logo KinderjuryVoor de jaarlijkse Kinderjury kunnen kinderen hun stem uitbrengen op alle kinderboeken die in het jaar ervoor zijn uitgebracht. Dat kunnen zowel Nederlandse boeken als vertaalde boeken zijn. Voor De Nederlandse Kinderjury 2014 mag er gestemd worden op boeken die in 2013 zijn uitgekomen. Tussen 5 maart en 14 mei kan er gestemd worden. Dit kan via de website of door een formulier op te sturen naar De Nederlandse Kinderjury. Op 18 juni wordt bekend gemaakt welke boeken de prijs van de Kinderjury 2014 hebben gewonnen.

Er zijn twee categorieën waar op gestemd kan worden, namelijk “boeken voor 6 t/m 9 jaar” en “boeken voor 10 t/m 12 jaar”.
Kiezen uit alle kinderboeken die in 2013 zijn uitgekomen is moeilijk, want dat zijn ontzettend veel boeken. Daarom zijn er tiplijsten gemaakt met daarin boeken die worden aanbevolen.

 

Tiplijst voor 10 t/m 12 jaar

Simone Arts – Krabbels van Bien
Holland 2013, 149 bladzijden, 10+
Bij Bien thuis is alles veranderd, maar daar durft ze niet over te praten op haar nieuwe school. Ze stort zich liever op haar geheime feestplan en haar superleuke overbuurjongen Levi.

Ilse Bos – Troep
Lemniscaat 2013, 333 bladzijden, illustraties van Linde Faas, 10+
Ze zijn met z’n dertienen. Een allegaartje van aangewaaide kinderen die samen een chaotisch maar prima bestaan leiden op een woonboot, terwijl hun moeder de wereld afstruint.

Suzette Boyer – Het goud van de Navajo
Manteau 2013, 296 bladzijden, 10+
Jesse en zijn tweelingzus Luna gaan samen op zomerkamp in de VS. Het begint super, maar op een dag gaan er dingen mis. Jesse en zijn vrienden gaan op onderzoek uit.

Tim Collins – Het dagboek van Nurdius Maximus (Nurdius Maximus 1)
Ploegsma 2013, 191 bladzijden, illustraties van Andrew Pinder, vertaald door Reggie Naus, 10+
Nurdius wil de grootste held in de Romeinse geschiedenis worden. Maar dat schiet nog niet erg op. Zijn vrienden lachen hem uit en zijn ouders luisteren nooit naar hem.

Marion van de Coolwijk – Het geheime recept (De cupcakeclub 1)
De Fontein 2013, 128 bladzijden, illustraties van Miriam van de Ven, 8+
Zilver geeft een cupcakefeestje in de bakkerij van haar vader. Er gaat van alles mis, maar de cupcakes zijn superlekker! De vrienden verkopen de cakejes in de bakkerij. De recepten houden ze geheim… maar of dat lukt?

John Flanagan – De jagers (Broederband 3)
Gottmer 2013, 407 bladzijden, illustraties van Marius Brouwer, vertaald door Wybrand Scheffer, 10+
De jacht op de bloeddorstige piraat Zavac, leidt Hal naar de vesting Raguza. Daar volgt een een-op-een-gevecht.

Thijs Goverde – Donderkat vs kettingzaag (Donderkat 2)
Holland 2013, 192 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Michael, Gaby en hun ouders worden achterna gezeten door een bende schurken. Ze vluchten diep het oerwoud in, waar niemand hen kan vinden. Daar zijn ze veilig. Of toch niet?

Andy Griffiths & Terry Denton – De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen (De waanzinnige boomhut 1)
Lannoo 2013, 245 bladzijden, vertaald door Edward van de Vendel, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine. Kom snel langs!

Marjolijn Hof – De regels van drie
Querido 2013, 144 bladzijden, 10+
Twans overgrootvader woont in IJsland en kan niet goed meer voor zichzelf zorgen. Maar hij wil niet terug naar Nederland en vraagt of Twan hem wil helpen ontsnappen. Wil Twan dat wel?

Anke Kranendonk – Lynn!
Lemniscaat 2013, 167 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Al bijna twaalf jaar is Linda gewoon Linda Pinda. Een beetje stoer, grappig, gek op sport en buiten spelen, een lichaam als een lange dunne lat en nog lang niet bezig met ‘meidendingen’.

Rindert Kromhout – Die dag in augustus
Leopold 2013, 84 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
‘Enrico?’ vroeg Teresa. ‘Wat er ook gebeurt, wij blijven voor altijd bij elkaar, hè?’ Maar toen kwam die dag in augustus. De dag die hun levens voorgoed zou veranderen.

Agave Kruijssen – Ontvoerd
Lannoo 2013, 191 bladzijden, 10+
Jonkvrouw Marga heeft net haar vader verloren en weigert zich als een dame te gedragen. Liever gaat ze de hei op met haar paard Appel. Ze raakt bevriend met Hendrik, de stalknecht. Op een dag gaat Marga ervandoor en ze neemt Hendrik met zich mee. De gevolgen zijn niet te overzien.

Marco Kunst – Vlieg!
Lemniscaat 2013, 149 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 10+
Waar ligt de grens tussen dromen en gek zijn? Marius is een dromer. Het liefst bouwt hij vliegers of kijkt naar de sterren, samen met zijn opa.

Hans Kuyper – F-side story
Leopold 2013, 88 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 10+
Naomi verhuist van Rotterdam naar Amsterdam. Geen probleem. Nieuwe buurt, nieuwe school? Kan ze aan. Maar een klas vol Ajax-fans, die stuk voor stuk boos naar haar Feyenoord-sjaal kijken… Hoe overleeft ze dat?

Michelle Paver – Hylas en de schaduw van de leeuwin (Tijden van goden en gevechten 2)
The House of Books 2013, 287 bladzijden, vertaald door Ellis Post Uiterweer, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het is 3500 jaar geleden in een land aan de Middellandse Zee. Hylas is op zoek naar zijn ontvoerde zusje. Maar dan wordt hij gevangen genomen en als slaaf te werk gesteld in de duistere mijnen van Thalakrea.

Lydia Rood – De jongen die in de muur verdween
Leopold 2013, 129 bladzijden, 10+
Amsterdam, 1632. Dirk gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Dirk schrikt als hij ontdekt dat de schilder Rembrandt van Rijn de anatomische les heeft geschilderd… met hem erbij!

Rob Ruggenberg – De boogschutter van Hirado
Querido 2013, 307 bladzijden, illustraties van Peter-Paul Rauwerda, 10+
Lees de recensie(s over dit boek)
Reyer gaat als leerling-koopman voor de VOC naar Japan, en wordt daar verliefd op Sakura. Als zij ter dood wordt veroordeeld zet Reyer alles op het spel om haar te redden.

Jan Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel
Gottmer 2013, 160 bladzijden, illustraties van Floor Rieder, 10+
Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel is een heel bijzonder boek over het wonder van het leven en de evolutie, van de oerknal tot het leven nu.

Manon Sikkel – Heartbreak hotel door IzzyLove
Moon 2013, 205 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In Heartbreak hotel ontmoet Isa haar allereerste vriendje weer. Gelukkig is de liefde nog lang niet over. Er is alleen één probleem en dat is dat Isa op het punt staat om naar de andere kant van de wereld te verhuizen.

Marlies Slegers – Eerste hulp bij een gebroken hart (I love Liv 2)
Moon 2013, 239 bladzijden, illustraties van Deborah van der Schaaf, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Livs leven staat compleet op zijn kop als Kat van BFF opeens ex-BFF wordt, haar zwangere moeder onverwacht in het ziekenhuis belandt, als Liv het adres van haar takkevader vindt en als Jazz iets ongelooflijk stoms doet. De wereld van Liv is nooit saai.

Niki Smit – 100% Coco. Dagboek van een modeblogger
De Fontein 2013, 190 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Coco droomt ervan een stijlicoon te worden, maar op school wordt ze Coco de Clown genoemd. Dan start ze een anonieme fashionblog, en zet daarmee heel modeminnend Nederland op zijn kop.

John Stephens – Robijn (De boeken van het begin 2)
Van Goor 2013, 411 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+
Alleen door risico’s te nemen, kunnen Kate, Michael en Emma de kracht van de Boeken van het Begin benutten om hun ouders te vinden. Maar is het gevaar niet te groot?

Maren Stoffels – Stapelverliefd
Leopold 2013, 130 bladzijden, 10+
Liv wil zangeres worden, maar dat mag niet van haar vader. Maar als Liv voor school moet samenwerken met klasgenoot Emil, merkt ze dat het ook anders kan.

Derk Visser – Lente
Leopold 2013, 160 bladzijden, 10+
De grootste wens van Lente is om haar gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen. Wanneer er een tumor in haar hoofd wordt gevonden, geeft ze de moed niet op.

Anna Woltz – Mijn bijzonder rare week met Tess
Querido 2013, 167 bladzijden, 10+
Tijdens een vakantie op Texel ontmoet Samuel Tess. Ze heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor. En Samuel moet haar helpen.

 

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het (e)boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
- koop dit boek bij bol.com
[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Samenvattingen komen van de website van de Kinderjury, logo komt van de website van CPNB

 

 

Geef een reactie