logo KinderjuryVoor de jaarlijkse Kinderjury kunnen kinderen hun stem uitbrengen op alle kinderboeken die in het jaar ervoor zijn uitgebracht. Dat kunnen zowel Nederlandse boeken als vertaalde boeken zijn. Voor De Nederlandse Kinderjury 2014 mag er gestemd worden op boeken die in 2013 zijn uitgekomen. Tussen 5 maart en 14 mei kan er gestemd worden. Dit kan via de website of door een formulier op te sturen naar De Nederlandse Kinderjury. Op 18 juni wordt bekend gemaakt welke boeken de prijs van de Kinderjury 2014 hebben gewonnen.

Er zijn twee categorieën waar op gestemd kan worden, namelijk “boeken voor 6 t/m 9 jaar” en “boeken voor 10 t/m 12 jaar”. Kiezen uit alle kinderboeken die in 2013 zijn uitgekomen is moeilijk, want dat zijn ontzettend veel boeken. Daarom zijn er tiplijsten gemaakt met daarin boeken die worden aanbevolen. Hieronder zie je de tiplijst met boeken voor 6 t/m 9 jaar (in alfabetische volgorde).

 

Fred Diks – Koen kampioen is jarig (Koen Kampioen)
Kluitman 2013, 59 bladzijden, illustraties van Ivan & Illia, 6+
Koen is jarig en heeft een coole verrassing voor zijn vrienden. Maar wat hebben zijn vrienden allemaal voor Koen bedacht? Het wordt in elk geval een verjaardag om nooit te vergeten.

Bibi Dumon Tak – Bibi’s doodgewone dierenboek
Querido 2013, 90 bladzijden, illustraties van Fleur van der Weel, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Aan sommige dieren ben je zó gewend, dat je niet meer de moeite neemt te zien hoe ongewoon ze zijn. Maar onder sommige schubben, vachtjes en veren zitten ware schatten verborgen!

Marjon Hoffman – De spelregels van Floor
Ploegsma 2013, 129 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Veertien splinternieuwe, hilarische regels van Floor. Floor wil graag wereldkampioen worden, maar waarmee dan? En als haar broer steeds wint met kaarten, zit daar vast een luchtje aan.

Vivian den Hollander – Paniek op het ijs (Spekkie en Sproet) 
Ploegsma 2013, 96 bladzijden, illustraties van Juliette de Wit, 6+
Spekkie en Sproet logeren in een hotel. Algauw merken ze dat daar vreemde dingen gebeuren. En als dan ook nog bijna de prikslee-wedstrijd mislukt, moeten de speurders in actie komen!

Bouwien Jansen – Komt een dier bij de dokter
Moon 2013, 159 bladzijden, illustraties van Sylvia Weve, 8+
Bente en Bram’s opa woont naast de zij-ingang van de dierentuin. Daar werkt dokter Henk die wel wat hulp gebruiken. Bram en Bente verzorgen een bange aap, een boze bok en koppige schildpad. Het is de beste logeerpartij ooit. Maar gaat het wel goed met opa?

Harm de Jonge – Jonas en de visjes van Kees Poon
Hoogland & Van Klaveren 2013, 74 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jonas zit voor het raam en verveelt zich. Maar als hij zijn zonnebril opzet, ziet de wereld er plotseling heel anders uit! Er ontstaat een fantastisch verhaal in Jonas’ hoofd.

Enne Koens – Sammie en opa
Moon 2013, 176 bladzijden, illustraties van Kees de Boer, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sammie woont vier dagen per week bij zijn opa. Opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Maar dan wordt opa heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden?

Pieter Koolwijk – Vliegen zwammen (Vlo en Stiekel 2)
Lemniscaat 2013, 156 bladzijden, illustraties van Linde Faas, 8+
Stiekel is terug. En hoe: omringd door vliegen! Als Vlo in de klas Stiekel ziet praten met een vlieg, weet hij het eigenlijk al. Dit is het begin van nieuwe avonturen.

Hermine Landvreugd – Kalle & het Schotelvarken
De Harmonie 2013, 112 bladzijden, illustraties van Shamrock, 8+
Kalle ontdekt ‘s nachts een boos, buitenaards varkentje op zijn balkon. Blijkbaar staat een heel leger schotelvarkens klaar om de aarde aan te vallen en Kalle zet alles op alles om dat te voorkomen.

Joke van Leeuwen – Maar ik ben Frederik, zei Frederik
Querido 2013, 102 bladzijden, 8+
Op een dag wordt de volwassen Frederik ineens zo klein en jong als een kind. Niemand herkent hem meer en alleen het meisje Frommel luistert naar hem. Kan zij Frederik helpen?

Paul van Loon – Weerwolfhooikoorts (Dolfje Weerwolfje 14)
Leopold 2013, 146 bladzijden, illustraties van Hugo van Look, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Haaa… tsjoe! Dolfje niest steeds vaker, nadat hij een weerwolf geweest is. Dolfje heeft weerwolfhooikoorts! Ze moeten op zoek naar een medicijn. Zouden ze het op tijd vinden?

Dave Lowe – Mijn hamster is een meesterbrein (Stinkie en Brinks 1)
Veltman 2013, 110 bladzijden, illustraties van Mark Chambers, vertaald door Inge Pieters, 8+
Ontmoet Benjamin Brinks en zijn humeurige huisdier, Jasper Stinkbil. Benjamin is een heel gewone en grappige jongen, Stinkie is zijn briljante hamster. Samen zijn ze een niet te stoppen team!

Tosca Menten – Dummie de Mummie en de dans van de cobra (Dummie de mummie 5)
Van Goor 2013, 292 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
In New York belandt Dummie in een honkbaltraining. Hij beweegt volgens een slangendans, speelt geweldig en doet vervolgens mee met een wedstrijd. De tegenstander wil hem uitschakelen. Met een echte slang!

Marie-Aude Murail – Zweeds leer je zo
Gottmer 2013, 61 bladzijden, illustraties van Eliane Gerrits, vertaald door Stella Lin, 8+
Jan-Willem gaat met zijn ouders op vakantie naar een Franse camping. Hij maakt vrienden met een buitenlandse jongen, ze begrijpen elkaar prima. Maar welke taal spreken ze nou eigenlijk?

Mirjam Oldenhave – Bloedjelink (Mees Kees)
Ploegsma 2013, 84 bladzijden, illustraties van Rick de Haas & Dominique Riaskoff, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Groep 6b van mees Kees krijgt EHBO-les van broeder Frans van de ambulans. Heel leerzaam dus. Maar dan krijgt 6b de groepsgriep: ze worden allemaal ziek!

Corien Oranje – Eet juf niet op!
Columbus 2013, 37 bladzijden, illustraties van Marja Meijer, 6+
Help! Juf fiep is in nood! ze zit in een boom. En bij de boom staat een beer. Hij brult: ik heb zin in juf! Wat moet groep 3 doen?

Janneke Schotveld – Superjuffie op safari (Superjuffie 3)
Van Holkema & Warendorf 2013, 143 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Door een bizarre samenloop van omstandigheden belanden juf Josje en de kinderen in Afrika. Daar krijgen ze het al gauw aan de stok met een stel stropers. De olifanten lopen groot gevaar, en hulp is hard nodig, maar heeft juf Josje wel genoeg krijtjes bij zich om in Superjuffie te kunnen veranderen?

Manon Sikkel – Elvis Watt, miljonair
Moon 2013, 174 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op zijn tiende verjaardag vindt Elvis Watt een envelop met een paar miljoen bij de post. Elvis piekert er niet over om het geld aan te nemen. Hoewel het natuurlijk best handig is om miljonair te zijn wanneer je moeder zo weinig geld heeft.

Geronimo Stilton – Fantasia VIII
De Wakkere Muis 2013, 318 bladzijden, illustraties van Guiseppe Ferrario, vertaald door Loes Randazzo, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Gemene heks Eclips heeft een allesvernietigende westenwind ontketend in Fantasia. Niet alleen de tijd tikt sneller en sneller, ook Florina veroudert in no time! Lukt het Geronimo om de heks tegen te houden?

Sylvia Vanden Heede – Vos en Haas en de bosbaas
Lannoo 2013, 128 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing, 6+
In het bos van Vos en Haas is er plots heel veel water. Dat is even leuk, maar al gauw blijkt dat het water stijgt en stijgt. Het bos is in gevaar! De dieren moeten vluchten. Hoe houden ze het water tegen?

Edward van de Vendel – Sofie en het ijsbeertje (Sofie 3)
Querido 2013, 132 bladzijden, illustraties van Floor de Goede, met fotostrip van Ype en Willem, 6+
Sofie, Billie en Timmie hebben samen een pinguïnclub, maar ze vinden het ijsbeertje Vicks ook heel lief. Als ze horen dat hij weg moet uit de dierentuin, komen ze in opstand.

Rian Visser – Blitz
Gottmer 2013, 143 bladzijden, illustraties van Lars Deltrap, 6+
Het groene ruimtemannetje Blitz vliegt naar de aarde om daar een vriendje te zoeken. Maar is er op aarde iemand zoals Blitz?

Jacques Vriens – Steffie en de mislukte inbrekers (De kinderen van het Kattenpleintje 1)
Van Holkema & Warendorf, 2013, 105 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Er heerst onrust op het Kattenpleintje. Uit buurtsuper Neevens worden etenswaren gestolen en sommige pleinbewoners willen dat opa Deutz naar een bejaardenhuis gaat. Steffie, Sjoerd en de andere kinderen komen in actie.

David Walliams – Oma boef
Clavis 2013, 203 bladzijden, illustraties van Tony Ross, vertaald door Roger Vanbrabant, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ben heeft er een hekel aan dat hij elke vrijdagavond naar zijn oma moet. Tot hij ontdekt dat zij een duister geheim heeft. Zij is een internationaal gezochte juwelendief.

Bette Westera – Niet zoenen op de trampoline
De Fontein 2013, 127 bladzijden, illustraties van Jolet Leenhouts, 8+
Kalle mag zonder zijn moeder op vakantie. Met Kimberley en haar vader beleeft hij leuke én spannende avonturen in Zwitserland. Een vrolijk boek met als toegift een hoofdstuk vol moppen!

 

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het (e)boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
- koop dit boek bij bol.com
[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Samenvattingen komen van de website van de Kinderjury, logo komt van de website van CPNB

 

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie