KJV 2013-2014 voor 14-16 jaar (België)

geplaatst in: overzicht | 0


logo van KJVIn België hebben ze ook een kinderjury (KJV) waarbij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar boeken lezen en daar een oordeel over geven. Je kunt je aanmelden als jurylid op de website en je mag stemmen als je alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen. Voor elke leeftijdsgroep wordt een lijst samengesteld met boeken van 5 Vlaamse auteurs en 5 buitenlandse auteurs. Heel anders dus dan in Nederland waar je helemaal zelf mag kiezen hoeveel boeken je leest (minimaal 1) en je uit alle boeken mag kiezen die verschenen zijn in het jaar ervoor.

De stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Op het jaarlijkse eindfeest worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen. Het leesjaar voor de KJV voor 2013-2014 begint in september. De boekenlijsten per leeftijdsgroep zijn alvast bekendgemaakt.

 

Swati Avasthi – Split. Het liegen begint nu
Lemniscaat 2012, 288 bladzijden, vertaald door Marion Drolsbach, 15+
Jace is door zijn gewelddadige vader uit huis gezet. Samen met zijn oudere broer probeert hij een nieuw leven op te bouwen. Maar daarvoor moet hij eerst met zijn verleden afrekenen.

Steph Bowe – Gered door een meisje
Boekerij 2012, 208 bladzijden, vertaald door Gert Van Santen, 15+
Sacha is ongeneeslijk ziek en onderneemt een zelfmoordpoging door het water in te lopen, maar hij wordt gered door Jewel. Beide hebben problemen, waardoor er een bijzondere relatie tussen hen ontstaat.

Kevin Brooks – iBoy
Harmonie 2012, 255 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een iPhone wordt van een flat gegooid en boort zich in het hoofd van de 16-jarige Tom. Hij overleeft het ongeluk, maar een aantal achtergebleven stukjes in zijn hoofd zorgen voor een buitengewoon effect… Hij weet en ziet meer dan hij zich ooit voor kon stellen. Tom heeft ineens superkrachten. En met deze ongelooflijke kracht komt de keuze: wraak nemen op een gewelddadige straatbende die zijn vriendin Lucy terroriseert of zich gedeisd houden?

Michael De Cock – Hannibal
Davidsfonds 2012, 235 bladzijden, 15+
3e eeuw voor Christus. 70.000 manschappen en meer dan 40 olifanten trekken vanuit Carthago dwars door Spanje, Gallië en de Alpen naar Italië. Het leger wordt aangevoerd door 1 man: Hannibal Barkas. Gedreven door een levenslange haat tegenover Rome en haar inwoners en met maar 1 doel voor ogen: de macht grijpen over het Middellandse zeegebied. De geschiedenis van Hannibal en Carthago inspireerde tal van historici. Nooit echter werd het verhaal vanuit het standpunt van Hannibal zelf verteld.

Matthew Dicks – Herinneringen van een denkbeeldig vriendje
Mistral 2012, 384 bladzijden, vertaald door Ineke van Bronswijk, 15+
Waar blijft een denkbeeldig vriendje als niemand meer in hem gelooft? Max heeft een denkbeeldige vriend. Hij heet Budo en hij bestaat echt. Hij leeft in een aparte wereld en heeft zijn eigen gedachten en beslommeringen. Een voor een ziet hij andere denkbeeldige vriendjes verdwijnen omdat hun kinderen niet meer in ze geloven. Budo bestaat al veel langer dan de meeste ingebeelde vriendjes. Max heeft Budo harder nodig omdat hij autistisch is en omdat hij de wereld zo moeilijk te begrijpen vindt. De verwarring van Max brengt hem vaak in de problemen – gelukkig is Budo er dan om hem te helpen. Zolang alles maar gewoon bij het oude blijft, voelt Max zich prima. Maar er zijn veranderingen op komst. Grote veranderingen. Als Budo zijn vriend op een dag voor zijn ogen ziet verdwijnen, moet hij alle zeilen bijzetten om Max te redden.

Kristien Dieltiens – Kelderkind
De Eenhoorn 2012, 485 bladzijden, illustraties van Carll Cneut, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Duitsland, 19de eeuw. Manfred heeft een hazenlip. Iedere dag ervaart hij dat de wereld lelijke mensen afwijst. Haat en liefde zijn de sleutelwoorden in zijn leven. Op Pinkstermaandag 1828 staat er op een plein in Neurenberg een zonderlinge knaap. De 16-jarige vondeling kan alleen zijn naam schrijven: Kaspar Hauser. Hij kan amper lopen of praten. Enkele mensen trekken zich zijn lot aan, maar niet iedereen heeft goede bedoelingen. Kaspar draagt een duister geheim met zich mee. Waarom werd hij al die jaren gevangen gehouden in een donkere kelder? En wat heeft hij te maken met Manfred?

Ed Franck – Hoe Seppe ondanks alles zijn zestiende verjaardag haalde
Davidsfonds 2012, 285 bladzijden, 15+
Toen Seppe zijn zestiende verjaardag vierde, was het resultaat: een losgeslagen stier, een onthoofd vrouwenbeeld, een geramde politieauto en een artikel met foto in de krant. Niemand die hem kende was verbaasd dat dit net Seppe overkwam. Net zoals toen hij met zijn huisdier Gerbil een driesterrenrestaurant op zijn kop zette, of opgepakt werd voor vermeend vandalisme en zo het rode slipje van een agente te zien kreeg, of zijn eigen verdrinking ensceneerde in zijn zoektocht naar een eerste kus.

Siska Goeminne – Raak me dan, als je kan
De Eenhoorn 2012, 99 bladzijden, 15+
Rune verhuist met haar moeder na een dramatische gebeurtenis naar zee. Ze ontmoet Simon. Ze herkennen pijn en verdriet in elkaar, waardoor ze zich tot elkaar aangetrokken voelen. Maar ze zijn heel verschillend.

Ursula Poznanski – Erebos
Lemniscaat 2012, 421 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat gebeurt er als de grens tussen de virtuele en de echte werkelijkheid vervaagt? Op een Londense school gaat de illegale versie van een nieuwe, verslavende game van hand tot hand. Iedereen wil Erebos spelen – maar wie eraan begint, krijgt maar één kans: zodra je je niet aan de regels houdt of weigert een opdracht uit te voeren, word je eruit geknikkerd en kan je nooit meer inloggen. Ook Nick weet zijn handen op de game te leggen en komt terecht in de virtuele wereld van Erebos. Al gauw is er hij niet meer uit los te rukken, tot hij de opdracht krijgt iemand te doden. Hij weigert en wordt genadeloos uit het spel gegooid. Als zijn beste vriend vervolgens een ernstig ongeluk krijgt, realiseert Nick zich dat Erebos niet langer alleen een game is – het is angstaanjagende werkelijkheid.

Marian De Smet – Rotmoevie
Moon 2012, 190 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Eppo, een Nederlandse jongen van zeventien komt al liftend met een Vlaams meisje in contact. Tabby is achttien en ze heeft niet echt een doel voor ogen op het moment dat ze Eppo meeneemt in haar oude Volkswagen Golf. Het komt erop neer dat zij hem brengt waar hij heen wil. Eppo heeft gaandeweg door dat Tabby gewoon weg wil, maar waarvan ze weg wil, daar krijgt hij geen zich op. Dat het iets met Rob te maken heeft, is duidelijk. Zijn naam staat bovenop haar arm getatoeëerd.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website