boekomslag Neil Gaiman - Coraline

De dag na de verhuizing gaat Coraline op verkenning. Hun nieuwe flat heeft eenentwintig ramen en veertien deuren. Dertien gaan open en dicht. De veertiende zit op slot. Volgens haar moeder zit er een blinde muur achter, maar als Coraline hem opent, ontdekt ze een donkere gang naar een andere flat, die veel weg heeft van de hare. Alles lijkt er geweldig. Maar er is ook iemand die zich haar andere moeder noemt.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Coraline ontdekte de deur, korte tijd nadat ze in het huis waren komen wonen. Het was een erg oud huis – het had een zolder onder het dak en een kelder onder de grond en een verwilderde tuin waarin reusachtige, oude bomen stonden. Niet het hele huis was van Coralines familie – daarvoor was het te groot. Een deel was maar van hen. In het oude huis woonden ook nog andere mensen. (blz. 9)

Coraline is samen met haar ouders verhuisd. Ze wonen nu in een deel van een heel groot huis. Het is vakantie en Coraline verveelt zich. Ze gaat op onderzoek uit in het huis en in de tuin. In het huis vindt ze een deur die op slot zit. Daar wordt ze nieuwsgierig van.

Van de deuren die ze vond, konden er dertien open en dicht. De veertiende – de grote, met houtsnijwerk versierde, bruine houten deur in de hoek van de mooie kamer – zat op slot.
Ze vroeg haar moeder: ‘Waar komt die deur op uit?’
‘Op niets, schat.’
‘Hij moet toch ergens op uitkomen.’
Haar moeder schudde haar hoofd. ‘Kijk zelf maar,’ zei ze tegen Coraline.
Ze reikte omhoog en pakte een bos sleutels die op het randje boven de keukendeur lag. Ze koos de oudste, grootste, zwartste, roestigste sleutel uit. Toen liepen ze naar de moie kamer en draaide Coralines moeder de deur met de sleutel van het slot.
De deur zwaaide open.
Haar moeder had gelijk. De deur kwam nergens op uit. Achter de deur was een bakstenen muur. (blz. 15)

Coraline maakt kennis met de andere bewoners van het grote huis. Van een oude man krijgt ze een waarschuwing.

De oude man boog zich voorover, zo ver dat de onderkant van zijn snor Coralines oor kietelde. ‘De muizen hebben een boodschap voor jou,’ fluisterde hij.
Coraline wist niet wat ze moest zeggen.
‘De boodschap luidt: Ga niet door de deur.’ Hij zweeg even. ‘Begrijp jij wat ze bedoelen?’
‘Nee,’ zei Coraline. (blz. 22)

Coraline wordt alleen maar nieuwsgieriger en wil ontzettend graag weten wat er met de gesloten deur is. Ze weet waar haar moeder de sleutel bewaard en als haar moeder even boodschappen gaat doen pakt Coraline de sleutel en gaat verder op onderzoek uit.

De oude zwarte sleutel voelde kouder aan dan de andere sleutels. Ze duwde hem in het sleutelgat. De sleutel draaide gemakkelijk om, met een tevredenstemmende klik.
Coraline bleef muisstil staan en luisterde. Ze wist dat ze iets deed wat niet mocht en ze probeerde te horen of haar moeder terugkwam, maar ze hoorde niets. Coraline legde haar hand op de deurknop en draaide de knop om, en toen deed ze de deur open.
De deur gaf toegang tot een donkere gang. De bakstenen waren verdwenen, alsof ze er nooit waren geweest. Door de deuropening dreef een koude, bedompte lucht haar neus binnen. Het rook naar iets wat heel erg houd en heel erg langzaam was. (blz. 32)

Coraline sluipt door de gang en komt uiteindelijk in de keuken terecht. Dezelfde keuken als in haar huis. En hier zitten haar vader en moeder op haar te wachten. Maar ze zien er anders uit. Hun ogen bijvoorbeeld zijn zwarte knopen… Coraline vindt het doodeng. Haar andere vader en moeder beginnen met haar te praten en proberen Coraline over te halen om bij hun te blijven wonen. Dat wil Coraline niet en ze gaat snel weer terug naar haar eigen huis.

De andere vader leek teleurgesteld te zijn. De andere moeder glimlachte en toonde daarbij haar gebit waarvan de tanden stuk voor stuk net iets te lang waren. In het schijnsel van het ganglicht glinsterden haar zwarte knoopogen.
‘Ik ben niet bang voor jullie,’ zei Coraline, die in werkelijkheid wel degelijk bang was, heel erg bang. ‘Ik wil mijn ouders terug.’ (blz. 67)

In haar eigen huis kan ze haar vader en moeder niet vinden. Ze lijken wel verdwenen. Zouden de andere vader en moeder hier mee te maken hebben. Coraline gaat, samen met de kat, toch maar weer door de gang naar de andere kant. De andere vader en moeder geven geen antwoord op Coraline’s vragen.

‘Als u niet eens met me wilt praten,’ zei Coraline, ‘dan ga ik op ontdekkingstocht.’
‘Heeft geen zin,’ zei de andere vader. ‘Er is nergens anders dan hier. Dit is alles wat ze heeft gemaakt: het huis, het terrein om het huis en de mensen in het huis. Ze heeft die dingen gemaakt en toen heeft ze gewacht.’ Hij leek zich met zijn houding geen raad te weten en legde zijn vinger weer tegen zijn lippen, alsof hij al te veel had gezegd. (blz. 78)

Hoe zal het verhaal verder gaan? Zal Coraline haar echte ouders weer terugvinden of moet ze voor altijd bij de andere vader en moeder blijven wonen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de voorkant mooi en de omschrijving op de achterkant vond ik spannend
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend, eng, zielig, grappig
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Gekocht voor 1 euro bij de bibliotheek in Rotterdam
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Ja, ze geven de sfeer van het verhaal weer en hoe sommige personages er uit zien. De illustraties horen bij het verhaal
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een ontzettend spannend verhaal en je kunt het verhaal goed voor je zien. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Coraline is een nieuwsgierig, maar ook moedig meisje. Als ze achter het geheim van het huis komt, gaat ze toch weer terug naar de wereld achter de muur. En ze weet dat dat gevaarlijk is
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Mooie stukjes uit het boek staan hierboven
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, en ik wil de film een keer zien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan alle kinderen vanaf 10 jaar die van spannende en spookachtige verhalen houden. Ik denk dat je het niet moet lezen als je snel bang bent.