Adoptie (boeken voor 10+)

geplaatst in: overzicht | 0


plaatje adoptieHieronder staat een overzicht van boeken over adoptie en over geadopteerde kinderen. Een geadopteerd kind heeft meer dan 1 papa en mama. Alle kinderen worden geboren uit de buik van een mama, daarom wordt de eerste moeder vaak buikmama genoemd. Maar soms kunnen ouders na de geboorte niet goed voor hun kind zorgen.  Een geadopteerd kind komt dan bij een tweede papa en mama, die wel goed voor het kind kunnen zorgen. Een geadopteerd kind kan uit Nederland komen of uit een ander land, zoals China of Columbia. Kinderen die in een ver land zijn geboren komen dan met een vliegtuig naar Nederland.

Laat het mij weten als je nog meer boeken weet!

 

Helma van den Berg-Bakker – Kim, het vliegtuigkind
De Fontein 1985, 82 bladzijden, illustraties van Henk Kneepkens
De 4-jarige Kim wordt geadopteerd door Nederlandse ouders, maar het leven in dat vreemde land is toch wel heel anders dan in zijn geboorteland Korea.

Marjolijn Hof – Moeder nummer nul
Querido 2008, 128 bladzijden
Fejzo vormt met zijn adoptie-ouders en zijn twee jaar oudere zus Bing uit China een fijn gezin. Hij weet dat zijn echte moeder (moeder nummer nul) uit Bosnië komt en door wat zij meemaakte in de oorlog niet voor hem kon zorgen. Als hij twaalf is gaat hij zich dingen over hem en zijn moeder afvragen door vragen van Maud, een meisje dat hij nauwelijks kent en dat hij af en toe in het park ziet als hij daar komt om vogels na te tekenen. Lijkt hij op moeder nummer nul? Heeft hij zijn tekentalent van haar? Hij wil naar haar op zoek en zijn ouders steunen hem daarin, ook als dat voor Bing niet makkelijk is. Zij is als baby te vondeling gelegd en haar moeder zal nooit te achterhalen zijn.

Frans van Houwelingen – Maanlicht
Callenbach 2009, 96 bladzijden
Wieke is elf jaar geleden geadopteerd uit een kindertehuis in India. Ondanks dat ze heel lieve Nederlandse ouders heeft, krijgt ze steeds meer vragen over haar adoptie.

Liesbeth van der Jagt – Een vlieger achterna
Maretak 2005, 112 bladzijden, illustraties van Helen van Vliet
Youri krijgt te maken met vreemde zaken. Heeft hij een dubbelganger?

Harm de Jonge – De rode hamervis
Zwijsen 2001, 86 bladzijden
Tinne, een geadopteerd meisje uit Mexico, zou het liefst naar haar geboorteland terugkeren. Maar dat kan zeker niet nu er zoveel vreemde dingen in het dorp gebeuren, zoals het ontstaan van modderstromen door het kappen van bomen.

Leonie Kooiker – De kraak
Ploegsma 2000, 160 bladzijden, illustraties van Marja Meijer
Een jongen die als kleuter is ontvoerd, woont sindsdien, onwetend van zijn afkomst, bij de familie van zijn kidnappers. Na een toevallige inbraak bij zijn echte ouders gaat de zaak aan het rollen.

Patricia Kuiper – Marie-Li
Leopold 2004, 118 bladzijden
Marie-Li is ooit gevonden en liefdevol opgenomen door oma, een oude Chinese vrouw die woont in een eenvoudig huisje aan een Nederlandse rivier. Wanneer oma sterft, begint voor Marie-Li een zoektocht naar andere mensen die voor haar willen zorgen en van haar willen houden. Haar kraai Wief gaat mee. Marie-Li ontmoet onderweg allerlei mensen met wie ze bevriend raakt, maar het duurt lang voor ze mensen vindt die haar willen adopteren. In Spanje ontmoet Marie-Li Maja en Jonas, rondtrekkende poppenspelers, die uiteindelijk hun leven met haar willen delen. Het wensvervullend slot is dat ze met z’n drieën gaan wonen op het plekje bij de rivier waar oma woonde.

Cees van Roosmalen – Zwaaien naar de maan
Afijn 2005, illustraties van Harmen van Straaten
Mukela is een meisje uit Zambia. Ze woont sinds kort bij Michel in de straat. Mukela wordt gepest door een groep jongens, maar weet zich goed te weren. Michel is minder dapper, maar als een van de jongens brand sticht en Mukela daardoor in gevaar komt, overwint hij zijn angst. Mukela is door dit voorval erg van streek. En dat heeft alles te maken met wat er vroeger met haar is gebeurd.

Susan van Schijndel e.a. – Adoptie
Wolters-Noordhoff 2003, 20 bladzijden
Informatief boek over adoptie

Dang van Ty – Mijn jeugd in Vietnam
NBLC 1985, 80 bladzijden, vertaald door Saskia Knoll
Een 14-jarige jongen vertelt hoe hij tijdens de oorlog van Vietnam naar Noorwegen werd gebracht en daar werd geadopteerd.

Lily van der Velde – Die ene foto
Kluitman 2003, 128 bladzijden
Waarom hebben de ouders van Kyra geen babyfoto van haar? Achtste-groeper Kyra is in de war wanneer ze plotseling ontdekt dat ze geadopteerd is. Ze loopt weg om haar biologische moeder op te zoeken. Kyra merkt dat er in het leven van die moeder geen plaats voor haar is.

Edward van de Vendel – Gloeiende voeten
Querido 2004, 134 bladzijden
Claudio ligt de avond voor zijn verjaardag met een gloeiend hoofd in bed. De laatste tijd is er veel gebeurd. Claudio’s moeder is geadopteerd. Ze was een Braziliaanse baby, maar groeide op in Nederland. Ze wil naar haar ‘echte’ zuster in Amerika, maar papa wil hier blijven. Waar blijft Claudio dan? Op de allereerste seconde van zijn verjaardag zijn daar Duiv en Jesse, twee vreemde wezens, zijn cadeauvrienden.

Peter Vervloed – De macht van de krokodil
Elzenga 2000, 106 bladzijden
Stijn heeft een zusje, Ayoena; ze is geadopteerd vanuit haar geboorteland Indonesië. Ayoena raakt steeds meer in de ban van krokodillen; ‘s nachts hoort Stijn haar praten. Wanneer hij haar vraagt naar al dat geheimzinnige gedoe, zwijgt Ayoena. Wanneer Stijn een geheime brief vindt, weet hij dat zijn zusje in gevaar is en probeert hij haar te helpen.

Evelien de Vlieger – Mag je zelf een mama en een papa kiezen?
Biblion 2002, 44 bladzijden, illustraties van Hilde Schuurmans
Mag iedereen een kindje adopteren? Worden lastige kinderen ook geadopteerd? Mag je zelf een nieuwe voornaam kiezen? Dit boek geeft duidelijke antwoorden en achtergrondinformatie op deze en vele andere vragen over adoptie.

Dirk Weber – Kies mij!
Querido 2005, 156 bladzijden, illustraties van Jan Jutte, Vlag & Wimpel 2006
Fien woont in ‘kinderasiel’ JIN (Jongedames in Nood). Nooit wordt zij uitgekozen om geadopteerd te worden, er zijn altijd meisjes die jonger, slimmer of blonder zijn. Dan komt zij in contact met Wuf, een wat oudere, prettig gestoorde vrouw, en het klikt wonderwel tussen die twee. Opeens heeft Fien in haar kleurloze leven dingen om naar uit te kijken en het is ook Wuf die de kracht van Fiens tekeningen ziet (bij elk hoofdstuk staat een afbeelding van steeds een andere), waarin zij haar eenzaamheid en relaties met anderen verbeeldt. Dat Fien bij Wuf gaat wonen, ligt voor de hand, maar de raad met strenge inspectrice houdt hun geluk nog lang tegen.

Renate Welsh – Het gezicht in de spiegel
De Vries-Brouwers 2000, 118 bladzijden, vertaald door Ivo Buyle
Laura is geadopteerd en is erg gelukkig met haar ouders en haar broer Boris. Toch wil ze haar echte moeder leren kennen.

Jacqueline Wilson – Het verhaal van Tracy Beaker (deel 1)
Hillen 2005 (later door De Fontein), illustraties van Georgien Overwater (later Juliette de Wit), vertaald door Lies Lavrijsen
De moeder van Tracy is spoorloos verdwenen. Daarom woont Tracy nu in een kindertehuis. Op een dag ontmoet ze Camilla die haar pleegmoeder wil worden. Maar Tracy is beslist geen lieverdje: ze weet goed haar woordje te doen en als het moet, staat ze klaar om te vechten. Zou Cam daar wel tegen kunnen?

Jacqueline Wilson – Het lef van Tracy Beaker (deel 2)
Hillen 2005, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Lies Lavrijsen
Is ze zielig, de wees Tracy Beaker? Een beetje wel, want ze wacht een boek lang (Het verhaal van Tracy Beaker, 2005) op de komst van haar mooie rijke fantastische mam van wie ze hetzelfde boek lang taal noch teken hoort. Maar (de noodgedwongen egocentrische) Tracy weet ook van zich af te bijten en maakt zich daarmee niet altijd even geliefd. Tussen het geruzie met de andere tehuiskinderen door schrijft Tracy een boek over haar leven en zo komt ze in contact met de schrijfster Cam Lawson. Het klikt zo tussen die twee dat Cam Tracy in dit deel adopteert. Maar juist dan komt eindelijk Tracy’s mam op de proppen.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Voor dit overzicht heb ik gezocht op de website van Leesplein (zoekwoord: adoptie), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: adoptie) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: adoptie). Samenvattingen komen van deze websites of van Bol.com. Het plaatje komt van de website van Kaartje2go

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2014

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website