Op reis! (boeken voor 15+)

geplaatst in: overzicht | 0

De Boekenweek is net voorbij. Het thema van dit jaar is “Reizen”. Daar zijn natuurlijk ook veel kinderboeken over te vinden. Hieronder staat een overzicht van boeken, voor jongeren van 15 jaar en ouder, die te maken hebben met het thema ‘reizen’. Laat het me weten als er leuke boeken ontbreken in dit overzicht!

 

Catherine Clément – De reis van Theo
Ambo, 1998, 680 bladzijden, vertaald door Truus Boot
Tijdens een wereldreis langs de bronnen van de religies vindt een doodzieke Parijse jongen van veertien de geestelijke kracht om zijn ziekte te overwinnen.

Peter Geelen – De paarse ruiter (Mathis van Wolpen 1)
Kramat 2006, 455 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Mathis, het hoofdpersonage, wordt als vijfjarige jongen door een monnik naar Wolpen gebracht waar Chrétien de Calais, de commandeur van het Tempelhuis, zich om bijzondere redenen over hem ontfermt. In de nacht van 13 oktober 1307 worden alle Tempeliers in Frankrijk op bevel van Philips de Schone gearresteerd en in kerkers opgesloten. De volgende dag krijgt Mathis van Wolpen een erg vreemde opdracht. Hij moet drie oude en vooraanstaande Tempelridders naar een veilig onderkomen begeleiden. Hij vertrekt zonder dat hij afscheid kan nemen van zijn vriend Goran. Die dag betekent voor hem het begin van een boeiende en vaak gevaarlijke zoektocht, vooral naar zijn onbekende ouders en zijn innerlijke ik.

John Green – 19 keer Katherine
Lemniscaat, 2007, 300 bladzijden, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders
Colin is een wonderkind: hij is hoogbegaafd en zojuist geslaagd voor zijn highschooldiploma. Maar met de meisjes gaat het niet zo best. Hij is voor de negentiende keer gedumpt door een meisje dat, net als al zijn andere vriendinnen, Katherine heet. Er moet dus echt iets veranderen en Colin besluit op reis te gaan. Om uit te zoeken hoe het zit met hem en de Katherines.

Habbekrats – Rabat
Lebowski, 2011, 127 bladzijden, boek van de gelijknamige film
Lees de recensie(s) over dit boek
Drie Nederlandse jongemannen van Marokkaanse en Tunesische afkomst rijden naar Rabat in Marokko om de oude taxi van de vader van een van hen af te leveren bij familie.

Wolfgang Herrndorf – Tsjik
Cossee, 2011, 255 bladzijden, vertaald door Pauline de Bok
Het zit de 14-jarige Maik Klingenberg niet mee. Zijn moeder is weer eens afgevoerd naar de ontwenningskliniek, zijn vader is op ´zakenreis´ met de secretaresse en zelf kijkt hij tegen een lange, eenzame zomervakantie aan. Totdat Tsjik, die iare nieuwe jongen uit zijn klas opduikt, met een gejatte Lada. Samen gaan ze ervandoor en beleven een hilarische roadtrip vol avonturen, ongelukken en bijzondere ontmoetingen.

Jan de Leeuw – Midzomernachtzee
Davidsfonds, 2006, 134 bladzijden
Charlotte is onderweg. Ze lift van stad tot stad. Met maar één doel: ze moet en zal haar vriend Maarten vinden aan een Italiaans strand. Ze ontmoet een reeks vreemde reisgenoten: de flamboyante Alison, de knappe Ier Graeme en zijn zieke broertje Euan, een auto vol nonnen. Allen leren ze haar iets over verwachtingen en verlangens.

Morgan Matson – Mijn reis met Jake
De Fontein, 2011, 366 bladzijden, onbekende vertaler
Amy is zeventien en staat op het punt van het westen van Amerika naar Connecticut in het oosten te verhuizen. Drie maanden eerder is haar vader bij een ongeluk omgekomen. Zijn dood heeft grote sporen achtergelaten in het gezin. Amy’s moeder wil dat Amy met hun auto naar Connecticut komt. Maar sinds het ongeluk rijdt ze niet meer. Daarom heeft haar moeder een reisgenoot geregeld: Jake, de zoon van een kennis. Amy ziet er als een berg tegenop om vier dagen lang met een onbekende jongen in de auto te moeten zitten, maar wanneer de knappe Jake haar chauffeur blijkt te zijn, wordt de reis ineens een stuk spannender. Al snel besluiten de twee een ‘kleine’ omweg te maken en bijzondere plekken te bezoeken. Met elke kilometer groeit hun band, maar ook de spanning. Het wordt een reis om nooit te vergeten.

Theo Ruyter – Retourtje Afrika
In de Knipscheer, 2012, 192 bladzijden
Als de vader nog één keer het land wil zien dat hij in de loop der jaren, diep in zijn hart, heeft bewaard als zijn tweede vaderland, stelt hij zijn kinderen voor met hem mee te gaan. Maar het land is niet meer wat het was. Een Japans restaurant en een pinautomaat zijn er even gewoon als in Parijs of Milaan. En het maakt weinig indruk op de kinderen. Alleen de aanwezigheid van een pooltafel doet Thijs opveren en, als verwende Hollandse puber, is Sanne in alle staten, wanneer zij genoegen moet nemen met een staplaats in de bus. Naarmate de reis vordert, nemen de wederzijdse irritaties toe. De ene na de andere, door de vader bedachte, attractie valt in het water en als een roekeloze actie van Sanne amper goed is afgelopen, geeft de vader het op. Deze reis was een verkeerde beslissing. De rit uitzitten, meer kan hij niet doen.

Marian De Smet – Rotmoevie
Moon, 2012, 190 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Eppo is liftend op weg naar Frankrijk nadat hij onlangs zijn pleegbroer Maarten heeft verloren. Vlak voordat Maarten wegging op de fiets maakten ze hevig ruzie, waarbij Eppo het achterlicht van de fiets stuk trapte. Hij verwijt zichzelf nu de schuld te hebben aan Maartens ongeluk. Eppo krijgt een lift van Tabby, die ook zo haar problemen blijkt te hebben.

Hannah Tinti – De goede dief
De Bezige Bij, 2008, 318 bladzijden, vertaald door Ralph van der Aa
Lees de recensie(s) over dit boek
De twaalfjarige Ren heeft geen idee wie zijn ouders zijn, hij weet niet wie hem heeft achtergelaten bij het weeshuis of waarom hij zijn linkerhand moet missen. Ren heeft zich erbij neergelegd dat hij een leven zal leiden zonder familie, zonder verleden. Maar dan verschijnt er een charmante jongeman ten tonele: Benjamin Nab. Hij zegt dat hij Rens broer is en neemt hem mee uit het weeshuis. Maar is Benjamin wel wie hij zegt te zijn? Tijdens hun tocht door de vissersdorpjes en graslanden van New England ontmoeten ze een bonte groep criminelen, van oplichters tot dieven. Als Ren blijft, moet hij een van hen worden, als hij de groep verlaat, is hij opnieuw alles kwijt en krijgt hij nooit antwoord op zijn belangrijkste vraag: wie waren zijn ouders?

Edward van de Vendel & Anoush Elman – De gelukvinder
Querido 2008, 332 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijks leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Hamayun vindt Nederland fris, en groen. En hier kan het gezin vrijer denken. Hier is er een toekomst mogelijk. Hamayun wil graag naar de filmacademie. Maar mogen ze wel blijven?

 

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Informatie komt van de website van Leesplein (zoekwoord: op reis), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: reizen, zwerftochten, ontdekkingsreizen) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: reizen). Samenvattingen komen van de bovengenoemde websites

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2014

 

 

Geef een reactie