Op reis! (boeken voor 12+)

geplaatst in: overzicht | 0

De Boekenweek is net voorbij. Het thema van dit jaar was “Reizen”. Daar zijn natuurlijk ook veel kinderboeken over te vinden. Hieronder staat een overzicht van boeken, voor kinderen van 12 jaar en ouder, die te maken hebben met het thema ‘reizen’. Laat het me weten als er leuke boeken ontbreken in dit overzicht!

 

Thea Beckman – De doge-ring van Venetië
Lemniscaat, 1994 , 205 bladzijden
De jonge novice uit een Brabants klooster, Thomas, mag mee met Broeder Matthias, die opdracht krijgt in Venetië relieken aan te schaffen. In Venetië is de jongen de vinder van een ring die de doge jaarlijks in zee werpt; de terugkeer daarvan betekent onheil. Als er pest uitbreekt wordt Thomas aangewezen als brenger van dat kwaad en moeten ze vluchten.

Tine Bergen – Gaijin
Clavis, 2008, 115 bladzijden
Bram reist door Japan om een belofte in te lossen, Elise omdat ze weggelopen is bij haar vader, die gaat trouwen met zijn Japanse vriendin. Op hun reis op zoek naar zichzelf passeren ze elkaar geregeld.

Caja Cazemier – De eerste keer
Ploegsma, 2008, 216 bladzijden
Jorien wil een fietstocht maken rond het IJsselmeer. Op internet plaatst ze een oproep om reisgenoten bij elkaar te krijgen. Met z´n zessen vertrekken ze uiteindelijk: vier meisjes en twee jongens. Omdat ze elkaar eigenlijk niet goed kennen, barsten de problemen al snel los.

Autumn Cornwell – Carpe diem
The House of Books, 2008, 303 bladzijden, vertaald door Valérie Janssen en Samantha Loman
Vassar Spore, 16 jaar, superijverig, gedisciplineerd en een echte planner, belandt door toedoen van haar excentrieke oma in Maleisië. Ze wordt, zónder haar tien koffers met absolute basisbenodigdheden, meegesleept naar Cambodja en Laos. Niet echt culturen waar Vassar zich thuisvoelt, en dus wordt er heel wat van haar geduld en aanpassingsvermogen gevergd. Bovendien heeft haar oma een geheim, waar Vassar alleen kan achterkomen als ze de reis doorzet. En dan is er nog Hanks, een Chinese cowboy die bijzonder irritant is… en stiekem toch ook wel erg leuk. Wanneer Vassar in een bergdorpje wordt gegijzeld, is het nog maar de vraag of ze Hanks en haar oma ooit weer zal zien.

Sharon Creech – Achter de maan
Kluitman, 1999, 221 bladzijden, vertaald door Anne Marie Koster
Salamanca maakt met haar grootouders een reis dwars door Amerika, op zoek naar haar moeder. Ze vertelt haar opa en oma over haar vriendin Phoebe, maar vertelt daarmee ook haar eigen ontroerende levensverhaal.

Sharon Creech – Sophie en de zee
Querido, 2001, 154 bladzijden, vertaald door Martha Heesen
Sophie onderneemt, samen met drie ooms en twee neven, een zeiltocht van Amerika naar Engeland. Al snel blijkt dat Sophie er een andere waarheid op nahoudt dan de mensen uit haar omgeving. Haar verhaal in de ik-vorm wordt afgewisseld met passages uit het ‘zwoegboek’ dat haar neef Cody tijdens de reis bijhoudt.

Guy Didelez – Naar de bronnen van de Nijl
Davidsfonds 2001 (later in eigen beheer uitgegeven), 152 bladzijden, illustraties van Ludwien Schouten
In dit boek wordt verteld hoe dappere mannen de grootste karavanen leidden met honderden dragers, tolken, roeiers, gidsen en koks. Hoe ze uitgeput raakten door tropische ziektes en honger. Hoe inheemse zwarte stammen, vijandig of gastvrij, hen van de ene verbazing in de andere deden tuimelen. Ze trotseerden modderpoelen, stortregens en watervallen. Wilde dieren lagen overal op de loer… “Naar de bronnen van de Nijl” is dan ook een bloedstollend reisverslag van grote ontdekkingsreizigers op het Afrikaanse continent. Met grappige anekdotes en spannende voorvallen hakt de lezer zich een weg door de wildernis!

Lieneke Dijkzeul – Bevroren tijd
Lemniscaat, 1998, 276 bladzijden
Het bekende verhaal over de overwintering op Nova Zemla (1596), door Barents, Van Heemkerck en de andere bemanningsleden van het gestrande schip, wordt verteld vanuit de twee jongste reizigers, de scheepsmaatjes Jan Fransz. en Laurens Willemsz.

Bies van Ede – De wereldreiziger
Van Goor, 2005, 175 bladzijden
Dit is het derde deel over Alwin die in de 16e eeuw in de leer gaat bij meesterdief Lammert. Alwin reist Lammert achterna, de wijde wereld in. Hij gaat op zoek naar een plek waar hij zich thuis voelt en waar de waarheid telt.

Richard Farr – Keizers van het ijs
De Fontein, 2008, 192 bladzijden, vertaald door Jeske Nelissen
Het waargebeurde verhaal van de jongste deelnemer aan een catastrofale poolexpeditie. In 1909 kondigt Robert F. Scott een expeditie aan naar het nog niet ontdekte Antarctica. Cherry is de gelukkigste jongeman ter wereld wanneer hij als assistent-zoöloog op de Terra Nova mee mag reizen. Zijn geluk keert echter. Op Antarctica moet hij vechten om in leven te blijven: sneeuwstormen, verraderlijke ijsspleten, bevriezingsverschijnselen en hongerige en dus dodelijke orka’s. Deze barre omstandigheden weerhouden Cherry er niet van om eieren van de keizerpinguïns te verzamelen voor onderzoek naar een ontbrekende schakel in Darwins evolutietheorie. De druk op de bemanning neemt toe wanneer blijkt dat ook Roald Amundsen als eerste de Zuidpool wil bereiken. Scott besluit met een klein team de laatste kilometers zo snel mogelijk af te leggen. Wanneer ze de Zuidpool bereiken, ontdekken ze dat Amundsen hun voor is geweest. Scott en zijn team overleven de terugreis niet. Cherry vindt de overledenen in een tent.

Tiny Fisscher – Dat stomme boek
Van Holkema & Warendorf, 2013, 192 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
De vijftienjarige Ivan en zijn klasgenoten krijgen op school de opdracht om een boek te schrijven. ADHD’er Ivan ziet dat helemaal niet zitten en heeft de titel meteen klaar: Dat stomme boek. Omdat hij toch wat moet verzinnen, beschrijft hij een paar dagen uit zijn eigen leven: over hoe hij samen met zijn moeder en zusje op zoek is gegaan naar zijn plotseling verdwenen vader. De reis voert naar Berlijn en is zo bizar, spannend en grappig tegelijk, dat je het boek volgens Ivan in een ruk uit wilt lezen. Als hij tijdens de zoektocht de mysterieuze Engelse Jo en haar hond Max ontmoet, komt het verhaal tot een onverwachte climax.

Jostein Gaarder – Het geheim van de kaarten
De Fontein, 2001, 324 bladzijden, vertaald door Lucy Pijttersen
Een jongen reist met zijn vader door Europa op zoek naar zijn verdwenen moeder. Onderweg krijgt hij een merkwaardig boekje met een verhaal over een eiland waar levende speelkaarten rondlopen.

Evert Hartman – De vloek van Polyfemos
Lemniscaat, 1994, 219 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Odysseus heeft na tien jaar oorlog Troje overwonnen. Hij vaart nu met de mannen naar huis, naar Ithaka. De thuisreis duurt veel langer dan ze dachten en hoopten. Onderweg worden ze bijvoorbeeld gehinderd door vreselijke stormen, door een reus met één oog die hen opsluit en door Lotoseters die vruchten te eten geven waardoor je alles vergeet. Wanneer hij eindelijk thuiskomt, is Odysseus twintig jaar weggeweest.

Frank Herzen – Zoon van de woordbouwer
Corrie Zelen, 1969, 196 bladzijden, illustraties van Rob Vlaanderen
Lees de recensie(s) over dit boek
Kleine Woord leeft met zijn vader, de Woordbouwer, in betonstad bij de Steenlanders, nadat hun eigen Oude Streek door de Steenlanders onbewoonbaar is gemaakt. Als Kleine Woord 14 jaar is stuurt zijn vader hem op reis om zijn levensleertijd af te ronden. De jongen krijgt een kistje met letters mee. Iedere letter is het begin van een woord dat een essentieel begrip in zijn leven dekt. Op een ogenschijnlijk zeer fantastische tocht leert Kleine Woord zijn angst te overwinnen voor eenzaamheid, leert hij hoop en vertrouwen, kameraadschap, leed, schoonheid, twijfel, erbarmen, vrijheid en nederigheid kennen en het universum te doorgronden.

Frank Herzen – De zoon van Malle Babbe
Piramide, 1999, 206 bladzijden
De Haarlemse jongen Adriaen heeft gestolen van Frans Hals. Voor straf moet hij naar Mechelen om daar bij iemand geld op te halen. Het is midden in de Tachtigjarige oorlog. Iedereen weet hoe gevaarlijk het is om dan te reizen. Zal Adriaen zijn doel bereiken?

Mary Hoffman – Stad van maskers (Stravaganza 1)
Van Goor, 2003, 333 bladzijden, illustraties van Peter Bailey, vertaald door Annelies Jorna
In zijn leven in de 21e eeuw in Londen is Luciën heel ziek. Hij heeft kanker en wordt behandeld met chemokuren. Hij voelt zich beroerd. Maar tijdens zijn ziekte ontdekt hij dankzij een oud Venetiaans boekje dat hij een ‘stravagante’ is. Hij kan reizen tussen de werelden. Luciën belandt in het boeiende Venetïe van vroeger waar hij Luciano genoemd wordt en gezond is. Luciën sterft in de 21e eeuw in Londen, maar voor Luciano begint in de 16e eeuw een nieuw leven in de betoverende stad ‘Bellezza’.

Maureen Johnson – 13 enveloppen & 1 rugzak
De Fontein, 2006, 255 bladzijden, vertaald door Sandra van de Ven
Een 17-jarig meisje reist met de brieven van haar overleden tante door Europa. Onderweg ontmoet ze mensen die veel indruk op haar maken.

Maureen Johnson – De laatste envelop
De Fontein, 2011, 255 bladzijden, vertaald door Sandra van de Ven
Ginny’s gestolen rugzak is gevonden. Met twee vrienden en de geheimzinnige Oliver probeert Ginny de laatste opdracht van haar overleden tante Peg te volbrengen.

Ian Johnstone – De klok tussen de werelden (De spiegelkronieken 1)
Boekerij 2013, 512 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Als Sylas een oud boek vol on­begrijpelijke runen krijgt, die over de bladzijden bewegen alsof ze leven, gebeuren er merkwaardige dingen. Sylas komt op het kerkhof oog in oog te staan met een groteske hond, er arriveert een mysterieuze vreemdeling en hij komt erachter dat zijn oom, bij wie hij woont, een groot geheim voor hem heeft. ’s Nachts wordt Sylas wakker van het oorverdovende geklingel van een klok die alleen hij kan horen. Een klok die het begin blijkt van een reis die Sylas naar een andere wereld brengt. Een wereld die bijzonder veel op de onze lijkt, maar waar magie het van de wetenschap heeft gewonnen en die alles waar Sylas ooit in heeft geloofd op zijn kop zet.

Henk Koesveld – De zonnesteen
Den Hertog, 2010, 144 bladzijden
De dertienjarige Herre groeit op binnen de vier muren van het klooster in Prüm. Dan krijgt hij van de abt van het klooster de opdracht om een bijzondere edelsteen, de zonnesteen, te verkopen. Plotseling moet Herre het klooster verlaten voor een lange reis naar Arneym. Alles wat hij in het klooster geleerd heeft lijkt nutteloos als hij oog in oog komt te staan met Vikingen en roofridders. De verre reis brengt hem op onbekende plaatsen en in grote gevaren. Zal hij onderweg de waarheid ontdekken over zijn afkomst? En is het klooster zijn thuis of ligt zijn toekomst toch bij de Vikingen?

Els Launspach – De komst van de Guattaral
Lannoo, 2006, 574 bladzijden
Deze superdikke paperback bestaat uit drie onafhankelijke, spannende avonturenromans die een authentiek beeld geven van de Nieuwe Wereld aan het begin van de 17de eeuw de spannende tijd van ontdekkingsreizigers en indianen. In de Nieuwe Wereld zijn Engelsen, Spanjaarden en Nederlanders driftig op zoek naar goud en ze bevechten elkaar op leven en dood tijdens hun zoektocht naar Eldorado. Maar niet alleen goudzoekers staken de oceaan over. Ook voor ‘gewone’ mensen hield de Nieuwe Wereld een belofte in van een betere toekomst. Beschreven vanuit het perspectief van de westerlingen als vanuit dat van de Indianen.

Michael Morpurgo – Alleen op zee
Clavis, 2008, 239 bladzijden, vertaald door Margot van Hummel
Halverwege de 20e eeuw is de hoofdpersoon een van de eerste Engelse weeskinderen die naar Australië worden verscheept. Ruim een halve eeuw later reist zijn dochter terug om zijn verloren zus op te sporen.

Marleen Nelen – Duivelstocht
Davidsfonds, 2007, 191 bladzijden
Voor Julio begint een nieuw leven als de rijke Don Nino hem uit het weeshuis weghaalt. Julio droomt weg bij de enthousiaste verhalen van zijn meester over de ontdekkingsreizigers en hun expedities. Julio is de held die woeste zeelandschappen en verlaten woestijnen trotseert, wilde paarden temt en krijgers met sabels overmeestert. Op een dag krijgt Don Nino de kans om mee te reizen met Magelhães. Die wil op zoek naar een nieuwe zeeroute naar de Molukken. Samen met Julio monstert Don Nino aan op een van de schepen. Het begin van een onvergetelijke en gevaarlijke ervaring. Een die niet kan tippen aan Julio’s dromen.

Daan Remmerts de Vries – Tijgereiland
Querido, 2013, 204 bladzijden, illustraties van Daan Remmerts de Vries
Lees de recensie(s) over dit boek
Tijs wil zijn depressieve moeder na de scheiding van zijn ouders opvrolijken en stelt voor om samen een reis naar India te maken. Daar hoopt Tijs echte tijgers te kunnen zien. Tijdens hun reis wordt duidelijk dat zijn moeder eigenlijk niet zo goed weet wat ze aan het doen is, het lijkt soms wel alsof Tijs voor haar moet zorgen in plaats van andersom. Tijdens de reis en zijn zoektocht naar de tijgers krijgt Tijs het gevoel dat hij zichzelf steeds meer verliest.

An Rutgers van der Loeff – Gideons reizen
Ploegsma, 1960, 313 bladzijden, illustraties van Jenny Dalenoord
De wereldreis die Gideon en zijn vader maken, is een aaneenschakeling van boeiende avonturen in vreemde landen. Daarbij slagen ze er iedere keer in om kinderen te helpen en nieuwe vrienden te maken.

Harmen van Straaten – Sydney
Moon, 2011, 192 bladzijden, illustraties van Peter-Paul Rauwerda
Sydney’s moeder is overleden. Hij zit boordevol vragen, maar zijn vader en broers kunnen of willen die niet beantwoorden. Op een dag besluit hij naar Sydney te gaan, de plaats waarnaar hij vernoemd is. Met een foto van zijn moeder, een schelp en in gezelschap van zijn hond Vivaldi gaat hij op pad. Het wordt een tocht vol bizarre ontmoetingen.

Jonathan Swift – Gullivers reizen
sinds het boek in 1726 in Groot-Brittannië zijn er veel vertalingen geweest
Lees de recensie(s) over dit boek
De Londense scheepsarts Lemuel Gulliver beschrijft zijn avonturen wanneer hij verre reizen maakt. Tijdens zijn eerste reis vergaat het schip. Gulliver overleeft de ramp en spoelt aan in het land van de Lilliputters, mensen van nog geen zes duim hoog. Terwijl hij ligt te slapen op het strand binden de Lilliputters hem vast met honderden touwen en schieten pijlen op hem af, die hem prikken als naalden. Gulliver weet hun vertrouwen te winnen en leert hun taal en alles over hun leven. Op een volgende reis wordt hij gevangen door zeerovers en komt op het eiland Laputa terecht. En in een volgend avontuur gaat zijn bemanning muiten en wordt hij op een onbekend strand achtergelaten. Steeds opnieuw leert Gulliver de bewoners en hun gebruiken kennen en keert hij ongeschonden terug in zijn geboorteland.

Ina Vandewijer – Witte pijn
Davidsfonds, 2000, 106 bladzijden
Tim is de kleinzoon van een markante en bijzondere grootvader, die leeft in het hoge noorden van Canada, het land van de Inuit. Deze opzienbarende figuur komt logeren bij zijn dochter in Montreal, die getrouwd is met een ‘gewone’ Canadees. Tim, die op een leeftijd is, dat hij zich nergens thuis voelt, wordt in de paasvakantie met opa meegestuurd om de geboortegrond van z’n moeder te leren kennen. Aanvankelijk baalt hij, want het blijkt zoiets als een cultuurschok te zijn. Hij leert het leven van deze natuurmensen, hun levensvisie en hun sociale en overlevingsvaardigheden van binnenuit kennen. Hij krijgt bewondering voor z’n opa en voelt zich wonderlijk thuis in deze barre witte woestenij. Hij ging weg als een dromer en keert als een man terug. Als zijn opa sterft, is hij degene die dat hele proces en de rouwrituelen meemaakt.

Jules Verne – Reis om de wereld in tachtig dagen
sinds het boek in 1872 in Frankrijk uitkwam zijn er veel vertalingen geweest
Dit verhaal over Phileas Fogg speelt bijna 150 jaar geleden in Engeland af. In die tijd ding reizen nog langzaam. Er bestonden nog geen vliegtuigen. En treinen en boten waren traag. Toch wil Fogg een wereldreis maken. Hij wedt zelfs dat hij de wereld rond kan reizen in tachtig dagen. Zal hij op tijd terug zijn en rijk worden? Of raakt hij alles kwijt?

Cynthia Voigt – De Tillermans
Querido, 1997, 566 bladzijden, vertaald door Machteld Slagt-Prins
Daar staan ze dan, alleen op een parkeerplaats: de energieke Dicey, haar slimme broer James, de stille, lieve Maybeth en Sammy, de kleine driftkop. Hun moeder heeft ze in de steek gelaten. Voorgoed. Zonder een cent op zak gaan ze op zoek naar het enige familielid dat ze kennen. Maar hun tante blijkt dood te zijn, en haar dochter wil hen niet in haar kleine woning hebben. Om niet door de kinderbescherming in verschillende pleeggezinnen te worden geplaatst, slaan de vier op de vlucht. Hun achternicht heeft ze verteld dat hun grootmoeder nog leeft, ergens in het Zuiden, aan de kust. Zal het de vier lukken de oude Abigail Tillerman te vinden? En wil die ze dan wel in huis nemen?

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Informatie komt van de website van Leesplein (zoekwoord: op reis), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: reizen, zwerftochten, ontdekkingsreizen) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: reizen). Samenvattingen komen van bovengenoemde websites

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2014

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website