boekomslag William Nicholson - De windzinger van Aramanth

William Nicholson – De windzinger van Aramanth (1e recensie)

[book-info title=”De windzinger van Aramanth” author=”William Nicholson”] kno meer info over boek

Het verhaal in het kort

In de tijd dat de vreemdelingen kwamen, leefde het volk van Manth nog in de lage hutjes van gevlochten riet, die ze met zich mee hadden gedragen in de dagen dat ze nog jagers waren. De koepelhutjes stonden rondom de zoutmijn, die de bron van hun welvaart zou worden. Dat was lang voordat ze de grote stad hadden gebouwd die tegenwoordig boven de zoutgrotten uittorent. (blz. 9)

In Aramanth moet iedereen examens afleggen. Hiermee wordt bepaald waar het gezin waar je bij hoort mag wonen. Zelfs 2-jarigen moeten al een examen afleggen. Pinpin, het zusje van Kestrel en Bowman, moet haar eerste examen maken.

‘Sta op voor de Eed van Toewijding!’
Iedereen ging staan en de ouders trokken de kleintjes overeind. Samen dreunden ze de woorden op die ze allemaal uit hun hoofd kenden.
‘Ik beloof dat ik me meer zal inspannen en harder zal streven en in ieder opzicht zal trachten om de dag van morgen beter te maken dan vandaag. Uit liefde voor mijn Keizer en voor de glorie van Aramanth. (blz. 19)

Het examen van Pinpin gaat niet goed. Daardoor verandert er van alles voor de familie. Hun vader moet naar een exameninstituut, het gezin moet verhuizen naar een kleiner huis, Kestrel moet naar een speciale school. Kestrel vlucht weg bij deze school, want alle leerlingen die daar zitten zijn apatisch en lijken oud. Ze rent een toren in en komt daar een oude man tegen.

‘Ja, waarvoor?’ vroeg de bebaarde man. ‘Waarvoor hebben we districten in verschillende kleuren nodig? Waarvoor hebben we examens nodig, en kwalificaties? Waarom moeten we ons meer inspannen, en harder streven, en de dag van morgen beter maken dan vandaag?’
Kestrel staarde hem verbaasd aan. Hij sprak gedachten uit die zij als enige dacht te hebben.
‘Uit liefde voor mijn Keizer,’ zei ze met de woorden van de Eed van Toewijding. ‘En voor de glorie van Aramanth.’
De bebaarde man grinnikte zachtjes.
‘Ha!’ zei hij. ‘Jouw Keizer, dat ben ik.’
En hij at nog drie chocoladeflikken.
‘U?’
‘Ja, ik weet dat het moeilijk te geloven is. Maar ik ben Creoth de Zesde, Keizer van Aramanth. En jij bent de persoon op wie ik al deze jaren gewacht heb.’ (blz. 75)

Kestrel en Bowman vluchten weg uit Aramanth. Ze gaan op zoek naar het volk dat de windzinger heeft gebouwd. Ze willen zorgen dat de windzinger weer gaat zingen en dat Aramanth weer een leuke plek wordt om te wonen. Ze worden gevolgd door Mumpo, een stille jongen die bij hen in de klas zit. Ze komen eerst bij een moerasvolk waar ze vriendelijk worden opgevangen. Deze mensen wonen onder Aramanth. Daarna komen ze in de woestijn terecht die om Aramanth heen ligt. Daar komen ze weer een ander volk tegen.

De laagstaande zon viel op de flank van het reuzenvaartuig toen het krakend de heuvel opklom, met zijn ontelbare zeilen zwellend in de bries. En terwijl de kinderen in angstige verbazing toekeken, doemde er een derde verdieping van houten gebouwen op. Deze verdieping was met veel meer zorg gebouwd; een klassieke rij huizen met prachtig bewerkte ramen en voorname portieken, die rond drie zuilengangen met open zijden stonden. De hoge masten rezen door deze gebouwen omhoog, en door de twee verdiepingen daarboven, helemaal naar de hoogste zeilen en de vlaggen in de top. Nog steeds bleef het gigantische bouwwerk groeien, toen het over de top van het duin in de richting van de vernielde landzeiler kwam. Het lawaai was nu oorverdovend, een gekreun en geratel en gekraak dat de hele wereld leek te vullen. Het torende nu al hoog boven hen uit en vulde de lucht. Nu werden de wielen waar het op voortbewoog zichtbaar, elk wiel hoger dan een huis. En tussen de wielen was nog een verdieping met opslagruimten en fabrieken en boerenerven en smederijen, allemaal met elkaar verbonden door kronkelende loopplanken en binnenweggetjes. Dit was geen landschip, dit was een stad op wielen, een complete, rollende, door de wind voortbewogen wereld. (blz. 165)

De kinderen worden gevangen genomen als vijand van dit volk. Gelukkig kunnen ze deze mensen ervan overtuigen dat ze geen vijand zijn. Ze beleven allerlei avonturen, maar zullen ze de windzinger weer kunnen laten zingen? Zal Aramanth een leukere plek worden om te wonen?

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond het omslag leuk en heb daarna de achterkant gelezen om te kijken waar het boek over ging
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, avontuurlijk
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Ik heb het boek voor 1 euro gekocht bij de bibliotheek in Rotterdam
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een spannend en avontuurlijk boek
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Kestrel en Bowman zijn erg dapper. Ze weten dat ze op reis gaan in een onbekend gebied, maar toch gaan ze
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Dit is blijkbaar deel 1 van een trilogie (serie van drie boeken), maar ik snap niet waarom. Dit is een afgerond geheel. Ik hoef het volgende deel ook niet te lezen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Er zitten wel wat moeilijke en onbekende woorden in het boek, maar de betekenis blijkt uit de rest van het verhaal 
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 10 jaar die het leuk vinden om een spannend verhaal te lezen

.