logo van Jonge Jury

Mijn dag van de Jonge Jury 2014

De Dag van de Jonge Jury is alweer een week geleden. Ik was die dag vrijwilliger. ‘s Morgens moest ik me om half 9 melden bij De Doelen in Rotterdam. Ik woon in Rotterdam, dus ik kon lekker met de tram. Toen ik de andere vrijwilligers zag voelde ik me wel oud. De meeste vrijwilligers waren zo te zien nog student. Alle vrijwilligers kregen een T-shirt. Daarna begon de rondleiding door het gebouw. De Doelen is een mooi schouwburggebouw, maar het is niet heel duidelijk. Tijdens de hele dag kwamen er kinderen vragen of ik misschien wist waar een bepaalde zaal was. Vooral het vinden van de trap naar de vierde verdieping was lastig.

Mijn plek op deze dag was bij de boekenruiltafel in de Willem Burger Foyer, op de derde verdieping. Ik kreeg een krat vol met nieuwe boeken die door uitgeverijen waren gegeven. Ik heb de boeken mooi op tafel neergelegd. Daarna ben ik even gaan kijken bij de kraampjes van de verschillende uitgeverijen. Bij Blossom Books heb ik een tijdje staan praten en kreeg ik het boek Zac & Mia mee om een recensie over te schrijven. Leuk!

20140416 Dag van de Jonge Jury

Het leek mij leuk om bij te houden welke boeken kinderen zouden uitkiezen en welk boek ze ervoor zouden inleveren. Al aan het begin van de dag merkte ik dat dit niet zou gaan werken. Het was al snel druk bij de tafel en dat zou de hele dag zo blijven. De eerste twee boeken die werden uitgekozen heb ik kunnen opschrijven. 21 juli van Anne Voorhoeve werd meegenomen in ruil voor Gossip & Gucci van Lauren Weisberger. Sneeuwwitje en de jager van Lily Blake werd meegenomen in ruil voor Glits van Robert Wolfe.

Sommige boeken waren populair om in te ruilen. Ik heb meerdere keren het boek Glits van Robert Wolfe gezien. Net als De nevelprins van Carlos Ruiz Zafon en Superinspecteurs Green & Moretti van Petra Cremers. Boeken van Carry Slee en Francine Oomen lagen maar kort op tafel. Zodra ze geruild waren voor een boek was er wel weer iemand anders geïnteresseerd in deze boeken.

20140416 Dag van de Jonge Jury

Het was leuk om te zien dat veel kinderen een of meerdere boeken bij zich hadden om vandaag om te ruilen. De boeken die ingeleverd werden waren erg verschillend. Er waren boeken bij voor jonge kinderen, zoals Pinkeltje, maar ook boeken voor jongeren. Sommige boeken waren oud en andere boeken waren gloednieuw. Er werden ook boeken geruild die kinderen daarvoor ergens anders in de Willem Burger Foyer hadden gewonnen. Er waren kinderen die een boek voor een jonger broertje of zusje meenamen. Dat vond ik erg lief!

20140416 Dag van de Jonge Jury

Tegen het einde van de dag heb ik zelf ook mijn boek geruild. Ik had het boek Lek van Jacobine de Brauw bij me. Dat heb ik een tijdje geleden gewonnen en ik vond het een spannend boek. Het was ook snel weer weg! Ik heb het boek eerst omgeruild voor een boek van Tonke Dragt, Het dansende licht. Later zag ik een boek dat ik nog liever wilde lezen en dat was Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra.

Zoals ik zei was het de hele dag druk bij de boekenruiltafel. Zo druk dat ik geen tijd om te gaan lunchen, maar er werd mij gelukkig een broodje gebracht. Er waren best veel kinderen die regelmatig even langskwamen om te kijken of er alweer andere leuke boeken waren ingeruild. Het was erg gezellig om met leerlingen te praten over boeken. Ik was bijvoorbeeld erg nieuwsgierig op welk boek ze hadden gestemd voor de Jonge Jury en wat voor soort boeken ze leuk vinden om te lezen. Dat bleek van alles te zijn! Jongens hielden over het algemeen van spannende en avontuurlijke boeken en meisjes meer van romantische en leuke boeken.

Vlak voordat iedereen naar de grote zaal moest voor de prijsuitreiking, kwamen er nog kinderen vragen of ze hun boek mochten inleveren zonder een nieuw boek uit te kiezen. Dat vond ik natuurlijk goed. Het krat boeken was uiteindelijk voller dan aan het begin van de dag. Terwijl de leerlingen in de grote zaal zaten moesten de vrijwilligers ondertussen 1500 tasjes klaarzetten, de goodie bags. Er werd overlegd hoe we die later het handigst konden gaan uitdelen. We zouden een soort haag vormen waar de leerlingen langs zouden lopen. Na de prijsuitreiking, waar wij als vrijwilligers helaas niets van mee hebben gekregen, kwamen de leerlingen de zaal uit. En toen was het één grote chaos! Toch is iedereen met een tasje vol met leuke spullen naar huis gegaan.

De vrijwilligers kregen ook zo’n goodie bag. Daarna gingen we naar de borrel. Even nakletsen met elkaar en kijken welke schrijvers er waren. Toen hoorde ik ook pas dat Mel Wallis de Vries met Klem de Prijs van de Jonge Jury had gewonnen. Ik heb gezellig gepraat met Marcel Vaarmeijer, de schrijver van Wendy’s moeder, die ik via Twitter kende. Was leuk om in het echt te praten. Ook heb ik even later de Prijs van de Jonge Jury van dichtbij gezien, toen de dames van uitgeverij De Fontein er foto’s mee aan het maken waren. Ik merkte dat ik eigenlijk geen flauw idee had hoe de schrijvers van de kerntitels en de genomineerde boeken er uit zagen. Ik zag pas later op foto’s dat ik bij de borrel naast Mel Wallis de Vries had gestaan…

Ik heb een ontzettend leuke dag gehad en ik hoop volgend jaar weer als vrijwilliger aanwezig te zijn. Hopelijk zie ik dan wat meer van de rest van het programma, want ik had graag wat schrijvers zien optreden.

20140416 Dag van de Jonge Jury
boeken die ik na ruilen mee naar huis heb genomen

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt