Op reis! (boeken voor 8+)

geplaatst in: overzicht | 0

Het is nog net Boekenweek, tot en met zondag 16 maart. Het thema van dit jaar is “Reizen”. Daar zijn natuurlijk ook veel kinderboeken over te vinden. Hieronder staat een overzicht van boeken, voor kinderen van 8 jaar en ouder, die te maken hebben met het thema ‘reizen’. Laat het me weten als er leuke boeken ontbreken in dit overzicht!

 

Kinderkrakers 2
Strengholt, 2001, 108 bladzijden
Verhalen van bekende kinderboekenschrijvers over spannende reizen en verre landen, maar ook over reizen na de dood en wandelen met een oma die in de war is.

Wegwezen!
Querido, 2011, 173 bladzijden
Zeventien reisverhalen: kort of langer, grappig of spannend, herkenbaar of vol fantasie. Je hoeft je stoel niet eens uit te komen om van alles te beleven.
Geschreven door onder anderen Imme Dros, Hans Hagen, Martha Heesen, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Benny Lindelauf, Francine Oomen, Karlijn Stoffels en vele anderen.

Geeri Bakker – Mette goes China
Callenbach, 2011, 125 bladzijden, illustraties van Sam Loman
Mettes moeder is stewardess. Mette mag met haar mee op reis, naar China! Samen met Jort en zijn vader, de captain van het vliegtuig, verkennen ze het land. Dat gaat niet helemaal zoals ze verwacht hadden.

Sanne de Bakker – Suriname, here we come!
Pimento, 2012, 224 bladzijden, illustraties van Katrien Holland
De ouders van Floortje hebben de jackpot in de Staatsloterij gewonnen en zijn nu miljonair. Met het hele gezin maken ze een reis naar Suriname, en oma gaat ook mee! Het wordt een bijzondere vakantie.

Sanne de Bakker – De jonge Mozart
Pimento, 2012, 324 bladzijden, illustraties van Mark Janssen
Bundeling van twee verhalen over de jonge Mozart. Hij maakt op zijn zevende jaar een reis door Europa om concerten te geven. Op zijn elfde gaat hij naar Wenen om zijn eerste opera te schrijven.

Jette Carolijn van den Berg – Mila: koningin van de Zeven Zeeën
Moon, 2009, 224 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden
Mila groeit op in een rijke familie. Haar vader moet voor zijn werk naar Ceylon en het hele gezin gaat mee met de boot. Een lange, saaie reis voor Mila. Maar dan komt het schip in een storm terecht en slaat Mila overboord. Ze spoelt aan op een eiland en wordt opgenomen in een piratenfamilie.

Paul Biegel – Het eiland daarginds
CPNB, 1989, 95 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Kees ziet vanuit de vuurtoren van zijn vader in de verte een eiland, maar niemand hem wil geloven. ‘Voor de kust ligt de zandbank, die heb je gezien’ zegt iedereen. Hij besluit erheen te reizen om zijn gelijk te bewijzen. Eenmaal aangekomen beleeft hij het ene avontuur na het andere. De enige die het eiland ook ziet is Keesjes zusje Miertje.

Paul Biegel – De grote kleine kapitein
Holland 2007, 350 bladzijden, illustraties van Carl Hollander
Lees de recensie(s) over dit boek
‘De Nooitlek’. Zo heet de boot van de kleine kapitein. Met die boot wil de kapitein naar het eiland van Groot en Groei. Het wachten is op de grote golf die de boot naar zee zal tillen. De golf komt. De boot vertrekt. De kleine kapitein staat aan het roer. De kinderen Marinka, dikke Druif en bange Toontje gaan mee. Op naar het avontuur!

Cali Biessels – Op doortocht
Van Goor, 2004, 85 bladzijden, illustraties van Marije Tolman
Drie verhalen over een haas, een zwaluw en een ezel die op doortocht zijn. Tijdens hun reis ontmoeten ze allerlei dieren en mensen die hen iets meegeven.

Stefan Boonen – Elvis de Draak en de voorlaatste dronzel
Clavis, 2008, 150 bladzijden, illustraties van Bart Schoofs
Elvis is een jongen van tien die graag wat meer avonturen zou beleven. Nou, dat lukt! Wanneer Elvis zijn oom gaat bezoeken, die op een ver eiland woont, overkomen hem de meest onwerkelijke dingen. Zal hij Wub, de voorlaatste dronzel, kunnen verenigen met de állerlaatste dronzel?

Margriet Breet – Rondje om de wereld
Delubas, 2013, 96 bladzijden, illustraties van Wilbert van der Steen
Bart reist met zijn familie op een zeilboot rond de wereld. In een dagboek vertelt hij over het vertrek, de boot, en wat hij allemaal meemaakt.

John Brosens – Koers pal noord
De Fontein, 2006, 200 bladzijden
Het is 1623, de tijd van de Spaanse overheersing. De 16-jarige Michiel de Ruyter neemt de leiding bij een ontsnappingspoging, nadat de volledige bemanning van het schip waarop hij voer gevangen is genomen door de Spanjaarden. Hoewel hij ernstig gewond is aan zijn linkerarm lukt het hem met drie anderen weg te komen. Er begint een lange, gevaarlijke tocht vol ontberingen.

Michael De Cock – De lange weg naar huis: het verhaal van Odysseus
Davidsfonds, 2008, 125 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven
Dit boek vertelt het klassieke verhaal van Odysseus, die een lange reis maakte. Hij verzon de list met het paard van Troje en werd daardoor een held. Maar het verhaal gaat vooral over de lange weg terug naar huis met alle gevaren die hij het hoofd moet bieden

Marion van de Coolwijk – De bengels met de trein
De Eekhoorn, 2007, 56 bladzijden, illustraties van Linda Lee
De tweeling Daan en Zilver gaan logeren bij tante Jos. Papa brengt ze weg met de trein. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Arend van Dam – Ontdekkingsreizen
Van Holkema & Warendorf, 2011, 26 bladzijden, illustraties van Alex de Wolf
Lang geleden lieten kooplieden grote schepen bouwen die ze over de hele wereld stuurden om handel te drijven. De avontuurlijke kapiteins tuurden door hun verrekijkers in de hoop nieuwe landen te ontdekken. Bijzondere verhalen over deze ontdekkingsreizigers die eerder in de succesvolle voorleesboeken In een land hier ver vandaan… en Overal en nergens …zijn verschenen zijn nu in dit boek bijeengebracht.

Lucy Daniels – Stropers (Op zoek naar dolfijnen 2)
Kluitman, 2004, 124 bladzijden
Lees de recensie(s) over dit boek
Een jaar lang op zoek naar dolfijnen: voor Jody McGrath gaat haar liefste wens in vervulling. Samen met haar ouders, haar broertjes Sean en Jimmy en de rest van de bemanning vaart ze met het schip Dolphin Dreamer de wereld rond. Een reis vol avontuur, spanning en …..dolfijnen. In dit tweede boek bereikt de bemanning van de Dolphin Dreamer Bangladesh; Jody leert een jongen van haar eigen leeftijd kennen, Shiv. Samen gaan ze op zoek naar een kleine familie speciale dolfijnen; maar er zijn ook stropers in de buurt. Als Jody’s favoriete dolfijn niet meer verschijnt, gaat ze op onderzoek uit.

Kate DiCamillo – De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane
Querido, 2006, 138 bladzijden, illustraties van Bagram Ibatoulline, vertaald door Martha Heesen
Edward is een groot porseleinen konijn van goede afkomst met oren, poten en een staart van echt bont. Hij is in feite een verwend speelgoedkonijn dat van niemand houdt. Op een dag valt hij tijdens een bootreis overboord. Zie nu maar weer eens thuis te komen.

Ianka Fleerackers – De wonderbaarlijke reis van Hupsala Princess
Lannoo, 2011, 32 bladzijden
Gem, de leerjongen van de flessenmaker, beschadigt per ongeluk de fles waarmee het nieuwe cruiseschip Hupsala Princess zal worden gedoopt. Uit angst vaart de jongen mee als verstekeling.

Cornelia Funke – De Wilde Kippen Club op schoolreis
Querido, 2007, illustraties door Juliette de Wit, vertaald door Esther Ottens
Tijdens een schoolreis naar een Waddeneiland komt de strijd van de wilde kippen met de jongensclub de pygmeeën tot een hoogtepunt. Er komt ook een nieuw lid bij de wilde kippen club: Lisa.

Siska Goeminne – William wil de wereld zien
De Eenhoorn, 2011, 107 bladzijden, illustraties van Rudi Bogaerts
Zeven potloden liggen in een doos. Eentje vindt het welletjes en besluit op reis te gaan. De wereld te zien. Daar liggen voor een potlood wel een hoop gevaren op de loer.

Wim Hofman – Het rijk van heen en weer
Querido, 2008, 123 bladzijden, illustraties van Wim Hofman
Lusje en Fup belanden in het mysterieuze Rijk van Heen en Weer, waar ze dwalen door Droomland, Toenland, Huisland en Anderland. En dan zijn er ook nog Vreemdland en Onland. Maar ze gaan liever naar dit bijzondere rijk, dan dat ze in de Kinderboerderij moeten blijven waar een vreselijke man de baas is en waar ze stom werk moeten doen!

Anita Jolles – De kleine wereldreiziger wereldwijs op reis
Elmar, 2001, 94 bladzijden
Op vakantie gaan of een lange reis maken is altijd spannend. Maar wat kun je in verre landen allemaal verwachten? De kleine reiziger wereldwijs op reis bereidt kinderen vanaf vier jaar voor op al die nieuwe ervaringen. De inentingen het afscheid nemen van vriendjes en familie, de vliegreis, een andere cultuur, een andere slaapplaats, een andere taal, heimwee, alles waar een kleine reiziger mee te maken kan krijgen komt op een speelse manier aan bod.

Harm de Jonge – Tjibbe Tjabbes’ wereldreis
Van Goor, 2008, 134 bladzijden, illustraties van Fiel van der Veen
Tjibbe Tjabbes was een Leidse professor uit de 18e eeuw. Hij maakte een reis om de wereld en doet daarvan verslag in zijn dagboek. In opdracht van twee kooplieden ging hij op zoek naar bijzondere dieren, die nog door niemand zijn ontdekt.

C.S. Lewis – De reis van het drakenschip (Kronieken van Narnia 5)
Callenbach, 1952, illustraties van Pauline Baynes, vertaald door Madeleine van den Bovenkamp-Gordeau
Edmund en Lucy logeren bij hun vervelende neef Eustaas als ze via een schilderij van een drakenschip Narnia ingetrokken worden. Samen met Eustaas en hun vriend koning Caspian proberen ze de zeven vermiste vrienden van Caspians vader te vinden.

Tosca Menten – Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet (Dummie de mummie 2)
Van Goor, 2010, 251 bladzijden, illustraties van Elly Hees
Lees de recensie(s) over dit boek
Dummie wil helemaal niet op reis. Maar als hij eenmaal in Egypte is, is hij dolgelukkig. Hij is er met Goos en Klaas om op zoek te gaan naar de tombe van zijn vader, Achnetoet.

Francine Oomen – De reis van Lena Lijstje
Van Holkema & Warendorf, 2004, (herdruk 2009 door Querido), illustraties van Francine Oomen
Lena´s ouders zijn gescheiden. Ze gaat op reis omdat ze geen G.N.G. (gelukkig nieuw gezin) wil. Ze wil niet dat iedereen de baas over haar speelt en niemand ooit iets aan haar vraagt.

Evelien Pullens – Het allesboek over reizen
Kluitman, 2007, 93 bladzijden, illustraties van Maarten Wolterink
In dit boek vind je tal van weetjes en feitjes over reizen en vakantie vroeger en nu. Ben je er helemaal klaar voor? Doe dan de reiskriebeltest uit dit boek en lezen maar.

Do Van Ranst en Dixie Dansercoer – De diepvriesexpedities van Olli en Eleonora
Davidsfonds, 2008, 62 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten
Omkeerboek over de Noordpool en de Zuidpool, twee verhalen met heel veel informatie erin. De foto´s zijn gemaakt door een echte poolreiziger. Harmen van Straaten tekende Olli en Eleonora in deze tekeningen, en Do van Ranst schreef hun spannende avonturen erbij.

Trent Stewart – De levensgevaarlijke reis van het Benedict Genootschap (deel 1)
De Fontein, 2008, 400 bladzijden, vertaald door Marce Noordenbos
Als Rens en zijn vrienden op bezoek komen bij meneer Benedict, is hij er niet. Wel ligt er een briefje op tafel met vreemde instructies. Zou hij ontvoerd zijn? Een levensgevaarlijks reis op zoek naar meneer Benedict begint.

Geronimo Stilton – De reis om de wereld in 80 dagen
De Wakkere Muis, 2009, 212 bladzijden, illustraties door Flavio Ferron, vertaald door Catalina Steenkoop, gebaseerd op “De reis om de wereld in 80 dagen” (1873) van Jules Verne
De reis om de wereld in 80 dagen is een geweldig avontuur dat begint in Londen. Daar wedde Phileas Fogg, een gentlemuis, met zijn beste vrienden dat hij in 80 dagen om de wereld kon reizen. Het verhaal speelt in 1872, dus er bestonden nog geen vliegtuigen en supersnelle treinen! Vandaar dat niemand geloofde dat het hem zal lukken. Phileas ging op weg met zijn bediende Passepartout. Hij reisde naar Egypte, naar India, naar Hong Kong, naar San Francisco en ga zo maar door. Dat deed hij per zeilschip, stoomtrein, olifant en stoomboot. Onderweg werd hij gehinderd door detective Fix, die dacht dat hij een bank had beroofd, en ontmoette hij ook de beeldschone Indiase prinses Auda (bijna net zo mooi als Patty, en dat wil wat zeggen!). Zou het hem gelukt zijn op tijd weer terug in Londen te zijn?

Geronimo Stilton – Gullivers reizen
De Wakkere Muis, 2013, 224 bladzijden, illustraties van Danilo Barozzi, vertaald door Dorette Zwaans
Omdat Geronimo Stilton erg van literatuur houdt, vertelt hij graag zijn lievelingsverhalen na. In dit deel beleef je samen met Geronimo een muizenissige versie van het beroemde boek Gullivers reizen (van Jonathan Swift).

Karlijn Stoffels – Foead en de vliegende badmat
Querido, 2004, 86 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen
Samen met moeder mag Foead in de winkel een nieuwe badmat uitzoeken. Het blijkt een heel bijzondere, want hij kan praten en vliegen.

Gerard Tonen – De rode paraplu
Leopold, 2002, 116 bladzijden
Tijdens een storm steekt Margot een grote, rode paraplu op. Ze vliegt de lucht in en belandt eerst in Parijs.

An Verstraete – Lola & papa Pol en hun reizen-van-één-dag
Lannoo, 2011, 183 bladzijden, illustraties van Anna-Karin Garhamn
Als de vader van Lola Pol genoeg heeft van de reizen-van-één-dag met zijn bus, besluit hij een meerdaagse reis naar Parijs te organiseren. Zijn dochter Lola en haar juffrouw van school mogen ook mee.

Saskia van der Wiel – Een lange treinreis
Zwijsen, 2008, 42 bladzijden, illustraties van Marja Meijer
Jesse gaat uit logeren. Hij mag voor het eerst alleen met de trein, van Amsterdam naar Den Bosch. Hij valt in de trein in slaap en als hij wakker wordt is hij in Maastricht.

Monique van der Zanden – Het verschrikkelijke kookboek van tante Oep
Zwijsen, 2007, 86 bladzijden, illustraties van Helen van Vliet
Tante Oep wil een nieuw kookboek schrijven, daarom gaat ze op wereldreis. Haar neefje Djolo mag mee.

Laura Zucotti – De bevroren mammoet (Brad Pat)
Abimo, 2010, 118 bladzijden, illustraties van Blasco Pisapia, vertaald door Eva Goethijn
Bat Pat en de kinderen Silver maken een reis met een luchtballon. Ze komen op een wel heel koude plek terecht.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Informatie komt van de website van Leesplein (zoekwoord: op reis), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: reizen, zwerftochten, ontdekkingsreizen) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: reizen). Samenvatting komen van de bovengenoemde websites

Laatst bijgewerkt: 16 maart 2014

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website