Nanda Roep – De theatergek (1e recensie)

In ‘De theatergek’ zien Luna en Lotte in het theater een vreemde vrouw. Ze doet gek, ze doet raar en ze is zelfs een beetje eng. Maar het ergste is nog wel: Ze bespiedt de hele tijd hun moeder, de beroemde operaster!

Boekinformatie
Schrijver: Nanda Roep
Titel: De theatergek
Serie: Plaza Patatta
Uitgeverij: Uitgeverij Nanda
Jaartal: 2011
Bladzijden: 100
Illustrator: Silvester Zwaneveld
Genre: zonder genre
Leeftijd: 8+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Mama Marianne loopt licht als een veertje, het lijkt wel of ze zweeft.
‘Kom maar, lieve schatjes,’ zegt ze zangerig terwijl ze de deur opent.
‘Dag mevrouw,’ knikt ze naar iemand die langsloopt met de koffiekar.De vrouw kijkt op, lijkt te schrikken, maar herstelt zich en buigt zich weer gauw over de koffiekar. Het ziet er heel nerveus uit.
Luna en Lotte glimlachen tegen elkaar. Kijk, zo beroemd is hun moeder dus, denken ze tevreden. (9 van 84)

Luna en Lotte zitten op de basisschool. Hun school mag een avond in het theater optreden. Dat heeft hun moeder, die operazangeres is, geregeld. Zij zal ook de avond presenteren. Alle kinderen hebben druk geoefend en zijn zenuwachtig.

De kinderen van hun basisschool, Het Palet, zijn uitgelaten: ze schreeuwen, stompen (dat zijn de jongens), kletsen en gillen (dat zijn dus de meisjes) alsof ze dieren uit de dierentuin zijn. Normaal vinden Luna en Lotte het ook beregezellig om met de klas buiten school te zijn. Ze rennen ook graag achter andere kinderen aan – meestal zijn het de jongens die een lesje moeten leren, haha. En dan maakt het ze niks uit als ze zó hard gieren van de lach dat het zeer doet aan je oren. Maar vandaag wel.
Vandaag is het hun moeder die de kinderen opwacht. Hun lieve, mooie, schat van een moeder. O wee als iemand iets onaardigs durft te zeggen… (36 van 84)

Hun moeder staat op het podium om te presenteren, samen met een van de meesters. Opeens valt er een grote lamp van het plafond naar beneden.

Beduusd kijkt mama Marianne haar aan. Naast haar voeten, echt maar een paar centimeter ernaast, ligt het verborgen metaal van een zwarte theaterlamp. Duizend scherven vullen het podium. Een klein straaltje bloed loopt van mama’s enkel in haar pump. Als die lamp op haar hoofd was gevallen, was ze… dood geweest.
Iedereen staat nu stil alsof ze ineens een beeld zijn geworden. Ook mama Marianne staat er als bevroren bij. Ze kijkt haar dochters met angstige ogen aan. Dit is ernstig. Ze kijkt naar de lamp, alsof ze het niet kan bevatten. Dan schudt ze haar hoofd. Ze schudt met haar schouders – en haar borsten deinen mee. Ze trekt haar mond in een glimlach en zegt: ‘Ik geloof dat dit mijn geluksdag is.’ Ze kijkt naar de geschrokken kinderen en zegt: ‘Ik denk dat jullie mij geluk brengen, jongens.’ (40 van 84)

Luna en Lotte hebben het idee dat de koffiejuffrouw hun moeder volgt. Ze denken dat ze jaloers is op hun moeder. Overal waar hun moeder is, is de koffiejuffrouw ook. Ze vinden haar maar een enge mevrouw. Luna en Lotte gaan in het theater op zoek naar de kleedkamer van hun moeder om haar te waarschuwen. Het is donker in het theater, maar gelukkig vinden ze de kleedkamer van hun moeder.

De jurk waar Luna’s vingers nog op liggen, is lang niet zo zacht als de kleren die mama Marianne normaal draagt… De pumps waar Lottes voeten instaan, zijn groter dan de schoenen van hun moeder… Deze kleedkamer lijkt wel op die van diva Marianne, maar is het niet. Ze kijken elkaar geschrokken aan. (46 van 84)

Waarom is er een kleedkamer die op die van hun moeder lijkt? Waarom liggen daar bijna dezelfde kleren als hun moeder draagt? Dreigt er gevaar voor hun moeder?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het leuk mij een leuk en vrolijk boek. Ik vond de voorkant van het boek er leuk uit zien
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
grappig, spannend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Dit boek was als e-boek tijdens de kerstvakantie gratis te lezen via de Vakantiebieb-app
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Ja, de plaatjes laten stukjes uit het verhaal zien en maken het verhaal daardoor leuker en duidelijker
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vond het grappig dat de zusjes elkaar met etensdingen uitschelden. Aan het einde van het boek staan een paar recepten uit het verhaal om zelf te maken
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Luna en Lotte zijn een tweeling. Ze zijn nieuwsgierig en dapper. Ze denken dat hun moeder wordt gevolgd door de koffiejuffrouw en gaan samen op onderzoek uit
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Bij de verhalen hoort een website met daarop muziek, verhaaltjes, knutseldingen en koken. Aan het begin van het boek worden de hoofdpersonen eerst voorgesteld. Ik heb het boek trouwens op de iPad gelezen en daardoor zijn de bladzijdenummers bij de citaten anders dan die van de papieren versie
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 8 jaar die het leuk vinden om een spannend en grappig boek te lezen

[extra_info]

Geef een antwoord