KJV 2013-2014 voor 8-10 jaar (België)

geplaatst in: overzicht | 0


logo van KJVIn België hebben ze ook een kinderjury (KJV) waarbij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar boeken lezen en daar een oordeel over geven. Voor elke leeftijdsgroep wordt een lijst samengesteld met boeken van 5 Vlaamse auteurs en 5 buitenlandse auteurs. Heel anders dus dan in Nederland waar je helemaal zelf mag kiezen hoeveel boeken je leest (minimaal 1) en je uit alle boeken mag kiezen die verschenen zijn in het jaar ervoor. Voor de Kinderjury 2013 mocht er gekozen worden uit boeken die in 2012 uitgegeven waren in Nederland.

De stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Je kunt je opgeven voor de jury als je in België woont. Op het jaarlijkse eindfeest worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen. Het leesjaar voor de KJV voor 2013-2014 begint in september. De boekenlijsten per leeftijdsgroep zijn alvast bekendgemaakt. Per leeftijdsgroep heb ik een eigen bijdrage gemaakt op Ikvindlezenleuk.

 

Groep 3 (8 tot 10 jaar)

Stefan Boonen – Elvis de Draak en de zeven zombies 
Clavis 2012, 176 bladzijden, illustraties van Bart Schoofs, 6+
Elvis ontdekt in Zweden een groepje zombies dat met vernietiging wordt bedreigd. Een van hen blijkt zijn tante te zijn. Kan hij de zombies helpen?

Stefan Boonen – De reus van de zomerflat 
Manteau 2012, 140 bladzijden, illustraties van Tom Schoonooghe, 8+
Albert woont in de Zomerflat, waar nooit iets gebeurt. Alles wordt anders als Kalinda in de flat komt wonen. Al snel delen ze samen een geheim.

Katie Davis – De grote konijnenreddingsactie 
Gottmer 2012, 240 bladzijden, illustraties van Hannah Shaw, vertaald door Janneke Blankevoort, 8+
Anna maakt zich zorgen om buurjongen Job. Hij woont nu bij zijn vader en zijn konijn is alleen achtergebleven. Anna bedenkt een plan om ze weer bij elkaar te brengen.

Stephan Dierickx – De kronieken van Qrom: vuurtoren 
Lannoo 2012, 28 bladzijden, illustraties van Judith Vanistendael, 8+
Op het sombere eiland Qrom zijn weinig lichtpuntjes te bespeuren. Maar dan spoelt er een geheimzinnige kist aan, die het leven van de eilandbewoners flink op zijn kop zet.

Janet Foxley – Munkel Trog 
Lemniscaat 2012, 236 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Karin Breuker, 8+
Munkel Trog is veel kleiner dan de andere reuzen op de Bulderberg. Als hij op een dag bij de Krielen in de mensenwereld op bezoek gaat, loopt dat anders dan hij hoopte.

Hans Hagen – Het hanengevecht
Querido 2012, 105 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 8+
Pio staat in de ring. Als zijn haan het gevecht wint kan Pio hem voor veel geld verkopen. Dan mag Pio eindelijk weer naar school. De haan moet winnen!

Elizabeth Honey – Wat vind jij, Emma Weetal?
Moon 2012, 203 pagina’s, illustraties van Annet Schaap, vertaald door Sabine Mutsaers, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Bean verhuist met haar ouders naar Sydney. Ze voelt zich erg eenzaam. Gelukkig heeft ze haar pop Emma nog. Maar dan wordt ze gekidnapt en moet ze haar ontsnapping beramen!

Anne Provoost – Springdag
De Eenhoorn 2012, 36 bladzijden, illustraties van An Candaele, 6+
Op Springdag valt een meisje bloot uit de hemel met haar koffertje. Daaruit klimt een vrouw die haar liefdevol verzorgt. In een volgend koffertje zit oude oma Kej. Zij wacht op háár Springdag.

Hilde Vandermeeren – Camping Zeevos
Davidsfonds 2012, 95 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Will woont in een stacaravan. Op een dag is zijn mama verdwenen. Terwijl de hele camping op zoek gaat naar het winnende lottobriefje van de overleden mijnheer Richard, probeert Will voor iedereen te verzwijgen dat zijn moeder weg is.

Edward van de Vendel – Dertien rennende hertjes
De Eenhoorn 2012, 160 bladzijden, illustraties van Mattias De Leeuw, 8+
Op een dag ziet Maantje dertien kleine hertjes uit een vaas komen. Ze voelt zich heel bijzonder, waardoor ze de nare buien van haar broer beter kan verdragen. Dan blijkt dat hij iets vergelijkbaars heeft meegemaakt.

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website