Maggie Stiefvater – Fluister (1e recensie)

Een paar maanden geleden was Sam het mythische wezen. Híj had de aandoening die niemand beter kon maken. Van hém was het lichaam dat een mysterie was, te vreemd en mooi, en onbegrijpelijk. Maar terwijl het lente wordt en de anderen zichzelf blijven, ben ik de enige die niet lekker in mijn vel zit. Met de naderende warmte zullen de overblijvende wolven snel hun vacht verliezen en terugkeren in hun menselijke lichamen. Sam is mens in de zomer, en wolf in de winter. Grace is menselijk, maar heeft haar hart verloren aan Sam.

Boekinformatie
Schrijver: Maggie Stiefvater
Titel: Fluister
Serie: De wolven van Mercy Falls #2
Uitgeverij: Moon
Jaartal: 2010
Bladzijden: 320
Vertaler: Lia Belt
Genre: griezelverhaal, romantisch verhaal
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Dit is het verhaal over een jongen die wolf was, en een meisje dat er een werd.
Nog maar een paar maanden geleden was Sam het mythische wezen. Hij was de ziekte die we niet konden genezen. Zijn afscheid betekende het meest. Hij had het lichaam dat een mysterie was, te vreemd en wonderbaarlijk en angstaanjagend om te begrijpen. Maar nu is het lente. Door de warmte zullen de overgebleven wolven binnenkort uit hun wolvenpels vallen en hun menselijke gedaante weer aannemen.
Sam blijft Sam, Cole blijft Cole en ik ben de enige die niet stevig in haar eigen huid zit. (blz. 7)

In het vorige boek werden Sam en Grace verliefd op elkaar. Uiteindelijk werden ze een stelletje, maar dat ging niet zo gemakkelijk. Sam is namelijk een weerwolf. Als het winter wordt verandert hij in een wolf en hij wordt pas in het voorjaar weer mens. Maar er is iets veranderd. Sam blijft mens, ondanks dat het buiten inmiddels koud is geworden, erg koud. Sam heeft dit nog nooit meegemaakt en hij moet wennen aan winter. Maar met Grace gaat het minder goed. Ze wordt ziek en wordt door haar ouders naar het ziekenhuis gebracht.

De nacht dat Grace zonder mij naar het ziekenhuis ging, was ook het moment dat ik eindelijk mijn blik weer op de wolven richtte.
Het was een nacht vol kleine toevalligheden die samenkwamen in iets groters. Als Grace niet ziek was geworden, als haar ouders pas laat thuis waren gekomen zoals meestal, als ze ons niet hadden betrapt, als ik niet terug was gegaan naar Becks huis, als Isabel Cole niet bij de achterdeur had gehoord, als ze Cole niet bij mij had gebracht, als Cole niet uit gelijke delen junkie en klootzak en genie had bestaan… hoe zou het leven dan verder zijn gegaan? (blz. 98)

Grace is, toen ze nog heel jong was, gebeten door wolven. Ze is daardoor niet veranderd in een weerwolf, maar er blijkt toch iets in haar lichaam veranderd te zijn. Grace merkt dat ze steeds meer naar de wolven trekt. Ze wordt bang dat ze in een wolf zal veranderen.

Die nacht lag ik in bed en probeerde te vergeten hoe de wolven naar me hadden gekeken, te doen alsof Sam bij me was. Knipperend in het donker trok ik Sams kussen dichter naar me toe, maar ik had alle geur er al uit gesnoven en het was gewoon weer een kussen. Ik schoof het terug naar zijn kant van het bed en bracht mijn hand naar mijn neus, in een poging te bepalen of ik nog steeds rook zoals de wolven in het bos. Ik dacht aan Isabels gezicht toen ze zei: Je weet dat dit met de wolven te maken heeft, en probeerde te bedenken wat haar gezichtsuitdrukking had betekend. Walging? Alsof het besmettelijk was? Of was het medelijden? (blz. 184)

Hoe zal het verder gaan met de ziekte van Grace? Zal ze, waar ze zelf bang voor is, veranderen in een wolf? Hoe zal het dan met Sam gaan? Kan hij ook weer veranderen in een wolf?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld 
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb deel 1 en 2 tegelijkertijd gekocht bij de bibliotheek. Deel 1 had ik inmiddels gelezen en ik wil nu weten hoe het verhaal verder gaat
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
zielig, romantisch
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Gekocht bij de bieb in Rotterdam voor 1 euro
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Leuke stukjes staan hierboven. Het boek wordt afwisselend verteld vanuit het gezichtspunt van Sam, Grace, Isabel en Cole. Dat maakt het lezen van het verhaal afwisslend. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond dat er teveel aandacht was voor romantiek. Verder vond ik het verhaal voorspelbaar en daardoor vind ik het verhaal niet interessant genoeg om het volgende deel te gaan lezen.  
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
De hoofdpersonen in dit boek zijn Sam, Grace, Isabel en Cole. Sam en Grace zijn verliefd op elkaar. Isabel is een klasgenoot van Grace. Eigenlijk vinden ze elkaar niet aardig, maar ze kunnen met elkaar praten over weerwolven. In het eerste boek is de broer van Isabel een weerwolf geworden en Isabel wil daar meer over weten. Cole is ook een weerwolf. Hij is arrogant en doet alsof hij alles weet. Sam moet hem eigenlijk vertellen over de wereld van de weerwolven, maar omdat ze elkaar niet mogen gaat dat niet echt goed. Eigenlijk zijn het doodnormale tieners.
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Het boek heeft een dramatisch open einde. Je moet dus het volgende deel gaan lezen om te weten hoe het verder gaat met Sam, Grace, Isabel en Cole
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan meisjes vanaf 12 jaar die het leuk vinden om een romantisch en soms spannend verhaal te lezen

Geef een antwoord