Terwijl een hevige storm de kusten van het Engelse Filey teisterde, bleven de kinderen wakker om vader Tolkien te horen vertellen. Zo ontstond Roverandom, het verhaal over hoe een hond, Rover genaamd, door een tovenaar in zijn broek te bijten in speelgoed wordt veranderd. Ongewild wordt Rover daarna het object van een conflict tussen rivaliserende magiërs, waardoor hij zich schuil moet houden op de maan en op de bodem van de zee. Daar beleeft hij avonturen met reuzespinnen, Draakmotten en De Grote Witte Draak.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een hondje dat Rover heette. Het was erg klein en heel jong, anders zou het beter hebben geweten; en het was heel gelukkig in de tuin in de zon met een gele bal aan het spelen, anders zou het nooit gedaan hebben wat het deed. Niet iedere oude man met een gerafelde broek is een slechte oude man; sommigen zijn voddenmannen, die zelf kleine hondjes hebben; anderen zijn tuinlieden en enkelen, heel weinigen, zijn tovenaars die op een vrije dag rondneuzen op zoek naar iets om te doen. Deze was een tovenaar, degene die nu het verhaal binnenliep. (blz. 29)

Rover is een klein hondje. De oude man die aan komt lopen is een zandtovenaar. Rover vindt hem eng en bijt hem in zijn broekspijp. Als straf wordt hij door de tovenaar betoverd. Hij wordt een speelgoedhondje. Rover komt in een speelgoedwinkel terecht. Hij wordt gekocht als cadeautje voor een klein jongetje. Na een paar dagen ontsnapt hij. Hij gaat naar het strand, want hij heeft gehoord dat daar de zandtovenaar woont die hem heeft betoverd. Hij wil hem vragen om de betovering te verbreken.

Maar de zand-tovenaar zei niets. En Rover zei niets. De tijd van het ontbijt ging voorbij, de zon klom hoog en werd heet. Rover keek naar de zee, die koel klonk, en toen werd hij vreselijk bang. Eerst dacht hij dat er zand in zijn ogen moest zijn gekomen, maar weldra zag hij dat er geen vergissing mogelijk was: de zee kwam steeds dichter en dichter bij, en slokte meer en meer zand op, en de golven werden groter en groter, en schuimden al maar meer. (blz. 36)

De zandtovenaar is nog steeds boos en wil hem niet helpen. Een andere tovenaar helpt hem wel een beetje en stuurt hem naar de maan. Dan is hij in ieder geval een tijdje bij de zandtovenaar weg. Misschien dat de zandtovenaar zal vergeten hoe boos hij is… Op de maan komt hij bij een man terecht die ook een hond heeft. En die hond heet ook Rover. Ze worden vrienden.

Roverandom – zoals wij hem voorlopig ook maar liever moesten noemen om verwarring te voorkomen – vond het niet erg. Zijn nieuwe vleugels waren heel plezierig, en de maan bleek een opmerkelijk interessant oord te zijn, zodat hij vergat nog langer na te denken over de vraag waarom Psamathos hem daarheen had gestuurd. Het duurde lang voordat hij erachter kwam.
Ondertussen beleefde hij allerlei soorten avonturen, alleen en met de maan-Rover. (blz. 49)

Zal Rover weer terug naar de aarde kunnen? Zal de zandtovenaar de betovering verbreken?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb meerdere boeken van Tolkien gelezen, zoals “In de ban van de ring” en ik was benieuwd naar een kinderboek van hem
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
grappig, avontuurlijk
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Ik heb het boek voor 1 euro gekocht bij de bibliotheek van Rotterdam
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Ja, de illustraties staan op een paar losse bladzijden, niet bij plek in verhaal waar het bij past. Ze geven een van sommige gebeurtenissen
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vond het leuk dat de hoofdpersoon een klein hondje is. Het verhaal is volgens mij vooral leuk om voor te lezen (vanaf 6 jaar). Tijdens het lezen hoor je de vertelstem. Ook zie je de avonturen van Rover duidelijk voor je
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het boek heeft een inleiding, maar die is bedoeld voor volwassenen. Ik vond het lang en saai en heb het daarom overgeslagen. Verder worden er moeilijke woorden en zinnen gebruikt. Het is goed te merken dat het een oud boek is. Het taalgebruik is nogal ouderwets
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Rover is een lief en dapper hondje
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
De inleiding is best lang. Het verhaal over Rover begint op bladzijde 29
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Moeilijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Ja
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen die een verhaal over een leuk en dapper hondje willen lezen (vanaf een jaar of 10), of zich lekker laten voorlezen (vanaf een jaar of 6)