Het is bijna Kinderboekenweek!

geplaatst in: overzicht | 0


logo KBW 2013Van 2 t/m 13 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is: Klaar voor de start? Over sport en spel. Natuurlijk horen er boeken bij de Kinderboekenweek. Het belangrijkste boek is natuurlijk het kinderboekenweekgeschenk. Dit boekje krijg je als je voor 10 euro aan kinderboeken koopt. Dit boekje heet Je bent super… Jan! en is geschreven door Harmen van Straaten.

 

Harmen van Straaten – Je bent super… Jan!
CPNB, 2013, 96 bladzijden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jans ouders zijn verdwenen. Zomaar. Hoe dat kon gebeuren? Misschien wel door een mislukte goocheltruc van meneer Stromboli. In elk geval zit Jan nu behoorlijk in de problemen. Het ministerie van Alleenstaande en In de Steek Gelaten Kinderen heeft bepaald dat hij naar een kostschool moet. Uitgerekend naar internaat IJsendoorn, waar iedereen doodsbang rondloopt. Voor de pestkop Sebus Archibald natuurlijk. Voor de vreselijke mevrouw De Beuker. En niet te vergeten voor de geest van IJsendoorn. De situatie lijkt wanhopig. Maar niet voor Super Jan! Hoewel. Is Super Jan er nog wel? Of is er alleen Jan? Heeft hij zijn superkrachten nog wel?

Er is ook een speciaal prentenboek gemaakt voor de Kinderboekenweek. Dit boekje kun je voor 5 euro kopen.
Loes Riphagen – Zzz
CPNB, 2013, 6-
Zzz gaat over de pechdag van Meneertje. Zijn fiets is gestolen, de soep brandt aan en zijn hamster gaat dood. Als hij met een rotgevoel in slaap valt, droomt hij over achtervolgingen door enge monsters. Maar zodra hij zich heeft losgerukt, volgt het ene na het andere droomavontuur. Meneertje redt een ontvoerde prinses, scoort in een belangrijke voetbalwedstrijd en kan zelfs vliegen. Als hij de volgende dag wakker wordt, kan hij de hele wereld aan!

In de bibliotheek kun je ook een gratis boek krijgen. Dit boek heet Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden en in dit boek vertellen topsporters over hun favoriete boeken toen ze jong waren. Ook staan er bij elke sport tips voor leuke boeken over deze sport.

De organisatie van de Kinderboekenweek heeft voor scholen alvast twintig boeken uitgezocht die bij het thema passen. Veel scholen zullen deze boeken gaan lezen tijdens de Kinderboekenweek. Natuurlijk kun je deze boeken ook thuis zelf lezen.

 

Boeken voor 6-

Marjet Huiberts – Ridders, op uw plaatsen… Start!
Gottmer 2013, 26 bladzijden, illustraties van Philip Hopman
Drie verhalen over Ridder Florian de Bange, waarin hij meedoet aan een toernooi, op everzwijnenjacht gaat en onverwacht een paardenrace wint.

Yvonne Jagtenberg – Arno en de bal
Rubinstein 2010, 32 bladzijden, illustraties van Yvonne Jagtenberg
Lees de recensie(s) over dit boek
Arno krijgt een bal van zijn ouders. Wel voorzichtig mee zijn, hoor,’ krijgt hij ingefluisterd als hij ermee naar buiten gaat. Echt wel, denkt Arno, en hij houdt zijn mooie echte wedstrijdbal stevig vast. Maar tegen een echte bal moet je natuurlijk wel kunnen en durven trappen!

Edward van de Vendel – Vasco, het voetbalvarkentje
De Eenhoorn 2013, 31 bladzijden, illustraties van Alain Verster
Matteo is jarig en krijgt twee geweldige cadeaus: een voetbal en een varkentje. Dat varkentje is Vasco. Matteo en Vasco doen alles samen: eten, snurken, televisie kijken,… Matteo’s lievelingsspel is voetballen. Daar weet Vasco weinig vanaf. Maar dat is helemaal niet erg: Matteo gaat gewoon op zoek naar sterke voetbaltegenstanders. En Vasco gaat mee. Want dat doe je als je iemands voetbalvarkentje bent!

Rod Waters – De tijdrit
Van Goor 2013, 26 bladzijden, illustraties van Rod Waters, vertaald door Rindert Kromhout
Vandaag is de grote fietswedstrijd. Eric spreekt met Emily af om naar de finish te kijken en samen te gaan picknicken. Eric pakt zijn spullen, een bloemetje voor zijn vriendinnetje en springt op zijn fiets. Maar de wedstrijd is al begonnen! Eric belandt er middenin. Onderweg treft hij veel wielrenners met pech: de een is in het water gevallen, de ander is de weg kwijt en een derde heeft een lekke band. Gelukkig kan Eric met zijn handige spullen en slimme ideeën iedereen helpen. Maar het bloemetje voor Emily heeft inmiddels al zijn blaadjes verloren. Ook wordt het later en later… Straks is hij nog te laat voor de picknick. Eric racet zo hard als hij kan en komt zelfs als eerste over de eindstreep. Hij wordt onthaald als de onverwachte winnaar. Maar waar is Emily? Die zit stilletjes op een muurtje achteraf en huilt dikke tranen. Dan verschijnt er opeens een enorme bos bloemen… met erachter Eric! Nu kunnen ze eindelijk gezellig gaan picknicken.

 

Boeken voor 6+

Fred Diks – Koen Kampioen
Kluitman 2003, 62 bladzijden, illustraties van Ivian en Illia, 8+
Koen is gek op voetballen en wil later prof worden. Daarom oefent hij met zijn vriend Niels en het nieuwe buurmeisje Renske elke woensdagmiddag. Bij zijn club FC Top maakt hij regelmatig doelpunten; vandaar de bijnaam Koen Kampioen. Op een dag verdwijnt er uit de kleedkamer een portemonnee met geld. Koen wordt van diefstal verdacht en door zijn club geschorst. Zijn vrienden blijven in zijn onschuld geloven. Samen gaan ze op zoek naar de echte dader.

Vivian den Hollander – Rijden voor een rozet (De Roskam)
Van Holkema & Warendorf 2008, 30 bladzijden, illustraties van Saskia Halfmouw, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Paulien doet mee aan een wedstrijd. Dat vindt ze heel spannend. Ze poetst Dodo extra goed. Ook maakt ze vlechtjes in zijn manen. Zelf draagt ze een echt ruiterjasje. Dat heeft ze van Fleur geleend. Alle deelnemers krijgen na afloop een rozet. Lukt het Paulien ook de beker te winnen?

Vivian den Hollander – Paniek op het ijs (Spekkie en Sproet)
Ploegsma 2013, 96 bladzijden, illustraties van Juliette de Wit, 6+
Er ligt ijs! Sproets vader en Nelson, Spekkies politieneef, gaan een tocht op natuurijs schaatsen. Spekkie en Sproet mogen mee, en ze slapen in een hotel! Algauw merken ze dat daar vreemde dingen gebeuren. Spullen verdwijnen en Spekkie hoort een verdacht gesprek. En als dan ook nog bijna de prikslee-wedstrijd mislukt, is het tijd voor de speurders om in actie te komen!

Hanna Kraan – De boze heks moet winnen
Lemniscaat 1999, 128 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
De boze heks krijgt visite van haar zus, de Zuiderheks. Deze wil een wedstrijd doen. Wie wint, is de baas in het bos. De dieren bedenken een plan.

Hans Kuyper – In het diepe
Zwijsen 2000, 23 bladzijden, illustraties van Alice Hoogstad
Hans moet van moeder nu eindelijk op zwemles, want zijn vriendinnetje Marijn kan al redelijk zwemmen. Aan het eind van de les in het natuurbad en vlak voordat een onweersbui losbarst, vallen Hans en Marijn van de duikplank in het water. Marijn redt zichzelf, terwijl Hans gered moet worden door Badjuf.

Paul van Loon – Foeksia, klaar voor de start!
Leopold 2013, 64 bladzijden, illustraties van Saskia Halfmouw, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Alle miniheksen opgelet! Doe mee aan de Heksen-spelen! Klaar voor de start? Bezem Springen, Bezem Bal, Bezem Vliegen, Bezem Werpen. Foeksia doet mee. Ze wint net zo vaak als Grit. Opeeens kronkelt Foeksia’s bezem. Er zit lachpoeder op! Speelt Grit soms vals? Foeksia moet snel een list verzinnen. Wakkabakkaboe!

Toon Tellegen – Wat dansen we heerlijk
Querido 2010, 42 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen
In deze vijf nieuwe dierenverhalen dansen de dieren. De beer vraagt een taart ten dans, de neushoorn en het nijlpaard doen een dans die nergens op lijkt en zelfs de bomen zwieren in het rond. Alleen de egel vindt zichzelf te onhandig en vraagt de eekhoorn per brief op afstand met hem te dansen. De eekhoorn schrijft terug dat hij dat graag wil doen.

 

Boeken voor 8+

Gerard van Gemert – Gevecht om de Cup (De voetbalgoden 1)
Clavis 2007, 142 bladzijden, illustraties van Mark Janssen
Stijn en Storm zijn twee goede vrienden. Samen spelen ze bij Rapitas in het tweede d-elftal. Vooral Stijn heeft ontzettend veel talent en is een fanatieke voetballer. Veel strijd is er altijd tussen de Rapitanen en hun grote rivalen: de Stieren. Door een van de Rapitanen wordt er ook een andere strijd gestreden. Mike heeft kanker en het gaat niet goed met hem. Stijn krijgt het aan de stok met de Stieren als zijn bal wordt afgepakt en hij hem terug wil halen. Als er in het voetbalhonk wordt ingebroken, staan de rivalen wederom lijnrecht tegenover elkaar. Zeker als het blijkt dat de Goldcup is verdwenen…

Esmé Lammers – Leve de koningin
Leopold 1997, 180 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen
Lees de recensie(s) over dit boek
De meester begrijpt niets van Sara. Ze durft alles en ze weet altijd precies wat ze wil, maar ze haalt alleen maar slechte cijfers.  Maar Sara’s opa weet dat zijn kleindochter heel slim is.  Haar moeder werkt erg hard en heeft weinig tijd voor Sara. Ze heeft eens verteld dat Sara’s vader in Zuid-Afrika woont, maar verder wil ze er niets over zeggen. Sara heeft haar vader nooit ontmoet. Victor, de nieuwe jongen in de klas, heeft een boek over een land waar iedereen gelukkig is, behalve de koning. Die verveelt zich en wil oorlog voeren. Daarom bedenkt de koningin een spannend spel dat nooit verveelt: schaken. In haar fantasie ontmoet Sara de koning en de koningin, de paarden en de soldaten, en samen met hen leert ze schaken als de beste! En dan ontdekt ze wie haar vader is…

Gideon Samson – Met je hoofd boven water
Leopold 2010, 121 bladzijden, illustraties van Peter-Paul Rauwerda
Donderdag is voor Gied de ergste dag van de week. Want dan is er schoolzwemmen en dat is het stomste wat er bestaat. Duiken. Watertrappelen. Zwemmen . Gied moet al die vreselijke dingen kunnen en doen. Elke week weer. Gelukkig krijgt Gied hulp van de man met de duiven. Als de schoolzwembus langs het pleintje rijdt, kun je hem zien zitten op het bankje bij de vijver. En al weet de man het zelf niet, hij helpt Gied zijn hoofd boven water te houden. Elke week weer.

 

Boeken voor 10+

Marcel van Driel – Superhelden.nl
De Fontein 2011, 256 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl. Alleen de allerbeste spelers mogen door naar de geheime levels op het virtuele eiland Pala. Maar niemand weet dat het eiland echt bestaat. Niemand weet dat de allerbeste spelers worden ontvoerd en op Pala tegen hun wil worden opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd. Alleen de mysterieuze leider Onno weet wat het einddoel is. Sinds haar vaders zelfmoord doet de veertienjarige Iris Goudhoorn niets anders dan gamen. Haar lievelingsgame is Superhelden.nl, waar ze de ene highscore na de andere haalt. Superhelden Alex en Fiber worden naar Nederland gestuurd om Iris te ontvoeren. Maar zelfs zij weten niet wat Onno’s plannen met Iris zijn. Want Iris is uitzonderlijk getalenteerd, zelfs voor een Superheld.

Gonneke Huizing – Cito-stress, turntoestellen en afscheidsfeest
Holland 2008, 181 bladzijden, illustraties van Erica Ringelberg, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Fleur houdt een Belangrijke Dingenboek bij, omdat ze belangrijke gebeurtenissen uit haar leven wil onthouden. Ze schrijft over wat ze meemaakt in het laatste jaar op de basisschool: de Cito-toets, haar favoriete sport turnen en de wedstrijden die ze heeft, haar verliefdheid op Nigel, de make-upmeiden, het kamp en afscheidsfeest, en alle voorkomende ruzies en gebeurtenissen in haar klas. Leuk, humoristisch meidenboek in dagboekvorm geschreven. Er komen veel onderwerpen aan de orde die voor kinderen in groep acht interessant zijn en waarin tevens vooruitgeblikt wordt op de middelbare school.

Fik Meijer & Jan Paul Schutten – Paarden, zwaarden en rare baarden
Querido 2013, 137 bladzijden, illustraties van Eric Heuvel
Wat zijn de voor- en nadelen van naakt sporten? Waren er hooligans in Constantinopel? Lees interviews, rubrieken met vragen, verslagen enz. over sport in de oudheid.

Corien Oranje – Kampioen
Columbus 2011, 192 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kampioen is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Olivier van de Voort, Fries kampioen vlinderslag. Tijdens het verzorgen van zijn pony kreeg hij een verschrikkelijk ongeluk. Oliviers voet raakte verstrikt in het halstertouw van de pony, hij viel en werd drieenhalve kilometer meegesleurd over de weg, door het bos, een meer in. Het is een wonder dat hij het overleefde. Zijn onderbeen moest worden afgezet, en zijn sportieve toekomst leek in duigen te vallen. Maar Olivier vocht zich terug!

 

Boeken voor 12+

Lieneke Dijkzeul – Aan de bal
Lemniscaat 2004, 280 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Rahmane groeit op in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en bij gebrek aan schoenen voetballen ze op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om. Als er op een dag een scout langskomt en Rahmane selecteert om in de stad een opleiding tot professioneel voetballer te volgen, heeft hij het gevoel dat er een droom uitkomt – hij krijgt de mogelijkheid om aan een leven in armoede te ontsnappen en zijn familie een betere toekomst te bieden.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van kinderboekwinkel De kleine tovenaar

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website