[book-info title=”Ik en de rovers zingen karaoke” author=”Siri Kolu”] kno meer info over boek

Het verhaal in het kort

Het was echt helemaal mijn vaders schuld dat de Rovers dat muziekzomerkamp moesten overvallen.
Het was 3 juni. De eerste dag van juni, de op één na belangrijkste dag van mijn leven, was gekomen en voorbijgegaan. De belangrijkste dag was natuurlijk de dag geweest, een jaar geleden, waarop Razende Karel in een opwelling had besloten mij te roven, als speelkameraadje voor zijn kinderen. Afgelopen zomer was ik snelwegstruikrover geweest, maar deze zomer was hard op weg op een flop uit te draaien. De hele sombere, donkere winter lang had ik uitgekeken naar 1 juni; op die dag had ik ervandoor moeten sjezen in de roversauto en mijn schoolse leven gedag moeten zeggen. Ik had de Rovers een verzoek om hulp gestuurd, maar dat was al twee dagen geleden. Ik begon de hoop langzamerhand op te geven. Het zag ernaar uit dat ik deze zomer op dit stomme muziekzomerkamp zou doorbrengen, waar mijn vader me naartoe had gestuurd. Om ervoor te zorgen dat ik er niet met de roversfamilie vandoor kon gaan. Van nu af aan zou ik echt iedere dag mijn eigen stomme leven moeten leiden. (9 van 259)

Het is weer zomervakantie en het is een jaar geleden dat Roos door de rovers werd ontvoerd. Ze had een afspraak met ze gemaakt dat ze haar weer zouden ontvoeren, maar dat is niet gebeurd. Roos is door haar ouders op muziekzomerkamp gestuurd. Vanaf een computer op het kamp heeft Roos een bericht gestuurd naar de rovers en ze hoopt dat ze haar alsnog komen redden.

De auto scheurde op de poort af. Ik zat in de hobbelende, schommelende, volgepropte wagen en zag alle bekende gezichten weer om me heen. Het voelde alsof de zomervakantie was begonnen, alle zomervakanties tegelijkertijd. Eindelijk had ik mijn roversleven terug! Ik kon een triomfantelijke grijns niet onderdrukken. Razende Karel spreidde zijn armen en brulde van geluk. Ik brulde terug; een heel jaar van wachten en tegenslagen barstte binnen in mij open, en mijn schreeuw was zeker niet minder luid dan die van de roverhoofdman. Hij omhelsde me stevig, zijn gigantische armen pletten me zo hard dat ik heel even geen lucht kreeg.
‘Wat een dag!’ bulderde Razende Karel. ‘Eerst een kiosk overvallen, en dan een zomerkamp bestormen! En we hebben ons meiske terug! Veel beter dan dit kan het voor een rover niet worden!’ (18 van 259)

Dan kan de vakantie van Roos echt beginnen. Ze vindt het heerlijk om haar vrienden weer terug te zien. Ze zijn op weg naar het zomerfeest waar dit jaar een nieuwe roverhoofdman gekozen moet worden. De andere roverfamilies proberen van alles om te voorkomen dat de roversfamilie van Roos gaat winnen. Ze hebben zelfs de verkeerde begindatum doorgekregen en geen routekaart gekregen. Gelukkig komen ze net op tijd aan om zich in te kunnen schrijven voor de verschillende wedstrijden. Onderweg worden ze nog wel beroofd door een van de andere families die ervan door gaan met het een schaalmodel (voor een van de wedstrijden) en de bakingrediënten voor de wedstrijd bakken & worstelen. Als ze in het kamp zijn krijgt Roos haar eerste roofopdracht. Ze is de kleinste van de familie en kan daardoor gemakkelijk door het kamp sluipen. Ze moet op zoek naar ingrediënten zodat Alex een goede taart kan bakken. Doodeng vindt ze het…

Ik onderdrukte een paniekaanval. Ik moest mijn hoofd erbij houden, want er was maar heel weinig tijd om te onderzoeken wat er in de rugzakken zat. Ik maakte me op voor een spurt naar de ingang, en raapte alle moed bijeen die ik had. Ik had hier zelf voor gekozen. Ik had nu ook tweede viool kunnen spelen in Ypäjävuori en kunnen toekijken hoe papa en mama tot tranen geroerd op de voorste rij zate, dolgelukkig dat hun dochter eindelijk verstandig was geworden. In plaats daarvan was ik bezig een stel gevaarlijke schurken te beroven, die mij zonder aarzeling gevangen zouden nemen en mijn tenen als grilworst boven open vuur zouden roosteren als ze me te pakken kregen. Dit was blijkbaar mijn manier om een gezellige zomerdag door te brengen. (118 van 259)

Zal het Roos lukken om haar rooftocht goed te doen? Hoe zal haar roversfamilie het doen bij de verschillende wedstrijden? Zal Razende Karel zijn wens om de roverhoofdman te worden zien uitkomen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het eerste deel een tijdje geleden gelezen en nu was dit boek tijdens de kerstvakantie gratis te lezen via de Vakantiebieb app
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, grappig, avontuurlijk
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Was tijdens de kerstvakantie gratis als e-boek te lezen via de app Vakantiebieb
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Ja, er staan illustraties als versiering bij begin van elk hoofdstuk
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een grappig verhaal met spannende stukken, bijvoorbeeld als Roos op haar eerste rooftocht gaat
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond dit boek minder leuk dan het vorige deel, omdat het soms langdradig was. Er wordt bijvoorbeeld veel verteld over de BEDOT competitie, een van de wedstrijden van het zomerfeest. Dat had volgens mij wel minder uitgebreid gekund. Het verhaal had door deze lange beschrijvingen minder snelheid dan het vorige boek
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Roos is een dapper meisje dat zich niet thuis voelt in haar eigen familie, maar wel bij de rovers. Daar wordt ze niet als een klein meisje behandeld. 
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Ik heb het boek op de iPad gelezen waarbij het boek 259 bladzijden had. Het papieren boek heeft 399 bladzijden. Bij de citaten staat de bladzijde zoals die op mijn iPad was
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 10 jaar die een avontuurlijk verhaal willen lezen

.