Siri Kolu – Ik en de rovers (1e recensie)

Roos is onderweg naar haar oma als ze wordt gekidnapt uit de auto van haar ouders en gedwongen wordt in de auto van de familie Rover te stappen. Een ongelukje, eigenlijk, want normaal gesproken steelt de familie alleen Barbies, tijdschriften, snoep en andere fijne dingen. In eerste instantie is Roos geschrokken, maar ze went snel aan het vrije leventje bij de Rovers. Tijdens een zomerfeest met soortgenoten krijgt de familie ruzie en moet vluchten.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Ik werd in de tweede week van juni ontvoerd. Maar goed ook; het dreigde toch al een beroerde zomer te worden. Eerst zouden we een fietstocht gaan maken, maar dat ging niet door omdat het begon te motregenen, echt een heel klein beetje maar.
Vervolgens zouden we gaan kamperen, maar toen moest papa onverwacht nog iets doen voor zijn werk en bleven we dus thuis. Leuke dingen voor het hele gezin om samen te ondernemen, zei papa altijd wanneer hij weer plannen maakte, maar hij vroeg nooit aan ons wat wij nou wilden. Van zijn plannen kwam nooit iets terecht, en na al die onvervulde beloftes geloofde ik het allemaal wel.

Roos is met haar zus en ouders onderweg naar oma. Het is zomervakantie en ze zitten in de warme auto. Opeens stopt er een busje voor ze, midden op de weg. Er springen twee mannen uit die naar de auto rennen, wat spullen van de achterbank af pakken en Roos ook meenemen. Het is de familie Rover. Het was niet de bedoeling dat Roos ook meegenomen zou worden. Tot nu toe bestond de buit altijd uit eten (vooral snoep) en spullen die ze nodig hadden.

Ik probeerde te krabben en te brullen terwijl ik naar de achterbank werd overgeplaatst. Als je ontvoerd wordt, moet je flink protesteren, lijkt me, al was het maar voor de vorm. Alleen werd er totaal geen aandacht aan mij geschonken. Iedereen leek met de buit bezig te zijn, oftewel de spullen van Viola, papa en mama en mijzelf. Tussen de buitgemaakte spullen bevonden zich vaders bermudashort en een natuurgids met de titel Finse bessen. En mama’s favoriete bikini, die Hilda meteen tegen zich aan hield om te kijken of hij haar stond. En de glitterlak en nageldecoratie van Viola, waarvan Alex vond dat zij die wel kon gebruiken en die ze in haar eigen opbergvakje stopte. En mama’s reisapotheek, waar van alles in zat, van cortisonzalf tot anti-oogrimpelcrème. Arme mama; zonder die cortisonzalf zou ze vreselijke muggenbulten krijgen als ze werd gestoken. Ik constateerde dat er bijna geen spullen van mij waren gestolen. Het enige voorwerp wat me bekend voorkwam was een grijze fleecetrui met capuchon, die ik had meegenomen voor als het ‘s avonds koud zou zijn en die Carlo heel goed bleek te passen.

Roos is een paar dagen boos, maar iedereen negeert haar. Langzaam maar zeker vertellen ze Roos over hun roversavonturen en ze mag zelfs mee doen met overvallen. Het voelt alsof Roos een nieuwe familie heeft gekregen. Tijdens deze zomer gaat de familie Rover naar het jaarlijkse roverfestival. Hier komen alle roversfamilies van Finland bij elkaar en er zijn allerlei wedstrijden, zodat aan het einde van het festival de beste roversfamilie bepaald kan worden.

Alle deelneemsters stonden gekleed in een worstelpakje achter hun taart. Zes deelneemsters, alle zes even woest. Hilda was een van de meest angstaanjagende van het stel; ze droeg een gestreept tricot pakje en had haar handen in een strakke paardenstaart samengebonden. Hanna van de Vliegende Stiletto’s grijsnde toen ze Hilda zag. Ik ging ervan uit dat de donkerharige vrouw in het zwarte pakje Hilda’s eerste tegenstandster was, Mia Schoelje. De vertegenwoordigster van de SuperSpitsen uit Savo was een wat steviger vrouw, die eruitzag alsof ze meer verstand had van bakken dan van worstelen. Voor de Canailles stapte Hilda’s grootste vijand de ring in: Tanja Canaille. Ze droeg iets wat op een rood badpak leek; het wapen van de Canailles, vlammen en een witte C, was erop genaaid. Tanja keek zelfverzekerd om zich heen en gaf een kushandje aan haar man, die het mascottehondje op de arm had, dat zat te hijgen van de hitte.

De roversfamilies zijn allemaal opvliegend en de familie Rover moet op een gegeven moment vluchten. Roos helpt ze daarbij. De zomervakantie is dan weer bijna afgelopen en er wordt besloten om Roos weer terug naar huis te brengen, zodat ze weer naar school kan. Roos is daar helemaal niet blij mee. Ze vindt het erg fijn om bij de familie Rover te zijn.

Ik kon gewoon niet geloven dat de wereld waarin ik door mijn ontvoering terecht was gekomen, en die zo veel plezier en vrijheid bood, ineens ophield te bestaan.

Niet iedereen in de familie Rover vindt het roversbestaan even leuk. Hilda zou best wel eens in een gewoon bed willen slapen in plaats van in een busje. Carlo zou heel erg graag naar school willen en een gewoon kind zijn. De rest van de familie wil de vrijheid niet opgeven. Roos bedenkt een plan om iedereen, en zichzelf, tevreden te stellen.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek stond tijdens de herfstvakantie in de Vakantiebieb en de omschrijving van het boek vond ik leuk.
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Grappig
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Het boek stond tijdens de herfstvakantie in de Vakantiebieb. 
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Ja
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
roos wordt ontvoerd door rovers, maar deze rovers blijken helemaal geen gevaarlijke mensen te zijn. Eigenlijk zijn ze heel aardig en leuk. Roos beleeft allerlei avonturen met hen. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Roos wordt ontvoerd tijdens haar vakantie door rovers. In het begin is ze boos, maar hoe langer ze bij de roversfamilie is hoe leuker ze het gaat vinden. Uiteindelijk wordt het een nieuwe familie voor haar, en vindt ze het jammer dat ze weer naar huis gaat. 
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Er zijn nog twee boeken over de avonturen van Roos en de rovers
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, maar wel de andere twee boeken
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan alle kinderen vanaf 10 jaar