Nominaties Boekenleeuw en Boekenpauw 2014

geplaatst in: overzicht | 0


logo Boekenleeuw & BoekenpauwIn België wordt elk jaar de Boekenleeuw en de Boekenpauw uitgereikt. De Boekenleeuw is de prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaamse schrijver. De Boekenpauw is de prijs voor het mooist geïllustreerde jeugdboek door een Vlaamse illustrator. Voor beide categorieën zijn vier boeken genomineerd. Op 30 maart worden de winnaars bekend gemaakt.

 

Nominaties voor Boekenleeuw

Jef Aerts – Groter dan een droom
Querido 2013, 48 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, 6+
‘Zullen we?’ riep zus. ‘Wat?’ Ik duwde mijn oren dicht en luisterde zo hard ik kon. ‘Fietsen.’ Nu weet ik best dat je veel kan als je dood bent. Je kan gesprekken doen stilvallen en mensen doen huilen. Je naam wordt plechtig uitgesproken en alleen al door aan jou te denken, vallen mensen elkaar in de armen. Maar fietsen? ‘Vannacht neem ik je mee!’ gilde ze. Ik knikte ja, maar begreep er niets van. Groter dan een droom is een troostrijk verhaal waarin een jongen zijn zusje voor het eerst ontmoet. Samen maken ze een onvergetelijke reis die precies één nacht duurt.

Jef Aerts – Vissen smelten niet
Querido, 2013, 160 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In de koudste nacht van het jaar sluipt Matti het huis uit, met in zijn tas de wondermooie kempvis Sirius. Het is de lievelingsvis van zijn zieke vader. Sirius moet meedoen aan een vissengevecht, maar Matti weet zeker dat hij dat niet zal overleven. In het grootste geheim volgt hij de weg over het bevroren meer naar de stad. Daar is Sirius veilig. Matti heeft twee uur de tijd. Langer kan hij de tropische vis niet warm houden. Maar tot zijn verbazing is hij niet alleen op het ijs.

Elvis Peeters – Rennen
Lannoo 2013, 36 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 6+
De haas, het paard, het everzwijn, de hinde rennen wat ze kunnen. De schaduw van de haas, de schaduw van het paard, de schaduw van de hinde, de schaduw van het everzwijn rennen mee. Ze rennen over de vlakte, ze rennen door het zand, ze rennen door het gras. Ze rennen langs een heuvel. De haas, het paard, het everzwijn, de hinde zwenken langs de heuvel. Ze gaan hard, ze gaan snel, ze gaan vlug.

Herman van de Wijdeven – Zoals het gebeurd is
Manteau 2013, 176 bladzijden, 12+
Bent is elf. Zijn beste vriend is Joeri. Ze zijn altijd samen. Altijd op zoek naar spannende avonturen. Ze spelen vaak een spelletje waarbij ze elkaar uitdagen om gevaarlijke dingen te doen. Dingen die ze alleen niet zouden durven, maar samen wel. Er is één ding dat ze zelfs samen niet durven: over de houten balken lopen, hoog boven de stenen vloer van de lege steenfabriek. Ze fantaseren er wel over, maar ze weten dat het echt te gevaarlijk is, omdat de balken oud zijn en verrot. Op de eerste schooldag, na een lange, warme zomervakantie, verschijnt Finn in hun leven. Finn is de nieuwe. Joeri en Finn kunnen direct goed met elkaar opschieten en Bent heeft al snel het gevoel dat hij er een beetje bij hangt. Hij ziet met lede ogen aan hoe Joeri en Finn dikke vrienden worden. Bent voelt zich verraden en in de steek gelaten. Hij begint Joeri op te stoken zoals daarvoor, maar nu krijgt het spelletje een venijnig randje.

 

Nominaties voor Boekenpauw

Mieke Dobbels en Vicky Lommatzsch – Brave kinders
Lannoo, 2013, 85 bladzijden, illustraties van Sabien Clement, 6-
Over pestkoppen, koekjesdieven, viespeuken en sloddervossen Een rijk geïllustreerd boek vol hilarische rijmpjes over verschrikkelijk, maar dan ook verschrikkelijk stoute kinderen. Ken je deze ‘brave’ kinderen al? Stoute Anna Bram Avonturier Cedric Stouterik Dientje Wippeltrientje Elena Beterweter En alle anderen? Guus Strontverwend, Jefke Pulkneus, Keesje Schreeuwlelijk en Lotje met de lange tong. En Nanette Retteketet Straaljagerraket? Haal zelf ook kattenkwaad uit op www.beesentoes.be.

Siska Goeminne – Het rarebeestencarnaval
Lannoo, 2013 (1e druk), 36 bladzijden, illustraties van Sebastiaan Van Doninck, 6-
Guga Baùl kruipt in de huid van maar liefst 13 rare beesten. Het rarebeestencarnaval is een heerlijke optocht vol doldwaze, wonderlijke, stapelgekke dieren. Het orkest van deFilharmonie speelt de bekende muziek Carnaval des animaux van Camille Saint-Saëns. Wij zijn de zotte vogeltjes. Wij tweeten erop los. Wij lijken wel die van Sneeuwwitje, vrolijk fluitend in het bos. Wij hebben zó veel te vertellen, Wij vinden over álles iets. Wij hebben zó veel meninkjes Wij twitteren en zeggen niets. Wij zijn cool en leuk en tof. Wij zijn plezant en altijd blij. Je zal ons zeker volop ‘liken’, zo fantastisch hip zijn wij.

Edward van de Vendel – Het hondje dat Nino niet had
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Anton Van Hertbruggen, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Nino is de trotse baas van een ingebeeld hondje. Als hij naar het bos gaat, doet het hondje dat hij niet heeft een eekhoorn na. Als hij naar het meer gaat, duikt het hondje zomaar in het diepe. Maar soms doet het zo dom dat het opvalt. Het hondje kan ook heel goed luisteren. Op een dag krijgt Nino een echt hondje.

Edward van de Vendel – Vasco het voetbalvarkentje
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Alain Verster, 6-
Matteo is jarig en krijgt twee geweldige cadeaus: een voetbal en een varkentje. Dat varkentje is Vasco. Matteo en Vasco doen alles samen: eten, snurken, televisie kijken,… Matteo’s lievelingsspel is voetballen. Daar weet Vasco weinig vanaf. Maar dat is helemaal niet erg: Matteo gaat gewoon op zoek naar sterke voetbaltegenstanders. En Vasco gaat mee. Want dat doe je als je iemands voetbalvarkentje bent!

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Samenvattingen komen van de website van Boekenbeesten, logo komt van dezelfde website

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website