icoontje voor zomerlezen

Bij vakantievoorbereiding hoort voor veel mensen ook een reisgids. Volgens mij zijn het vaak papa’s en mama’s die bepalen waar de vakantie heen gaat en wat er gedaan gaat worden. Met een reisgids die speciaal voor kinderen is geschreven kun jij je ook goed voorbereiden op de vakantie. Voor mij hoort in een goede reisgids veel informatie te staan over leuke dingen die ik onderweg tegen kan komen, zoals een museum, een kasteel of ruïne, leuke stadjes, plekken om te wandelen. Verder wil ik graag informatie over de geschiedenis van een land, hoe de mensen leven, over lekker eten. Wat wil jij weten voordat je op vakantie gaat?

Ik ben heel erg benieuwd of jullie wel eens een reisgids hebben meegenomen op vakantie en wat je daarvan vond.

Amerika

Australië

België

Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland

Frankrijk

Groot-Brittannië

Italië

Rindert Kromhout – Naar Italië (en neem gerust je ouders mee)
Leopold 20108+
Naar Italië is een reisgids over Italië voor kinderen. Rindert Kromhout is dol op Italie en weet er de mooiste en spannendste verhalen over te vertellen. Ook vertelt hij je hoe je het grootste ijsje kunt bestellen en hoe je gladiator kunt worden, bijvoorbeeld. Maar ook hoe de maffia werkt en welke heiligen kunnen vliegen. Je leert een beetje Italiaans, en er zit ook een landkaart in van Italië. Deze reisgids heeft 124 bladzijden met tekst, foto’s en illustraties. Je moet wel al goed kunnen lezen en een jaar of 9 of 10 zijn. Of neem je ouders mee zodat ze je kunnen voorlezen.

Lonely Planet verboden voor ouders – Rome
Lannoo 2012, 48 bladzijden10+
In deze luchtig en kleurig vormgegeven stadsgids, onder redactie van de wereldbekende Lonely Planet, worden bijzonderheden verteld over Rome. Dit keer niet heel specifiek voor volwassenen maar voor kinderen. Op twee naast elkaar liggende bladzijdes komt steeds een thema langs: waarom Rome niet Reme heet (over het ontstaan van Rome), in de maak (over oude en nieuwe uitvindingen), sport (de twee grote Romeinse voetbalclubs Roma en Lazio), alledaagse goden (over de vele afbeeldingen van goden in de straten) en nog 41 andere bijzondere wetenswaardigheden.

Irene de Koning – Kidsgids Als Aeneas op avontuur door Rome
Boekscout 2013, 214 bladzijden, 8+
Ben je dol op spannende verhalen, op Griekse en Romeinse mythen? Wil je zelf als held in het Colosseum of op het Forum in Rome staan? Wil je meer weten over deze prachtige stad en haar inwoners? Deze reisgids geeft je alles: zes mythologische verhalen, zes zwerftochten door Rome met beschrijvingen van wat je onderweg ziet én veel achtergrondinformatie over onsterfelijke goden, grote helden en kleine mensen in die eeuwige stad. De gids is bedoeld voor kinderen van 8 tot 88. Neem dus, als een echte held, je ouders mee op avontuur. Als Aeneas! Door Rome!

Mexico

Bono en Skip in Mexico
De Wereld Over, 76 bladzijden, 6-
Bono en Skip laten je Mexico ontdekken in een spannend avontuur. Ze weten niet in welk land ze zijn. Het grote dikke boek van Bono moet ze daarbij helpen. Ze zien een palmboom, een schorpioen, een piramide en nog veel meer. Zouden ze er achterkomen dat ze in vrolijk Mexico zijn aangekomen? Lotus en Merijn vertellen je hun reisverhalen. Ze zwemmen in ondergrondse grotten, beklimmen torenhoge priamides en ze nemen je mee naar de jungle van Mexico waar ze geheimen van de Maya’s ontdekken. Leer tellen in het Spaans en weef zelf een stoere armband.

Namibië

Anneke Kamerling – Dennis in Namibië
ITTS 2008, 73 bladzijden, 8+
Dennis is een 11-jarige jongen die aanspoelt op een strand in het zuiden van Namibië. Op zijn reis terug naar het noorden wordt hij begeleid door verschillende dieren die hem vertellen over de geschiedenis en wetenswaardigheden van Namibië en laten kennismaken met hun leefwijze en leefomgeving. Dennis ontmoet wilde paarden, beklimt de hoogste zandduinen ter wereld, zwemt met een zeerob mee, rijdt op een woestijnolifant en ontsnapt maar net aan een leeuw. Het is een lange, boeiende en avontuurlijke reis.
Het verhaal is aangevuld met uitgebreide beschrijvingen van alle dieren, die Dennis ontmoet en geïllustreerd met mooie foto’s. Reisinfo, wetenswaardigheden, een mini survivalhandboek en een woordenlijst maken het boekje tot een complete reisgids.

Anneke Kamerling – Maren in Namibië
ITTS 2008, 73 bladzijden, 8+
Maren is een klein Nederlands meisje dat aanspoelt op een strand in het zuiden van Namibië. Op haar reis terug naar het noorden wordt zij begeleid door verschillende dieren die haar vertellen over de geschiedenis en wetenswaardigheden van Namibië en laten kennismaken met hun leefwijze en leefomgeving. Maren ontmoet wilde paarden, beklimt de hoogste zandduinen ter wereld, zwemt met een zeerob mee, rijdt op een woestijnolifant en ontsnapt maar net aan een leeuw. Het is een lange, boeiende en avontuurlijke reis. Het verhaal is aangevuld met uitgebreide beschrijvingen van alle dieren, die Maren ontmoet en geïllustreerd met mooie foto’s. Reisinfo, wetenswaardigheden, een mini survivalhandboek en een woordenlijst maken het boekje tot een complete reisgids.

Nederland

Kidsproof dagje uit
Mo’media, 8+
Kidsproof dagje uit in Nederland of vlak over de grens is een reisgids met leuke tips om een dagje met kinderen op stap te gaan, anders dan anders. Het doel is om iets authentieks, iets persoonlijks, iets kleinschaligs, iets origineels te doen. Niet naar een pretpark maar naar een nostalgische speeltuin, een dagje strandjutten, een dagje naar Antwerpen, fruitplukken bij de boer, knuffelen met schapen, alternatieve culturele festivals, theater of circus, stoere uitjes voor jongens, .. allemaal bijzondere ideeën voor een gezellig dagje uit dat nog betaalbaar is ook. Dit boekje is aantrekkelijk vormgegeven en is thematisch ingedeeld in vijf hoofdstukken; aan het water, in het bos, als het regent, bij de boer en in de stad.

Kidsproof weekendje weg in Nederland, België en Duitsland
Mo’Media 2012, 8+
Een weekend weg met de kinderen in Nederland, België en Duitsland? De gids Kidsproof Weekendje Weg barst van de leuke adresjes. Mooie huizen en gezellige hotels waar je heel goed met kinderen kunt verblijven. Deze gids behandelt 90 adressen, aan het water, in het bos, bij de boer en in de stad. Je kunt kiezen uit bijzondere accommodatie, familiehotels, huizen voor kleine of grote groepen en campings. Je kunt best iets originelers bedenken dan een bungalowpark. Je moet het alleen wel even weten te vinden.

Martine van Rooijen – Het avontuur van Drenthe
Passage 2007, 75 bladzijden, 8+
In je handen heb je een reisgids van Drenthe. Hij is speciaal voor jou geschreven. Met deze gids kun je ontdekken hoeveel er in Drenthe te beleven is.Je leert twaalf Drentse kinderen kennen, van vroeger en nu. Wubbe die samen met zijn vader in een nacht een plaggenhut moet bouwen,willem die elke dag na school naar zijn oom rent, omdat die zijn dierentuin aan het inrichten is en Zwaant je die zich afvraagt of het dode meis je dat in het veen is gevonder op haar lijkt.Het zijn kinderen net als jij, maar ze dragen kleren uit hun tijd, wat ze eten is soms anders en ze doen dingen die in hun tijd gewoon waren. Wat hetzelfde is, is hoe ze zich voelen. Ze zijn bang,verliefd, krijgen de slappe lach, doen dingen die hun moeder niet mag weten en maken zich zorgen. Je leest het allemaal in de avonturen die ze beleven.Als je het verhaal hebt gelezen kun je kijken waar de kinderen woonden, werkten en speelden. De hut waar Sam in de oorlog zat ondergedoken, het deftige huis van Gesina en de drukkerij waar Hilbert werkte toen hij de letters liet vallen.Je kunt niet alleen dingen bekijken, je kunt ook dingen doen. Net als Girbe kun je met de schaapherder mee, je kunt Drentse koekjes bakken, sterren kijken en een zandtapijt maken zoals Pietertien dat in haar boerderij had. Als je het boekje uit hebt, begrijp je hoe avontuurlijk Drenthe is.Veel plezier in Drenthe!

Martine van Rooijen – Het avontuur van Groningen
Passage 2006, 79 bladzijden, 8+
Met deze gids kun je ontdekken hoe spannend Groningen eigenlijk is. Je maakt niet alleen een reis door de provincie Groningen, maar ook door de tijd. Je ontmoet een aantal kinderen die vroeger in Groningen hebben gewoond. Zoals Yda die 2000 jaar geleden leefde op een wierde en een heel vreemd voorwerp vindt. Of Tjerk die niet naar school gaat, maar in een strokartonfabriek werkt. Of Bella, de freule, die in haar zijden jurk op spokenjacht gaat. De kinderen vertellen over zichzelf. Wat voor kleren ze dragen, of ze naar school gaan, aar ze een hekel aan hebben en wat voor avonturen zijn beleven.

Portugal

Spanje

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Spanje?
Querido 2013, 192 bladzijden, 10+
Het wordt dus Spanje dit jaar! Een heerlijk land. Mooie stranden, lekker eten en je struikelt er over de knappe spetters. Het enige nadeel is dat ze er Spaans spreken. Maar dat is op te lossen, met dít boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden! Veel plezier in Spanje. Olé!

Rik Zaal – Alles over Spanje, gids voor kinderen
Querido 2007, 8+
Alles over Spanje, een zonnig leesboek over alles wat dat land spannend maakt: Zijn stierengevechten echt zo eng? Wie vocht tegen windmolens? Waarom hebben Spaanse kinderen zo lang vakantie? Waar kun je met Kluivert op de foto? Zijn er in Spanje zwarte scholen? Waar is het hart van de heilige Teresa te zien? Waar is het Spaanse Wilde Westen? Wanneer ontdekte Columbus Spanje? Groeien de nagels van het Christusbeeld in Burgos echt aan? En hoe zit het met dat vraagteken?

Wat & Hoe Kids – Jippie naar Spanje!
Kosmos 2013, 128 bladzijden, 8+
In dit nieuwe deel van Wat & Hoe kids gaat het rugzakje Jippie naar Spanje. En alle kinderen mogen weer mee! Reislustige en nieuwsgierige kinderen kunnen in deze unieke combinatie van reis- en taalgids lezen welke gewoontes Spanjaarden hebben en wat er allemaal te zien en te doen is. Maar het allerleukste is dat Jippie uitlegt hoe je dingen in het Spaans kunt zeggen. Zo kun je straks zelf tapas bestellen!

Kidskompas Barcelona
Cheeky Monkeys 2011, 160 bladzijden, 8+
Met KidsKompas Barcelona hebben kinderen hun eigen reisgids in handen. In deze gids lezen ze wat de leukste musea, attracties, gebouwen en restaurants zijn in Barcelona en ze komen alles te weten over Gaudí, tapas eten en de Olympische Spelen. Ouders vinden in deze KidsKompas tips over vervoer, geschikte overnachtingsmogelijkheden en praktische websites. Een onmisbare reisgids voor ouders die met hun kinderen op stedentrip naar Barcelona gaan.

Thailand

Bono en Skip in Thailand
De Wereld Over, 76 bladzijden, 6-
Bono en Skip laten je Thailand ontdekken in een spannend avontuur. Ze vallen midden in een bord met rijst en springen net op tijd weg voor vallende kokosnoten. Zal Bono van het hoofd van de monnik durven springen? Lotus en Merijn vertellen je hun reisverhalen. Krijgen ze de tijger nog te zien? En waarom willen alle mensen foto’s maken van Lotus en Merijn? En die stank, waar komt die stank toch vandaan? Leer tellen in het Thai en krijg antwoord op vele vragen over Thailand.

Elske S.U. de Vries – Travelkids Thailand. Het leukste reisboek voor kinderen over Thailand en waar volwassenen jaloers op zijn!
Far Lowlands Publishing 2012, 208 bladzijden, 8+
Alles wat je over Thailand wilt weten en meer! 200 Pagina’s vol nuttige informatie en leuke weetjes, kleurenfoto’s, tekeningen en doe- en verzameldingen! Hier lees je alles over het land van de Glimlach, de mensen en de cultuur. Niet alleen de hoogtepunten, maar vooral de dagelijkse dingen die anderen over het hoofd zien, maar die je wel overal tegenkomt. Zo lees je bijvoorbeeld hoe je offert in een tempel, waar de spuit op de wc voor is en hoe Thaise cijfers er uit zien. In TravelKids Thailand kun je ook alles opschrijven wat je beleeft en tegenkomt onderweg. Je kunt tekeningen maken, dingen verzamelen en zelfs een gesprekje aanknopen met nieuwe Thaise vriendjes met behulp van voorbeeldzinnetjes in het Thais, Nederlands en Engels. Zo wordt het ook nog je eigen reisverslag!

Tsjechië

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Tsjechië?
Unieboek 2006, 191 bladzijden, 10+
Met dit taalgidsje kan de lezer zich in Tsjechi uit allerlei situaties redden. In het vliegtuig, op de camping of in het restaurant. Er zit veel humor in de gidsjes, maar ook serieuze onderwerpen komen aan bod.

Turkije

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Turkije? 
Querido 2009, 192 bladzijden, 10+
Het wordt dus Turkije dit jaar! Een heerlijk land. Mooie stranden, lekker weer, leuke marktjes en je struikelt er over de knappe snorremansen. Het enige nadeel is dat ze er Turks spreken. Maar dat is op te lossen, met dit boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden. Veel plezier in Turkije! Hoscakal!

Diversen

Francine Oomen – Hoe overleef ik zonder vakantiedagboek?
Querido 2013, 80 bladzijden, 10+
Hoe overleef jij je vakantie? Met dit dagboek vol inspirerende invulpagina’s!
– veel pagina’s om je vakantiebelevenissen op te schrijven
– plaats om foto’s en andere herinneringen in te plakken
– een handige vakantiekalender
– ruimte voor adressen en foto’s van je vakantievrienden en -vriendinnen
– leuke ideeën en recepten
– …en natuurlijk veel onmisbare survivaltips.
Voor een onvergetelijke vakantie

Wat & Hoe Kids – Vakantiereporter
Kosmos 2012, 128 bladzijden, 8+
Verzamel vakantieherinneringen met Jippie. Met de Jippie Vakantiereporter bekijken kinderen hun vakantiebestemming met andere, nieuwsgierige ogen. Het boek biedt ruimte om alle toegangskaartjes, snoeppapiertjes en bonnetjes in te plakken én om zelf belevenissen op te schrijven. Ideaal voor onderweg, maar ook om thuis nog lang na te genieten van een leuke vakantie.

Wat & Hoe Kids – Vakantievriendenboek
Kosmos 2012, 96 bladzijden, 8+
Nieuwe vrienden maak je met Jippie. Alles wat je wilt vragen in het Frans, Duits, Engels, Italiaans, Spaans en Deens. Op vakantie ontmoeten kinderen vaak veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes uit verschillende landen. Maar hoe onthoud je nou alle namen of hoe kom je er achter wat hun hobby’s zijn, wat hun lievelingseten is of waar ze precies wonen? Met het nieuwe Vakantie Vriendenboek van Jippie kunnen kinderen hun nieuwe vakantievrienden álles vragen, gewoon in hun eigen taal.

Marit Törnqvist en Monique Hagen – Mijn reis naar…
2012, 112 bladzijden, 6-
Als je als kind op reis gaat heb je heel veel te vertellen. Je maakt immers bijzondere dingen mee. Je beleeft allerlei avonturen. En je doet veel indrukken op. Op reis is alles anders dan thuis. Het is leuk om daarover te vertellen in je eigen reisdagboek. Dit kinderreisdagboek Mijn reis naar … helpt je daarbij. Het is een schrift om in te schrijven, tekenen en plakken. Maar het is niet zomaar een schrift. Het staat boordevol ideeën, spelletjes en vragen. Door dit reisdagboek voor kinderen zie je nog beter wat jouw vakantieland zo bijzonder maakt.

Op bezoek in…
KIT Publishers, 8+
Deze uitgeverij geeft boekjes over verschillende landen uit met informatie over de cultuur van deze landen. Het zijn geen echte reisgidsen, maar geven wel veel informatie. Ze hebben inmiddels boekjes uitgegeven over: België, Bulgarije, Cambodja, Costa Rica, Cyprus, Egypte, Estland, Finland, Hongarije, India, Indonesië, Iran, Israël, Jemen, Letland, Litouwen, Malta, Marokko, Nederland, Oman, Polen, Roemenië, Rusland, Saudie Arabië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tunesië, Thailand, Tsjechië, Vietnam, Zweden

Lonely Planet, verboden voor ouders – Encyclopedie van alle landen
Lannoo 2012, 207 bladzijden, 10+
De bekende uitgever van toeristische gidsen verschaft jonge globetrotters een overzicht van bijzondere feiten over de tweehonderd landen op deze aarde. Geen saaie stof voor ouders van de jonge lezers, maar ettelijke duizenden interessante en verbazingwekkende weetjes over een scala aan onderwerpen. Voor elk van de landen is een pagina gereserveerd, dus men kan het boek willekeurig openslaan en aan het lezen gaan en zich laten verwonderen. De landen zijn geordend per werelddeel: Noord-Amerika met 23 landen, Zuid-Amerika met 12, Europa met 46, Afrika met 53, Azie met 51 en Oceanie met 15. Natuurlijk is er zakelijke informatie over de hoofdstad, oppervlakte, munteenheid en het inwonertal, maar spectaculair zijn de stukjes tekst met talloze, soms bizarre stukjes informatie, verlucht met honderden kleine kleurenfoto’s. Waar staat de grootste modderkerk van de wereld? Waar vinden we de kwalboom? En de aardbeikikker? En hoeveel windmolens staan er in ons land? Met kennis hiervan zul je zeker vele triviantwedstrijden winnen.

Ik maakte dit blog in 2013 en in mei 2020 heb ik het blog bijgewerkt. Daarbij zijn ook reisgidsen weggehaald (zoals die van Muddy Shoes) omdat ze niet meer te koop zijn en ook niet in de bibliotheek te vinden zijn.


Geef een reactie