Winnaars KJV 2013-2014 (België)

geplaatst in: overzicht | 0


logo van KJVAfgelopen weekend werd in België bekend gemaakt welke boeken gewonnen hebben bij de Belgische Kinderjury (KJV, Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen). Kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar lezen boeken uit een samengestelde lijst en stemmen op een van de tien boeken uit de lijst voor hun leeftijdsgroep. Van deze 10 boeken zijn er 5 van Vlaamse schrijvers en 5 van buitenlandse schrijvers.

Kinderen moeten zich aanmelden als jurylid en kiezen dan of ze mee willen doen met een leesgroep of dat ze individueel gaan lezen. In een leesgroep wordt met een groepje kinderen hetzelfde boek gelezen en wordt er gepraat over wat iedereen van het boek vindt. Het leesjaar begint in september en loopt tot half april. Aan het einde van het leesjaar worden de stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen verzameld en geteld. Op het jaarlijkse eindfeest worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen.

 

Hieronder staat per groep de top 3, met als eerste de winnaar:

 

Groep 1 (4 tot 6 jaar)

Emily Gravett – Nog een keer! 
Van Goor 2012, 32 bladzijden, illustraties van Emily Gravett, vertaald door Rindert Kromhout, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Een draakje moet naar bed. Hij heeft zijn tanden gepoetst en is in bad geweest. Tijd voor een verhaaltje. Een verhaal over Fred de draak, die niet naar bed wil en trollen wil treiteren en trek heeft in een prinses. Maar ons draakje wil het verhaal nog een keer horen en telkens verandert het voorgelezen verhaal een beetje, tot de moeder van het draakje in slaap valt en het draakje zo boos wordt dat hij vuur spuwt en een gat in het voorleesboek brandt.

Mo Willems – Knuffelbunny. Zaak van de verwisselde knuffelkonijnen
Gottmer 2012, 48 bladzijden, illustraties van Mo Willems, vertaald door J.H. Gever, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Trixie heeft een knuffelkonijn dat ze Knuffelbunny noemt. In de hele wijde wereld is er maar één Knuffelbunny, en die is van Trixie. Maar als Trixie Knuffelbunny op een dag mee naar school neemt, blijkt klasgenootje Sonja precies zo’n knuffelkonijn te hebben. Dat wordt ruzie, want er kan er maar één de echte zijn. Als straf zet juf beide knuffelkonijnen op de kast. Aan het eind van de dag krijgen de meisjes hun knuffels gelukkig weer terug en ’s avonds ligt Knuffelbunny dan ook weer veilig bij Trixie in bed. Tenminste, dat denkt ze. Want midden in de nacht wordt Trixie wakker en realiseert ze zich dat de knuffel die naast haar ligt, niet Knuffelbunny is.

Sven Nordqvist – Findus gaat verhuizen 
Davidsfonds 2012, 32 bladzijden, illustraties van Sven Nordqvist, onbekende vertaler, 6-
Sinds kat Findus zijn eigen bed heeft gekregen, doet hij niets liever dan erop springen. Ook ‘s nachts, wanneer opa Pettson slaapt. Daarom besluit Findus te verhuizen, zodat hij zo luid en zo veel op zijn bed kan springen als hij wil. Alleen maakt hij zich zorgen om de vos die buiten rondloopt. Misschien was hij toch beter bij Pettson gebleven.

De hele leeslijst voor groep 1 is hier te lezen.

 

Groep 2 (6 tot 8 jaar) 

Alex T. Smith – Jacques naar de stad
The House of Books 2012, 96 bladzijden, illustraties van Alex T. Smith, vertaald door Harmen van Straaten, 6+
Vandaag gaan Jacques en meneer Wiebelsok naar de stad. Ze drinken een kopje thee in een café, bekijken winkeltjes en ze bezoeken een museum. Daar zien ze dat een dief een kunstwerk wil stelen. Wat moeten ze doen?

Harmen van Straaten – Dino is mijn vriend 
Kluitman 2012, 80 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten, 8+
Dino is mijn vriend is het ontroerende verhaal over Mark die zo graag een huisdier wil hebben. Tot zijn verdriet wordt hij afgescheept met een groot, raar ei. Dat daar een dino uit zou komen had hij nooit kunnen raden. Maar hoe verzorg je een dino die steeds groter wordt? En vooral: hoe hou je hem verborgen?

Kristien In-‘t-Ven – De zeepridder
Lannoo 2012, 96 bladzijden, illustraties van Mattias De Leeuw, 8+
Ridders stinken. Ze wassen zich niet. Of maar één keer per jaar. De zeepridder wel. Hij is dol op wassen. Vechten kan hij ook goed. Hij is dapper én proper. De zeepridder Roger De Sein Tro Pee en zijn maatje Fons gaan op pad om een draak te verslaan. In ruil krijgt hij van Koning Felix de Eerste de Beste de hand van zijn dochter. Dat hoopt hij toch… Maar er is een kaper op de kust: graaf Grijs, die de wereld onveilig maakt op zijn paard Macho. Wie is het sterkst en wie het slimst? En wie verovert het hart van de prinses?

De hele leeslijst voor groep 2 is hier te lezen.

 

Groep 3 (8 tot 10 jaar) 

Katie Davis – De grote konijnenreddingsactie 
Gottmer 2012, 240 bladzijden, illustraties van Hannah Shaw, vertaald door Janneke Blankevoort, 8+
Job is na de scheiding van zijn ouders bij zijn vader gaan wonen en heeft zijn favoriete huisdier achter moeten laten. Anna, Tom en Suzanne proberen goed voor het konijn te zorgen, maar als het dier ziek wordt, zijn ze ervan overtuigd dat dat komt doordat hij zijn baasje mist. Dan wordt ook Job ziek. De meiden weten zeker dat Job én het konijn allebei dood zullen gaan, tenzij ze snel herenigd worden. Wordt hun grote konijnenreddingsactie een succes?

Edward van de Vendel – Dertien rennende hertjes 
De Eenhoorn 2012, 160 bladzijden, illustraties van Mattias De Leeuw, 8+
Op een dag ziet Maantje dertien rennende hertjes. Ze springen uit de lichtblauwe vaas voor haar op tafel. Het is het mooiste dat ze ooit heeft gezien. De hertjes noemen haar ‘Hertogin’. Plots zijn de hertjes opnieuw verdwenen in een blauwe poster van een zee. Maantje wil alles aan mama vertellen. Maar haar broer Raf houdt haar tegen. Raf is bijna altijd boos. ‘Hij heeft een kort lontje,’ zegt papa. Raf zag ook ooit een dier, vertelt hij. Het is twee keer langsgekomen. Maar toen Raf het aan papa verteld had, heeft hij zijn dier nooit meer gezien.

Janet Foxley – Munkel Trog 
Lemniscaat 2012, 236 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Karin Breuker, 6+
Munkel is een reus – nou ja, reus… ‘Hij had een prachtige huid (grijs met hier en daar een harige wrat), pa’s borstelige wenkbrauwen en vlezige neus en ma’s uitpuilende ogen en scheve gele tanden. Alleen zijn lengte deugde niet. Hij was gewoon te klein om een reus te zijn.’ In de ogen van de andere bewoners van de Bulderberg is Munkel danig mislukt. Hij is niet groter dan een Kriel. Zou hij zich misschien prettiger voelen in de wereld van de Krielen? Hij krijgt de kans dat te ontdekken als heer Biblios zijn pad kruist. Biblios is De Wijze Man, die denkt dat hij zijn droom kan verwezenlijken als hij Munkel ontmoet. Een droom waarin Munkel de hoofdrol speelt.

De hele leeslijst voor groep 3 is hier te lezen.

 

Groep 4 (10 tot 12 jaar)

Simon van der Geest – Spinder
Querido 2012, 232 bladzijden, illustraties van Karst-Janneke Rogaar, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.

Anna Woltz – Ik kan nog steeds niet vliegen 
Leopold 2012, 176 bladzijden, 10+
Zomer 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen?

Jan Simoen – De nacht van 2 april 
Querido 2012, 232 bladzijden, illustraties van Peter Simoen, 12+
In de zomervakantie vind Joris tussen de spullen van zijn vader een oude foto uit de oorlog. Van een man die hij nog nooit heeft gezien. Waarom verstopt vader die foto? Zou het iets te maken hebben met de nacht van 2 april 1943? In die onheilspellende nacht werd het torentje van het gemeentehuis kapot geschoten. Joris gaat met zijn vrienden op onderzoek uit, in de duinen, in bunkers en op andere verboden plekken. Hij ontdekt meer dan hij ooit had kunnen denken. Het wordt de zomer om nooit meer te vergeten.

De hele leeslijst voor groep 4 is hier te lezen.

 

Groep 5 (12 tot 14 jaar) 

Holly Goldberg Sloan – Ik zal er zijn. Een belofte kan levens veranderen
Querido 2012, 317 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 15+
Het is liefde op het eerste gezicht tussen Emily en Sam. Emily weet zeker dat Sam de ware is voor haar. Hij is niet zo oppervlakkig als andere jongens, hij praat ook niet steeds over zichzelf en hij is nog knap ook. Maar Sam is geen gewone jongen. Hij en zijn jongere broertje Riddle gaan niet naar school, wonen in een bouwval en blijven nooit lang op één plek. Hun vader is voortdurend op de vlucht voor de politie en voor de stemmen in zijn hoofd. Als Sams vader de geheime liefde tussen Sam en Emily ontdekt, draait hij helemaal door. Hij ontvoert Sam en Riddle en gaat er met hen in hun busje vandoor. Zullen Sam en Emily elkaar ooit terug zien?

Ransom Riggs – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine 
Clavis 2012, 336 bladzijden, vertaald door Tine Poesen, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven.

Brian Selznick – Het wonderkabinet
Boekerij 2012, 637 bladzijden, illustraties van Brian Selznick, vertaald door Gert van Santen, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ben verlangt naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend, terwijl Rose droomt over een mysterieuze actrice, wier leven ze bijhoudt in haar schetsboek. Wanneer Ben tot een bizarre ontdekking komt in de kamer van zijn moeder en Rose een verleidelijke krantenkop leest, gaan de kinderen er in hun eentje op uit om te zoeken wat ze missen. Het verhaal van Ben is geschreven, terwijl het verhaal van Rose in beelden is getekend.

De hele leeslijst voor groep 5 is hier te lezen.

 

Groep 6 (14 tot 16 jaar)

Ursula Poznanski – Saeculum
Lemniscaat 2012, 422 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 15+
Een groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen. Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.

Ed Franck – Hoe Seppe ondanks alles zijn zestiende verjaardag haalde
Davidsfonds 2012, 286 bladzijden, 15+
Toen Seppe zijn zestiende verjaardag vierde, was het resultaat: een losgeslagen stier, een onthoofd vrouwenbeeld, een geramde politieauto en een artikel met foto in de krant. Niemand die hem kende was verbaasd dat dit net Seppe overkwam. Net zoals toen hij met zijn huisdier Gerbil een driesterrenrestaurant op zijn kop zette, of opgepakt werd voor vermeend vandalisme en zo het rode slipje van een agente te zien kreeg, of zijn eigen verdrinking ensceneerde in zijn zoektocht naar een eerste kus.

Kevin Brooks – iBoy
Harmonie 2012, 256 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een iPhone wordt van een flat gegooid en boort zich in het hoofd van de 16-jarige Tom. Hij overleeft het ongeluk, maar een aantal achtergebleven stukjes in zijn hoofd zorgen voor een buitengewoon effect… Hij weet en ziet meer dan hij zich ooit voor kon stellen. Tom heeft ineens superkrachten. En met deze ongelooflijke kracht komt de keuze: wraak nemen op een gewelddadige straatbende die zijn vriendin Lucy terroriseert of zich gedeisd houden?

De hele leeslijst voor groep 6 is hier te lezen.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]


samenvattingen komen van de website van Bol.com, logo komt van de website van KJV

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website