Olga Hoekstra – Engelenveer (1e recensie)

Het leven na de dood valt de zeventienjarige Lilith Adams vies tegen. Ze haat het in het Wachthuis en wil absoluut niets te maken hebben met de oorlog tegen de volgers van Lucifer. Die oorlog heeft immers niets met haar te maken, denkt Lilith. En dan is er nog Gabriël, de aartsengel die vastbesloten lijkt haar bestaan tot een ware hel te maken. Wanneer Lilith de kans krijgt om terug te gaan naar het moment voor haar dood, twijfelt ze geen seconde. Haar keuze blijkt verregaande gevolgen te hebben, niet alleen voor haarzelf maar ook voor Gabriël.

Boekinformatie
Schrijver: Olga Hoekstra
Titel: Engelenveer
Serie: Hemels leger #1
Uitgeverij: Smashwords
Jaartal: 2012
Bladzijden: 96
Genre: zonder genre
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Van de begraafplaats trok de stoet langzaam naar de aula terug. Lilith staarde naar de rug van Ben. Hij had zijn leren jas aan, de kapotte sluiting tikte bij iedere stap tegen de gesp van zijn riem. Tik. Tik. Tik. Ze hoorde het ritme boven de passen van de rouwers uit. Tik. Tik. Tik. (blz. 4)

Voor de zware, houten deuren van de aula bleef Lilith staan. Delilah liep door. Ben volgde haar. Ze wilde hem tegenhouden, maar ze greep net mis. Ze moest met hem praten. Over wat er was gebeurd. Ze had zoveel goed te maken met Ben. En niet alleen met haar vriendje. Ook mama en Delilah hadden het zwaar te verduren gehad met haar. Het liegen, spijbelen, stelen, de rotgeintjes die ze had uitgehaald… Ze had er in haar zeventien jaar een mooie puinhoop van gemaakt. (blz. 5)

Lilith is sinds kort dood en woont nu bij de engelen. Ze is een Novis, een leerling. Haar begeleider is de engel Gabriël. Het klikt niet echt tussen die twee. Lilith wil hier helemaal niet zijn. Ze wil terug naar haar familie en haar eigen leven. Ze gaat zelfs regelmatig bij haar familie op bezoek. Hierdoor krijgt ze ruzie met Gabriël.

‘Ja. Ik weet het. Oké. Je hebt het gezegd. Tig keer.’
‘Wat heb ik gezegd, Lilith? Wát heb ik précies gezegd?’
Goed. Gingen we het zo spelen? Lilith haalde diep adem en dreunde braaf de woorden op die Gabriël zo nodig van haar moest horen. Ze imiteerde zijn donkere, melodieuze stem, legde extra nadruk op het woord ‘verboden’, zoals hij altijd deed.
‘Voor Novis is het verboden zonder opdracht contact te zoeken met de levenden. Voor Novis is het verboden om naar je eigen begrafenis te gaan. Het is te allen tijde verboden contact te zoeken met je eigen familie of vrienden.’ (blz. 6)

Langzamerhand begint Lilith te wennen aan haar leven als Novis. Gabriël neemt haar mee om op demonen te jagen. Op een dag gaat het niet helemaal zoals zou moeten. Gabriël heeft haar gevraagd om in een steegje op hem te wachten. Opeens komt er een eng monster uit de afvalcontainer. Hij probeert haar te doden. Gabriël is net op tijd weer terug, maar kan niet voorkomen dat hij gewond raakt.

Het vreemde wezen maakte aanstalten om de steeg uit te rennen, maar de aanblik van het blinkende stroompje dat via Gabriëls wang zijn nek in liep, deed hem stoppen. Zijn tentakels trilden. Toen kruiste zijn blik met die van de engel. In de ijsblauwe ogen van Gabriël flitste iets wit. Zijn trui barste open en stukken stof vielen op de grond. Enorme zwarte vleugels krulden achter zijn rug omhoog. Ze raakten de container die met een klap de steeg in slingerde. Gabriël klapte zijn vleugels verder uit, de punten raakten de kant van de steeg die gemakkelijk vier meter breed was. (blz. 15)

Zal Gabriël het enge monster overwinnen? Zal de relatie tussen Gabriël en Lilith beter worden, met minder ruzie? Zal Lilith ooit weer bij haar familie terugkomen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het tweede deel als e-boek toegestuurd gekregen van de schrijfster om een recensie over te schrijven. Ik heb daarom eerst het eerste deel gelezen om te kijken waar het verhaal over gaat
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, romantisch, fascinerend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Gratis gedownload via de website van Smashwords
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het verhaal gaat over engelen. Daar heb ik eigenlijk nog nooit iets over gelezen. Ik vind het leuk om me voor te stellen dat engelen echt bestaan
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het verhaal stopt met een cliffhanger, middenin een spannend moment. Ik werd erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat. 
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Lilith is nog niet zo lang dood en wil helemaal niet bij de engelen horen. Ze wil terug naar haar familie en haar leven. Ze is eigenwijs en wil haar eigen gang gaan. Dat kan niet altijd, dus heeft ze vaak ruzie met haar begeleider, de engel Gabriël. 
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Geen idee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Volgens mij niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, maar ik ben wel erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan meisjes vanaf 15 jaar

[extra_info]