Maggie Stiefvater – Huiver (1e recensie)

Al jaren doet Grace niets liever dan de wolven in het bos achter haar huis observeren. Er is één wolf met goudkleurige ogen, 'haar wolf', die haar hart sneller doet kloppen. Maar elk jaar verdwijnt hij bij het aanbreken van de zomer, om pas bij de eerste vorst weer tevoorschijn te komen. Die zomer ontmoet Grace Sam, een jongen met goudkleurige ogen die haar direct de adem beneemt. Hij is haar wolf, ze weet het, ze voelt het. Als de winter nadert moet Sam vechten omdat hij de wolf in hem voelt groeien, maar de liefde van Grace niet wil verliezen.

Boekinformatie
Schrijver: Maggie Stiefvater
Titel: Huiver
Serie: De wolven van Mercy Falls #1
Uitgeverij: Moon
Jaartal: 2009
Bladzijden: 336
Vertaler: Lia Belt
Genre: griezelverhaal, romantisch verhaal
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Ik weet nog dat ik in de sneeuw lag, een plekje van rode warmte dat afkoelde, omringd door wolven. Ze likten me, beten me, schudden me door elkaar, verdrongen zich om mij heen. (blz. 7)

Dit is de eerste zin van het boek Huiver van Maggie Stiefvater. Grace is het meisje dat in de eerste zin beschreven wordt. Ze is inmiddels een tiener, maar ze is als klein meisje door een groep wolven uit haar achtertuin meegesleurd. Ze wordt gered door een wolf met goudkleurige ogen. Deze wolf blijft haar jaar na jaar in de gaten houden. Hij komt in de winter tot aan de grens van haar achtertuin. Grace voelt zich veilig door zijn aanwezigheid.

Ze gristen het meisje van haar autobandschommel in de achtertuin en sleepten haar het bos in. Haar lichaam trok een ondiep spoor door de sneeuw, van haar wereld naar de mijne. Ik zag het gebeuren. Ik hield het niet tegen. (blz. 9)

In het dorp verdwijnt een jongen. Hij zat bij Grace in de klas en iedereen is daardoor van slag. Hij lijkt door wolven vermoord te zijn.

Ik besefte pas dat alle wolven in het bos weerwolven waren toen Jack Culpeper was vermoord. (blz. 17)

Grace ontmoet een jongen, een jongen met goudkleurige ogen. Hij doet haar denken aan ‘haar’ wolf.

Zonder de ogen van de wolf voor me te zien, vroeg ik me of ik me die gelijkenis met de ogen van Jack had ingebeeld. Het was immers twee weken geleden dat ik Jack voor het laatst had gezien, en ik had nooit echt op hem gelet. Ik kon een verkeerde herinnering van zijn ogen hebben. Wat dacht ik trouwens eigenlijk? Dat hij in een wolf was veranderd? (blz. 41)

Grace en Sam worden verliefd op elkaar. Dit blijkt niet gemakkelijk te zijn, want ze leven een heel verschillend leven. Sam zal binnenkort weer veranderen in een wolf. Hij voelt dat hij waarschijnlijk na de winter niet meer terug zal komen als mens. Zal er nog een manier zijn voor Grace en Sam om samen een toekomst op te bouwen?

Ik was dol op de glans in haar ogen, het grappige vertrekken van haar mond. Ze wist wat ik was en ze wilde er meer over weten, maar dat betekende nog niet dat ik dit haar hoorde te vertellen, iemand buiten de roedel. Beck had altijd gezegd: De enige mensen die we hebben om ons te beschermen, zijn we zelf. Maar Beck kende Grace niet. En Grace was niet alleen maar een mens. Ze was dan misschien niet veranderd, maar ze was wel gebeten. Vanbinnen was ze een wolf. Het kon niet anders. (blz. 102)

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik had het boek voor 1 euro gekocht bij de bibliotheek in Rotterdam. Ik heb het boek gekozen omdat ik de voorkant mooi vond.
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Gekocht bij de bibliotheek. Het is een afgeschreven biebboek
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Hierboven staan wat stukjes uit het boek die ik mooi vond
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Grace gaat wel erg makkelijk om met het feit dat ze verliefd is geworden op een weerwolf. Ik kan me niet voorstellen dat een meisje hier echt zo gemakkelijk mee omgaat. Ik zou het eigenlijk niet geloven als iemand mij zou vertellen dat hij/zij weerwolf is.
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Dit is deel 1 van een serie van drie boeken. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan meisjes vanaf 12 jaar

Geef een antwoord