KJV 2013-2014 voor 6-8 jaar (België)

geplaatst in: overzicht | 0


logo van KJVIn België hebben ze ook een kinderjury (KJV) waarbij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar boeken lezen en daar een oordeel over geven. Voor elke leeftijdsgroep wordt een lijst samengesteld met boeken van 5 Vlaamse auteurs en 5 buitenlandse auteurs. Heel anders dus dan in Nederland waar je helemaal zelf mag kiezen hoeveel boeken je leest (minimaal 1) en je uit alle boeken mag kiezen die verschenen zijn in het jaar ervoor. Voor de Kinderjury 2013 mocht er gekozen worden uit boeken die in 2012 uitgegeven waren in Nederland.

De stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Je kunt je opgeven voor de jury als je in België woont. Op het jaarlijkse eindfeest worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen. Het leesjaar voor de KJV voor 2013-2014 begint in september. De boekenlijsten per leeftijdsgroep zijn alvast bekendgemaakt. Per leeftijdsgroep heb ik een eigen bijdrage gemaakt op Ikvindlezenleuk.

 

Groep 2 (6 tot 8 jaar)

Kim Fupz Aakeson – Zondag
Querido 2012, 48 bladzijden, illustraties van Eva Eriksson, vertaald door Edward Van de Vendel, 6-
Thomas krijgt binnenkort een broertje of zusje. Hij maakt zich zorgen, dat zijn ouders straks niet meer van hem zullen houden.

Gerda Dendooven – Takkenkind
Querido 2012, 40 bladzijden, 6+
Een vrouw eist van haar man een kind, en wel onmiddellijk. Dus gaat de man op zoek. Hij ontmoet veel verschillende kinderen. Zal hij een geschikt kindje voor zijn vrouw kunnen vinden?

Kristien In-‘t-Ven – De zeepridder
Lannoo 2012, 96 bladzijden, illustraties van Mattias De Leeuw, 8+
De zeepridder krijgt een verzoek van de koning. Als hij de draak verslaat, dan mag hij met prinses Lies trouwen. Maar er is nog een ridder die dat wil.

William Joyce – De fantastische vliegende boeken van Marius Mindermeer
Rubinstein 2012, 52 bladzijden, illustraties van Joe Bluhm, vertaald door Huberte Vriesendorp, boek is gebaseerd op animatiefilm, 6+
Marius Mindermeer belandt in een kamer vol boeken die hij liefdevol verzorgt. Aan het eind van zijn leven zorgen die ook voor hem.

Jaap Robben – Josephina
De Eenhoorn 2012, 32 bladzijden, illustraties van Merel Eyckerman, 6+
Een jongetje vertelt over zijn oma. Hoe ze vroeger een kind was, verliefd werd, mama werd en uiteindelijk zijn oma. Helaas vergeet oma nu steeds meer.

Alex T. Smith – Jacques naar de stad
House of Books 2012, 95 bladzijden, vertaald door Harmen van Straaten, 6+
Vandaag gaan Jacques en meneer Wiebelsok naar de stad. Ze drinken een kopje thee in een café, bekijken winkeltjes en ze bezoeken een museum. Daar zien ze dat een dief een kunstwerk wil stelen. Wat moeten ze doen?

Stan Van Steendam – O echo: een stadsgeluidenboek
Vrijdag 2012, 32 bladzijden, 6+
Het jongetje Tuur loopt door de stad. Onderweg hoort hij van alles: getoeter van auto’s, gerinkel van fietsbellen, maar ook de ijscoman en een fanfare.

Harmen van Straaten – Dino is mijn vriend
Kluitman 2012, 80 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten, 8+
Mark krijgt van de eigenaar van de dierenwinkel een vreemd ei. Als het ei uitkomt, komt er een dino uit. Maar hoe verzorg je een dino en vooral hoe hou je hem verborgen?

Evelien De Vlieger – Job en de duif redden kip
Lannoo 2011, 108 bladzijden, illustraties van Noëlle Smit, 6+
De moeder van Job heeft zin in een vers eitje. Ze koopt een kip, maar die legt geen ei. De kip krijgt nog een week de tijd, daarna vliegt ze in de pot. Dat laten Job en de duif niet gebeuren.

Riet Wille – Het uur bij Tuur
De Eenhoorn 2012, 48 bladzijden, illustraties van Frank Daenen, 6+
Uit school is Vik vaak bij buur Tuur. Ze doen iets leuks in elke kamer.

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website