Nico Smaling – Spike gaat sporten (1e recensie)

Spike zit in groep acht. Hij is steengoed in verschillende sporten. Alle jongens en meisjes kijken naar hem op. Spike is een echte held (‘rolmodel’) voor jongere kinderen: sporten is goed, je wordt er sterk van.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Hoi hoi! Ik ben Spike.
Ik ben 12 jaar en ik zit in groep 8. Het liefste wat ik doe is sporten. Daar ben ik hartstikke goed in. Maakt niet uit wat. Voetballen, hockey, atletiek en zo, maar ik kan ook goed crossfietsen, skeeleren en skateboarden. (blz. 9)

Spike stelt zich zelf voor aan het begin van het boek. Spike is dol op sporten. Hij vindt dat het leukste dat er is. En hij wil ook graag een beroemde sporter worden. Hij droomt er wel eens van dat hij een wereldberoemde voetballer zal zijn.

Het boek Spike gaat sporten is een verhalenbundel met vijf verhaaltjes: Spike scoort een hattrick, Spike scheurt over de kartbaan, Spike skeelert supersnel, Spike mag op windsurfles, Spike leert skateboarden. In elk verhaaltje gaat Spike een andere sport doen.

Spike gaat eerst voetballen:

Spike drentelt zenuwachtig door het huis.
Hij loopt trap op en trap af, kijkt in alle kamers en zelfs op het toilet. Spike kan zijn voetbaltas niet vinden en straks moet hij voetballen met zijn elftal.
‘Ma…!! Heb jij mijn voetbaltas gezien? Ik kan ’m nergens vinden! En ik moet hem nog inpakken met mijn voetbalspullen!’ roept Spike naar zijn moeder. Zij schudt haar hoofd. Ze wijst naar een hoek in de keuken.
‘Daar staat-ie Spike. Je moet eerst eens uit je doppen kijken voor je wat roept,’ zegt Spike’s moeder. (blz. 11)

Daarna gaat Spike karten:

Sinds Spike een spelcomputer heeft gekregen, hangt hij vaak met zijn vrienden voor de tv. Spikes vader heeft er een beetje spijt van dat hij de spelcomputer heeft gekocht. ‘Ik had veel beter een technische bouwdoos kunnen geven,’ denkt hij.
‘Zijn jullie alweer bezig met die spelcomputer?’ vraagt Spikes vader als hij de kamer binnen loopt. ‘Jullie hangen maar op de bank voor de tv.’
‘We zijn aan het karten, pa,’ zegt Spike zonder op te kijken. Zijn kart mag niet uit de bocht vliegen. (blz. 21)

Spike gaat met zijn vrienden skeeleren:

‘Weet je wat hartstikke gaaf is?’ vraagt Spike aan zijn vrienden. ‘Samen met je vader en moeder gaan sporten.’
‘Bleh, dat is niet cool,’ zeggen Spike’s skeelervrienden Sjors en Marcel. ‘Waarom doe je dat Spike?’
‘Nou,’ zegt Spike, ‘je krijgt dan de beste inline skates, omdat je vader en moeder ook goede skates kopen. En, als we klaar zijn met skeeleren gaan we lekker in het clubhuis friet eten, met ijs na.’ Sjors en Marcel kijken elkaar aan. Slim hoor Spike! (blz. 29)

Spike krijgt windsurfles:

Tijdens het skeeleren langs het meer heeft Spike vaak naar de windsurfers gekeken. Van links naar rechts gingen de zeilen en steeds raasden de surfers over het water. Ook zelfs tegen de wind in!
‘Wat gaan ze hard,’ dacht Spike nog. ‘Echt iets voor mij. Ik wil ook best leren windsurfen. Misschien mag ik van vader en moeder wel op windsurfles hier aan de plas.’ (blz. 36)

Spike krijgt voor zijn verjaardag een skateboard:

‘Spike is over een paar dagen jarig,’ zegt vader tegen moeder. ‘Heb jij een idee voor een mooi cadeau voor hem?’
‘Tja… op zijn verlanglijstje staat een skateboard,’ zegt moeder met twijfel in haar stem.
‘Ach… als er maar wieltjes onder zitten,’ lacht vader. ‘Weet je wat, we gaan samen een goed skateboard voor hem kopen, maar… dat is het enige cadeau dat hij van ons krijgt. Hij doet ook al aan windsurfen en als we over karten praten zie je zijn ogen oplichten.’
‘Dure jongen, die Spike,’ zegt moeder met een dikke glimlach. (blz. 44)

Ik ben benieuwd of er ook sporten zijn waarin Spike niet goed is. Sporten waarin zijn vrienden misschien beter zijn dan hij.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
De ilustrator van dit boek, Raymond Zachariasse, heeft mij gevraagd of ik het boekje wilde recenseren. De uitgeverij heeft mij een pdf van het boek opgestuurd
Welke steekwoorden passen bij het boek?
leuk, kort, grappig
Hoe kom je aan het boek?
De uitgeverij heeft mij een pdf van het boek opgestuurd
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een boek met korte verhaaltjes waarin Spike verschillende sporten gaat doen. Na de verhaaltjes worden kinderen gevraagd om tekeningen te maken van hun favoriete sport. Er zitten ook kleurplaten in het boek
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind de verhaaltjes nogal kort. Ik zou meer willen weten over de sporten die Spike doet. Ik vind het jammer dat Spike in alle sporten die hij doet goed is. De meeste kinderen zijn niet zo goed in sport als Spike en moeten veel oefenen voordat ze het een beetje kunnen. Skateboarden bijvoorbeeld leer je volgens mij niet in een middagje. 
Ik vind het onduidelijk voor welke leeftijd dit boek geschikt is. De verhaaltjes zijn vanaf 8 jaar zelf te lezen, maar de kleurplaten zijn misschien meer voor jongere kinderen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Er zitten een paar moeilijke woorden in
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Bijvoorbeeld ‘hattrick’. Door verder te lezen kom je er achter dat hiermee bedoeld wordt dat Spike 3 doelpunten in 1 voetbalwedstrijd heeft gemaakt
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 8 jaar