Sardeniërs aan zijn kant te krijgen.

Mieke Versyp – Hoe ik het kopbeest versloeg
Lannoo 2012, 90 bladzijden, illustraties van Trui Chielens, 12+
De onzekere Talula heeft veel broers en zussen van verschillende vaders. Haar moeder heeft een heel eigen kijk op het leven. Talula beschrijft in haar dagboek haar gevoelens en vragen.

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website