Nominaties Gouden Lijst 2013

geplaatst in: overzicht | 0


gouden lijstVandaag zijn door het CPNB de nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Lijst 2013. De Gouden Lijst is de prijs voor het beste jeugdboek voor jongeren van 12 t/m 15 jaar. Deze prijs is in 2011 voor het eerst uitgereikt, op verzoek van de Griffeljury. De Gouden Lijst zit tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot 12 jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf 15 jaar) in. De Gouden Lijst wordt op 14 september uitgereikt tijdens de Middag van het Kinderboek.

 

Nominaties Nederlandse boeken

Marcel Roijaards – Rebel met vleugels. Het verhaal van Icarus
Querido 2012, 223 bladzijden, 12+
Icarus doet nooit iets half. Hij denkt altijd JA! en het juiste moment is voor hem altijd NU! Overal zorgt hij voor opschudding. Van regels en wetten trekt hij zich niets aan. Het liefst zou hij vliegen. Recht omhoog naar de zon! Geen mens kan Icarus stoppen. Maar dan wordt hij verliefd op Ariadne. Voor haar zet hij alles op het spel.

Gideon Samson – Zwarte zwaan
Leopold 2012, 212 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Rifka heeft iets geweldigs bedacht. Ze verzint altijd al goeie dingen, maar zo goed als nu is het haast nooit. Ja, oké, Duveke zegt dan misschien wel dat het niet kan, maar wat weet die er nou van? Rifka laat zich door niemand tegenhouden. Ze gaat de hele wereld voor gek zetten. Een goeie schuilplaats vinden. Dat is het belangrijkste. Rifka moet daar eten en kleren verstoppen, en daarna zichzelf. Ondertussen krijgen haar ouders twee prachtige brieven en dan gaat alles vast en zeker precies zoals ze het heeft uitgedacht. Het is een ingewikkeld plan. Gelukkig is Rifka het slimste meisje van de wereld. Met een klein beetje hulp van Duveke wordt dit de stunt van de eeuw. Rifka heeft aan alles gedacht. Dus wat kan er nog misgaan? Niks toch?

Marian de Smet – Rotmoevie
Moon 2012, 224 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Eppo, een Nederlandse jongen van zeventien komt al liftend met een Vlaams meisje in contact. Tabby is achttien en ze heeft niet echt een doel voor ogen op het moment dat ze Eppo meeneemt in haar oude Volkswagen Golf. Het komt erop neer dat zij hem brengt waar hij heen wil. Eppo heeft gaandeweg door dat Tabby gewoon weg wil, maar waarvan ze weg wil, daar krijgt hij geen zich op. Dat het iets met Rob te maken heeft, is duidelijk. Zijn naam staat bovenop haar arm getatoeëerd.

 

Nominaties vertaalde boeken

Holly Goldberg Sloan – Ik zal er zijn
Querido 2012, 317 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 15+
Tussen Emily en Sam is het liefde op het eerste gezicht. Sam vindt bij haar thuis de warmte die hij bij zijn psychisch gestoorde vader mist. Als Sams vader dit ontdekt, draait hij helemaal door. Zullen Emily en Sam elkaar ooit terugzien?

Neal Shusterman – Gesplitst 
Lemniscaat 2012, 326 bladzijden, vertaald door Pauline Michgelsen, 15+
Door de invoering van een nieuwe wet kunnen ouders hun kinderen tussen hun dertiende en achttiende jaar opgeven als splitser. Hun lichaam wordt dan uit elkaar gehaald. Drie van deze splitsers slaan samen op de vlucht.

 

Vorige winnaars

Martha Heesen – Bajaar
Querido 2011, 124 bladzijden, 12+ | winnaar Gouden Lijst 2012
Julia en haar vijf zusjes wonen bij oma. Hun moeder is overleden en vader is niet teruggekomen na de oorlog. Op een dag verschijnt er een paard bij de boerderij.

Rindert Kromhout – Soldaten huilen niet
Leopold 2010), 265 bladzijden, 15+ | winnaar Gouden Lijst 2011, winnaar Thea Beckmanprijs 2011
Quentin Bell, neefje van Virginia Woolf, groeit samen met zijn broer en zusje op in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het grote landhuis van zijn familie wordt bewoond en bezocht door een bonte verzameling vrije geesten.

Andy Mulligan – Trash
Gottmer 2011, 267 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+ | winnaar Gouden Lijst 2012
De 14-jarige Rafael Fernández woont, samen met zijn vrienden, op een vuilnisbelt, ergens in Zuid-Amerika. Hij heeft geen opleiding en geen enkel toekomstperspectief: hij voorziet in zijn levensonderhoud door afval te sorteren. Dan vindt hij tussen de rotzooi een tas met daarin een sleutel en vanaf dat moment zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Rafael en zijn vrienden verkeren in groot gevaar als blijkt dat corrupte politieagenten op zoek zijn naar de tas. Straatkinderen verdwijnen immers vaak zomaar, zonder dat iemand zich hun lot aantrekt. Wat kan er in vredesnaam zo belangrijk zijn dat de politie zo wanhopig op zoek is? En kunnen Rafael en zijn vrienden het mysterie oplossen voordat de politie hen te pakken krijgt?

Mal Peet – Tamar
Van Goor, 2010, 367 bladzijden, vertaald door Sanne Parlevliet, 15+ | winnaar Gouden Lijst 2011
Wanneer Tamars opa is overleden, gaat zij uitzoeken waarom hij een aantal merkwaardige voorwerpen aan haar heeft nagelaten. Ze ontdekt het bestaan van een andere Tamar, een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van CPNB

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website