Michelle Paver – Hylas en de roep van de dolfijn (1e recensie)

Met een pijl in zijn arm probeert Hylas aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Hij is zijn zusje kwijt en hij gaat met gevaar voor eigen leven naar haar op zoek. Het is 3500 jaar geleden in een land aan de Middellandse Zee. Vulkanen spuwen, de aarde beeft en de zon brandt. Op zijn zoektocht ontmoet hij vijanden en maakt hij vrienden.

Boekinformatie
Schrijver: Michelle Paver
Titel: Hylas en de roep van de dolfijn
Serie: Tijden van goden en gevechten #1
Uitgeverij: The House of Books
Jaartal: 2012
Bladzijden: 240
Vertaler: Ellis Post Uiterweer
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 10+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

De pijlschacht was zwart en voorzien van kraaienveren, maar de punt kon Hylas niet zien omdat die in zijn arm zat. Terwijl hij de schacht vasthield, zodat die niet kon bewegen, klom hij de helling op. Er was geen tijd om de pijl uit zijn arm te halen. De zwarte krijgers konden overal zijn.

Hylas is een jonge herder. Samen met zijn zusje Issi is hij een paar jaar geleden zijn ouders verloren en sinds die tijd wonen ze in het dorp. Ze worden hier gezien als Buitenstaander, iemand die niet in een dorp is geboren, en worden anders door de dorpelingen behandeld.

‘(…) En toen dachten ze dat ik een… een Buitenstaander was.
Wat betekent dat: Buitenstaander?’
‘Dat is iemand die niet in een dorp is geboren,’ antwoordde Hylas kortaf. ‘Het betekent dat je geen Voorouders hebt om je te beschermen, en dat je buiten het dorp moet wonen. Je mag niet deelnemen aan het brengen van offers, dus krijg je ook geen vlees, tenzij je stiekem kunt jagen. Of je kunt op de Berg een schaap slachten en net doen alsof het dier bij en aardverschuiving is omgekomen. Iedereen kijkt op je neer. Dat is een Buitenstaander.’ (blz. 29)

Hylas en zijn zusje zijn aangevallen door de Kraaien, mannen die helemaal in het zwart gekleed zijn. Ze hebben hun hond gedood, Hylas in zijn arm geschoten en Issi waarschijnlijk meegenomen. Hylas besluit om zijn zusje te gaan zoeken.
Dan komt er een tweede verhaallijn in het boek, een verhaallijn over een dolfijn. De dolfijn voelt dat er iets aan de hand is, maar hij weet niet wat.

De dolfijn was rusteloos.
Al een poos had hij het gevoel dat hij iets moest doen, maar hij wist niet wat. Het merkwaardige was dat de rest van de school dat gevoel niet had.
Als hij een gevoel had, hadden de anderen dat meestal ook. Zo was het om dolfijn te zijn: je zwom door een glinsterend web van klikjes, fluitjes en dolfijnengedachten, zodat het vaak aanvoelde of er niet een heleboel dolfijnen waren, maar slechts eentje, allemaal samen springend en duikend.
Maar deze keer was dat niet het geval. Toen hij had geprobeerd ze dat te vertellen, had niemand het begrepen, zelfs zijn moeder niet. Dus besloot hij ze een poosje te verlaten en te kijken of hij zelf kon ontdekken wat er aan de hand was. (blz. 55)

Tijdens de zoektocht naar Issi beleeft Hylas allerlei avonturen. Hij ontmoet de dolfijn en ze worden vrienden. Samen proberen ze uit te zoeken waarom de Kraaien op Buitenstaanders jagen. Zouden ze Issi terugvinden?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek gekozen, omdat het op de tiplijst voor de Kinderjury 2013 stond. Na het lezen van de korte omschrijving leek het me een interessant boek.
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend, zielig, leuk, verrassend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Geleend bij de bieb
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Er zitten geen plaatjes in het boek
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een spannend verhaal dat zich afspeelt in Griekenland, maar dan zo’n 3500 jaar geleden. Een heel andere tijd dus! Hierboven staan een paar stukjes uit het boek.
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Het is leuk om zowel in het hoofd van Hylas als van de dolfijn mee te kijken. Ik vond het grappig om te zien hoe dolfijnen over mensen zouden kunnen denken
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, maar ik ben wel benieuwd naar deel 2 uit deze serie
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen van 10 jaar en ouder die houden van spannende verhalen die zich in de geschiedenis afspelen. 

[extra_info]

Geef een antwoord