Jeugdboekenweek 2014 – Gevaar!

geplaatst in: overzicht | 0


logo Jeugdboekenweek 2014Van 15 t/m 30 maart is in België de Jeugdboekenweek. Het thema dit jaar is “Gevaar!” Net als in Nederland tijdens de Kinderboekenweek staan kinderboeken in deze periode centraal. Door de organisatie zijn er voor alle leeftijden boeken uitgekozen die bij het thema “Gevaar!” passen.

 

Alain M. Bergeron en Michel Quintin – Dinosaurussen (Wist je dat?)
Zwijsen 2013, 60 bladzijden, illustraties van Sampar, vertaald door Cees Rutgers, 8+
Alle mogelijke weetjes over dinosaurussen vind je in dit grappige wist-je-dat-boek: een overzicht van de verschillende dinosoorten, informatie over het tijdperk waarin ze leefden, wat ze allemaal aten en hoe groot en zwaar ze wel waren. Maar dat is niet alles. Het boek staat vol grote, grappige prenten. Soms lijkt dit zelfs meer op een strip. Om mee te lachen én om van te leren!

Inge Bergh & Inge Misschaert – De grote reis van kleine schildpad
De Eenhoorn 2012, 32 bladzijden, illustraties van Kristina Ruell, 6-
Ziek zijn in Afrika kan levensgevaarlijk zijn. Om naar het ziekenhuis te gaan moet er meestal een lange weg worden afgelegd, vaak zelfs te voet. Tijdens de tocht naar het ziekenhuis vertelt mama haar zieke kind een verhaal over een schildpad.

Stefan Boonen – In het huis van de wolf
Zwijsen 2011, 44 bladzijden, illustraties van Jan De Kinder, 8+
Held van dit verhaal is Robbe. Met zijn vader belandt hij in een huis, diep in het woud, vlak aan een meer. Griezelig vindt hij het daar! Zal Robbe er in slagen om een jong vosje voor de wrede jagers verborgen te houden?

Nick Bromley – Pas op! Dit boek bijt!
Gottmer 2013, 32 bladzijden, illustraties van Nicola O’Byrne, vertaald door J.H. Gever, 6-
Er zit een gevaarlijk beest in dit boek, voorzichtig openen dus! Het klassieke verhaal van het lelijke eendje wordt abrupt onderbroken door een grote krokodil. Hij hapt letters weg, eet woorden op en verslindt zelfs hele zinnen. Hoe moet dat nu verder met het verhaal? De lezer moet de krokodil helpen wegjagen.

Wim Chielens – Het droommuseum van Dre
Kannibaal 2012, 108 bladzijden, 8+
Nadat hij In Flanders Fields, een museum over de Eerste Wereldoorlog, bezocht heeft, maakt Dre zijn eigen museum. Hij verzamelt allerlei spullen die hem doen denken aan het museum. Een brief, een autootje, een kerstbal. Dit is een boek vol verhalen, getuigenissen en foto’s die één ding tonen: de oorlog mag dan al bijna 100 jaar voorbij zijn, in de buurt van Ieper vind je er nog elke dag sporen van terug.

Cressida Cowell – Hoe bezweer je een draak (Hoe tem ik een draak 4)
Manteau 2013, 237 bladzijden, vertaald door Lia Belt, 8+
Het vikingjongetje Vissepoot is doodziek. Werd hij gestoken door de Venijnige Vorpent, een draakje met een dodelijke steek? Zijn vriend Stikkum gaat op zoek naar het tegengif, maar dat is in handen van Manfred de Mafkees. Manfred is de leider van de Hysteriërs, de aartsvijanden van de stam van Stikkum. Bovendien moet Stikkum ook nog eens de Toorn van Thor oversteken. Daar zwemt de verschrikkelijke Doemtand onder het ijs, een reusachtige draak die je met zijn adem kan bevriezen. Een humoristisch verhaal over een antiheld, met een verrassende ontknoping.

Lida Dijkstra – De moedhoed
Moon 2013, 32 bladzijden, illustraties van Mark Janssen, 6-
Niet alles waar je bang voor bent, is ook echt gevaarlijk. Maar voor het angsthaas Mees zijn blaffende honden, rare geluiden of vreemde schaduwen in de nacht wel eng. Zou het niet geweldig zijn iets te hebben dat je van die angsten afhelpt? Opa heeft zoiets gevonden. Hij vouwt voor Mees een moedhoed. Wie dit boek leest, kan bovendien z’n eigen hoed ontwerpen, want achter in het boek staat een handleiding.

Jozua Douglas – De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren
Clavis 2011, 32 bladzijden, illustraties van Loes Riphagen, 6+
Dit boek laat kinderen ontdekken wat de grootste, de gevaarlijkste dieren eten, waar ze wonen, wat hun gewoontes zijn en met welke andere dieren ze het wel en niet kunnen vinden.

Jonny Duddle – Piraten in de straat
De Fontein 2013, 40 bladzijden, vertaald door Bette Westera, 6+
Suf-aan-zee is een duf dorp. Er valt nooit iets te beleven. Tot Sanne nieuwe buren krijgt. Een hele piratenfamilie dan nog wel! Ze wapperen met zwaarden, stinken uit hun mond en zijn dol op ratten. Behalve Sanne dan houdt niemand in het dorp van de bonte piratenbende. Er wordt zelfs een petitie opgezet om de piraten het dorp uit te zetten. Maar na hun vertrek blijken ze minder vervaarlijk dan gedacht.

Janet Foxley – Munkel Trog
Lemniscaat 2012, 236 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Karin Breuker 6+
Munkel komt uit een familie van reuzen, alleen… hij is niet zo goed gelukt en dus niet echt een grote reus. Daardoor voelt hij zich vaak eenzaam. Maar Munkel laat het er niet bij zitten. Hij wordt een echte held in de wereld van de Krielen – zo noemen de reuzen gewone mensen. En bij hen voelt Munkel zich eindelijk thuis.

Guido van Genechten – Midden in de nacht
Clavis 2013, 25 bladzijden, illustraties van Guido Genechten, 6-
Een klein jongetje vertelt wat hij doet met enge beesten die zijn slaap verstoren. Hij brengt ze zonder pardon terug naar de dierentuin waaruit ze ontsnapt zijn.

Siska Goeminne – Billy the Kid & de sheriff
Lannoo 2012, 36 bladzijden, illustraties van Sebastiaan Van Doninck, 6+
In het Wilde Westen zijn Billy the Kid en Pat Garrett beste vrienden. Billy is een kind op de dool, Pat ontfermt zich over hem. Maar met Billy gaat het van kwaad naar erger. Hij slaat aan het moorden. En dan krijgt Pat de opdracht Billy op te pakken. Billy en Pat vertellen om beurt een stukje van het verhaal.

Stian Hole – Garmanns straat
Hoogland en Van Klaveren 2013, 42 bladzijden, vertaald door Femke Blekkingh-Muller, 6+
Garmann houdt van de natuur en maakt een herbarium. Van Roy, een buurjongen van verderop in de straat, is hij bang. Roy durft álles. En hij dwingt Garmann brand te stichten bij de griezelige ‘postzegelman’. Die blijkt niet zo gevaarlijk als Roy beweerde en voor Garmann het weet, raakt hij bevriend met de man.

Marjet Huiberts – Aadje Piraatje in gevaar (Aadje Piraat 1)
Gottmer 2012, 48 bladzijden, verhalenbundel, illustraties van Sieb Posthuma, 6-
Aadje en zijn vader varen op hun zeeroverschip over de wereldzeeën. Ze hebben het geweldig naar hun zin. Maar het piratenleven kan ook hard zijn en gevaarlijk. Aadje wordt ernstig ziek, en hij verdwaalt tijdens het schat zoeken. Alle ingrediënten van het piratenverhaal zijn aanwezig: houten benen, haakhanden en kanonnen.

Deborah Kespert – Op expeditie!
Fontaine 2013, 96 bladzijden, illustraties van Deborah Kespert, vertaald door Dagmar Jeurissen & Ida Schuurman, 8+
In dit boek lees je alles over de dapperste ontdekkingsreizigers en moedigste avonturiers van vroeger en nu. De verovering van de Zuidpool, de beklimming van de Mount Everest, de verkenning van het heelal, de ontdekking van Amerika: alles komt aan bod! Je leest hoe Vasco da Gama kreeg af te rekenen met stormen en scheurbuik. Hoe de goudzoekers vochten met vijandige indianen. Hoe Mary Kingsley tussen de kannibalen leefde.

Rindert Kromhout – Die dag in augustus
Leopold 2013, 84 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Enrico heeft zomervakantie. Elke dag gaat hij naar het dal om zijn opa te helpen met de schaapskudde. En altijd gaat zijn schetsboek mee, want Enrico doet niets liever dan tekenen. Maar op een dag verandert alles: de aarde schudt, huizen storten in en mensen komen terecht onder het puin. Enrico en zijn familie overleven de aardbeving. Hij legt in zijn tekeningen vast wat er met zijn dorp gebeurd is.

Astrid Lindgren – Mio, mijn Mio
Van der Peet 1956 (nu bij Ploegsma), 128 bladzijden, illustraties van Els van Egeraat, vertaald door Saskia Ferwerda, 8+
Bo Vilhelm Olsson is een pleegkind van negen dat in ‘het land in de verte’ terechtkomt. Hij leert er dapper elk gevaar te trotseren en een boze kinderrover te verslaan. Wanneer hij zijn echte vader ontmoet en een nieuwe naam krijgt (Mio), lijkt het eerst alsof hij eindelijk alles heeft waar hij altijd naar verlangde. Maar ondertussen dreigt er in de ‘echte wereld’ gevaar.

Tine Mortier – Zoeperspin (deel 3)
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Marjolein Pottie, 6-
Zoeperman is vier jaar, en hij ziet en hoort alles. En hij staat altijd klaar om koekjes uit de doos te grabbelen. Of om mama en buurvrouw Trees te redden. Ook als er een groot en gevaarlijk harig monster in de keuken zit. Tijd voor Zoeperactie!

Dirk Nielandt – Help! Help! (Muis en draak)
De Eenhoorn 2012, 44 bladzijden, illustraties van Marjolein Pottie, 6+
Gevaar zit niet altijd waar je het verwacht, redders in nood zijn niet altijd de voor de hand liggende helden, en niet alle sprookjes eindigen met een ridder die de prinses trouwt. In Help! Help! is de held een heldin en een muis bovendien. Ze heeft een draak als beste vriendin. En het is de prins die gered wil worden!

Marcus Pfister – Jack in het regenwoud
De Vier Windstreken 2013, 27 bladzijden, illustraties van Marcus Pfister, vertaald door Hedi De Zanger, 6-
Wanneer Jack, de gele taxi uit New York, een affiche over het exotische regenwoud ziet, droomt hij meteen weg. In gedachten vliegt Jack naar dat prachtige woud, vol wonderlijke planten en dieren. Hij beleeft er de tijd van zijn leven. Wanneer grote, gele bulldozers het regenwoud bedreigen, komt de held in Jack naar boven!

Sharon Rentta – Een dag met de dierenbrandweer
Leopold 2012, 32 bladzijden, vertaald door Studio Bos, 6-
Een dier in nood? Vuur op een plaats waar dat niet hoort? De dierenbrandweer is al onderweg. Eland, de jongste van het team, gebruikt zijn gewei om cavia’s uit een brand te redden. Als beloning mag hij voortaan de brandweerauto besturen.

Rob Ruggenberg – IJsbarbaar
Querido, 2011, 332 bladzijden, illustraties van Peter-Paul Rauwerda, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dit boek speelt zich af in de zeventiende eeuw en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een jongen uit Groenland wordt ontvoerd door zeelieden en naar Holland gebracht. Hij wordt tentoongesteld op de kermis als ‘ijsbarbaar’ maar weet te ontsnappen. Hij reist rond door het onbekende land en wil niks liever dan terug naar Groenland gaan. Maar dat valt nog niet mee.

Gideon Samson – Zwarte zwaan
Leopold 2012, 212 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Rifka is de beste vriendin van Duveke. Zij bedenkt altijd vreemde dingen. Als een jongen uit hun klas overlijdt en er veel mensen om hem treuren, krijgt Rifka weer zo’n raar idee: zij wil bij haar eigen begrafenis zijn en dan zullen er vast nog veel meer mensen verdrietig zijn. Samen met Duveke zet ze een nep-ontvoering in gang. Maar Duveke twijfelt: moet zij Rifka eigenlijk wel gehoorzamen? Is dit niet een te gevaarlijk plan?

Lemony Snicket – Wie is dat op dit uur? (De verkeerde vragen 1)
Moon 2013, 247 bladzijden, illustraties van Seth, vertaald door Ellis Post Uiterweer, 12+
Lemony Snicket, bijna 13, mag voor een geheime organisatie aan de slag. De geheimzinnige S. Theodora Markson leert hem de kneepjes van het spionnenvak. Zijn kennis mag hij meteen inzetten in Smeur aan Zee. Daar is Het Brommende Beest gestolen. Van wie was dit beeldje? En wie ging er mee aan de haal? En waarom? Lemony is wel een poosje zoet met speuren, want er zijn wel erg veel onheilspellende figuren die verdacht zijn.

Andreas Steinhöfel – Rico, Oscar en het bingoraadsel
Davidsfonds 2011, 229 bladzijden, illustraties van Peter Schössow, vertaald door Ina Vandewijer, 10+
Rico en Oscar ontdekken dat Rico’s moeder in de problemen zit. Ze vervalst haar bingopapiertje, krijgt een prijs en verkoopt die dan via internet voor veel geld. Rico en Oscar gaan op onderzoek want ze kunnen niet geloven dat Rico’s mama zo gemeen is. Gelukkig zorgt Oscar ervoor dat ze af en toe hulp krijgen. Langzaam maar zeker ontmaskeren ze een oplichter.

John Stephens – Smaragd (De boeken van het begin 1)
Van Goor 2011, 397 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+
Kate, Michael en Emma hebben al in heel veel weeshuizen gewoond, en telkens krijgen ze het slechter. Uiteindelijk belanden de drie kinderen in een verlaten weeshuis, waar ze bij toeval een magisch boek vinden. Daarmee kunnen ze door de tijd reizen. Het wordt een spannend avontuur, want er zijn nog meer mensen die belangstelling hebben voor dit boek.

Shaun Tan – Regels van de zomer
Querido 2013, 56 bladzijden, vertaald door Bart Moeyaert, 6+
Twee broers beleven samen de zomer. Wat heeft de kleinste gedurende die tijd geleerd? Een heleboel bijzondere, wat bizarre regels, zo blijkt, die erg straffe gevolgen kunnen hebben als je ze niet strikt naleeft. Dit wonderlijke verhaal bestaat uit kleine zinnetjes en grote vreemde prenten, die altijd er altijd een beetje dreigend en gevaarlijk uitzien.

Sylvia Vanden Heede – Hond bijt Wolf
Lannoo 2012, 122 bladzijden, illustraties van Marije Tolman, 6+
Honds woeste neef Wolf mag zeggen wat hij wil – ‘boos zijn is zó leuk!’ – Hond blijft het liefste gewoon lief. Wat er ook gebeurt. Zélfs als Wolf hem wil bijten, vindt Hond het wijselijker om te ontsnappen dan om boos te worden. Tot op een dag Pup bij Hond komt wonen. De wereld van Hond staat plots op zijn kop. Hij geeft Pup mee met Wolf, om daar even later weer spijt van te krijgen. Maar Pup blijkt van zich af te kunnen bijten.

Judith Vindevogel – Prinses Turandot
Lannoo 2013, 36 bladzijden, illustraties van Ingrid Godon, 6+
Prinses Turandot wil niet trouwen. Daarom laat ze elke prins drie raadsels oplossen vóór ze hun aanzoek aanvaardt. Als de prinsen het antwoord niet weten, krijgen ze een gruwelijke straf: “Hun kop eraf!” Zo komt het dat er na een tijdje bijna geen prinsen meer over zijn. Maar dan waagt prins Amor zijn kans. Bij dit verhaal hoort spannende muziek uit bekende opera’s die je op de cd kan beluisteren.

Bette Westera – Held op sokken
Gottmer 2013, 32 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing, 6-
Echte ridders hebben harnassen, zwaarden, paarden en … baarden. De enige baardloze ridder in dit verhaal is dan ook niet erg heldhaftig. Wanneer de anderen het gevaar opzoeken, staat hij in voor het het huishouden. Een schone jonkvrouw is echter meer onder de indruk van het kooktalent van de baardloze ridder dan van de opschepperige heldenverhalen van de anderen.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Samenvattingen en affiche komen van de website van Jeugdboekenweek

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website