Adoptie (boeken voor 6-)

geplaatst in: overzicht | 0


plaatje adoptieHieronder staat een overzicht van boeken over adoptie en over geadopteerde kinderen. Een geadopteerd kind heeft meer dan 1 papa en mama. Alle kinderen worden geboren uit de buik van een mama, daarom wordt de eerste moeder vaak buikmama genoemd. Maar soms kunnen ouders na de geboorte niet goed voor hun kind zorgen. Een geadopteerd kind komt dan bij een tweede papa en mama, die wel goed voor het kind kunnen zorgen. Een geadopteerd kind kan uit Nederland komen of uit een ander land, zoals China of Columbia. Kinderen die in een ver land zijn geboren komen dan met een vliegtuig naar Nederland.

Laat het mij weten als je nog meer boeken weet!

 

Guido Bottinga – Een zusje uit het vliegtuig
Lemniscaat 2006, 152 bladzijden, illustraties van Marije Tolman
Bij Tjebbe thuis komt er iemand bij: een klein peuterzusje uit China. Alles staat eerst in het teken van haar komst en als ze er eenmaal is, eist Yu-lin alle aandacht op. Bovendien is ze jaloers op haar nieuwe grote broer. Niet gemakkelijk voor Tjebbe, hij moet dan ook erg wennen.

Elisabeth Brami – De buidelbaby
De Eenhoorn 2006, 32 bladzijden, illustraties van Tom Schamp, vertaald door Marita Vermeulen
Een kangoeroe-echtpaar kan geen kinderen krijgen. De buidel van de kangoeroevrouw is gewoonweg te klein! Haar man gaat daarom weg. Gelukkig heeft de vrouw veel vrienden. Zij brengen de twee weer bij elkaar. En wat doen de twee kangoeroes? Ze adopteren een mensenbaby!

Rien Broere – Een kind van ver
Malmberg 1997, 34 bladzijden, illustraties van Ann De Bode
Dit boek gaat over Davis. Hij komt uit een ver land. Zijn ouders konden niet voor hem zorgen. Daarom heeft David een nieuwe vader en moeder gekregen. David was toen bijna één jaar. In de klas praten de kinderen en de juf over vroeger. Ze nemen de dingen mee van hun babytijd. David heeft niets van toen hij een baby was. Hij is bang dat ze dat gek zullen vinden. Maar zijn moeder heeft een heel goed plan.

Geertje Gort – Een zusje uit een ver land
Kimio 2001, 38 bladzijden, illustraties van Sandra Klaassen
Een geadopteerde peuter mag met zijn ouders naar een ver land om zijn nieuwe zusje op te halen.

Kes Gray – Wiebeltje (het adoptiekonijntje)
Zirkoon 2003, 24 bladzijden, illustraties van Mary McQuillan, vertaald door Anna Dolinda
Konijn Wiebeltjes vader is een paard en moeder een koe. Het zijn duidelijk niet zijn echte ouders. Wiebeltje vindt dat niet leuk. Hij doet allerlei pogingen om zo veel mogelijk op een paard of koe te lijken.

Pimm van Hest – Rosita
Clavis 2009, 28 bladzijden, illustraties van Nynke Talsma
Rosita vormt met haar papa en mama een heel gewoon gezin, behalve dat papa Wim en mama Joke wit zijn en Rosita bruin. Haar vriendinnetje Marieke zegt dat Rosita niet uit de buik van haar moeder komt. Rosita is in de war: voor haar ouders het moment om haar te vertellen dat ze nog een papa en een mama heeft en geadopteerd is. Rosita komt tot de conclusie dat ze heel speciaal is omdat ze twee stel ouders heeft die van haar houden.

Vivian den Hollander – Vriendjes van overal (Lisa en Jimmy)
Van Holkema & Warendorf 2012, illustraties van Dagmar Stam
De klas van Lisa en Jimmy is druk bezig voor hun juf: zij is naar China, om een kindje op te halen dat ze heeft geadopteerd. Als juf terug is, komen alle kinderen verkleed naar school. Ze zien er nu uit als kinderen uit verschillende landen!

Gonneke Huizing – Eten met je handen
Van Holkema & Warendorf 1999, 88 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing
De belevenissen van Lilou, een Chinees meisje dat in Nederland geadopteerd is.

Gonneke Huizing – Prik in je bil
Van Holkema & Warendorf 2001, 80 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing
Als Lilou vier jaar wordt, gaat ze met haar ouders naar China om een zusje voor haar te halen.

Gonneke Huizing – Tanden in een doosje
Rijpsma & Den Boer 2005, 92 bladzijden, illustraties van Mies van Hout
Lilou en Didi zijn geadopteerd uit China, maar ze doen en beleven dezelfde dingen als andere kinderen. En soms praten ze met mama over hun adoptie.

Diana Kimpton – De lamboeroe
De Vries-Brouwers 2007, 26 bladzijden, illustraties van Rosalind Beardshaw, vertaald door Ineke Ris
Een eenzaam lammetje wil een ‘maaa’ en wordt prompt gevonden door een kinderloze kangoeroe. Ze zijn helemaal gelukkig met elkaar tot het lammetje merkt dat het er anders uitziet dan de kangoeroes.

Veronique Renting – Sam krijgt een zusje
Clavis 2010, 34 bladzijden, illustraties van Madeleine van der Raad
Sam is een geadopteerde jongen van vijf jaar. Hij wil heel graag een broertje of zusje, en zijn ouders besluiten nog een kindje te adopteren. Als ze zijn nieuwe zusje op gaan halen, logeert Sam bij opa en oma. Als zijn zusje Flora met zijn ouders thuiskomt, is het feest.

Jarko de Witte van Leeuwen – Arwen en haar papa’s 
De Witte van Leeuwen 2009, 56 bladzijden, illustraties van Jarko de Witte van Leeuwen
Arwen is een gekleurd meisje dat is geadopteerd door haar twee papa’s. Ze vertelt hoe ze bij hen is terechtgekomen en hoe ze nu samen een gelukkig gezin vormen.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Voor dit overzicht heb ik gezocht op de website van Leesplein (zoekwoord: adoptie), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: adoptie) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: adoptie). Samenvattingen komen van deze websites en ook van Bol.com. Het plaatje komt van de website van Kaartje2go 

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2014

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website