Marije van der Hoeven – Foto! (1e recensie)

Als je een fototoestel hebt, dan heb je oneindig veel mogelijkheden in je hand. Wat ga je fotograferen en hoe ga je dat doen? Welk verhaal wil je vertellen met jouw foto? Dit inspirerende boek helpt om zelf bijzondere foto’s te maken. Word de baas over tijd en licht en gebruik je fantasie. Of vang het echte leven! Lees Foto! met tips en ideeën. En maak daarna je eigen fotoboek.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Als je een fototoestel hebt, dan heb je duizelingwekkend veel mogelijkheden in je hand. Dit boek laat zien dat je bijna alles kunt fotograferen: de dingen die je ziet, maar ook de dingen die je droomt. Fotograferen is net goochelen. Je kunt de baas worden over tijd en licht. Je kunt de maan vasthouden. Je kunt je moeder vragen of ze voor je wil poseren en dan niet zó te gaan zitten, maar zó. En ja leuk, de poes moet er ook op. Snel zijn, want hij wil alweer wegspringen. Lens open, klikken. Gelukkig net op tijd. Je hebt ze voor eeuwig gevangen met jouw toestel, omdat jij dat wilde. (blz. 4)

Dit boek gaat over het maken van foto’s. Veel mensen hebben tegenwoordig een telefoon met een fototoestel erop, dus het is erg gemakkelijk om foto’s te maken. Misschien mag je wel het fototoestel van papa of mama lenen. De meeste mensen maken alleen foto’s als ze op vakantie zijn, maar het is ook erg leuk om foto’s te maken van de gewone dingen, van je eigen leven.

Fotografie kan over alles gaan. Het is lol hebben en serieus zijn. Het gaat vooral om goed kijken. Niet alleen als je ene foto maakt, ook als je hem daarna bekijkt. (blz. 4)

De meeste mensen vergeten foto’s te maken van die gewone dagelijkse dingen. Terwijl die juist zo leuk zijn om terug te zien. Foto’s frissen je geheugen op. (blz. 12)

Dit boek legt uit hoe je je fantasie kunt gebruiken bij het maken van foto’s. Het legt uit hoe je kunt spelen met de compositie, de manier waarop voorwerpen of mensen op je foto komen.

Alles wat groot is, is belangrijk. Of wil belangrijk zijn. Dat is in het gewone leven zo en dus ook op foto’s. Het grootste wint, dat trekt onvermijdelijk alle aandacht naar zich toe en is zo hard schreeuwend de baas. Terwijl kleine dingen net zo belangrijk kunnen zijn, maar die dringen zich niet zo aan je op. Daar moet je moeite voor doen. (blz. 18)

De schrijfster maakt je ook enthousiast om iets met je foto’s te doen. Het is zonde om ze alleen op de computer te laten staan.

Fotografen doen iets met hun foto’s, ze laten ze niet slapend op hun computer staan. Hun foto’s leven. Ze worden bekeken, vergeleken, bewonderd, uitgewisseld en er wordt om gelachen. Doe ook iets met jouw foto’s, hang ze op, maak er een unieke wenskaart van en stuur ‘m op. (blz. 90)

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
De schrijfster heeft mij gevraagd of ik dit boek wilde lezen en er een recensie over wilde schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
leuk, interessant, fascinerend
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van uitgeverij Ploegsma
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja, er staan veel foto’s in het boek
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
De foto’s worden gebruikt om iets duidelijk te maken, om een voorbeeld te laten zien en als versiering
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik vind het leuk dat dit boek kinderen enthousiast maakt om anders naar de wereld te kijken. Ik vind het wel jammer dat er bij de verschillende hoofdstukken geen opdrachten zitten, zodat je gelijk dingen kunt uitproberen. Dat maakt de tekst leuker om te lezen denk ik. De foto-opdrachten staan pas aan het einde van het boek. Er wordt niet uitgelegd hoe een fototoestel werkt. Er wordt van uit gegaan dat kinderen dat wel weten. Ik ben erg benieuwd hoe kinderen met dit boek om zullen gaan en ik ben aan het denken aan wie ik dit boek ga uitlenen.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, het is geen verhaal, dus er geen persoon die je zou kunnen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Aan het einde van het boek staan opdrachten om foto’s te maken. Deze opdracht vind ik wel bij mijn website passen: Maak eens een omslag voor het omslag van een boek dat je goed kent. Lat die er goed bij passen en maak een grappige, droevige of een mysterieuze foto. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
ontspanknop, sluitertijd. Ik weet wat deze woorden betekenen, maar ik denk dat de meeste kinderen deze woorden aan hun ouders gaan vragen of opzoeken in het woordenboek of op internet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan alle kinderen vanaf 10 jaar die het leuk vinden om foto’s te maken en anders naar de wereld om zich heen te kijken