Kerstvakantie: nieuwe boeken in de Vakantiebieb

geplaatst in: overzicht | 0


logo BibliotheekSinds vanmorgen is de app Vakantiebieb weer online. Via deze app (te downloaden via de Appstore of Google Play Store) kun je t/m 25 januari gratis e-boeken lezen. Je kunt kiezen uit 82 boeken. Deze app is een cadeautje voor de leden van de bibliotheken, maar ook niet-leden kunnen deze boeken gratis lezen. Je moet je alleen even registreren via de app. Hieronder staat een overzicht van de kinder- en jeugdboeken die je de komende weken gratis kunt lezen.

 

Boeken voor 8+

Rien Broere – De juf die buiten spelen als huiswerk opgaf
Clavis 2010, 150 bladzijden, illustraties van Marjolein Hund
Er komt een nieuwe, eigenaardige juf in de klas. Ze geeft buiten spelen op als huiswerk en gaat in de klas op de kast liggen om uit te rusten. De kinderen willen de juf voor geen goud meer missen. Maar daar denken de directeur van de school en veel ouders anders over. Als de gelegenheid zich voordoet, wordt de juf dan ook meteen met ziekteverlof gestuurd. De vervangster is niet alleen onmogelijk streng, ze is ook nog eens de aanstaande bruid van de directeur. Toch laten de kinderen het er niet bij zitten. Ze bedenken een aantal stoutmoedige plannetjes om hun lievelingsjuf te terug te krijgen. Tot er op een dag onverwachts een inspecteur in de klas verschijnt. Precies op het moment dat de juf in een kast is weggekropen.

Nanda Roep – De theatergek (Plaza Patatta 8)
Nanda 2011, 92 bladzijden, illustraties van Silvester Zwaneveld
Lees de recensie(s) over dit boek
De 11-jarige Luna en 9-jarige Lotte mogen met hun school optreden in theater De Bies van Biesland Stad. Operaster Marianne, hun moeder, heeft ervoor gezorgd en helpt mee. Maar er gebeuren vreemde dingen in het theater: Mariannes tas is verdwenen, de zussen horen vreemd gemompel, de lamp valt naar beneden. De zussen zijn ervan overtuigd dat de ‘theatergek’ hun moeder wat aan wil doen. Leen het e-boek bij de bibliotheek

 

Boeken voor 10+

Peter van Gestel – Mariken
De Fontein 1997, 192 bladzijden, illustraties van Annemie Heymans
Lees de recensie(s) over dit boek
Mariken is een jong, nieuwsgierig meisje dat de mensen en de wereld leert kennen.Het verhaal speelt lang geleden – in een tijd met trotse kastelen en machtige gravinnen. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Sanneke van Hassel – Nest
De Bezige Bij 2010, 187 bladzijden
In Nest schetst Sanneke van Hassel de wereld van een tiental personages. Als de zestienjarige Julia zwanger raakt, is haar omgeving in rep en roer. Achter smeedijzeren hekken en hoge heggen wordt druk naar een oplossing gezocht. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Siri Kolu – Ik en de rovers zingen karaoke (Ik en de rovers 2)
Gottmer 2012, 399 bladzijden, illustraties van Tuuli Juusela, vertaald door Annemarie Raas
Lees de recensie(s) over dit boek
Het belooft een saaie zomer te worden voor de 10-jarige Roos de Ridder, want zij moet naar vioolkamp. Gelukkig wordt ze net op tijd opnieuw ‘gekidnapt’ door de Rovers. In dit tweede boek over deze bijzondere familie laat Roos zien dat zij helemaal bij hen hoort. Het vrije leven waar ze zo van houdt kan weer beginnen: met het busje over landweggetjes scheuren, kamperen aan de oever van de rivier en eten als een echte struikrover. Bovendien staat het bandietenzomerfeest voor de deur en daarmee ook de belangrijke karaokekampioenschappen. Degene die wint, wordt de nieuwe bandietenkoning of -koningin. Razende Karel Rover bereidt zich net als iedereen voor op de wedstrijd en denkt dat hij een goede kans maakt om te winnen, maar dan blijkt dat de andere bandietenfamilies niet het beste voor hebben met hem en zijn familie. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Sarah Prineas – Steel nooit van een magiër (De dief en de magiër 1)
Gottmer 2008, 304 bladzijden, illustraties van Antonio Javier Caparo, vertaald door Sofia Engelsman
In een vervallen stad, die wel wat wegheeft van het Londen ten tijde van Dickens, leidt de jonge Conn een armoedig bestaan. Op een regenachtige avond rolt hij de zakken van tovenaar Nevery. Zijn buit is een locus magicalicus, een steen met magische krachten die alleen door zijn wettige eigenaar beroerd kan worden. Verrassend genoeg blijft Conn in leven en dat intrigeert Nevery dusdanig dat hij Conn aanneemt als zijn leerling. Voorwaarde is wel dat Conn zijn eigen locus vindt. Conn is ervan overtuigd dat hem dat zal lukken, als hij tenminste uit de problemen weet te blijven.

Simon Scarrow – Vechten voor vrijheid (Gladiator 1)
Gottmer 2011, 288 bladzijden, vertaald door Maria Postema
Marcus Cornelius Primus is nog maar 10 jaar oud als zijn vader door Romeinse soldaten wordt vermoord en zijn moeder als slavin wordt verkocht. Zelf wordt hij meegenomen naar Rome, waar hij wordt ingewijd in het harde bestaan van gladiator. Zijn dagen worden beheerst door strikte discipline en afmattende trainingen. Marcus is vastbesloten zijn vader te wreken en zijn moeder te redden, maar weet niet dat hij een levensgevaarlijk geheim met zich meedraagt. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Leen Vandereyken – Anna Amanda de 1ste (Lollipop)
Clavis 2009, 92 bladzijden
Anna Amanda wil altijd in alles de eerste zijn. Of het nu gaat om een tekenwedstrijd of in de klas, ze kan er niets aan doen. De andere kinderen vinden het niet leuk, en daarom heeft Anna Amanda geen vrienden.Wanneer Robbie Rosco in haar klas komt en naar haar lacht, wil ze zijn eerste vriendin worden, maar dit keer gaat het niet vanzelf. Ze moet eerst andere meisjes uit de weg ruimen: Geneviève, het mooiste meisje van de klas, en zijn moeder, die volgens Robbie de beste spaghettisaus ter wereld maakt. Het wordt een strijd op leven en dood, maar Anna Amanda ervaart voor de eerste keer wat het betekent om een vriend te hebben.

 

Boeken voor 12+

Fran Bambust – Zeven dubbeltjes en een trein
Clavis 2013, 182 bladzijden
Op de derde nacht van de derde maand, om drie over drie, sluipt Dries het huis uit. Hij gaat op zoek naar zijn broer Jonas, die een maand ervoor verdween. ‘Spoorloos’, volgens de politie, maar daar is Dries het niet mee eens. Hij heeft wel degelijk sporen gevonden. Heel bijzondere sporen, en daar past een heel bijzondere trein op, die Dries meezeult op een gevaarlijke speurtocht langs spiegelsteden, lokrestaurants, donderloketten, gaatjesfabrieken, kwiskluizen, huilnisbelten en luchtmusea. Zeven haltes diep stoomt de trein, waarbij Dries steeds meer over zijn broertje te weten komt. Waarom liep Jonas weg? Waarheen? Waarom zoekt hij dubbeltjes? Waarom heeft hij er zeven nodig? En wie is die aparte treinconducteur die blijkbaar meer weet dan hij wil zeggen?

Patrick Lagrou – Het dolfijnenkind (Dolfijnenkind 1)
Clavis 1992, 182 bladzijden
Als Marijn op een dag met de school een dolfinarium bezoekt, gebeurt er iets heel vreemds. Voor hij het goed en wel beseft, duikt hij in het water en zwemt hij met de dolfijnen alsof hij nooit iets anders in zijn leven heeft gedaan. Zijn moeder beseft dat het hoog tijd wordt om Marijn voor dit gedrag een verklaring te geven. Ze vertelt een aantal zaken uit het verleden, ook al is dat pijnlijk voor haar. Een tijdje later vertrekken ze met zijn tweeën naar de Bahamas, waar Marijn is geboren, maar waar ook zijn vader op mysterieuze wijze is verdwenen. Voor eens en voor altijd willen ze de waarheid achterhalen.

Inez van Loon – Skatespotting (Skatewise 1)
Clavis 2009, 144 bladzijden
Alsmaar op zoek naar een goeie plek om te skaten. Het is weer zo’n regenachtige zomer. Dan kun je natuurlijk niet skateboarden. Dat is de pest voor je board en je lagers. Als het dan eindelijk een keer droog is, worden Levi, Joep, Kath, Jim en Kees weer overal weggestuurd. Dan ontdekken ze een oude verlaten houtzagerij, die ze als oplossing voor al hun problemen zien: niemand meer tot last en altijd een overdekte skatespot. Ze maken de boel schoon en met de materialen die nog op het terrein liggen, bouwen ze hun eigen skatepark in een van de loodsen. Maar algauw vermoeden Levi en zijn vrienden dat ze niet alleen zijn op het terrein van de houtzagerij.

Inez van Loon – Lara
Clavis 2012, 279 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Rusland, 1932. Lara, een meisje vol dromen, woont bij haar oom Ivan en tante Irina. Hoewel Lara goed kan leren, moet ze van school af om geld te gaan verdienen. Tante is werkster in het Alexander Paleis waar vroeger de laatste tsarenfamilie woonde. Als ze een keer een ongelukje krijgt, gaat Lara met haar mee om te helpen. Er gaat een heel nieuwe wereld voor haar open als ze gaat ronddwalen in het prachtige Paleis. Op haar ontdekkingstocht komt ze terecht in de slaapkamers van de vier grootvorstinnen, de dochters van de tsaar. Daar vindt ze de dagboeken van Olga, de oudste dochter. Maar wat is toch dat gegiechel dat ze steeds hoort? Lara’s leven krijgt een andere wending en familiegeheimen worden ontrafeld. Gelukkig is Boris er om haar te helpen.

Mark Walden – H.I.V.E.S. (deel 1)
Gottmer 2009, 262 bladzijden, vertaald door Maria Postema
H.I.V.E.S. (Hoger Instituut voor Eersteklas Schurken) is een supergeheim opleidingsinstituut waar kinderen die zich onderscheiden door hun slechte gedrag en boevenstreken worden getraind tot een elite die de wereld op haar grondvesten zal doen schudden. Het is een besloten opleiding en de kinderen mogen dan ook niet weg voordat de training zes jaar later afgerond is. In het eerste schooljaar steken twee leerlingen met kop en schouders boven de rest uit: Otto Malpense en zijn nieuwe vriend Wing Fanchu zijn allebei in- en inslecht, en ze zijn niet van plan tegen hun wil op H.I.V.E.S. te blijven. Mark Walden, producent en designer van computergames, kreeg dankzij zijn kat de gouden ingeving voor deze vierdelige serie. Het beest leek namelijk precies op de kat van Blofeld, de schurk uit de James Bond-films. Dit zette hem aan het denken over de achtergrond en de opvoeding van echte schurken

Allen Zadoff – Boy nobody (deel 1)
Clavis 2013, 304 bladzijden, vertaald door Margot van Hummel
Lees de recensie(s) over dit boek
Sinds het verdachte overlijden van zijn ouders zit Boy Nobody bij Het Programma, een schimmige overheidsorganisatie die kinderen opleidt en hersenspoelt om hen in te zetten voor spionageactiviteiten en het liquideren van staatsgevaarlijke personen. Boy Nobody duikt op in een nieuwe stad, op een nieuwe school, onder een nieuwe naam. Hij blijft nooit lang en telkens sterft er een familielid van een van zijn nieuwe vrienden, een zogenaamd natuurlijke dood. Boy Nobody is ijskoud en gevoelloos als het op het afmaken van zijn opdracht aankomt, maar ergens diep in hem zit nog de jongen die hij ooit was, toen zijn ouders nog leefden. Zijn nieuwe missie brengt hem naar New York. De duur en het verloop van deze opdracht zijn ongewoon, net als het contact met de New Yorkse burgemeester en zijn fascinerende dochter Sam.

 

Boeken voor 15+

Julie Kagawa – De ijzerkoning (The iron fey 1)
Harlequin Young Adult 2012, 382 bladzijden, vertaald door Angelique Verheijen
Lees de recensie(s) over dit boek
Op de zestiende verjaardag van Meghan (ik-figuur) blijkt haar broertje verwisseld te zijn voor een elfenkind. Zij wil hem terugvinden en met hulp van haar beschermer Puck gaat ze naar de fantasiewereld Nimmernimmer. In Zomerland, bekend uit het toneelstuk Midzomernachtsdroom van Shakespeare, ontmoet ze koning Oberon die haar iets ongelooflijks vertelt. De zoektocht naar Meghans broer is een groot en ongewis avontuur vol gevaar. Ze krijgt hulp van de aantrekkelijke prins Ash. Als uit een grote hoed verschijnt het ene fantasiewezen na het andere; van de filmfiguurtjes Gremlins tot aan klassiekers als trollen en draken. De wezens hebben een ding gemeen: scherpe tanden, want het devies in Nimmernimmer is eten of gegeten worden. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Jessica Khoury – Onsterfelijk
Clavis 2012, 336 bladzijden, vertaald door Margot van Hummel
Lees de recensie(s) over dit boek
De zeventienjarige Pia woont diep verscholen in het Amazonewoud, in een afgesloten wetenschappersdorp. De nederzetting bestaat uit laboratoria, onderzoekers … en Pia. Zij is het product van een experiment, met het doel een mens te creëren die niet kan sterven. Zij is de eerste en tot nu toe de enige, en het lijkt te werken: ze is onkwetsbaar. Maar Pia zit gevangen. Ze heeft geen leeftijdgenoten, ze mag het dorp niet verlaten en ze moet voortdurend allerlei wetenschappelijke tests ondergaan. Lange tijd weet haar ‘familie’ haar ervan te overtuigen dat dit het beste is voor haar, maar wanneer ze uit pure frustratie door een gat in het hek ontsnapt en in de jungle terechtkomt, ontmoet ze daar een jongen, Eio. Hij hoort bij een stam die in het regenwoud leeft. Voor Pia gaat een nieuwe wereld open, maar ze weet: hij is anders en daarom kunnen we nooit echt samen zijn. Eio en Pia gaan op onderzoek uit om de echte waarheid te vinden over Pia’s achtergrond. Het wordt een race tegen de tijd en de waarheid die aan het licht komt, heeft dodelijke gevolgen. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Anne Provoost – De arkvaarders
Querido 2001, 296 bladzijden
Re Jana ontvlucht met haar ouders het stijgende water van Kanaän. In de woestijn diep landinwaarts wordt een reusachtig vaartuig gebouwd, maar de plaatsen op de ark blijken voorbehouden aan de bouwheer en de zijnen. Re Jana slaagt erin de liefde van de jongste zoon van de bouwheer te winnen en verzekert zich zo van een plek op het schip. Maar dan komt Neelata op de werf, het meisje dat is voorbestemd om zijn vrouw te worden. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Ransom Riggs – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (deel 1)
Clavis 2012, 383 bladzijden, vertaald door Tine Poesen
Lees de recensie(s) over dit boek
Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven.

Harm Tilstra – De dag dat Connor verdween
Clavis 2012, 128 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
De ouders van Maeve runnen een supermarkt in een Iers dorp. Haar oudste broer Frank en haar zus Geraldine helpen mee in de zaak. Maeve zelf houdt zich, net als haar andere broer Connor, afzijdig. Zij leven in hun eigen wereld. Maeve heeft weer eens genoeg van het geharrewar thuis. Bij de eeuwenoude steencirkel slaat ze af naar Cummeengeera, een bar niemandsland dat door bergen omringd is en lang geleden bewoond werd. Op die godverlaten plek ontmoet ze Alex, een architect die al jaren rondzwerft. Hoe onwaarschijnlijk ook, de twee worden vrienden. Bij stukjes en beetjes vertelt Maeve Alex wat zich hier vroeger in Cummeengeera heeft afgespeeld: waarom Cornelius Rabach, als laatste op het Ierse schiereiland Beara, wordt opgehangen. Wanneer Maeves ongrijpbare broer Connor uit huis verdwijnt, dreigt de realiteit de geschiedenis in te halen.

Anita Verkerk – Prinses Flirt
Zomer & Keuning 2007, 190 bladzijden
Samantha en haar tweelingzussen Merel en Marlies hebben het even helemaal gehad met de mannen. In de trein op weg naar het Zwitserse Zermatt spreken ze af dat ze er een echte meidenvakantie van gaan maken. Even genieten zonder die lastige kerels! Maar als er een heuse spetter in de trein stapt, zijn ze de goede voornemens meteen weer vergeten. Leen het e-boek bij de bibliotheek

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website