Adoptie (boeken voor 15+)

geplaatst in: overzicht | 0


plaatje adoptieHieronder staat een overzicht van boeken over adoptie en over geadopteerde kinderen. Een geadopteerd kind heeft meerdere ouders. Alle kinderen worden geboren uit de buik van een mama, daarom wordt de eerste moeder vaak buikmama genoemd. Maar soms kunnen ouders na de geboorte niet goed voor hun kind zorgen. Een geadopteerd kind komt dan bij andere ouders, die wel goed voor het kind kunnen zorgen. Een geadopteerd kind kan uit Nederland komen of uit een ander land, zoals China of Columbia. Kinderen die in een ver land zijn geboren komen dan met een vliegtuig naar Nederland.

Ik heb maar drie boeken over adoptie kunnen vinden voor jongeren vanaf 15 jaar. Als jij nog andere boeken weet hoor ik dat graag.

 

Jesse Goossens – It’s a wonderful life
Lemniscaat 2008, 222 bladzijden
Liever was ze met haar vrienden met vakantie naar Salou gegaan, maar Anna gaat in plaats daarvan alleen naar een oom in Amerika. Zijn woonplaats, het kleine stadje Muffindale, blijkt veel minder saai dan Anna had verwacht: ze sluit vriendschap met heel verschillende mensen, van de jonge begrafenisondernemer Daniel tot en met de oude Joodse vrouw Tilly en haar echtgenoot. Anna leert in de periode dat ze daar verblijft veel over het land en de Amerikaanse gewoonten. Ze wil zelfs als ze klaar is met school in Amerika gaan studeren. Maar meer nog leert ze over zichzelf: kort voor haar vertrek ontdekte ze dat ze geadopteerd is. Met niemand heeft ze daarover tot nu toe gesproken. Door een ongelukkige uitspraak van Tilly barst de bom en krijgt Anna van haar adoptiefouders het verhaal over haar achtergrond te horen: Anna is een vondeling.

Carry Slee – Bangkok boy
Carry Slee 2009, 255 bladzijden
De negentienjarige Bo begrijpt er niets van als haar vriendje Joep van de een op de andere dag de relatie verbreekt. Zonder uitleg verdwijnt hij uit haar leven. Dat pikt ze niet en samen met haar vriendin Anouk besluit ze hem ter verantwoording te roepen. Maar hij blijkt spoorloos. Via zijn adoptieouders ontdekt Bo dat Joep op weg naar Bangkok is. Wil hij zijn echte ouders zoeken? Maar waarom heeft hij haar daar niets over verteld? Bo reist hem samen met Anouk achterna.

Eric Wilson en Theresa Preston – Oktoberbaby
Voorhoeve Young 2012, 352 bladzijden, vertaald door Cora Kool
De knappe eerstejaarsstudente Hannah lijdt aan astma en epilepsie en heeft altijd het gevoel gehad dat ze geen recht heeft om te bestaan. Tijdens haar zoektocht naar een verklaring komt ze erachter dat ze geadopteerd is. Maar dat is niet het meest pijnlijke: ze is het resultaat van een mislukte abortus. Verward en boos zoekt Hannah steun bij haar vriend Jason. Samen met hem en zijn vrienden onderneemt ze een road trip en gaat op zoek naar haar biologische moeder.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Voor dit overzicht heb ik gezocht op de website van Leesplein (zoekwoord: adoptie), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: adoptie) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: adoptie). Samenvattingen komen van deze websites of van Bol.com. Het plaatje komt van de website van Kaartje2go

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2014

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website