Marion van de Coolwijk – Ademnood (1e recensie)

Moon is 16 en heeft iets gruwelijks meegemaakt: ze is bijna verdronken. Sindsdien heeft ze last van paniekaanvallen. Wanneer ze hyperventileert ziet ze dingen die nog moeten gebeuren. Hierdoor weet Moon meer dan haar lief is. Wanneer ze tijdens zo'n aanval ziet dat haar nieuwe vriendje vastzit onder water, raakt Moon in paniek. Ze moet hem vinden. Maar sinds haar eigen ongeluk durft ze het water niet meer in.

Boekinformatie
Schrijver: Marion van de Coolwijk
Titel: Ademnood
Uitgeverij: De Fontein
Jaartal: 2012
Bladzijden: 176
ISBN: 9789026133503
Genre: zonder genre
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

‘Moon! Rustig blijven.’
De stem van meneer Adel overstemt het geroezemoes in de klas. Ik probeer me te concentreren op mijn ademhaling. Rustig? Hoe doe je dat als je lichaam op hol is geslagen en je alle controle kwijt bent? Ik voel hoe ik moet vechten om lucht in mijn longen te krijgen.
‘Focussen, Moon! Niet te snel ademen.’
Ik hap naar adem. Mijn wiskundeleraar heeft gelijk. Ik ben de baas! Het mag niet weer fout gaan. Ik voel mijn borst op en neer gaan. Dat is niet goed. Ik moet dieper ademen, mijn buik gebruiken. Ik weet hoe het moet, ik heb het geleerd. Waarom lukt het me niet?
Meneer Adel dringt aan. ‘Adem diep in… en adem rustig uit. Adem in… en adem uit.’ (blz. 6)

Het is een maand geleden dat Moon bijna verdronken. Ze was, net als vaker, met een groep vrienden naar het strand. Ze heeft het er nog steeds moeilijk mee. Ze is nu doodsbang voor water en ze heeft last van hyperventilatie. Daarom heeft ze gesprekken met een psycholoog. Als ze na zo’n gesprek een ijsje haalt bij een Italiaanse ijswinkel ontmoet ze Vince.

Er is niet veel meer over van de stoere Vince sinds… Ik voel de warmte van de stenen gevel in mijn rug en zucht. Dat hele gedoe met mijn ouders is harder aangekomen dan ik dacht. Natuurlijk begrijp ik dat mijn moeder er klaar mee is en wil scheiden. Mijn vader is altijd een flirt geweest en ja, dat gaat wel eens mis, zoals hij dat noemt. Vrouwen zijn godinnen die hij niet kan weerstaan, zegt hij, maar mijn moeder blijft numero uno. (blz. 21)

Langzaam worden ze vrienden. Allebei hebben ze iets waar ze niet over willen praten. Moon blijkt sinds haar bijna-verdrinking soms de toekomst te zien. Dat gebeurt tijdens een hyperventilatie-aanval. Tijdens zo’n aanval ziet ze dat Vince dreigt te verdrinken…

Het koude water verlamt me. Ik open mijn ogen. Het is donker. Mijn ogen prikken. Ik probeer te zwemmen. Mijn armen maaien het water weg, maar ik kom niet vooruit. Ik moet naar boven. Lucht. Er ontsnapt een luchtbel uit mijn neus. Niet ademen. Vooral niet ademen. Zo lang mogelijk mijn adem inhouden. Het komt goed.
Ik kijk naar beneden en onderscheid twee langwerpige schaduwen. Mijn benen. Ik probeer ze te bewegen, maar het voelt zwaar. Loodzwaar. Ik buig voorover en tuur naar beneden. Ik zie mijn fiets. Het stuur, de wielen. Ik trek mijn benen op, maar zak dieper naar beneden. Het wordt donkerder en ik voel een stekende pijn in mijn voeten. Ik kijk omlaag en ik schrik. Mijn voeten zitten klem tussen de spaken van het voorwiel. Ik zit vast. (blz. 163)

Zal Moon haar angst voor water opzij kunnen zetten?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Dit boek was een van de genomineerde boeken voor de Jonge Jury 2014. Ik wilde ze alle vijf lezen, omdat ik op de Dag van de Jonge Jury als vrijwilliger aanwezig zou zijn. Het leek mij leuk om mijn eigen keuze voor de winnaar te kunnen maken
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Zielig, leuk, realistisch
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het gezichtspunt van Moon en van Vince
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die houden van realistische verhalen

Geef een antwoord