boekomslag Henk Hardeman - Spookschrijvers

Waarom zijn de griezelboeken van GG opeens zo populair? Kinderen die de mysterieuze schrijver op schoolbezoek krijgen, willen alleen nog maar zijn boeken lezen. Verslavende boeken, die de lezers lijken te hypnotiseren. Een bezoekje van GG is dan ook wel echt spectaculair, want hij komt in een zwarte lijkwagen met achterin een echte kist. Na het bezoek van GG aan de school van meester Ed (bijnaam De Hoed) gaat het helemaal mis met Borstelkop (echte naam Jan Kees). Hij heeft van GG het boek Breinplukkers gekregen als prijs voor een schrijfwedstrijd, maar gedraagt zich steeds vreemder. Uiteindelijk belandt in het ziekenhuis met een mysterieuze ziekte. Meester Ed krijgt hulp van twee leerlingen, Blondie en Schaduw, bij het oplossen van dit raadsel. Ze komen tot een verbijsterende ontdekking.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Een nieuwe schoolweek was begonnen en het was een grote keet in het lokaal van groep 8a. Kinderen renden door elkaar heen, iemand kladderde iets op het bord, een paar jongens deden wie het hardste kon boeren, en twee meiden zongen vals een liedje van hun favoriete boyband. De enige die rustig op zijn stoel zat, helemaal achterin, was een kleine jongen met kort donker haar. Zijn plaats had net zo goed leeg kunnen zijn, want niemand leek hem op te merken. Hij bewoog niet en zei geen woord, alleen zijn ogen schoten heen en weer terwijl hij alles in de gaten hield. (blz. 7)

Een nieuw schooljaar is begonnen voor de klas van Schaduw. Ze gaan meedoen aan een schrijfwedstrijd van de bekende en geheimzinnige schrijver GG. Via een videoverbinding brengt GG het goede nieuws dat hij sommige van hen verhalen zo goed vond dat hij een bezoek aan hun school komt brengen.

‘Ik ben inderdaad GG,’ zei de gedaante, alsof hij rechtstreeks reageerde op Schaduws gedachte. Zijn stem klonk hypnotiserend. ‘Ik heb alle inzendingen inmiddels gelezen. Van sommige verhalen maar twee regels, maar toen wist ik al genoeg.’ Zijn mondhoeken zakten even omlaag. ‘Er zijn er maar weinig die een verhaal goed kunnen schrijven. Er zijn er nog minder die een goed verhaal goed kunnen schrijven. De meeste mensen hebben geen fantasie, maar jij…’ – zijn blik leek zich nu op Borstelkop te richten – ‘… jij bent een geboren schrijver. Met een hoofd vol verhalen.’ (blz. 29)

GG zal ook een bezoek aan de school brengen en daarom gaan de kinderen zijn boeken lezen. Eerst zijn de boeken niet te vinden in de schoolbibliotheek of boekhandel, maar Borstelkop, een van de klasgenoten van Schaduw, neemt zijn boekencollectie mee van huis, zodat iedereen de boeken van GG kan lezen. De kinderen raken eraan verslaafd en willen alleen nog maar lezen. Schaduw vindt het maar raar. Hij vindt de boeken van GG niet zo heel boeiend. En dan komt de dag dat de schrijver een bezoek aan hun school komt brengen. Het is een enge man.

Achteraf kon Schaduw niet zeggen of hij GG binnen had zien komen. Het was net of de schrijver uit het niets op de stoel was verschenen. Hij begreep waarom meester Thijs zo zenuwachtig was geworden van GG, zelf voelde hij zich ook niet op zijn gemak. Zwijgend keek de mysterieuze schrijver om zich heen met zijn reptielenblik. De kinderen, die eerst nog rumoerig waren geweest, hielden op slag hun mond. Het was alsof er onweer op komst was. De vraag was alleen wanneer het zou losbarsten. (blz. 38)

Schaduw blijkt niet de enige te zijn die niet onder de indruk is van de boeken van GG. Ook Blondie, een meisje dat bij hem in de klas zit, raakt niet verslaafd aan het lezen van de boeken.

‘Volgens mij heeft het allemaal te maken met GG,’ zei Schaduw. ‘Er is iets heel raars met die vent.’
‘Dat kun je wel zeggen! Hij rijdt rond in een begrafenisauto en hij slaapt in een doodskist! En die boeken van hem…’
‘… zijn verslavend,’ vulde Schaduw aan. ‘Zelfs Staak wil ze lezen.’
‘Verslavend en doodeng. Toen hij dat verhaal voorlas, was het alsof ik geen adem meer kon krijgen. En daarna duurde het nog een hele tijd voordat dat nare gevoel weg was.’ Ze keek naast zich. ‘Had jij dat ook?’
‘Ja,’ zei Schaduw, ‘maar wij zijn niet verslaafd. Ik hoef in elk geval nooit van mijn leven meer een boek van GG te lezen.’ (blz. 48)

De schrijver maakt de winnaar van de schrijfwedstrijd bekent: Borstelkop heeft gewonnen en krijgt een speciaal boek van GG cadeau. Ook de meester krijgt een boek van de schrijver cadeau. In beide boeken staat een opdracht van GG. Door het lezen van het boek veranderen Borstelkop en de meester. Het lijkt wel alsof ze helemaal in de ban van hun boek raken. Op een dag is Borstelkop verdwenen. Schaduw en Blondie vertrouwen het niet en gaan op zoek naar hem. Ze gaan op zoek naar het huis van de schrijver en sluipen hier voorzichtig naar binnen. Op zijn schrijfkamer ligt een heel oud boek.

Op de een of andere manier kon ze de woorden op de pagina niet goed zien; de letters waren onscherp en ze leken te bewegen, alsof ze haasje-over deden. Eerst dacht ze dat het door haar dyslexie kwam, maar opeens klonk er gefluister. Het waren verschillende stemmen. Ze keek even naar de deur, maar het geluid kwam niet van de gang.
Het kwam uit het boek.
Ze kon niet verstaan wat de stemmen zeiden. Ze praatten door elkaar heen en leken allemaal iets anders te zeggen. Hun toon werd steeds dringender. De stemmen leken zich in haar hoofd te nestelen, als zoemende bijen in een korf. (blz. 101)

Zal het Schaduw en Blondie lukken om het raadsel van de boeken van GG op te lossen? Worden de meester en Borstelkop weer zichzelf?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek stond op de tiplijst voor de kinderjury 2013 (voor 10+). De omschrijving van het boek was spannend
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend, eng, verrassend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Geleend van de bieb
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een heel spannend boek. Het doet me denken aan de boeken van Paul van Loon
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
De schrijver GG is een hele enge man. Schaduw en Blondie zijn twee slimme kinderen die graag op onderzoek uitgaan. Ze vertrouwen de schrijver niet en proberen uit te zoeken wat er aan de hand is, ondanks dat eigenlijk niemand hen gelooft. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen die van een spannend en soms eng boek houden