Tamsyn Murray – Het geestige leven van Lucy Shaw (1e recensie)

Wat als je houdt van jongens, fashion, gossip, muziek, tv-kijken en al het andere waar een normale vijftienjarige zich mee bezig houdt? Wat als je leven al een tijdje stilstaat en je alles moet missen waar je zo van hield? Wat als je vastzit op een mannentoilet, niemand met je praat en er regelmatig over je spiksplinternieuwe Uggs heen wordt gepiest? Wat als je dagelijks tientallen mannen ziet komen en gaan, maar niemand ook maar enigszins interesse in je toont?

Boekinformatie
Schrijver: Tamsyn Murray
Titel: Het geestige leven van Lucy Shaw
Uitgeverij: Blossom Books
Jaartal: 2011
Bladzijden: 216
Vertaler: Lydia Meeder
ISBN: 9789020679069
Genre: griezelverhaal
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Op het moment dat er een zwerver over mijn Uggs piste, besefte ik dat het tijd werd om te verkassen. Oké, hij deed het niet expres – het kan zelfs mijn eigen schuld zijn geweest omdat ik niet oplette waar ik liep – maar het was en bleef het allersmerigste dat me die week was overkomen.
‘Iew! Getver! Ik stootte een ontzette kreet uit en stapte achteruit, dwars door het urinoir heen. ‘Weet je wel hoeveel die dingen hebben gekost?’
Compleet onverschillig rondde de zwerver zijn klusje af en sjokte terug naar de trap. (blz. 7)

Lucy is een meisje van 15 jaar. Of eigenlijk: Lucy was een meisje van 15 jaar. Ze is nu een geest en ze woont in een openbaar herentoilet. Ze kan hier niet weg. Dit is de plek waar ze is vermoord. Lucy verveelt zich hier dood.

Sinds de nieuwigheid van het door muren heen lopen en het trotseren van de zwaartekracht eraf was, hield ik me zoveel mogelijk schuil in de bezemkast, me suf vervelend tussen de planken vol wc-rollen en fascinerende flessen met schoonmaakmiddelen. (blz. 8)

Lucy probeert de aandacht te trekken van mannen die hier naar het toilet gaan, maar niemand kan haar zien. Tot op een dag er een jongeman het toilet in komt en die schrikt zich lam van haar.

Ik keek hem na met een mengeling van nieuwsgierigheid en irritatie. Ik was inmiddels zes maanden dood en hoewel ik mijn armen uit de kom had gezwaaid en me schor had geschreeuw, had nog nooit iemand me opgemerkt. Het moest uitgerekend mij natuurlijk weer overkomen dat de enige die me wel zag, nog slomer was dan een schildpad met valium op. (blz. 11)

Nadat Jeremy van de schrik is bijgekomen besluit hij opnieuw naar het toilet te gaan. Hij wil graag weten wie Lucy is en wat er met haar gebeurd is. Ze worden vrienden. Samen met Jeremy gaat ze op zoek naar informatie en ze komen er achter dat Lucy het toilet kan verlaten, en dat er meer geesten zijn zoals zij.

Sinds onze kennismaking was er een nieuwe wereld voor me opengegaan: ik was ontzettend blij met haar. Ik had intussen nog meer tienergeesten leren kennen, maar tussen Hep en mij was er echt een klik, ok al verschilden we als dag en nacht. Ze reageerde verrassend geduldig op mijn stortvloed aan vragen over hoe je het aanpakte, dat hele dood-zijn. Langzaamaan begon ik het positiever in te zie. Af en toe waagde ik me zelfs zonder Jeremy naar buiten. Al vertelde ik hem dat niet; hij wilde graag het gevoel hebben dat ik hem nodig had. (blz. 51)

Jeremy wil graag weten wie Lucy vermoord heeft, maar Lucy wil niet aan haar dood denken. Tot op een dag er een man het toilet binnen komt lopen die ze herkent. Het is haar moordenaar! En het lijkt erop alsof hij op zoek is naar een nieuw slachtoffer. Lucy en Jeremy willen dit proberen te voorkomen.

Maar als de moordenaar inderdaad bezig was om zijn volgende slachtoffer uit te kiezen, kon ik dan gewoon rustig achteroverleunen? Had ik niet de plicht hem tegen te houden? Ik drukte de gedachte de kop in. Hem opsporen zou me mijn prille geluk kunnen kosten. Dat risico wilde ik niet nemen. (blz. 91)

Zal het lukken om de moordenaar te ontmaskeren? Zal Lucy altijd geest blijven? Lees zelf het boek om antwoord op deze vragen te krijgen.

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Omdat ik de omschrijving op de achterkant leuk vond. Ik was wel benieuwd wat een geest van een 15-jarig meisje meemaakt
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Grappig, zielig, spannend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Gekocht bij de bieb voor 1 euro
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Ja, wordt gebruikt als versiering
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vond het grappig dat het verhaal verteld is vanuit het perspectief van een geest
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Ik vond het leuk om te lezen dat Lucy, ondanks dat ze een geest is, zich toch kan ontwikkelen en een soort van leven kan leiden
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Leuke citaten kun je hierboven lezen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die nieuwsgierig zijn naar hoe het leven van een geest zou kunnen zijn

Geef een antwoord