Het is nog net Boekenweek, tot en met zondag 16 maart. Het thema van dit jaar is “Reizen”. Daar zijn natuurlijk ook veel kinderboeken over te vinden. Hieronder staat een overzicht van boeken, voor kinderen van 10 jaar en ouder, die te maken hebben met het thema ‘reizen’. Laat het me weten als er leuke boeken ontbreken in dit overzicht!

 

Philip Ardagh – Wreed einde (Eddie Dickens 1)
De komische avonturen van de 11-jarige Eddie die op reis gaat met zijn oom en tante, omdat zijn ouders een vreselijke ziekte hebben.

Thea Beckman – Gekaapt!
Lees de recensie(s) over dit boek
Gerlof, 15 jaar oud, zoon van een rijke koopman, gaat voor het eerst mee op handelsreis om de havens en markten van het Hanzeverbond te leren kennen. Midden op zee wordt het schip gekaapt door een beruchte piratenbende.

Marc de Bel – Het blik van de Belgica, of Het verloren dagboek van Jan van Mierlo
Alexander wint de eerste prijs in de Grote Greenpeacewedstrijd. Hij mag, vergezeld van een volwassen begeleider, met een cruiseschip naar Antarctica. Maar mams heeft natuurlijk geen zin om naar ‘een bende geschifte pinguïns, een kudde stomme walvissen of een met uitsterven bedreigde ijsbeer’ te gaan kijken, en paps heeft het te druk met zijn nieuwe job. Pech dus voor Alexander. Tot… oom Trotter uit de lucht komt gevallen. Hij bezorgt Alexander de leukste, spectaculairste en spannendste kerstvakantie van zijn leven!

Tonke Dragt – De brief voor de koning
Lees de recensie(s) over dit boek
Het spannende verhaal van Tiuri die in de nacht voor hij tot ridder zal worden geslagen een geheime opdracht krijgt: hij moet een brief brengen naar de koning van het naburige land. Een uiterst belangrijke brief, die beslist niet in handen mag vallen van de gevaarlijke Rode Ruiters!

Johan Fabricius – De scheepsjongens van Bontekoe
Dit klassieke verhaal gaat over de avonturen van drie jongens, Hajo, Rolf en Padde, die met de Oostinjevaarder ‘De Nieuwhoorn’ onder schipper Bontekoe, in 1618 naar de Oost vertrekken. Na verschillende belevenissen lijden ze schipbreuk. Het schip brandt af en in een jol weten velen van de bemanning Sumatra te bereiken. Daar raken de drie jongens met nog een scheepsmakker het contact met de anderen kwijt. Een tocht over het eiland met vele spannende ogenblikken begint. Uiteindelijk bereiken ze weer open zee en gaan op een vlot naar Java. Daar vinden zij Hollandse schepen en de rest van de bemanning, waaronder Bontekoe, weer terug, waarna zij huiswaarts keren.

Kind Kind – Secret scouts en de verloren Leonardo (deel 1)
Lees de recensie(s) over dit boek
Als de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack een vreemde schets krijgen verandert hun doodgewone leven van de ene op de andere dag. Ze gaan op onderzoek uit omdat ze willen weten waar de schets precies vandaan komt. Dan blijkt dat ze een groot geheim op het spoor zijn, waardoor ze in gevaarlijke situaties belanden.

Siri Kolu – Ik en de rovers (Ik en de rovers 1)
Lees de recensie(s) over dit boek
Roos is onderweg naar haar oma als ze wordt gekidnapt uit de auto van haar ouders en gedwongen wordt in de auto van de familie Rover te stappen. Een ongelukje, eigenlijk, want normaal gesproken steelt de familie alleen Barbies, tijdschriften, snoep en andere fijne dingen. In eerste instantie is Roos geschrokken, maar ze went snel aan het vrije leventje bij de Rovers. Tijdens een zomerfeest met soortgenoten krijgt de familie ruzie en moet vluchten. Gelukkig redt Roos hen uit de handen van de politie en daarom laten de Rovers haar na de zomer weer vrij.

Selma Lagerlöf – Niels Holgerssons wonderbare reis
Lees de recensie(s) over dit boek
Niels vliegt als kabouter, om zijn menselijke gedaante terug te krijgen, met een troep wilde ganzen naar Lapland. Op deze reis vergaart hij veel kennis, beleeft spannende avonturen en leert wat de waarde is van echte vriendschap.

Michelle Paver – Hylas en de roep van de dolfijn (Tijden van goden en gevechten 1)
Lees de recensie(s) over dit boek
Met een pijl in zijn arm probeert Hylas aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Hij is zijn zusje kwijt en hij gaat met gevaar voor eigen leven naar haar op zoek. Het is 3500 jaar geleden in een land aan de Middellandse Zee. Vulkanen spuwen, de aarde beeft en de zon brandt. Op zijn zoektocht ontmoet hij vijanden en maakt hij vrienden.

J.F. Van der Poel – Dolfi, Wolfi en het zwarte water (De spannende avonturen met Dolfi 19)
Lees de recensie(s) over dit boek
Andy, Mirja en Wolfi varen in de zomervakantie naar Nederland, op het jacht van meneer Armstrong. Tijdens de avontuurlijke zeereis komen ze in een gevaarlijke storm terecht. De zeereis is één groot avontuur voor de twee kinderen. Dolfi komt terecht in het zwembad van een groot cruiseschip en de kinderen zien een gevaarlijke haai! Aangekomen op het Zwartewater bij Hasselt, belandt Wolfi met winkelwagen en al in het water, maar gelukkig schiet Dolfi te hulp. Het wordt een heerlijke en spannende vakantie voor Andy, Mirja en hun vrienden.

Guido Quarzo – Vergeten steden
Een reiziger doet zeven wonderlijke steden aan, zoals het steeds veranderende Duin met huizen van zand, Wolk die tot de hemel reikt Wiezalhetzeggen waar je verdwaalt. Een ding hebben die steden gemeen: niets is of blijft hetzelfde.

Vibeke Roeper – Land in zicht: Nederlanders op ontdekkingsreis
Aan het eind van de zestiende eeuw was een groot deel van de wereld nog onbekend terrein. In Nederland dacht men dat je in Azië terecht kwam als je steeds naar het noorden bleef varen, maar helemaal zeker wist men het niet. Naar Azië wilde men graag, want met de handel op die verre streken viel veel geld te verdienen. Willem Barentsz was schipper van een van de schepen die op zoek ging naar een goede route. Hij liep vast in het ijs, maar werd wel de ontdekker van Nova Zembla. Het prachtige verhaal van zijn overwintering in het Behouden Huis werd over de hele wereld bekend.Toen er geen noordelijke doorgang bleek te bestaan ging men op zoek naar andere manieren om in Azië en de rest van de wereld te komen. Olivier van Noort voer als eerste Nederlander de wereld rond. Daarna volgden nog vele bekende en minder bekende tochten: naar Japan, de plek waar later New York zou verrijzen, het Paaseiland of op zoek naar het mysterieuze Zuidland. Het is wonderbaarlijk wat er in korte tijd allemaal lukte. De schepen waren klein, de hulpmiddelen beperkt, de gevaren groot. En dan was er steeds de strijd met de Spanjaarden, de Portugezen en de Engelsen. Genoeg stof dus voor spannende verhalen.Wie ontdekte wat? Hoe leefde men op de schepen?Waren de Nederlandse ontdekkingen belangrijk? Waarom spreken ze Engels in Nieuw-Holland en Nieuw-Zeeland?Wie staan er in de top 10 van ontdekkingsreizigers? Hoe was het om ontdekt te worden?

Philip Steele – De zeevaarders: avonturiers die de wereld in kaart brachten
Vroeger waren er veel avonturiers die wilden weten wat er aan de andere kant van de grote wateren was. In dit non-fictieboek met veel extra’s staat alles over de schepen die zij gebruikten en de uitvindingen die hen hielpen om de route te bepalen. Natuurlijk worden ook de belangrijkste ontdekkingsreizigers besproken. Met de vouwmodellen van een karveel en een echt te gebruiken telescoop en kompas uit de zeemanskist kan iedereen de avonturen van de zeevaarders zelf beleven.

J.R.R. Tolkien – Roverandom
Lees de recensie(s) over dit boek
Terwijl een hevige storm de kusten van het Engelse Filey teisterde, bleven de kinderen wakker om vader Tolien te horen vertellen. Zo ontstond Roverandom, het verhaal over hoe een hond, Rover genaamd, door een tovenaar in zijn broek te bijten in speelgoed wordt veranderd. Ongewild wordt Rover daarna het object van een conflict tussen rivaliserende magiërs, waardoor hij zich schuil moet houden op de maan en op de bodem van de zee. Daar beleeft hij avonturen met reuzespinnen, Draakmotten en De Grote Witte Draak.

Anneke Wiltink – Het bloed van de papaver
Roos en Jorre maken met oom Noud een verre reis. In het klooster van Djampha raakt Roos een beeld van de godin Gilhra aan en dat wordt niet gewaardeerd: ze wordt opgepakt. Ook na haar vrijlating is de vakantie niet meer hetzelfde. Wanneer ze in het paleis van Dhulan met overdreven veel gastvrijheid ontvangen worden, ruikt Jorre onraad.

Aart de Zitter – Noordwaarts
De vader van Puk vindt het te druk op de Zuidpool. Hij besluit dat het gezin gaat emigreren naar de Noordpool. Puk beschrijft alle avonturen die hij tijdens de reis meemaakt op zijn eigen manier.

 

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het (e)boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
- koop dit boek bij bol.com
[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Informatie komt van de website van Leesplein (zoekwoord: op reis), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: reizen, zwerftochten, ontdekkingsreizen) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: reizen). Samenvattingen komen van bovengenoemde websites

Laatst bijgewerkt: 16 maart 2014

 

 

Geef een reactie