boekomslag Francine Oomen - Hoe overleef ik mijn vakantie? (Hoe overleef ik 1)Bij vakantievoorbereiding hoort voor veel mensen ook een reisgids. Volgens mij zijn het vaak papa’s en mama’s die bepalen waar de vakantie heen gaat en wat er gedaan gaat worden. Met een reisgids die speciaal voor kinderen is geschreven kun jij je ook goed voorbereiden op de vakantie. Voor mij hoort in een goede reisgids veel informatie te staan over leuke dingen die ik onderweg tegen kan komen, zoals een museum, een kasteel of ruïne, leuke stadjes, plekken om te wandelen. Verder wil ik graag informatie over de geschiedenis van een land, hoe de mensen leven, over lekker eten. Wat wil jij weten voordat je op vakantie gaat?

Ik ben heel erg benieuwd of jullie wel eens een reisgids hebben meegenomen op vakantie en wat je daarvan vond.

 

Amerika

Lonely Planet verboden voor ouders – USA
Lannoo 2013, 10+
Met je eerste Lonely Planet USA kom je alles te weten over de Verenigde Staten van Amerika. Zo wordt je een echte wereldreiziger. Dit boek is bedoeld voor de jonge reiziger van een jaar of tien en staat boordevol weetjes en spannende verhalen over het wilde westen met cowboys en indianen, over popcorn en Disney, over de dollar en de stars and stripes, over Obama en over de Grizzly beer. Ook Las Vegas, San Francisco en de Grand Canyon komen aan bod. Zo weet jij in no-time veel meer dan je ouders over Amerika. USA, alles wat je altijd al wilde weten

Bono en Skip… in Amerika
De Wereld Over, 76 bladzijden, 6-
Bono en Skip laten je Amerika ontdekken in een spannend avontuur. Ze rijden uren door de woestijn, zwemmen in de cola en voor elk gevaar en avontuur haalt Bono iets uit zijn paarse koffertje.
Lotus en Merijn vertellen je hun reisverhalen. Ze vinden goud in de woestijn en gaan naar Las Vegas. Gaat de achtbaan echt door het dak van het hotel?
Leer wie de oorspronkelijke bewoners van Amerika zijn en ontdek hoe je zelf donuts kunt bakken.

Lonely Planet verboden voor ouders – New York
Lannoo 2012, 48 bladzijden10+
Full colour stadsgids met leuke weetjes en anekdotes over New York. Er staan bijvoorbeeld verhalen in over wolkenkrabbers, hotdogs, superhelden, New Yorkse taxi’s en de luidruchtigste fans van de Yankees. Maar ook over het vrijheidsbeeld, Chinatown, Sesamstraat, de New Yorkse politie en het Empire State Building, typisch New Yorks eten, Ellis Island en Brooklyn Bridge. Dit boek geeft net dat beetje extra leuke, grappige informatie die in de reisgidsen voor ouders ontbreekt, maar voor kinderen juist interessant is.

New York voor kids
KIT Publishers 2008, 80 bladzijden, 8+
Beste kinderen, New York voor Kids is speciaal voor jullie geschreven. Ga van New York Harbour naar de zuidelijke punt van Manhattan, ontdek Central Park, struin door Brooklyn en Queens en bezoek de Bronx Zoo. Lees over de geschiedenis van deze opwindende, internationale stad en ontdek allerlei spannende zaken waar zelfs volwassenen geen weet van hebben. 30 onderwerpen, leuke weetjes, spelletjes en puzzels en met handige adressen en websites.

Junior New York crumpled city map
Palomar 2011, deze kaart is in het Engels, 6-
Carefully thought-out map for kids and their families, it is untearable and waterproof and can just be crumpled up and easily slipped into a bag – no tearing, no folding.

 

Australië

Lonely Planet verboden voor ouders – Australië
Lannoo 2013, 10+
Met je eerste Lonely Planet Australie kom je alles te weten over dit grote land helemaal aan de andere kant van de wereld. Zo wordt je een echte wereldreiziger. Dit boek is bedoeld voor de jonge reiziger van een jaar of tien en staat boordevol weetjes en spannende verhalen over kangoeroes en cowboys. Over dodelijke spinnen en gevaarlijke alligators, maar ook over de aaibare koala. In Down Under hebben ze de ‘Outback’ maar ook Sydney met het beroemde operagebouw. Maar de reuze rode rots vind je misschien interessanter. En wat zouden ze met ‘droomtijd’ bedoelen? In no-time weet je veel meer dan je ouders over Australie. Australie, alles wat je altijd al wilde weten

België

Kidskompas België
Mo’Media 2004, 224 bladzijden, 8+
Per stad krijgen ouders tips over vervoer, geschikte overnachtingsmogelijkheden, kidsproof restaurants, interessante websites en andere nuttige informatie. Maar eigenlijk is de gids vooral bedoeld voor kinderen. Zij leren niet alleen op een leuke manier alles over de taalstrijd, geschiedenis, strips en belgenmoppen, maar komen ook te weten wat de leuke musea zijn, waar je kunt skaten, hoe je Brusselse wafels maakt en waar je de lekkerste ijsjes kunt eten. Met veel ruimte om er je eigen reisgids van te maken.

Kidskompas landkaart voor kinderen België
Cheeky Monkeys, 6+
Deze informatieve en vooral leuke kinderroutekaart is ideaal voor op de achterbank, maar ook voor op de plek van bestemming! Niet alleen kunnen kinderen de route op de Kinderlandkaart mee volgen – met daarbij alle bezienswaardigheden onderweg – er is ook volop aandacht voor de geschiedenis van Belgie, de (culinaire) gewoonten en gebruiken en belangrijke monumenten. Eenmaal op het vakantieadres aangekomen biedt de kaart volop spelletjes, recepten, kleurplaten en raadsels.

 

Cambodja

Spannend speuren in Phnom Penh
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ontdek Phnom Penh met een spannende stadsspeurtocht. Ga op zoek naar 25 allerlei alledaagse, coole of juist vieze dingen en leer zo interessante weetjes over het land. Leuk voor jong en oud!

Tropisch fruit speurtocht Cambodja
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Cambodja is een paradijs voor liefhebbers van tropisch fruit! Bijna overal waar je komt, zie je opgestapeld fruit liggen. Op markten en stalletjes langs de kant van de weg. Van mango’s tot mangistan. Vruchten die jij vast wel kent, zoals ananas, banaan en watermeloen. Maar ook hele bijzondere exotische fruitsoorten. “Mama, wat is dit voor een vrucht?”. “Papa, deze appel heeft een slangenhuidje, hoe noemen ze die?”. Vragen waarop ook ouders vaak het antwoord niet weten. In deze avontuurlijke speurtocht leer je meer over de verschillende lokale fruitsoorten.

 

China

Not for parents – China
Lonely Planet 2012, 96 bladzijden, boek is in het Engels, 10+
This is not a guidebook. And it is definitely Not-for-parents. It is the real, inside story about one of the world’s most exciting countries – China. In this book you’ll hear fascinating tales about ancient empires, martial arts, the discovery of gunpowder and the first cup of tea. Check out cool stories about ice sculptures, dust storms, bloodthirsty warriors and dragons. You’ll find acrobats, fighting crickets, futuristic buildings and some seriously weird snacks.

Tropisch fruit speurtocht China
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
China is een paradijs voor liefhebbers van exotisch fruit! Bijna overal waar je komt, zie je opgestapeld fruit liggen. Op markten en stalletjes langs de kant van de weg. Van mango’s tot mangistan. Vruchten die jij vast wel kent, zoals ananas, banaan en watermeloen. Maar ook hele bijzondere exotische fruitsoorten. “Mama, wat is dit voor een vrucht?”. “Papa, deze appel heeft een slangenhuidje, hoe noemen ze die?”. Vragen waarop ook ouders vaak het antwoord niet weten. In deze avontuurlijke speurtocht leer je meer over de verschillende lokale fruitsoorten.

 

Costa Rica

Neem je ouders mee naar… Costa Rica
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ga jij naar Costa Rica? Wat een avontuur! Als een echte ontdekkingsreiziger wil je natuurlijk alles weten over het land waar jij op reis gaat. Wist jij bijvoorbeeld dat Costa Rica ook vaak de “Tuin van Centraal-Amerika” wordt genoemd? Dat er een heleboel echteactieve vulkanen zijn? En dat het bekend staat als het gelukkigste en groenste land ter wereld? Costa Rica ligt aan de andere kant van de wereld. Sommige dingen zijn er anders dan dat jij gewend bent. In deze gids kun je lezen wat jij tijdens jouw reis kunt verwachten. Wat is Costa Rica voor een land? Wat voor mensen wonen er? Het boek staat boordevol leuke, interessante en handige weetjes. Wedden dat jij na het lezen van dit boek, dingen weet die papa en mama niet weten! Waar kan je zeeschildpadden zien? Hoeveel verschillende dieren leven er in de mysterieuze nevelwouden? Hoe dans je de lambada? Wat krijg je op je bord? En waar vind je de beste snorkelplekken?

Tropisch fruit speurtocht Costa Rica
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Met deze avontuurlijke fruit speurtocht leer je verrassend veel over de lokale fruitsoorten. 12 pagina’s vol leuke weetjes en nuttige informatie over 23 fruitsoorten. Gegarandeerd succes voor jong en oud!

 

Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland?
Van Holkema & Warendorf 2009, 191 bladzijden, 10+
Het wordt dus Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland dit jaar! Goeie keus! Prachtige natuur, leuke steden, lekker eten en het wemelt er van de leuke Kerle. Het enige nadeel is dat ze er Duits spreken. Maar dat is op te lossen, met dit boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden. Schöne Ferien! Met heel veel survivaltips!

Kidskompas landkaart voor kinderen Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland
Cheeky Monkeys, 6+
Deze informatieve en vooral leuke kinderroutekaart is ideaal voor op de achterbank, maar ook voor op de plek van bestemming! Niet alleen kunnen kinderen de route op de Kinderlandkaart mee volgen – met daarbij alle bezienswaardigheden onderweg – er is ook volop aandacht voor de geschiedenis van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, de (culinaire) gewoonten en gebruiken en belangrijke monumenten. Eenmaal op het vakantieadres aangekomen biedt de kaart volop spelletjes, recepten, kleurplaten en raadsels

Junior Berlin crumpled city map
Palomar 2011, deze kaart is in het Engels, 6-
Carefully thought-out map for kids and their families, it is untearable and waterproof and can just be crumpled up and easily slipped into a bag – no tearing, no folding.

Bono en Skip in Oostenrijk
De Wereld Over, 76 pagina’s, 6-
Bono en Skip laten je Oostenrijk ontdekken in een spannend avontuur. Ze gaan samen skiën, ontmoeten Oostenrijkse vlooienvriendjes en horen schoten in de lucht. Zal Skip nog op tijd kunnen ontsnappen uit de skilift? Lotus en Merijn vertellen je hun reisverhalen. Ze leren skiën met hun skiklas en gaan naar de hoogste berg. Waarom gaat Lotus middenin de nacht naar buiten? En wie is toch dat meisje waar Merijn het steeds over heeft. Leer dat je op wintersport nog veel meer kunt doen dan alleen maar skiën en speel samen met vrienden de winterchipsrace.

 

Ecuador

Tropisch fruit speurtocht Ecuador
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat6+
Met deze avontuurlijke fruit speurtocht leer je verrassend veel over de lokale fruitsoorten. 12 pagina’s vol leuke weetjes en nuttige informatie over 25 fruitsoorten. Gegarandeerd succes voor jong en oud!

 

Egypte

Neem je ouders mee naar… Egypte
Muddy Shoes, 187 bladzijden, boek is in PDF-formaat6+
Ga jij naar Egypte? Wat een avontuur! Maar zoals iedere ontdekkingsreiziger wil jij natuurlijk alles weten van Egypte. Het is één van de oudste landen ter wereld! Voor jou is er heel veel te doen, te leren en te ontdekken. Wist jij dat de Egyptenaren een heleboel dingen hebben uitgevonden – bijvoorbeeld schrijven, make-up en het toilet ..? Of dat de grenzen van Egypte in 5000 jaar bijna niet veranderd zijn? Egypte ligt ver weg. Sommige dingen zijn dan ook anders dan dat je gewend bent. In deze reisgids kun je lezen hoe de mensen leven en wat je allemaal kunt verwachten. Het staat boordevol leuke weetjes. Wedden dat jij na het lezen van dit boek, dingen weet die papa en mama niet weten! Natuurlijk staat er ook beschreven welke plaatsen je allemaal kan bezoeken tijdens je reis. Wat zijn de spannendste plekken in Cairo om naar toe te gaan? Hoe rijd je op een kameel? Wat zijn lekkere gerechten om te eten? En hoe zeg je “hallo” in de Egyptische taal?

 

Frankrijk

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Frankrijk?
Querido 2013, 192 bladzijden, 10+
Het wordt dus Frankrijk dit jaar! Fantastisch land. Lekker weer, stokbroodjes, knappe garçons en filles Het enige nadeel is dat ze er Frans spreken. Maar dat is op te lossen, met dit boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden. Bonnes vacances!

Wat & Hoe Kids – Jippie naar Frankrijk!
Kosmos 2011, 128 bladzijden, 8+
Het rugzakje Jippie gaat naar Frankrijk en alle kinderen mogen mee! Want voor reislustige kids is er nu Wat & Hoe Kids, een unieke combinatie van een reis- en taalgids, speciaal voor kinderen. Vol spelletjes, raadsels, grapjes, die het reizen voor kinderen nóg leuker en spannender maken dan het al is.

Kidskompas Landkaart voor kinderen – Frankrijk
Cheeky Monkeys 2012, 6-
Deze informatieve en vooral leuke kinderroutekaart is ideaal voor op de achterbank, maar ook voor op de plek van bestemming! Niet alleen kunnen kinderen de route op de Kinderlandkaart mee volgen – met daarbij alle bezienswaardigheden onderweg – er is ook volop aandacht voor de geschiedenis van Frankrijk, de (culinaire) gewoonten en gebruiken en belangrijke monumenten. Eenmaal op het vakantieadres aangekomen biedt de kaart volop spelletjes, recepten, kleurplaten en raadsels.

Mayke Morsink – Lucas & Lola op reis door Frankrijk
Elmar 2012, 96 bladzijden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
De stoere Lucas en zijn zusje Lola gaan op reis naar Frankrijk. Dit land is 13 keer zo groot als Nederland. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. Samen met Lucas en Lola ontdek je de hoofdstad Parijs, leer je wat typisch Frans eten is, zoals crêpes en slakken en duik je in een stukje geschiedenis van Frankrijk, met weetjes over Jeanne d’Arc, Napoleon en de Eerste en Tweede wereldoorlog. Ook leer je een aantal veelvoorkomende Franse woordjes met de juiste uitspraak.

Kidskompas Parijs
Cheeky Monkeys 2012, 164 bladzijden, 6+
KidsKompas Parijs is een kinderreisgids voor kinderen van 6-12 jaar én hun ouders. In de gids staan de leukste bezienswaardigheden, musea, activiteiten, winkeltjes en restaurants voor en met kids. Daarnaast vinden ouders in de gids een hoop praktische informatie voor een stedentrip Parijs met kinderen. Ook staat de gids boordevol weetjes en achtergrondverhalen die de stad voor kinderen extra tot leven brengen. Kortom, KidsKompas Parijs is een uitgebreide reisgids voor (groot)ouders die met kinderen op stedentrip gaan naar de Franse hoofdstad.

Lonely Planet verboden voor ouders – Parijs
Lannoo, 10+
Parijs mijn eerste Lonely Planet. Wat een leuk boek voor kinderen. Alles wat je altijd wilde weten over Parijs. Vol met foto’s, tekeningen, kaartjes. Straks nemen de kinderen jou mee op reis!

Parijs voor kids
KIT Publishers 2010, 80 bladzijden, 8+
Deze leuke stedengids van Parijs is bedoeld voor de kinderen om zelf. Om te lezen en om ermee op pad te gaan. Aan de hand van zoekspelletjes, gekke wetenswaardigheden en opdrachten kunnen ze de stad leren kennen. De bezienswaardigheden, buurten en attracties van Parijs worden op kindvriendelijke wijze beschreven. Deze reisgids is, behalve voor de kinderen, ook bedoeld voor ouders of begeleiders die een gezinsuitje of schoolreisje willen voorbereiden.

Junior Paris crumbled city map 
Palomar 2011, deze kaart is in het Engels, 6-
Carefully thought-out map for kids and their families, it is untearable and waterproof and can just be crumpled up and easily slipped into a bag – no tearing, no folding.

 

Groot-Brittannië

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Engeland? 
Van Holkema & Warendorf 2008, 192 bladzijden, 10+
Dit taalgidsje voor jongeren start met veelvoorkomende algemene zinnen: vetgedrukt in het Nederlands, met Engelse vertaling en uitspraak. Dan volgen veertien thematische hoofdstukken, waarin ondermeer de volgende thema’s centraal staan: vliegen, trein/metro, camping, hotel, strand, shoppen, gesprek, uitgaan en ziek zijn. Elk hoofdstuk begint met vijf Nederlandse survivaltips, gevolgd door een Nederlands-Engelse woordenlijst met veelvoorkomende woorden en Nederlandse zinnen met Engelse vertaling en uitspraak. Het algemene slothoofdstuk behandelt o.a. getallen, dagen, de tijd en zinnetjes.

Lonely Planet verboden voor ouders – Groot-Brittannië
Lannoo 201310+
Met je eerste Lonely Planet Groot-Brittannie kom je alles te weten over Engeland, Schotland en Wales. Dit boek is bedoeld voor de jonge reiziger van een jaar of tien en staat boordevol weetjes en spannende verhalen over dit grote land aan de overkant van Het Kanaal. Bijvoorbeeld wie Robin Hood was en Charles Dickens. Maar ook dat ze in Engeland veel thee drinken en dat de mannen soms rokjes dragen. Ze hebben er ook heel veel kastelen en in een daarvan woont de koningin, Kwien Elizzebizz. Zo weet jij in no-time veel meer dan je ouders over Groot-Brittannie.

Kidskompas Londen
Cheeky Monkeys 2011, 160 bladzijden, 8+
KidsKompas Londen; een nieuwe uitgave in de reeks kinderreisgidsen van auteurs Dagmar Jeurissen Janneke van Amsterdam. Na een KidsKompas over Parijs, België en Barcelona vonden zij het de hoogste tijd om Londen in kaart te brengen. Wat zijn hier de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, winkels en restaurants voor kids? Hoe zorg je er als ouders voor dat je na een citytrip Londen niet compleet blut bent en wat zijn de ingrediënten voor een goede voorbereiding met de nodige voorpret? Daarnaast staat de gids boordevol leuke weetjes en achtergrondverhalen. Waarom eten de Britten witte bonen als ontbijt en hoe zit het met de Olympische Spelen? KidsKompas Londen: de ideale reisgids voor ouders en hun kids.

Lonely Planet verboden voor ouders – Londen
Lannoo, 2012, 48 bladzijden, 10+
Met de reeks ‘Verboden-voor-ouders’ ontwikkelde Lonely Planet boeken die jongeren op een heel smeuige manier – echt niet voor ouders! – fascinerende bijzonderheden vertellen over de geschiedenis, bezienswaardigheden, sociale en culturele aspecten van verschillende grote steden. In dit deel over Londen vinden we 44 hoofdstukjes van twee bladzijden over onder andere de mummies in het British Museum, de opnamesites van de Harry Potterfilms, the London Eye, de Windsors, de Big Ben, graffiti, Trafalgar Square, de Grote Pestepidemie van 1655, Jack the Ripper, Brick Lane, typische uitdrukkingen en gerechten, populaire muziek, voetbalclubs en straatnamen.

Junior London crumpled city map
Palomar 2011, deze kaart is in het Engels, 6-
Carefully thought-out map for kids and their families, it is untearable and waterproof and can just be crumpled up and easily slipped into a bag – no tearing, no folding.

Londen voor kids
KIT Publishers 2007, 8+
Beste kinderen, Londen voor Kids is speciaal voor jullie geschreven. Londen is een van de spannendste steden ter wereld. Wilde je altijd al weten hoe het was om tegen piraten te vechten op een 18de-eeuws zeilschip, of waar de koningin haar kroonjuwelen bewaart, of wat de griezeligste plekken in Londen waren? Dat vind je in deze gids. Lees over de geschiedenis van de stad, ontdek allerlei spannende plekken en bewonder de beste bezienswaardigheden. Zelfs volwassenen hebben er geen idee van hoe leuk Londen is! Met wetenswaardigheden, zoekspelletjes en puzzels.

 

Hong Kong

Spannend speuren in Hong Kong
Muddy shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ontdek Hong Kong met een spannende stadsspeurtocht. Ga op zoek naar 24 alledaagse, coole of juist vieze dingen en leer zo interessante weetjes over het land. Leuk voor jong en oud! Ben jij dol op speuren en ontdekken? Je bent zeker niet de enige. De meeste kinderen zijn er dol op. Niet voor niets zijn speurtochten zo populair op kinderfeestjes. Speuren is leuk en spannend. Weet je wat nu het leukste is? Dat je het overal ter wereld kunt doen. Wat is er leuker dan tijdens jullie reis de stad te ontdekken met een avontuurlijke reisspeurtocht? Ga op zoek naar allerlei alledaagse, coole of juist vieze dingen en leer zo interessante weetjes over het land. Ben jij er klaar voor? Veel succes. Maak er samen een feestje van!

 

Indonesië

Tropisch fruit speurtocht Indonesië
Muddy shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Indonesië is een paradijs voor liefhebbers van tropisch fruit! Bijna overal waar je komt, zie je opgestapeld fruit liggen. Op markten en stalletjes langs de kant van de weg. Van mango’s tot mangistan. Vruchten die jij vast wel kent, zoals ananas, banaan en watermeloen. Maar ook hele bijzondere exotische fruitsoorten. “Mama, wat is dit voor een vrucht?”. “Papa, deze appel heeft een slangenhuidje, hoe noemen ze die?”. Vragen waarop ook ouders vaak het antwoord niet weten. In deze avontuurlijke speurtocht leer je meer over de verschillende lokale fruitsoorten.

 

Italië

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Italië?
Querido 2013, 192 bladzijden, 10+
Het wordt dus Italië dit jaar! Een geweldig land. Zalig weer, cultuur, verrukkelijk eten en knappe Italianen in overvloed Het enige nadeel is dat ze er Italiaans spreken. Maar dat is op te lossen, met dit boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden. Buone vacanze!

Wat & Hoe Kids – Jippie naar Italië!
Kosmos 2012, 128 bladzijden, 8+
In het tweede deel van Wat Hoe kids gaat het rugzakje Jippie naar Italië. En alle kinderen mogen weer mee! Reislustige en nieuwsgierige kinderen kunnen in deze unieke combinatie van reis- en taalgids lezen welke gewoontes Italianen hebben en wat er allemaal te zien en te doen is. Maar het allerleukste is, dat Jippie uitlegt hoe je dingen in het Italiaans kunt zeggen, om zelf een ijsje te bestellen bijvoorbeeld.

Kidskompas landkaart voor kinderen – Italië
Cheeky Monkeys 2012, 6-
Deze informatieve en vooral leuke kinderroutekaart is ideaal voor op de achterbank, maar ook voor op de plek van bestemming! Niet alleen kunnen kinderen de route op de Kinderlandkaart mee volgen – met daarbij alle bezienswaardigheden onderweg – er is ook volop aandacht voor de geschiedenis van Italie, de (culinaire) gewoonten en gebruiken en belangrijke monumenten. Eenmaal op het vakantieadres aangekomen biedt de kaart volop spelletjes, recepten, kleurplaten en raadsels.

Rindert Kromhout – Naar Italië (en neem gerust je ouders mee)
Leopold 20108+
Naar Italië is een reisgids over Italië voor kinderen. Rindert Kromhout is dol op Italie en weet er de mooiste en spannendste verhalen over te vertellen. Ook vertelt hij je hoe je het grootste ijsje kunt bestellen en hoe je gladiator kunt worden, bijvoorbeeld. Maar ook hoe de maffia werkt en welke heiligen kunnen vliegen. Je leert een beetje Italiaans, en er zit ook een landkaart in van Italië. Deze reisgids heeft 124 bladzijden met tekst, foto’s en illustraties. Je moet wel al goed kunnen lezen en een jaar of 9 of 10 zijn. Of neem je ouders mee zodat ze je kunnen voorlezen.

Lonely Planet verboden voor ouders – Rome
Lannoo 2012, 48 bladzijden10+
In deze luchtig en kleurig vormgegeven stadsgids, onder redactie van de wereldbekende Lonely Planet, worden bijzonderheden verteld over Rome. Dit keer niet heel specifiek voor volwassenen maar voor kinderen. Op twee naast elkaar liggende bladzijdes komt steeds een thema langs: waarom Rome niet Reme heet (over het ontstaan van Rome), in de maak (over oude en nieuwe uitvindingen), sport (de twee grote Romeinse voetbalclubs Roma en Lazio), alledaagse goden (over de vele afbeeldingen van goden in de straten) en nog 41 andere bijzondere wetenswaardigheden.

Irene de Koning – Kidsgids Als Aeneas op avontuur door Rome
Boekscout 2013, 214 bladzijden, 8+
Ben je dol op spannende verhalen, op Griekse en Romeinse mythen? Wil je zelf als held in het Colosseum of op het Forum in Rome staan? Wil je meer weten over deze prachtige stad en haar inwoners? Deze reisgids geeft je alles: zes mythologische verhalen, zes zwerftochten door Rome met beschrijvingen van wat je onderweg ziet én veel achtergrondinformatie over onsterfelijke goden, grote helden en kleine mensen in die eeuwige stad. De gids is bedoeld voor kinderen van 8 tot 88. Neem dus, als een echte held, je ouders mee op avontuur. Als Aeneas! Door Rome!

 

Maleisië

Take your parents to… Malaysia and Borneo
Muddy Shoes, boek is in het Engels, boek is in PDF-formaat, 6+
Are you visiting Malaysia? Why not set off on your journey right away! Start by discovering some special and interesting things about Malaysia! Did you know, for instance, that Malaysia is divided into two parts, with a sea in between them? Or that its forests are said to be the oldest on earth? Or that Malaysia has the highest twin buildings in the world? When you land in Malaysia, you’ll find a place quite different from your own country. But exploring strange places is what being an adventurer is about, right? Like a compass for the early explorers, you can use this guide to find your way around Malaysia. Check out handy tips, useful info and lots of fun facts about the country. How many kinds of birds does Malaysia have? Which are the best reefs for diving? What is a candle dance? How is batik done? Where can you go caving? What’s Malaysian food like?

Tropisch fruit speurtocht Maleisië
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Maleisië is een paradijs voor liefhebbers van tropisch fruit! Bijna overal waar je komt, zie je opgestapeld fruit liggen. Op markten en stalletjes langs de kant van de weg. Van mango’s tot mangistan. Vruchten die jij vast wel kent, zoals ananas, banaan en watermeloen. Maar ook hele bijzondere exotische fruitsoorten. “Mama, wat is dit voor een vrucht?”. “Papa, deze appel heeft een slangenhuidje, hoe noemen ze die?”. Vragen waarop ook ouders vaak het antwoord niet weten. In deze avontuurlijke speurtocht leer je meer over de verschillende lokale fruitsoorten.

 

Marokko

Take your parents to… Marocco
Muddy Shoes, boek is in het Engels, boek is in PDF-formaat, 6+
When you visit Morocco, you’ll discover how completely different are the lives of people in other parts of the world. You’ll hear lots of languages, get to taste food that’s not found anywhere else in the world, take photographs, and tell stories that will amaze your friends back home! You’ll also find out things you may not have known before. Did you know, for instance, that the earliest people of Morocco, the Berbers, still live here today? Or that olives grow all over the country? Or that many films have been shot here? No matter how unlike your own country Morocco is, this guidebook will help you feel right at home there. Read on to find out interesting, amusing and useful facts about Morocco. What are the people like? Which games do the children play? What is a “jellaba”? And how do “gazelle’s horns” taste? After going through this book, you’ll have all the answers!

 

Mexico

Bono en Skip in Mexico
De Wereld Over, 76 bladzijden, 6-
Bono en Skip laten je Mexico ontdekken in een spannend avontuur. Ze weten niet in welk land ze zijn. Het grote dikke boek van Bono moet ze daarbij helpen. Ze zien een palmboom, een schorpioen, een piramide en nog veel meer. Zouden ze er achterkomen dat ze in vrolijk Mexico zijn aangekomen? Lotus en Merijn vertellen je hun reisverhalen. Ze zwemmen in ondergrondse grotten, beklimmen torenhoge priamides en ze nemen je mee naar de jungle van Mexico waar ze geheimen van de Maya’s ontdekken. Leer tellen in het Spaans en weef zelf een stoere armband.

 

Namibië

Anneke Kamerling – Dennis in Namibië
ITTS 2008, 73 bladzijden, 8+
Dennis is een 11-jarige jongen die aanspoelt op een strand in het zuiden van Namibië. Op zijn reis terug naar het noorden wordt hij begeleid door verschillende dieren die hem vertellen over de geschiedenis en wetenswaardigheden van Namibië en laten kennismaken met hun leefwijze en leefomgeving. Dennis ontmoet wilde paarden, beklimt de hoogste zandduinen ter wereld, zwemt met een zeerob mee, rijdt op een woestijnolifant en ontsnapt maar net aan een leeuw. Het is een lange, boeiende en avontuurlijke reis.
Het verhaal is aangevuld met uitgebreide beschrijvingen van alle dieren, die Dennis ontmoet en geïllustreerd met mooie foto’s. Reisinfo, wetenswaardigheden, een mini survivalhandboek en een woordenlijst maken het boekje tot een complete reisgids.

Anneke Kamerling – Maren in Namibië
ITTS 2008, 73 bladzijden, 8+
Maren is een klein Nederlands meisje dat aanspoelt op een strand in het zuiden van Namibië. Op haar reis terug naar het noorden wordt zij begeleid door verschillende dieren die haar vertellen over de geschiedenis en wetenswaardigheden van Namibië en laten kennismaken met hun leefwijze en leefomgeving. Maren ontmoet wilde paarden, beklimt de hoogste zandduinen ter wereld, zwemt met een zeerob mee, rijdt op een woestijnolifant en ontsnapt maar net aan een leeuw. Het is een lange, boeiende en avontuurlijke reis. Het verhaal is aangevuld met uitgebreide beschrijvingen van alle dieren, die Maren ontmoet en geïllustreerd met mooie foto’s. Reisinfo, wetenswaardigheden, een mini survivalhandboek en een woordenlijst maken het boekje tot een complete reisgids.

 

Nederland

Kidsproof dagje uit
Mo’media, 8+
Kidsproof dagje uit in Nederland of vlak over de grens is een reisgids met leuke tips om een dagje met kinderen op stap te gaan, anders dan anders. Het doel is om iets authentieks, iets persoonlijks, iets kleinschaligs, iets origineels te doen. Niet naar een pretpark maar naar een nostalgische speeltuin, een dagje strandjutten, een dagje naar Antwerpen, fruitplukken bij de boer, knuffelen met schapen, alternatieve culturele festivals, theater of circus, stoere uitjes voor jongens, .. allemaal bijzondere ideeën voor een gezellig dagje uit dat nog betaalbaar is ook. Dit boekje is aantrekkelijk vormgegeven en is thematisch ingedeeld in vijf hoofdstukken; aan het water, in het bos, als het regent, bij de boer en in de stad.

Kidsproof weekendje weg in Nederland, België en Duitsland
Mo’Media 2012, 8+
Een weekend weg met de kinderen in Nederland, België en Duitsland? De gids Kidsproof Weekendje Weg barst van de leuke adresjes. Mooie huizen en gezellige hotels waar je heel goed met kinderen kunt verblijven. Deze gids behandelt 90 adressen, aan het water, in het bos, bij de boer en in de stad. Je kunt kiezen uit bijzondere accommodatie, familiehotels, huizen voor kleine of grote groepen en campings. Je kunt best iets originelers bedenken dan een bungalowpark. Je moet het alleen wel even weten te vinden.

Spannend speuren in Amsterdam
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ontdek Amsterdam met een spannende stadsspeurtocht. Ga op zoek naar 23 alledaagse, cool of juist vieze dingen en leer zo interessante weetjes over de stad. Leuk voor jong en oud!

Junior Amsterdam crumbled city map
Palomar 2011, deze kaart is in het Engels, 6-
Carefully thought-out map for kids and their families, it is untearable and waterproof and can just be crumpled up and easily slipped into a bag – no tearing, no folding.

Martine van Rooijen – Het avontuur van Drenthe
Passage 2007, 75 bladzijden, 8+
In je handen heb je een reisgids van Drenthe. Hij is speciaal voor jou geschreven. Met deze gids kun je ontdekken hoeveel er in Drenthe te beleven is.Je leert twaalf Drentse kinderen kennen, van vroeger en nu. Wubbe die samen met zijn vader in een nacht een plaggenhut moet bouwen,willem die elke dag na school naar zijn oom rent, omdat die zijn dierentuin aan het inrichten is en Zwaant je die zich afvraagt of het dode meis je dat in het veen is gevonder op haar lijkt.Het zijn kinderen net als jij, maar ze dragen kleren uit hun tijd, wat ze eten is soms anders en ze doen dingen die in hun tijd gewoon waren. Wat hetzelfde is, is hoe ze zich voelen. Ze zijn bang,verliefd, krijgen de slappe lach, doen dingen die hun moeder niet mag weten en maken zich zorgen. Je leest het allemaal in de avonturen die ze beleven.Als je het verhaal hebt gelezen kun je kijken waar de kinderen woonden, werkten en speelden. De hut waar Sam in de oorlog zat ondergedoken, het deftige huis van Gesina en de drukkerij waar Hilbert werkte toen hij de letters liet vallen.Je kunt niet alleen dingen bekijken, je kunt ook dingen doen. Net als Girbe kun je met de schaapherder mee, je kunt Drentse koekjes bakken, sterren kijken en een zandtapijt maken zoals Pietertien dat in haar boerderij had. Als je het boekje uit hebt, begrijp je hoe avontuurlijk Drenthe is.Veel plezier in Drenthe!

Martine van Rooijen – Het avontuur van Groningen
Passage 2006, 79 bladzijden, 8+
Met deze gids kun je ontdekken hoe spannend Groningen eigenlijk is. Je maakt niet alleen een reis door de provincie Groningen, maar ook door de tijd. Je ontmoet een aantal kinderen die vroeger in Groningen hebben gewoond. Zoals Yda die 2000 jaar geleden leefde op een wierde en een heel vreemd voorwerp vindt. Of Tjerk die niet naar school gaat, maar in een strokartonfabriek werkt. Of Bella, de freule, die in haar zijden jurk op spokenjacht gaat. De kinderen vertellen over zichzelf. Wat voor kleren ze dragen, of ze naar school gaan, aar ze een hekel aan hebben en wat voor avonturen zijn beleven.

 

Portugal

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Portugal?
Querido 2006, 191 bladzijden, 10+
Het wordt dus Portugal dit jaar! Schitterende stranden, prachtige steden, lekker eten en zalig weer. Het enige nadeel is dat ze er Portugees spreken. Maar dat is op te lossen, met dit boekje! Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden.

 

Singapore

Spannend speuren in Singapore
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ontdek Singapore met een spannende stadsspeurtocht. Ga op zoek naar 27 allerlei alledaagse, coole of juist vieze dingen en leer zo interessante weetjes over het land. Leuk voor jong en oud!

 

Spanje

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Spanje?
Querido 2013, 192 bladzijden, 10+
Het wordt dus Spanje dit jaar! Een heerlijk land. Mooie stranden, lekker eten en je struikelt er over de knappe spetters. Het enige nadeel is dat ze er Spaans spreken. Maar dat is op te lossen, met dít boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden! Veel plezier in Spanje. Olé!

Rik Zaal – Alles over Spanje, gids voor kinderen
Querido 2007, 8+
Alles over Spanje, een zonnig leesboek over alles wat dat land spannend maakt: Zijn stierengevechten echt zo eng? Wie vocht tegen windmolens? Waarom hebben Spaanse kinderen zo lang vakantie? Waar kun je met Kluivert op de foto? Zijn er in Spanje zwarte scholen? Waar is het hart van de heilige Teresa te zien? Waar is het Spaanse Wilde Westen? Wanneer ontdekte Columbus Spanje? Groeien de nagels van het Christusbeeld in Burgos echt aan? En hoe zit het met dat vraagteken?

Wat & Hoe Kids – Jippie naar Spanje!
Kosmos 2013, 128 bladzijden, 8+
In dit nieuwe deel van Wat & Hoe kids gaat het rugzakje Jippie naar Spanje. En alle kinderen mogen weer mee! Reislustige en nieuwsgierige kinderen kunnen in deze unieke combinatie van reis- en taalgids lezen welke gewoontes Spanjaarden hebben en wat er allemaal te zien en te doen is. Maar het allerleukste is dat Jippie uitlegt hoe je dingen in het Spaans kunt zeggen. Zo kun je straks zelf tapas bestellen!

Kidskompas Barcelona
Cheeky Monkeys 2011, 160 bladzijden, 8+
Met KidsKompas Barcelona hebben kinderen hun eigen reisgids in handen. In deze gids lezen ze wat de leukste musea, attracties, gebouwen en restaurants zijn in Barcelona en ze komen alles te weten over Gaudí, tapas eten en de Olympische Spelen. Ouders vinden in deze KidsKompas tips over vervoer, geschikte overnachtingsmogelijkheden en praktische websites. Een onmisbare reisgids voor ouders die met hun kinderen op stedentrip naar Barcelona gaan.

 

Thailand

Bono en Skip in Thailand
De Wereld Over, 76 bladzijden, 6-
Bono en Skip laten je Thailand ontdekken in een spannend avontuur. Ze vallen midden in een bord met rijst en springen net op tijd weg voor vallende kokosnoten. Zal Bono van het hoofd van de monnik durven springen? Lotus en Merijn vertellen je hun reisverhalen. Krijgen ze de tijger nog te zien? En waarom willen alle mensen foto’s maken van Lotus en Merijn? En die stank, waar komt die stank toch vandaan? Leer tellen in het Thai en krijg antwoord op vele vragen over Thailand.

Neem je ouders mee naar… Thailand
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ga jij naar Thailand? Wat een avontuur! Maar als echte ontdekkingsreiziger wil je natuurlijk wel op de hoogte zijn van alle leuke en interessante weetjes van dit land. Wist jij bijvoorbeeld dat de officiële naam van Bangkok de langste plaatsnaam ter wereld is? En dat gefrituurde rupsen een lekkernij zijn? Thailand ligt ver weg. Sommige dingen zijn dan ook anders dan dat je gewend bent. In deze kinderreisgids kun je lezen hoe de Thaise mensen leven en wat je allemaal kunt verwachten. Het staat boordevol leuke weetjes. Wedden dat jij na het lezen van dit boek, dingen weet die papa en mama niet weten! Natuurlijk staat er ook beschreven welke plaatsen je allemaal kan bezoeken tijdens je reis. Wat is er voor jou te doen in Bangkok? Waar kan je een echte volleerde olifantentrainer worden? En op welke stranden kan je lekker relaxen?

Tropisch fruit speurtocht Thailand
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Thailand is een paradijs voor liefhebbers van tropisch fruit! Bijna overal waar je komt, zie je opgestapeld fruit liggen. Op markten en stalletjes langs de kant van de weg. Van mango’s tot mangistan. Vruchten die jij vast wel kent, zoals ananas, banaan en watermeloen. Maar ook hele bijzondere exotische fruitsoorten. “Mama, wat is dit voor een vrucht?”. “Papa, deze appel heeft een slangenhuidje, hoe noemen ze die?”. Vragen waarop ook ouders vaak het antwoord niet weten. In deze avontuurlijke speurtocht leer je meer over de verschillende lokale fruitsoorten.

Spannend speuren in Bangkok
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ontdek Bangkok met een spannende stadsspeurtocht. Ga op zoek naar 27 alledaagse, cool of juist vieze dingen en leer zo interessante weetjes over het land. Leuk voor jong en oud!

Elske S.U. de Vries – Travelkids Thailand. Het leukste reisboek voor kinderen over Thailand en waar volwassenen jaloers op zijn!
Far Lowlands Publishing 2012, 208 bladzijden, 8+
Alles wat je over Thailand wilt weten en meer! 200 Pagina’s vol nuttige informatie en leuke weetjes, kleurenfoto’s, tekeningen en doe- en verzameldingen! Hier lees je alles over het land van de Glimlach, de mensen en de cultuur. Niet alleen de hoogtepunten, maar vooral de dagelijkse dingen die anderen over het hoofd zien, maar die je wel overal tegenkomt. Zo lees je bijvoorbeeld hoe je offert in een tempel, waar de spuit op de wc voor is en hoe Thaise cijfers er uit zien. In TravelKids Thailand kun je ook alles opschrijven wat je beleeft en tegenkomt onderweg. Je kunt tekeningen maken, dingen verzamelen en zelfs een gesprekje aanknopen met nieuwe Thaise vriendjes met behulp van voorbeeldzinnetjes in het Thais, Nederlands en Engels. Zo wordt het ook nog je eigen reisverslag!

 

Tsjechië

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Tsjechië?
Unieboek 2006, 191 bladzijden, 10+
Met dit taalgidsje kan de lezer zich in Tsjechi uit allerlei situaties redden. In het vliegtuig, op de camping of in het restaurant. Er zit veel humor in de gidsjes, maar ook serieuze onderwerpen komen aan bod.

 

Turkije

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie in Turkije? 
Querido 2009, 192 bladzijden, 10+
Het wordt dus Turkije dit jaar! Een heerlijk land. Mooie stranden, lekker weer, leuke marktjes en je struikelt er over de knappe snorremansen. Het enige nadeel is dat ze er Turks spreken. Maar dat is op te lossen, met dit boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden. Veel plezier in Turkije! Hoscakal!

 

Vietnam

Tropisch fruit speurtocht
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Vietnam is een paradijs voor liefhebbers van tropisch fruit! Bijna overal waar je komt, zie je opgestapeld fruit liggen. Op markten en stalletjes langs de kant van de weg. Van mango’s tot mangistan. Vruchten die jij vast wel kent, zoals ananas, banaan en watermeloen. Maar ook hele bijzondere exotische fruitsoorten. “Mama, wat is dit voor een vrucht?”. “Papa, deze appel heeft een slangenhuidje, hoe noemen ze die?”. Vragen waarop ook ouders vaak het antwoord niet weten. In deze avontuurlijke speurtocht leer je meer over de verschillende lokale fruitsoorten.

Spannend speuren in Hanoi
Muddy Shoes, boek is in PDF-formaat, 6+
Ontdek Hanoi met een spannende stadsspeurtocht. Ga op zoek naar 25 alledaagse, cool of juist vieze dingen en leer zo interessante weetjes over het land. Leuk voor jong en oud!

 

Zuid-Afrika

Take your parents to… South Africa
Muddy Shoes, dit boek is in het Engels, boek is in PDF-formaat, 6+
Are you visiting South Africa? Get ready for some awesome adventures. If this is your first trip, you’ll want to know about the many exciting and fun things you can enjoy here. Maybe you’d also like to know some cool stuff about the country itself. Did you know, for instance, that South Africa is the richest country in Africa? Or that its famous sanctuary, the Kruger National Park, was set up way back in 1898? Have you heard that South Africa is the first African nation to host the FIFA World Cup (in 2010)? South Africa is probably quite far from where you live – it’s very different too! When you read this guide, you’ll know much more about it – what the country looks like, how people live and of course, what travelers can look forward to. You’ll also be able to help your parents with fun facts, ideas and suggestions on how to plan your vacation. How does one prepare for a walking safari? How many animal species are found on Cape Town’s Table Mountain? What’s African food like? Where to go on a canopy tour? Can we fit in some cage-diving with sharks?

 

Diversen

Francine Oomen – Hoe overleef ik mijn vakantie? 
Querido 2009, 104 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jonas en Rosa zijn met hun ouders op vakantie op het eiland Corsica. Na een paar dagen verzucht Rosa, die zich stierlijk verveelt: ‘O, hoe overleef ik deze vakantie?’ Jonas krijgt het geweldige idee om een wandeltocht te maken, stiekem met z’n tweeën. Maar als het avond wordt merken ze dat ze zijn verdwaald, hoog in de bergen. Het wordt koud, ze hebben honger en dorst en al uren geen mens meer gezien… Hoe overleef ik mijn vakantie? is een spannend leesboek, boordevol survivaltips, die op iedere vakantie van pas komen…en ervoor zorgen dat je je geen minuut verveelt.

Francine Oomen – Hoe overleef ik zonder vakantiedagboek?
Querido 2013, 80 bladzijden, 10+
Hoe overleef jij je vakantie? Met dit dagboek vol inspirerende invulpagina’s!
– veel pagina’s om je vakantiebelevenissen op te schrijven
– plaats om foto’s en andere herinneringen in te plakken
– een handige vakantiekalender
– ruimte voor adressen en foto’s van je vakantievrienden en -vriendinnen
– leuke ideeën en recepten
– …en natuurlijk veel onmisbare survivaltips.
Voor een onvergetelijke vakantie

Wat & Hoe Kids – Vakantiereporter
Kosmos 2012, 128 bladzijden, 8+
Verzamel vakantieherinneringen met Jippie. Met de Jippie Vakantiereporter bekijken kinderen hun vakantiebestemming met andere, nieuwsgierige ogen. Het boek biedt ruimte om alle toegangskaartjes, snoeppapiertjes en bonnetjes in te plakken én om zelf belevenissen op te schrijven. Ideaal voor onderweg, maar ook om thuis nog lang na te genieten van een leuke vakantie.

Wat & Hoe Kids – Vakantievriendenboek
Kosmos 2012, 96 bladzijden, 8+
Nieuwe vrienden maak je met Jippie. Alles wat je wilt vragen in het Frans, Duits, Engels, Italiaans, Spaans en Deens. Op vakantie ontmoeten kinderen vaak veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes uit verschillende landen. Maar hoe onthoud je nou alle namen of hoe kom je er achter wat hun hobby’s zijn, wat hun lievelingseten is of waar ze precies wonen? Met het nieuwe Vakantie Vriendenboek van Jippie kunnen kinderen hun nieuwe vakantievrienden álles vragen, gewoon in hun eigen taal.

Marit Törnqvist en Monique Hagen – Mijn reis naar…
2012, 112 bladzijden, 6-
Als je als kind op reis gaat heb je heel veel te vertellen. Je maakt immers bijzondere dingen mee. Je beleeft allerlei avonturen. En je doet veel indrukken op. Op reis is alles anders dan thuis. Het is leuk om daarover te vertellen in je eigen reisdagboek. Dit kinderreisdagboek Mijn reis naar … helpt je daarbij. Het is een schrift om in te schrijven, tekenen en plakken. Maar het is niet zomaar een schrift. Het staat boordevol ideeën, spelletjes en vragen. Door dit reisdagboek voor kinderen zie je nog beter wat jouw vakantieland zo bijzonder maakt.

Op bezoek in…
KIT Publishers, 8+
Deze uitgeverij geeft boekjes over verschillende landen uit met informatie over de cultuur van deze landen. Het zijn geen echte reisgidsen, maar geven wel veel informatie. Ze hebben inmiddels boekjes uitgegeven over: België, Bulgarije, Cambodja, Costa Rica, Cyprus, Egypte, Estland, Finland, Hongarije, India, Indonesië, Iran, Israël, Jemen, Letland, Litouwen, Malta, Marokko, Nederland, Oman, Polen, Roemenië, Rusland, Saudie Arabië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tunesië, Thailand, Tsjechië, Vietnam, Zweden

Lonely Planet, verboden voor ouders – Encyclopedie van alle landen
Lannoo 2012, 207 bladzijden, 10+
De bekende uitgever van toeristische gidsen verschaft jonge globetrotters een overzicht van bijzondere feiten over de tweehonderd landen op deze aarde. Geen saaie stof voor ouders van de jonge lezers, maar ettelijke duizenden interessante en verbazingwekkende weetjes over een scala aan onderwerpen. Voor elk van de landen is een pagina gereserveerd, dus men kan het boek willekeurig openslaan en aan het lezen gaan en zich laten verwonderen. De landen zijn geordend per werelddeel: Noord-Amerika met 23 landen, Zuid-Amerika met 12, Europa met 46, Afrika met 53, Azie met 51 en Oceanie met 15. Natuurlijk is er zakelijke informatie over de hoofdstad, oppervlakte, munteenheid en het inwonertal, maar spectaculair zijn de stukjes tekst met talloze, soms bizarre stukjes informatie, verlucht met honderden kleine kleurenfoto’s. Waar staat de grootste modderkerk van de wereld? Waar vinden we de kwalboom? En de aardbeikikker? En hoeveel windmolens staan er in ons land? Met kennis hiervan zul je zeker vele triviantwedstrijden winnen.

Not for parents – Extreme planet
Lonely Planet 2012, 192 bladzijden, dit boek is in het Engels, 10+
Follow up to the best-selling Not-For-Parents Travel Book, Extreme planet is a whirlwind tour of the globe, seeking out the highest, deepest, widest, narrowest, coolest, hottest, scariest, smelliest… things on the planet. What’s the longest place name? The oldest fossil? Most Treacherous road in the world and why? Most dangerous food to eat? Scariest place to stand because you’re most likely to be struck by lightning? It’s all here!

Not for parents – How to be an world explorer
Lonely Planet 2012, 160 bladzijden, dit boek is in het Engels, 10+
How to be a World Explorer will teach you all you need to know about venturing through all the landscapes on Earth. How do you cope with extreme cold? How do you find water in the wild? How do you escape from quicksand? How do you navigate by the stars? How do you build an igloo? How do you fight a bear? It’s all here!

Not for parents – The travel book
Lonely Planet 2011, 208 bladzijden, boek is in het Engels, 10+
Cool stuff to know about every country in the world. Everyone knows which is the world’s highest mountain, but do you know which country banned chewing gum? Or what’s the world’s stinkiest fruit? Or who invented roller skates? Or which building leans more than the Leaning Tower of Pisa? Or where can you eat fried spiders as a snack? Here at Lonely Planet we decided to make a book about the world’s countries for children, not parents. The world is a very big place, and in The Not-for-Parents Travel Book we’ve concentrated on the really interesting bits to create a snapshot of what each country is like. (Warning to parents: these might not be the same “really interesting bits” that you like…where to buy coffee, how many stars the hotel has, what’s the phone number for the airport, blah, blah, blah.) In this book are the epic events, amazing animals, hideous histories, funky foods, and crazy facts that make the world’s 200 countries so fascinating. Each country has a page to itself—so tiny Tuvalu gets as much space as superpower USA.

 

Waar vind ik meer informatie?
website van Hoe overleef ik…?
website van Lonely Planet (Engels)
website van boekhandel Stanley & Livingstone – reisgidsen e.d. voor kinderen
website van De Wereld Over
website van Bono en Skip – reisverhalenboeken voor kinderen
website van Muddy Shoes – reisgidsen voor kinderen (in PDF-formaat)
website van KIT Publishers
website van Kidskompas – ook voor reis apps voor kinderen (Amsterdam, Londen, Parijs)
website van Landschap Reisboekhandel – reisgidsen voor kinderen

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Geef een reactie