EigenWijsPrijs 2014

geplaatst in: overzicht | 0

Voor christelijke scholen is er een eigen kinderjury, de EigenWijsPrijs. Hiervoor worden in alle groepen 5/6 en 7/8 van scholen die zich hebben aangemeld vier boeken gelezen. Bij elk van deze boeken zijn er lesbrieven gemaakt. Na twee weken gaan de kinderen stemmen op het boek dat zij het leukste vonden. Op 20 juni wordt bekend gemaakt welk boek de EigenWijsPrijs heeft gewonnen.

 

Voor groep 5/6

Simone Foekens – Dwarrelletters
Den Hertog 2013, 120 bladzijden, illustraties van Melanie Broekhoven, 8+
Maartje staat voor een probleem. Elke dag weer. Hoe ze ook haar best doet, ze weet nooit zeker of er echt staat wat zij leest. Waarom dwarrelen de letters altijd voor haar ogen of wisselen ze stiekem van plek? Als ze op school een project gaan doen, bruist ze van de ideeën. Daar kan ze tenminste lekker mee meedoen! Onverwachts ontdekt ze het geheim van de stoere opa van Tim, dat alles met haar eigen probleem te maken heeft. Wat moet ze doen? Wat gebeurt er als opa’s geheim bekend wordt?

Bram Kasse – Super Joris en de bal die de hik had (deel 1)
Den Hertog 2013, 62 bladzijden, illustraties van Marjolein Hund, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
SuperJoris mag niet mee voetballen op straat. Maar hij weet het zeker, hij is supergoed. Hij zal het laten zien! De tuin is het veld en het raam is het doel. Maar waarom gaat die bal steeds de verkeerde kant op.

Ingrid Medema – Rosa’s cupcakes (Rosa 1)
De Banier 2013, 142 bladzijden, illustraties van Esther Leeuwrik, 8+
Lees de recensie(s) van dit boek
Rosa is dol op alles wat met bakken en koken te maken heeft. Met haar geheime ingrediënt maakt ze de lekkerste cupcakes. Op een dag verkoopt ze cupcakes voor het goede doel en ontmoet ze Susan, een meisje dat ook goed kan bakken. Toch klikt het niet tussen beide meisjes. Als de bakker in het dorp een bakwedstrijd uitschrijft, weet Rosa meteen wie haar tegenstander zal zijn. Zal het lukken van Susan te winnen?

Marian Schalk – Gekakel op de boerderij 
Den Hertog 2013, 93 bladzijden, 8+
Renske en Sander zijn neef en nicht, ze wonen met hun ouders op een grote boerderij, een kippenboerderij. En ze vinden het helemaal niet leuk dat kinderen uit hun klas op dierendag zeggen dat hun vader een dierenbeul is omdat de kippen met zoveel in een grote schuur zitten. ‘Ze kakelen als een kip zonder kop’, zij weten er niks van! Wat Renske en Sander wel ontdekken is dat er iets aan de hand is met hun ouders, ze zijn stil, verstrooid. Wat is er aan de hand? Renske wil het weten! Heeft Stichting Wakker Dier er mee te maken? Hebben zij plofkippen? Sander weet het wel, hij heeft iets gehoord. Hun ouders hebben ruzie. De vader van Sander wil de boerderij verkopen, omdat hun ouders haast niks meer verdienen. Oei, nu schrikken Sander en Renske. Zij willen in actie komen! Want ze willen niet van de boerderij af en ze willen al helemaal niet dat er ruzie is. Wat kunnen ze doen? Ze bedenken een actie.

 

Voor groep 7/8

Peter van Dijk – De toekan en de campingkok
Vuurbaak 2013, 156 bladzijden, illustraties van Linda van den Born, 8+
Papa Vrolijk vertelt elke avond een bijzonder verhaal. Tara en Jelle kiezen een dier, een beroep en een plaats, waarover hij vervolgens een verhaal moet verzinnen. De kinderen proberen het hem natuurlijk zo moeilijk mogelijk te maken. Een stokstaartje en een violist in Novosibirsk bijvoorbeeld, of een narwal en een stukadoor in Skopje. Maar iedere keer lukt het hun vader toch weer om er een doldwaas verhaal van te maken. Sommige lijken zelfs echt gebeurd!

Els Florijn – Vuur over de stad
Den Hertog 2013, 119 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) van dit boek
Ralf is verlegen en snel bang. Op straat wordt hij door zijn vrienden ‘lafaard’ genoemd, op school durft hij niet eens met Odetta, het bijzondere meisje dat schuin voor hem zit, te praten. Dan breekt de oorlog uit, en in Rotterdam wordt fel gevochten. Iedere dag loeit het luchtalarm en is in de verte het mortiervuur te horen. Vrijdag 14 mei 1940 is een dag die rustig begint, maar eindigt in een nachtmerrie. Het hart van Rotterdam wordt zwaar gebombardeerd en gaat in vlammen op. Ralf en zijn ouders moeten vluchten voor hun leven. Maar waarom gaat Ralf terug, de brandende binnenstad in?

Judith van Helden – Vriendschap op het menu (De smaakmakers 3)
Columbus 2013, 96 bladzijden, 12+
Anniek en Marije zijn druk bezig met de voorbereidingen voor een high tea, als Anniek via Facebook een vriendschapsverzoek krijgt van een onbekende Miranda. Ondanks de waarschuwingen van Marije besluit Anniek het vriendschapsverzoek te accepteren. Het contact met Miranda wordt steeds intensiever. Op een dag besluiten ze elkaar in het echt te ontmoeten. Anniek bakt een heerlijke vriendschapscake en gaat op weg.

Martine Jonker – David en Mirjam
Vuurbaak 2013, 168 bladzijden, 10+
Kapernaüm, ergens aan het begin van de jaartelling. De 12-jarige David let op een dag niet goed op zijn broertje, waardoor deze ernstig gewond raakt. David voelt zich zo schuldig, dat hij zich terugtrekt. In een poging om zijn fouten te herstellen, komt hij in contact met verkeerde mensen en raakt hij steeds dieper in de problemen. Dan hoort hij van een rondtrekkende rabbi die al heel veel mensen genezen heeft. En wat is er eigenlijk met de gouden speld van zijn nichtje Mirjam? Wat heeft die speld met de rabbi te maken?

 

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com en van de website van de EigenWijsPrijs

 

 

Geef een reactie