boekomslag Charlie Fletcher - Stoneheart

Charlie Fletcher – Stoneheart (1e recensie)

boekomslag Charlie Fletcher - Stoneheart

Deep in the City something had been woken, so old that people had been walking past it for centuries without giving it a second look. When George breaks the dragon’s head outside the Natural History Museum he awakes an ancient power. This prehistoric beast, sentry-still for centuries, hunts him down with a terrifying wrath. And this is just the beginning.

kno meer info over boek

Over het verhaal

George never spent any time wondering why he wanted to belong. He just did. Things were like that. You were in or you were out, and in was a lot safer. It wasn’t the sort of thing you questioned. It was just there. (blz. 1)

George is met zijn schoolklas op excursie naar het museum. Hij wordt gepest door zijn klasgenoten en voelt zich niet op zijn gemak. Een van zijn klasgenoten gooit een stellage met folders omver en George krijgt daar de schuld van. Hij weet dat hij niet kan zeggen wie het gedaan heeft, want dan wordt hij weer meer gepest. De leraar laat hem achter in de hal van het museum, George mag niet verder met het museumbezoek. George is boos. Zo boos dat hij tegen een beeldje in de muur van het museum slaat. Het hoofd van de draak valt op de grond. George raapt het op en rent het gebouw uit. Opeens hoort hij een sissend geluid achter zich.

So as he turned he jammed the dragon’s head into his coat pocket, hoping to hide it but knowing he wasn’t going to get away with it.
It wasn’t Killingbeck. It was something so much worse that if he’d had time to think he would have given anything for it to be Killingbeck instead.
It wasn’t anything human.
It wasn’t anything possible.
It was, however, peeling itself off the stone façade of the museum and looking at George with flat, blank hatred. And not just hatred – hunger too.
It was a pterodactyl.
Its eyes were wide and unblinking, as if permanently surprised to find there was room for them at all in a skull that wasn’t so much a head as a long heavy beak that tapered back into a ribbed neck bent under the strain of holding up all those teeth. Its body was small and surprisingly pigeon-chested, but was more than made up for by the large bat-like wings and the sinewy legs that ended in bent knuckles and ripping talons.
It clacked its beak with the effort of unpeeling, and something like breath hissed from deep within its stony neck.
George’s body had entirely forgotten to breathe. (blz. 16)

Hiermee begint het avontuur van George. Er bijkt nog een andere versie van Londen te bestaan. Een stad waarin standbeelden leven en waterspuwers te leven. Een waterspuwer (gargoyle) is een klein beeld die je veel ziet op kerken en kastelen. Meestal is het iets duivels of een monster. Ze zijn bedoeld om regenwater van het dak af naar beneden te laten gaan. De standbeelden en waterspuwers hebben een hekel aan elkaar. Een oorlog staat op het punt om te beginnen. George lijkt hier invloed op uit te kunnen oefenen, maar het is niet duidelijk wat hij kan doen. Om terug te keren naar zijn eigen realiteit moet hij het hoofd van de stenen draak naar een bepaalde plek brengen.

Hoe is George in deze parallelle wereld terecht gekomen? Zou het hem lukken om ongedeerd naar zijn eigen wereld te kunnen? Zal hij uit handen blijven van de waterspuwers? En kan hij voorkomen dat er een oorlog uitbreekt tussen de standbeelden en waterspuwers?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de voorkant mooi en toen ik de achterkant las wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Soms valt je oog op een boek dat je wilt lezen.
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend, grappig, verrassend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Ik heb het boek een aantal jaren geleden gekocht op een vliegveld
Zitten er plaatjes in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vind het geen vreemd idee dat er parallelle werelden. Een wereld die bijna hetzelfde is als onze wereld en tegelijkertijd bestaat. Waarom zou onze wereld de enige zijn? In dit boek blijken er meerdere versies van Londen te zijn. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
George is een gewone jongen die er op een dag achter komt dat Londen zoals hij het kent ook nog een andere kant heeft. Hij komt in een avontuur terecht waar hij in het begin weinig invloed op heeft. Toch gaat hij door.
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een trilogie (serie van drie boeken). De boeken zijn niet vertaald in het Nederlands
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk, maar wel in het Engels
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Kan ik me niet meer herinneren
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die houden van magische avonturen, in dit geval in een parallelle wereld, en in het Engels kunnen lezen