Michael Reefs – Duister carnaval (1e recensie)

boekomslag Michael Reefs - Duister carnaval (De Bieb-bende 2)

De Bieb-bende werkt aan een grote praalwagen voor carnaval. Ze hopen daarmee de eerste prijs in de wacht te slepen. Maar al snel keert het onheil terug. Melanie is ervan overtuigd dat ze deze maand weer al hun krachten nodig zullen hebben om de tweede Hemelrijder te redden en te ontkomen aan de Man met de Bijl. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, nu Roy zich plotseling tegen hen lijkt te keren en een geheimzinnige tweeling roet in het eten gooit.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Melanie stopte met schrijven. Verbaasd bestudeerde ze de woorden die ze had opgeschreven. Was dit echt haar idee?
‘Wat is dat?’ vroeg haar vriendin Valerie, die stiekem had meegekeken, zachtjes. ‘Wat betekenen deze woorden?’
‘Ik denk dat ik zojuist ons ontwerp enorm heb verbeterd,’ zei Melanie, nog steeds verbaasd. Ze had niet gedacht dat het nog veel beter kon worden dan het al was, omdat ze maar een paar ideeën had toegevoegd.
‘Je hebt zelfs aan de details gedacht.’ Valerie wees een paar punten aan, maar stopte snel toen ze zag dat meester Keienberg naar hen keek.
Hij verliet zijn plek bij het bord en liep tussen de lesbankjes door hun kant op. Met iedere stap die hij zette, probeerde Melanie het blaadje verder onder haar lesboek te verstoppen, hoewel ze wist dat dit zinloos was. (blz. 9)

Melanie, Luca, Valerie, Sander en Roy zijn vrienden en vormen samen de bieb-bende. Ze zitten alle vijf in groep 8, maar niet bij elkaar in de klas. Ze zijn bezig met het bouwen van een praalwagen voor de carnavalsoptocht. Op hun school wordt elk jaar een grote optocht gehouden en leerlingen uit groep 5 t/m 8 mogen een eigen praalwagen bouwen.

De afgelopen dagen hadden ze iedere avond gewerkt aan de praalwagen, in de grote garage bij Melanie thuis. Van haar vader mochten ze gebruikmaken van alle materialen en het gereedschap dat in de garage lag. Daardoor vorderde hun wagen snel en hadden ze binnen drie avonden bijna de hele kop van de draak al af.
‘Wacht heel even,’ zei Sander, die zijn boek voorzichtig in zijn tas stopte. ‘Kun je me waarschuwen als die tweeling daar van het plein af is? Ze doen namelijk echt raar.’
‘Hannah en Laura?’ vroeg Luca verbijsterd. ‘Zij zijn de rustigste meisjes die ik ken. Hoezo doen ze raar?’
‘Ik heb het gevoel dat ze me in de gaten houden. Ze achtervolgen me al een week. Overal waar ik ben, zijn zij ook.’
‘Ze zijn weg,’ zei Melanie. (blz. 16)

Vorige maand, in januari, heeft de bieb-bende een spannend avontuur beleefd. Ze hebben iemand gered die verder door niemand gezien kon worden, een Hemelrijder. Elk lid van de bieb-bende heeft blijkbaar speciale krachten. En nu gebeuren er weer rare dingen…

‘Melanie?’
‘Ja?’
‘Denk je dat het allemaal weer opnieuw gaat beginnen?’
Voor die vraag was Melanie al een tijdje bang. Ze had er zelf ook al aan gedacht en wist het antwoord wel. ‘Ja,’ zei ze. ‘Het zal geen makkelijke maand worden. We moeten uitzoeken hoe deze man aan zijn einde is gekomen en waar hij op dit moment is.’
‘Wat is dat?’ Luca liet haar mobieltje op de grond vallen.
‘Wat is er?’ vroeg Melanie geschrokken. ‘Wat zie je?’
‘Er hangen allemaal ijspegels aan het plafond,’ hoorde ze Luca zeggen. ‘Het is ijskoud hier in de kamer.’
Ze klappertandde. ‘Er rennen paarden door de kamer. Ze lijken van rook gemaakt. Ik kan dwars door ze heen lopen.’
‘Doen ze je pijn? Verstop je anders ergens!’ Melanie bleef gespannen naar haar telefoon kijken. Ze maakte zich zorgen. Vanaf deze plek kon ze helemaal niets doen om Luca te helpen.
Aan de andere kant van de lijn probeerde Luca de telefoon in een goede positie te krijgen, zodat Melanie mee kon kijken.
‘Nee, ze doen me geen pijn, maar ik ben blij dat ik jou aan de telefoon heb en er niet helemaal alleen voor sta. Is er bij jou nog niets gebeurd? Waarom komen ze alleen bij mij?’
Melanie zag af en toe een paard over de telefoon springen. Het was indrukwekkend om te zien. (blz. 42)

Dan komt de dag van de carnavalsparade. Alle wagens verzamelen op het schoolplein. Er zitten hele mooie wagens tussen. De bieb-bende klimt in de draak en de vader van Melanie bestuurt de tractor die hun draak zal trekken.

Buiten werd het op dat moment razendsnel donker. Het was alsof alle wolken boven Zuidbaai samenkwamen.
Er waaide plotseling een ijskoude wind door de buik van de draak. Melanie hield Luca’s hand stevig vast. ‘Dit voelt niet goed,’ zei ze.
‘Zien jullie dat daar?’ riep Valerie uit. Ze wees naar de donkere lucht.
Melanie zag een zwarte schaduw boven de huizen vliegen.
‘Zien jullie die bijl?’ vroeg Sander. ‘Dat is geen Hemelrijder.’
Overal waar de schaduw kwam, pakten de wolken zich samen.
Het was net alsof er iemand met een kwast de lucht zwart probeerde te verven.
Op straat werd het doodstil.
Melanie deinsde achteruit en Luca klampte zich aan haar vast.
‘Dat is hem,’ zei Roy, die krijtwit was geworden en in een hoek weg was gekropen.
‘De M-man met de B-bijl,’ stotterde Valerie angstig. Tranen rolden over haar wangen. (blz. 168)

Na de carnavalsparade gaat de bieb-bende op onderzoek uit. Ze hebben inmiddels een paar aanwijzingen gekregen over een Hemelrijder. Na hun avontuur van vorige maand weten ze dat ze deze Hemelrijder moeten helpen bevrijden. De aanwijzingen helpen hen nog niet echt om te begrijpen wat ze moeten doen. Ze gaan op weg naar de heuvel, de plek waar ze de vorige maand ook zijn geweest. Ze hopen daar meer aanwijzingen te vinden.

Melanie bleef voor de ingang van het doolhof staan. Voor haar was een gang en meteen een nieuwe hoge heg. Zonder twijfel was dit een doolhof waar ze makkelijk in konden verdwalen. Ze deed een stap verder en probeerde kalm te blijven.
‘Melanie?’ Sander stond nog steeds bij de ingang, maar keek langs haar heen.
‘Wat is er?’ vroeg ze.
‘Melanie? Waar ben je naartoe?’ vroeg hij.
Ze liep het kleine stuk terug en ging bij Sander staan.
‘Waar kom je nou ineens vandaan?’ vroeg hij verbaasd. ‘Je was van het ene moment op het andere verdwenen. Het was net alsof het donker je had opgeslokt.’
‘Dat meen je niet! Hoe kan dat nou?’‘Dit is geen normaal doolhof. We moeten op onze hoede zijn.’ (blz. 229)

Zal het de bieb-bende lukken om de tweede Hemelrijder te bevrijden?Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het verhaal leek me spannend en ik heb het boek gekregen van de schrijver om een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Avontuurlijk, fascinerend, leuk, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gekregen van de schrijver om een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend verhaal waar je vanaf de eerste bladzijde middenin zit. Je blijft lezen, want je wilt weten hoe het verhaal verder gaat. 
Aan het einde van elk hoofdstuk staat een QR-code. Met een smartphone (als je die niet hebt kun je een code intypen op de website van de bieb-bende) krijg je zo meer informatie over het hoofdstuk. Je kunt ook aangeven wat je van het hoofdstuk vond en met andere kinderen praten over het boek. Hierdoor wordt het lezen van het boek interactief. Je kunt je ervaringen delen met je vrienden. Van het eerste boek De legende van de hemelrijders is ook een app gemaakt (de Bieb-bende, voor Apple & Android). Hierin kun je bijvoorbeeld spelletjes doen en meer te weten komen over de kinderen uit de bieb-bende. 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de hele bieb-bende willen ontmoeten en meer willen weten over hun avonturen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel uit de serie over de bieb-bende. Deze serie zal bestaan uit in totaal 12 boeken. Het boek is goed te lezen zonder deel 1, maar ik denk dat het leuker is als je eerst het eerste boek hebt gelezen. Dan weet je meer over de bijzondere krachten van de kinderen van de bieb-bende en waarom zij uitgekozen zijn om de Hemelrijders te helpen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, maar ik ben wel ontzettend benieuwd geworden naar wat er in het eerste boek is gebeurd. En ik wil graag weten hoe het verhaal verder gaat
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende verhalen waarin ook vreemde dingen voorkomen